Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Vitarade Energy Gel Vitarade Energy Gel

Vitarade Gel Energy to skoncentrowana formuła energetyczna stosowana w celu maksymalizacji możliwości wysiłkowych w trakcie wysiłku oraz sprawnej rekompozycji glikogenu po treningu. Optymalny skład produktu oraz jego wygodna postać sprawia, że jest on nieodłącznym elementem wszystkich intensywnych jednostek treningowych, ze szczególnym wyróżnieniem wysiłków wytrzymałościowych.

Zoptymalizowana formuła energetyczna
Głównym zadaniem suplementu jest stałe dostarczanie energii intensywnie pracującemu organizmowi sportowca. W tym celu w preparacie zastosowano trzy różne formy węglowodanów, cechujące się różnym czasem wchłaniania oraz wchodzące w różne szlaki metaboliczne. Dzięki temu zapewniona jest stała podaż źródła energii, bez nagłych pików czy też spadków poziomu cukru. Pozwala to na zachowanie maksymalnej wydolności pracy ustroju przez cały czas trwania wysiłku oraz opóźnienie zmęczenia. Zwiększeniu zdolności wysiłkowych sprzyja dodatek kofeiny, który dodatkowo pobudza i redukuje spadki sił i motywacji.

Wygoda stosowania
Preparat wyróżnia również jego mocno skoncentrowana forma zamknięta w zaledwie 45 mililitrach płynu. Tak mała objętość suplementu to nie tylko poręczne rozmiary, umożliwiające wygodne przechowywanie podczas treningu. To także zmniejszone wypełnienie żołądka, którego funkcjonowanie w trakcie wysiłku fizycznego jest mocno ograniczone. Zredukowana ilość przyjmowanego preparatu minimalizuje ryzyko dyskomfortu trawiennego.

Sama postać suplementu jest również niezwykle praktycznie skonstruowana. Maksymalnie uproszczona forma przyjęcia poprzez wyciśnięcie ułatwia spożycie porcji suplementu bez przerywania treningu. Jego żelowa konsystencja jest łatwa do połknięcia, nie pozostawia w ustach uczucia lepkości czy też osadu. Preparat cechuje się przyjemnym, słodkim, ale nie mdlącym smakiem.

Vitargo - trzon suplementu
Podstawę składu produktu stanowi Vitargo, czyli wyjątkowa forma węglowodanów pozyskiwanych ze skrobii jęczmiennej. Cechują się one rozgałęzioną strukturą i wysoką masą cząsteczkową przy jednoczesnym niskim stopniu osmolalności. Te cechy cząsteczek Vitargo decydują o jego wyjątkowych właściwościach, docenianych przez sportowców. Wykazują one zdolność do szybszego opuszczania żołądka niż inne węglowodany, przez co skraca się czas niezbędny na ich transport do strefy wchłaniania w jelicie. Również absorpcja na poziomie enterocytów jest dla Vitargo szybsza niż dla innych form węglowodanów. W ten sposób, stanowi ono niezwykle szybko przyswajalne źródło energii. Potreningowo, Vitargo pozwala szybciej niż inne formy węglowodanów zrekomponować glikogen mięśniowy.

Stały dopływ energii
Trochę wolniej wchłania się również obecna w suplemencie maltodekstryna. Jest ona otrzymywana w wyniku depolimeryzacji cząsteczek skrobi i cechuje się średnim tempem wchłanialności. Jest świetnym źródłem energii, a jej główną zaletą, która decyduje o jej wykorzystaniu w tym suplemencie, jest jej wyjątkowa lekkostrawność. W minimalnym stopniu obciąża układ pokarmowy, którego ukrwienie, a przez to i sprawność, jest w trakcie wysiłku fizycznego mocno ograniczona.

Cukrem „trzeciego rzutu”, który najpóźniej jest wchłaniany w organizmie i najdłużej jest metabolizowany, jest fruktoza. Dzięki skomplikowanym szlakom jej przetwarzania w ustroju, stanowi ona najdłużej uwalniane źródło energii spośród węglowodanów zawartych w preparacie. Zapobiega nagłemu spadkowi energii podczas przedłużającej się jednostki treningowej.

Uzupełnia utracone elektrolity
Preparat został również wzbogacony o sódpotas, związki mineralne, których utrata podczas wysiłku fizycznego jest znacznie nasilona, a które decydują o wydolności podstawowych procesów fizjologicznych ustroju. Uzupełnianie ich niedoborów korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe. Pozwala na zachowanie sprawności wewnątrzkomórkowych systemów energetycznych oraz pobudliwości mięśniowej, warunkujących wysoki stopień sprawności fizycznej.

Podsumowując, Vitarade Gel Energy to zaawansowany suplement stymulujący możliwości treningowe poprzez stałe dostarczanie źródła energii oraz pobudzanie organizmu. Pozwala opanować funkcje energetyczne ustroju poddanego obciążeniu treningowemu, umożliwiając wykonywanie nawet najcięższych jednostek treningowych bez problematycznych spadków energii ograniczających zdolności wysiłkowe.

Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Vitarade Energy Gel Vitarade Energy Gel 45g
FA
3,90 zł

Vitarade Energy Gel 45g

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

3,90 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,52 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Zaawansowana formuła energetyczna zamknięta w wygodnej formie
  • Trzy formy węglowodanów dla równomiernego przyswajania
  • Dodatek kofeiny pobudza i opóźnia zmęczenie
  • Zapobiega spadkom energii podczas treningu
  • Nie obciąża układu pokarmowego
  • Nie pozostawia lepkości w ustach
  • Uzupełnia utracone elektrolity

Vitarade Gel Energy to skoncentrowana formuła energetyczna stosowana w celu maksymalizacji możliwości wysiłkowych w trakcie wysiłku oraz sprawnej rekompozycji glikogenu po treningu. Optymalny skład produktu oraz jego wygodna postać sprawia, że jest on nieodłącznym elementem wszystkich intensywnych jednostek treningowych, ze szczególnym wyróżnieniem wysiłków wytrzymałościowych.

Zoptymalizowana formuła energetyczna
Głównym zadaniem suplementu jest stałe dostarczanie energii intensywnie pracującemu organizmowi sportowca. W tym celu w preparacie zastosowano trzy różne formy węglowodanów, cechujące się różnym czasem wchłaniania oraz wchodzące w różne szlaki metaboliczne. Dzięki temu zapewniona jest stała podaż źródła energii, bez nagłych pików czy też spadków poziomu cukru. Pozwala to na zachowanie maksymalnej wydolności pracy ustroju przez cały czas trwania wysiłku oraz opóźnienie zmęczenia. Zwiększeniu zdolności wysiłkowych sprzyja dodatek kofeiny, który dodatkowo pobudza i redukuje spadki sił i motywacji.

Wygoda stosowania
Preparat wyróżnia również jego mocno skoncentrowana forma zamknięta w zaledwie 45 mililitrach płynu. Tak mała objętość suplementu to nie tylko poręczne rozmiary, umożliwiające wygodne przechowywanie podczas treningu. To także zmniejszone wypełnienie żołądka, którego funkcjonowanie w trakcie wysiłku fizycznego jest mocno ograniczone. Zredukowana ilość przyjmowanego preparatu minimalizuje ryzyko dyskomfortu trawiennego.

Sama postać suplementu jest również niezwykle praktycznie skonstruowana. Maksymalnie uproszczona forma przyjęcia poprzez wyciśnięcie ułatwia spożycie porcji suplementu bez przerywania treningu. Jego żelowa konsystencja jest łatwa do połknięcia, nie pozostawia w ustach uczucia lepkości czy też osadu. Preparat cechuje się przyjemnym, słodkim, ale nie mdlącym smakiem.

Vitargo - trzon suplementu
Podstawę składu produktu stanowi Vitargo, czyli wyjątkowa forma węglowodanów pozyskiwanych ze skrobii jęczmiennej. Cechują się one rozgałęzioną strukturą i wysoką masą cząsteczkową przy jednoczesnym niskim stopniu osmolalności. Te cechy cząsteczek Vitargo decydują o jego wyjątkowych właściwościach, docenianych przez sportowców. Wykazują one zdolność do szybszego opuszczania żołądka niż inne węglowodany, przez co skraca się czas niezbędny na ich transport do strefy wchłaniania w jelicie. Również absorpcja na poziomie enterocytów jest dla Vitargo szybsza niż dla innych form węglowodanów. W ten sposób, stanowi ono niezwykle szybko przyswajalne źródło energii. Potreningowo, Vitargo pozwala szybciej niż inne formy węglowodanów zrekomponować glikogen mięśniowy.

Stały dopływ energii
Trochę wolniej wchłania się również obecna w suplemencie maltodekstryna. Jest ona otrzymywana w wyniku depolimeryzacji cząsteczek skrobi i cechuje się średnim tempem wchłanialności. Jest świetnym źródłem energii, a jej główną zaletą, która decyduje o jej wykorzystaniu w tym suplemencie, jest jej wyjątkowa lekkostrawność. W minimalnym stopniu obciąża układ pokarmowy, którego ukrwienie, a przez to i sprawność, jest w trakcie wysiłku fizycznego mocno ograniczona.

Cukrem „trzeciego rzutu”, który najpóźniej jest wchłaniany w organizmie i najdłużej jest metabolizowany, jest fruktoza. Dzięki skomplikowanym szlakom jej przetwarzania w ustroju, stanowi ona najdłużej uwalniane źródło energii spośród węglowodanów zawartych w preparacie. Zapobiega nagłemu spadkowi energii podczas przedłużającej się jednostki treningowej.

Uzupełnia utracone elektrolity
Preparat został również wzbogacony o sódpotas, związki mineralne, których utrata podczas wysiłku fizycznego jest znacznie nasilona, a które decydują o wydolności podstawowych procesów fizjologicznych ustroju. Uzupełnianie ich niedoborów korzystnie wpływa na zdolności wysiłkowe. Pozwala na zachowanie sprawności wewnątrzkomórkowych systemów energetycznych oraz pobudliwości mięśniowej, warunkujących wysoki stopień sprawności fizycznej.

Podsumowując, Vitarade Gel Energy to zaawansowany suplement stymulujący możliwości treningowe poprzez stałe dostarczanie źródła energii oraz pobudzanie organizmu. Pozwala opanować funkcje energetyczne ustroju poddanego obciążeniu treningowemu, umożliwiając wykonywanie nawet najcięższych jednostek treningowych bez problematycznych spadków energii ograniczających zdolności wysiłkowe.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 45 gPorcja jednorazowa: 45 gIlość porcji w opakowaniu: 1
w porcji (45 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna91 kcal
Białko0,71 g
Węglowodany21,61 g
Cukry5,81 g
Tłuszcz0,08 g
Nasycone kwasy tłuszczowe0,06 g
Błonnik0 g
Sól0,15 g
Chlor274 mg34 %
Kofeina50 mg
Skrobia (Vitargo®)3,5 g
Hydrolizowane Białko Serwatkowe (OptiPep)950 mg
Hydrolizowana Kazeina (PeptoPro®)50 mg

Pozostałe składniki

Woda, maltodekstryny, fruktoza, skrobia kukurydziana (Vitargo®), chlorek sodu, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), aromat, chlorek potasu,kofeina, substancja konserwująca (sorbinian potasu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Two-Per-Day Tablets
Two-Per-Day Tablets
LIFE EXTENSION
99,00 zł
więcej
Joint(X)Pack
Joint(X)Pack
TREC
73,00 zł
więcej
Optimal Start
Optimal Start
SEEKING HEALTH
149,00 zł
więcej
Arthro Guard
Arthro Guard Promocja
BIOTECH USA
59,00 zł 45,00 zł
więcej
HOT
HOT Promocja
ACTIVLAB
22,00 zł 18,00 zł
więcej
JarroSil Activated Silicon
JarroSil Activated Silicon
JARROW FORMULAS
149,00 zł
więcej

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Chlor

Informacja

Chlor (pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców) - w postaci naturalnej jest gazem trującym rozpuszczalnym w wodzie (do niedawna stosowanym jako środek dezynfekcyjny w sieci wodociągowej, obecnie zastąpiony fluorowaniem). Jest pierwiastkiem aktywnym chemicznie. Stosowany w postaci chlorków z sodem (NaCl) i potasem (KCl). Bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie (antytoksyna). Naturalnym źródłem pozyskiwania chloru przez organizm jest sól kuchenna oraz morszczyn pęcherzykowaty.

Niedobór chloru może wystąpić na skutek nadmiernego pocenia się i wymiotów, powodując zaburzenia układu trawiennego. Powoduje również wypadanie włosów i zębów.
Nadmiar chloru, np. picie zbyt dużych ilości wody chlorowanej, powoduje niszczenie flory bakteryjnej oraz witaminy E.

Dawkowanie: Dzienne dawkowanie nie powinno przekraczać 15 gramów.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Skrobia

Informacja

Skrobia jest roślinnym cukrem zapasowym zbudowanym z cząstek glukozy wytwarzanych w procesie fotosyntezy (α-D-glukoz połączonych wiązaniami α-1,4-glikozydowymi) i jest odpowiednikiem zwierzęcego glikogenu; należącym do grupy podstawowych węglowodanów. Składa się z amylozy i amylopektyny. Jest nierozpuszczalna w wodzie, po namoczeniu pęcznieje co sprawia lepsze wypełnienie przewodu pokarmowego i osuwa uczucie głodu. Podczas ogrzewania następuje klepkowanie skrobi. Skrobie dzielimy na: natywną (uzyskiwaną m.in. z ziemniaków, kukurydzy, pszenicy) i woskową (np. w kukurydzy woskowej). Skrobię natywną wykorzystuje się w produkcji krochmalu (środka usztywniającego) oraz kisieli i budyniów. W skrobi woskowej przeważa amylopektyna. Skrobia jest niezbędnym składnikiem odżywczym w diecie węglowodanowej różnych odżywek i suplementów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Vitargo

Informacja

Vitargo jest opatentowaną formułą węglowodanową zawierającą polimer glukozy (amylopektynę), węglowodany o dużej masie cząsteczkowej pochodzące z jęczmienia. Amylopektyna posiada możliwości przystosowawcze wykorzystywane w oddziaływaniu na enzymy trawienne, pozwalające na przyśpieszenie procesów trawienia i niezaleganie niestrawionych resztek pokarmowych w żołądku, oraz uzupełnianie glikogenu mięśniowego. Vitargo znajduje zastosowanie w uzupełnieniu diety węglowodanowej w sportach wytrzymałościowych  (przed- i po- wysiłku) oraz u osób nie przyjmujących dostatecznej dawki węglowodanów w pokarmach naturalnych . W suplementacji sportowej stosowane jako preparat specjalnej formuły węglowodanowej (często stosowany z substancjami dodatkowymi, takimi jak: aminokwasy, kreatyna, elektrolity) lub składnik koncentratów węglowodanowo-białkowych.

Białko serwatkowe

Informacja

Białka serwatkowe (proteiny z mikrofiltracji mleka krowiego) stanowią ok. 20 % białka mleka. Charakteryzują się składnikami aktywnymi biologicznie, przede wszystkim aminokwasami egzogennymi (BCAA i lizyny oraz EAA), a ponadto: beta-laktoglobuliną (36 %), alfa laktoalbuminą (20 %), immunoglobuliną (10%). Magazynują retinol i żelazo w komórkach, stymulują poziom flory bakteryjnej. Stosowanie preparatów z białkiem serwatkowym jest zalecane we wszystkich niemal dyscyplinach sportowych, przede wszystkim przedstawicielom sportów siłowych i kulturystom jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko, szczególnie okołotreningowo. Dostępne w postaci czystych koncentratów, hydrolizatów i izolatów a także jako składnik odżywek (batonów proteinowych, odżywek węglowodanowo-białkowych, posiłków typ MRP).

Dawkowanie: wg indywidualnego zapotrzebowania, zazwyczaj 30–90 gramów na dobę.

Kazeina

Informacja

Kazeina jest białkiem zawartym w mleku posiadającym kilka frakcji: alfa-, beta-, gamma- i kappa-kazeiny. Posiada wysoką wartość odżywczą ze względu na udział aminokwasów egzogennych i BCAA, zatrzymywanych w organizmie poprzez dłuższe trawienie. Potwierdzono metodą naukową ich silny potencjał antykataboliczny. Najczęściej spotykaną formą preparatów kazeinowych są: kazeina micelarna i kazeina z wodorotlenkiem wapnia. Mankamentem jest mniejsza rozpuszczalność niż białek serwatkowych. Stosowana powinna być podczas długich przerw między posiłkami zarówno przez sportowców, jak i osoby aktywne fizycznie. Dostępna na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 30 – 90 mg/24h w zależności od indywidualnego zapotrzebowania, spożycie wskazane szczególnie przed dłuższym spoczynkiem (np. nocnym).

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>