Orzech czarny (Juglans nigra) to drzewo z rodziny orzechowatych. Jest traktowane jako roślina ozdobna i lecznicza. Do celów medycznych wykorzystuje się twarde, grube i silnie pachnące łupiny, które okrywają niedojrzałe owoce. Kluczowym związkiem bioaktywnym obecnym w owych łupinach jest juglon – najpotężniejszy związek antyseptyczny, jaki występuje w przyrodzie. Działa on silnie przeciwdrobnoustrojowo; jest też bardzo skuteczny względem pasożytów układu pokarmowego.
Preparaty z tej kategorii znajdują zastosowanie głównie w terapii infekcji i zakażeń o różnym podłożu – bakteryjnym, wirusowym, grzybiczym. Można je wykorzystać również w celu usunięcia z organizmu pasożytów, takich jak owsiki, glisty, lamblie. Ponadto warto sięgnąć po nie w przypadku dolegliwości żołądkowo-jelitowych i kłopotów z prawidłowym trawieniem.
Ekstrakty z łupin orzecha czarnego zawierają sporo antyoksydantów, witamin i minerałów (w tym jodu). Z tego względu mogą korzystnie wpływać na pracę tarczycy, a dzięki neutralizacji wolnych rodników dodatkowo spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed chorobami cywilizacyjnymi.
W naszej ofercie znajdą Państwo szeroki wybór preparatów na bazie orzecha czarnego. Proponujemy zarówno wyciągi kapsułkowane, jak i płynne ekstrakty alkoholowe.