Jadalne owady to absolutne novum na rodzimym rynku spożywczym. Określa się je mianem tzw. nowej żywności, choć w rzeczywistości spożywanie owadów nie jest niczym nadzwyczajnym. Owady stanowią nieodłączny element diety mieszkańców Tajlandii, Australii czy krajów afrykańskich. Dzięki nam możecie Państwo skosztować tych unikalnych, egzotycznych przysmaków.
Do najczęściej spożywanych owadów należą koniki polne, świerszcze i chrząszcze. Co ważne, wszystkie owady dopuszczone do sprzedaży są poddawane kontroli weterynaryjnej. Przygotowuje się je na różne sposoby – najczęściej przechodzą przez proces odwodnienia, liofilizowania i smażenia. Zachowują wówczas przyjemną, nieco chrupką konsystencję. Dla podkreślenia smaku często przyprawia się je różnymi ziołami. Dużą popularnością cieszą się owady sproszkowane na mąkę. Idealnie sprawdza się ona jako dodatek do wypieków, można znaleźć również interesujące przepisy na chleb na bazie mąki ze świerszczy jadalnych.
Pod względem wartości odżywczej owady są bezkonkurencyjne. Dostarczają solidną porcję pełnowartościowego białka, zawierają mało węglowodanów, są źródłem ważnych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk i wapń. Z powodzeniem mogą zastąpić mięso pochodzenia zwierzęcego.
Zachęcamy Państwa do zapoznania się z dostępnymi w naszej ofercie owadzimi przysmakami. Warto pamiętać, że opór przed spożywaniem owadów jest niczym nie uzasadniony i tkwi jedynie w naszej głowie. Przełamanie tej bariery psychologicznej i otwarcie się na nowe smaki może okazać się cennym doświadczeniem, a dodatkowo przyniesie wiele korzyści dla zdrowia i sylwetki.