Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł614,00 zł819,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Cashew Butter Cashew Butter

Meridian Smooth Cashew Butter to masło z orzechów nerkowca o gładkiej, kremowej konsystencji. Wykonane zostało jedynie z nerkowców, nie zawiera w składzie zbędnych i szkodliwych dodatków.

Nerkowce to orzechy drzewa nanercza zachodniego z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Nasiona nerkowca mają charakterystyczny, zakrzywiony kształt przypominający nerkę, stąd ich nazwa. Wyrastają z jabłka nanerczowego, które ma gruszkowaty kształt i zazwyczaj ciemnopomarańczową barwę.

Wyjątkowe walory smakowe
Smak nerkowców wyróżnia się spośród innych orzechów, gdyż posiada wyjątkową, słodkawą nutę, sprawiając że niezwykle ciężko się im oprzeć. Obfita ilość tłuszczu pozwala na podniesienie smakowitości potrawy, do której użyjemy masła Smooth Cashew Butter. Świetnym pomysłem jest zastosowanie masła do smarowania pieczywa, omletów, naleśników, gofrów oraz jako dodatek do koktajli i innych potraw.

Wartości odżywcze nerkowców
Poza świetnym smakiem, masło z nerkowców może przyczynić się także do poprawy zdrowia. Zważając na obfitą ilość potasu i magnezu, korzyści można osiągnąć w aspekcie zdrowia układu krążenia, a szczególnie w regulacji nadmiernego ciśnienia krwi. Natomiast obecność cynku może korzystnie wpłynąć na jakość skóry, włosów i paznokci oraz na gospodarkę hormonalną. Nerkowce mogą także pozytywnie wpływać na stan układu nerwowego i samopoczucie, szczególnie poprzez tonizację i zmniejszenie drażliwości.

Nie można pominąć sporej ilości tłuszczu, a szczególnie kwasu oleinowego, który znany jest z właściwości regulujących profil lipidowy, zapobiegania miażdżycy oraz wspierania zdrowia ogólnego. 20% białka to wartość niemalże tożsama z zawartością protein w mięsie, zatem masło z nerkowców może być także wartościowym źródłem aminokwasów dla wegetarian. Znajdziemy tutaj także 4.3 grama błonnika na 100 gram produktu, dzięki czemu wesprzeć możemy także zdrowie i sprawność pracy jelit.

Meridian Smooth Cashew Butter polecany jest każdej osobie, która pragnie uzupełnić swoją dietę w źródło dobrej jakości tłuszczu i podnieść jej wartość odżywczą. Spory udział białka jest sprzyjający dla osób stosujących dietę roślinną, stroniących od mięsa i produktów odzwierzęcych. Jest też rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie walorów kulinarnych potraw, co docenią szczególnie osoby stosujące restrykcyjne diety, nie pozwalające na odstępstwa.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Cashew Butter Cashew Butter Smooth 1000g
Meridian
109,00 zł

Cashew Butter Smooth 1000g

ilość: Smooth 1000g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
109,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 106,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • 100% orzechów nerkowca w składzie
  • Nie zawiera zbędnych dodatków i wypełniaczy
  • Gładka, kremowa konsystencja
  • Obfituje w magnez, potas i inne minerały
  • Dostarcza zdrowych kwasów tłuszczowych
  • Źródło roślinnych protein
  • Sprzyja zdrowiu układu krążenia i nerwowego

Meridian Smooth Cashew Butter to masło z orzechów nerkowca o gładkiej, kremowej konsystencji. Wykonane zostało jedynie z nerkowców, nie zawiera w składzie zbędnych i szkodliwych dodatków.

Nerkowce to orzechy drzewa nanercza zachodniego z tropikalnych rejonów Ameryki Południowej. Nasiona nerkowca mają charakterystyczny, zakrzywiony kształt przypominający nerkę, stąd ich nazwa. Wyrastają z jabłka nanerczowego, które ma gruszkowaty kształt i zazwyczaj ciemnopomarańczową barwę.

Wyjątkowe walory smakowe
Smak nerkowców wyróżnia się spośród innych orzechów, gdyż posiada wyjątkową, słodkawą nutę, sprawiając że niezwykle ciężko się im oprzeć. Obfita ilość tłuszczu pozwala na podniesienie smakowitości potrawy, do której użyjemy masła Smooth Cashew Butter. Świetnym pomysłem jest zastosowanie masła do smarowania pieczywa, omletów, naleśników, gofrów oraz jako dodatek do koktajli i innych potraw.

Wartości odżywcze nerkowców
Poza świetnym smakiem, masło z nerkowców może przyczynić się także do poprawy zdrowia. Zważając na obfitą ilość potasu i magnezu, korzyści można osiągnąć w aspekcie zdrowia układu krążenia, a szczególnie w regulacji nadmiernego ciśnienia krwi. Natomiast obecność cynku może korzystnie wpłynąć na jakość skóry, włosów i paznokci oraz na gospodarkę hormonalną. Nerkowce mogą także pozytywnie wpływać na stan układu nerwowego i samopoczucie, szczególnie poprzez tonizację i zmniejszenie drażliwości.

Nie można pominąć sporej ilości tłuszczu, a szczególnie kwasu oleinowego, który znany jest z właściwości regulujących profil lipidowy, zapobiegania miażdżycy oraz wspierania zdrowia ogólnego. 20% białka to wartość niemalże tożsama z zawartością protein w mięsie, zatem masło z nerkowców może być także wartościowym źródłem aminokwasów dla wegetarian. Znajdziemy tutaj także 4.3 grama błonnika na 100 gram produktu, dzięki czemu wesprzeć możemy także zdrowie i sprawność pracy jelit.

Meridian Smooth Cashew Butter polecany jest każdej osobie, która pragnie uzupełnić swoją dietę w źródło dobrej jakości tłuszczu i podnieść jej wartość odżywczą. Spory udział białka jest sprzyjający dla osób stosujących dietę roślinną, stroniących od mięsa i produktów odzwierzęcych. Jest też rewelacyjnym sposobem na wzbogacenie walorów kulinarnych potraw, co docenią szczególnie osoby stosujące restrykcyjne diety, nie pozwalające na odstępstwa.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 1000 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna628kcal / 2604kJ*
Białko20.6g*
Węglowodany18.9g*
- cukry5.6g*
Tłuszcz51.3g*
- tłuszcze nasycone10.2g*
Błonnik4.3g*
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Mpa Supps
239,00 zł

Przyczynia się do lepszej regeneracji, ogranicza katabolizm tkanki mięśniowej; promuje anabolizm i syntezę białek.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Prosupps
99,00 zł

Aminokwasy BCAA, EAA wzbogacone o minerały. Promuje anabolizm, chroni mięśnie i zwiększa możliwości wysiłkowe

Kupuję
Olimp
25,00 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Biotech Usa
39,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga psychiczną oraz fizyczną sprawność męskiego organizmu.

Kupuję
Trec
21,00 zł
(1)

Kompleks szybko wchłanialnych węglowodanów. Zapewnia wzrost siły i szybszą regenerację.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Ostatnio na blogu

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027