Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:219,00 zł437,00 zł656,00 zł874,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
One Basix Bar One Basix Bar

OhYeah! Nutrition One Bar Basix to słodka propozycja dla każdego, kto pragnie przełamać monotonię swojej diety, bez wyrzutów sumienia o negatywny wpływ na kształtowanie sylwetki i kondycję zdrowotną.

Alternatywa posiłku okołotreningowego
Białko jest niezbędnym dla rozwoju tkanki mięśniowej makroskładnikiem, co determinuje konieczność jego spożycia w okresie okołotreningowym. Często zjedzenie posiłku bezpośrednio przed lub po wykonanej sesji treningowej okazuje się być niewygodne. W takich sytuacjach na pomoc przychodzą wysokobiałkowe przekąski, takie jak oferowany batonik. Dzięki zawartości dwóch form szybko wchłanialnych protein, aminokwasy w bardzo krótkim czasie trafią do komórek mięśniowych, mogąc służyć jako materiał do odnowy silniejszych włókien.

Krok w stronę zdrowia
Większość przekąsek dostępnych na rynku przyciąga swoim niesamowitym smakiem, jednak warto pamiętać mimo wszystko o przewadze wad na zaletami. Słodycze bardzo często są źródłem cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. W połączeniu z tłuszczami trans w dłuższej perspektywie daje to możliwość rozwoju zaburzeń odżywiania oraz może negatywnie wpływać na zdrowie układu krążenia i sylwetkę.

Oferowany batonik został całkowicie pozbawiony szkodliwych tłuszczów trans i oleju palmowego. Zawartość cukru została ograniczona do mimimum, jednak bez obaw – słodki smak zostaje zachowany, dzięki dodatkowi obojętnej dla zdrowia stewii. W ten sposób można rozkoszować się chwilą słodkiego zapomnienia, bez wyrzutów sumienia o zaniedbanie kondycji zdrowotnej czy sylwetki.

Wsparcie nie tylko dla mięśni
Ze względu na coraz większą uwagę przykładaną do wsparcia zdrowia mikrobiomu jelit, w batoniku postanowiono umieścić formułę prebiotyczną. Należą do niej węglowodany, które stanowią pożywkę dla żyjących w przewodzie pokarmowym bakterii symbiotycznych. Równowaga mikrobiologiczna pozwala zachować pełnię zdrowia w zakresie m.in. prawidłowych funkcji trawiennych, czy immunologicznych. Jest to swoistego rodzaju innowacja, na którą do tej pory nie decyduje się wielu producentów żywności fit.

Warto również podkreślić dostępność kilku mikroelementów. Sód wraz z potasemwapniem uczestniczą w procesach prawidłowej pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej, zaś fosfor pozwala uzyskać odpowiednią ilość energii do wykonania solidnego treningu.

Podsumowując, OhYeah! Nutrition One Bar Basix to słodka przekąska dedykowana każdemu, kto pragnie dać się ponieść chwili słodkiego zapomnienia, bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jej unikatowymi cechami jest dodatek prebiotyków, mikroelementów, a także niewielka obecność cukrów.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
One Basix Bar One Basix Bar 60g
OhYeah! Nutrition
8,90 zł

One Basix Bar 60g

ilość: 60g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-01
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
8,90 złz VAT

od 3 sztuk tylko 8,72 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Pyszny baton wysokobiałkowy słodzony stewią
  • Aż dwa rodzaje szybko wchłanialnych form białka
  • Świetny jako przekąska okołotreningowa
  • Obecne związki prebiotyczne
  • Źródło mikroelementów
  • Kilka opcji smakowych
  • Tylko 1 g cukru
  • Brak glutenu

OhYeah! Nutrition One Bar Basix to słodka propozycja dla każdego, kto pragnie przełamać monotonię swojej diety, bez wyrzutów sumienia o negatywny wpływ na kształtowanie sylwetki i kondycję zdrowotną.

Alternatywa posiłku okołotreningowego
Białko jest niezbędnym dla rozwoju tkanki mięśniowej makroskładnikiem, co determinuje konieczność jego spożycia w okresie okołotreningowym. Często zjedzenie posiłku bezpośrednio przed lub po wykonanej sesji treningowej okazuje się być niewygodne. W takich sytuacjach na pomoc przychodzą wysokobiałkowe przekąski, takie jak oferowany batonik. Dzięki zawartości dwóch form szybko wchłanialnych protein, aminokwasy w bardzo krótkim czasie trafią do komórek mięśniowych, mogąc służyć jako materiał do odnowy silniejszych włókien.

Krok w stronę zdrowia
Większość przekąsek dostępnych na rynku przyciąga swoim niesamowitym smakiem, jednak warto pamiętać mimo wszystko o przewadze wad na zaletami. Słodycze bardzo często są źródłem cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego. W połączeniu z tłuszczami trans w dłuższej perspektywie daje to możliwość rozwoju zaburzeń odżywiania oraz może negatywnie wpływać na zdrowie układu krążenia i sylwetkę.

Oferowany batonik został całkowicie pozbawiony szkodliwych tłuszczów trans i oleju palmowego. Zawartość cukru została ograniczona do mimimum, jednak bez obaw – słodki smak zostaje zachowany, dzięki dodatkowi obojętnej dla zdrowia stewii. W ten sposób można rozkoszować się chwilą słodkiego zapomnienia, bez wyrzutów sumienia o zaniedbanie kondycji zdrowotnej czy sylwetki.

Wsparcie nie tylko dla mięśni
Ze względu na coraz większą uwagę przykładaną do wsparcia zdrowia mikrobiomu jelit, w batoniku postanowiono umieścić formułę prebiotyczną. Należą do niej węglowodany, które stanowią pożywkę dla żyjących w przewodzie pokarmowym bakterii symbiotycznych. Równowaga mikrobiologiczna pozwala zachować pełnię zdrowia w zakresie m.in. prawidłowych funkcji trawiennych, czy immunologicznych. Jest to swoistego rodzaju innowacja, na którą do tej pory nie decyduje się wielu producentów żywności fit.

Warto również podkreślić dostępność kilku mikroelementów. Sód wraz z potasemwapniem uczestniczą w procesach prawidłowej pobudliwości tkanki nerwowej i mięśniowej, zaś fosfor pozwala uzyskać odpowiednią ilość energii do wykonania solidnego treningu.

Podsumowując, OhYeah! Nutrition One Bar Basix to słodka przekąska dedykowana każdemu, kto pragnie dać się ponieść chwili słodkiego zapomnienia, bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Jej unikatowymi cechami jest dodatek prebiotyków, mikroelementów, a także niewielka obecność cukrów.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 g
w 1 batoniezawartość%ZDS
Wartość energetyczna210 kcal**
Tłuszcze8 g20%
Kwasy tłuszczowe nasycone4 g**
Tłuszcze trans0 g**
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone1 g**
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone1.5 g**
Cholesterol5 mg2%
Sód150 mg7%
Węglowodany24 g9%
Błonnik9 g32%
Cukry1 g**
Dodatek cukrów0 g**
Poliole0 g**
Białko20 g40%
Witamina D0 mcg0%
Wapń126 mg10%
Żelazo0 mg0%
Potas93 mg2%
Fosfor131 mg10%
*Podane makroskładniki mogą się różnić w zależności od wybranego wariantu smakowego.

Pozostałe składniki

Triple Choc Chunk: Mieszanka Białek (Izolat Białek Mlecznych, Izolat Białek Serwatkowych), Izomaltooligosacharydy (Błonnik Prebiotyczny Ze Źródła Roślinnego), Rozpuszczalne Włókno Roślinne, Kakao, Gliceryna Roślinna, Masło Kakaowe, Masło Z Nasion Słonecznika, Kakao W Proszku (Przetworzone Z Alkaliami), Naturalne Aromaty, Odtłuszczone Mleko W Proszku, Lecytyna Słonecznikowa (Emulgator), Skrobia Z Tapioki, Sól Morska, Stewia I Węglan Wapnia.

Cookie Dough Choc Chunk: Mieszanka Białek (Izolat Białek Mlecznych, Izolat Białek Serwatkowych), Izomaltooligosacharydy (Błonnik Prebiotyczny Ze Źródła Roślinnego), Rozpuszczalne Włókno Roślinne, Kakao, Gliceryna Roślinna, Masło Kakaowe, Masło Z Nasion Słonecznika, Naturalne Aromaty, Odtłuszczone Mleko W Proszku, Lecytyna Słonecznikowa (Emulgator), Skrobia Z Tapioki, Sól Morska, Stewia I Węglan Wapnia.

Peanut Butter Choc Chunk: Mieszanka Białek (Izolat Białek Mlecznych, Izolat Białek Serwatkowych), Izomaltooligosacharydy (Błonnik Prebiotyczny Ze Źródła Roślinnego), Rozpuszczalne Włókno Roślinne, Kakao, Gliceryna Roślinna, Mąka Z Orzeszków Ziemnych, Masło Orzechowe, Masło Z Kakaowe, Orzeszki Ziemne, Naturalne Aromaty, Odtłuszczone Mleko W Proszku, Lecytyna Słonecznikowa (Emulgator), Sól Morska, Masło Migdałowe, Stewia.

Zawiera Mleko, Orzeszki Ziemne, Soję I Jest Produkowany W Zakładzie Przetwarzającym Pszenicę, Jaja I Orzechy Laskowe.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA)

Informacja

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) – posiadają co najmniej dwa podwójne wiązania w cząsteczce. Najczęściej wyróżnia się wśród nich dwie podgrupy: Omega 3 oraz 6. PUFA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, organizm nie jest w stanie ich syntetyzować endogennie i musza być dostarczane do niego wraz z pożywieniem. Ich aktywność biologiczna w ustroju opiera się na byciu prekursorami dla różnorodnych eikozanoidów.

Głównym spektrum właściwości prozdrowotnych PUFA jest układ sercowo-naczyniowy. Są one skuteczną formą profilaktyki przed chorobami krążeniowymi. Ograniczają agregację płytek krwi, mogą obniżać ciśnienie oraz poziom triglicerydów.

Odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych ma także kluczowe znaczenie dla zachowania sprawności mózgu. PUFA sprzyjają prawidłowemu rozwojowi układu nerwowego oraz jego funkcjonalności, korzystnie wpływając na funkcje poznawcze. Wskazuje się, że ich odpowiednio duża ilość w diecie może opóźniać procesy starzenia się.

Suplementację kwasami PUFA poleca się także osobom odchudzającym się, wspierają one bowiem kontrolę masy ciała. Ponadto, mogą zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Niedobory wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie sprzyjają też osłabieniu odporności.

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Informacja

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) – kwasy tłuszczowe monoenowe, w przeciwieństwie do PUFA – kwasów polienowych - mogą być syntetyzowane w organizmie człowieka. Są w związku z tym mniej popularne w suplementacji, choć aktualne badania nad ich właściwościami wskazują, że są niezasłużenie pomijane.

Głównym prozdrowotnym zastosowaniem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych MUFA jest ich suplementacja w ramach profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych. Mogą one optymalizować profil lipidowy, zwiększając ilość lipoproteiny HDL, jednocześnie obniżając ilość „złego” cholesterolu LDL. To właśnie kwasowi oleinowemu, obecnemu w oliwie z oliwek, należącemu do MUFA, przypisuje się właściwości diety śródziemnomorskiej, uważanej za najlepszą dla naszego układu krążenia.

Niektóre źródła podają też, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe monoenowe sprzyjają odchudzaniu. W związku z tym, zwiększenie ich podaży w diecie jest polecane osobom zmagającym się z nadwagą.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Ostatnio na blogu

#14 Badania suplementów – Apollo Hegemony Ashwagandha HPLC

#14 Badania suplementów – Apollo Hegemony Ashwagandha HPLC

Mimo zamieszania w okół i nieprzychylnych warunków staramy się nie zwalniać tempa! Dlatego postanowiliśmy przedstawić Wam...

czytaj więcej
Trening w domu. Dla kogo i od czego zacząć?

Trening w domu. Dla kogo i od czego zacząć?

Trening w warunkach domowych to świetna opcja dla każdego. Poniżej postaram się pokazać Ci, że taki trening może być ciekawy i intensywny. Pamiętaj, że...

czytaj więcej
N-Acetylo Cysteina – panaceum na trądzik?!

N-Acetylo Cysteina – panaceum na trądzik?!

Trądzik jest dolegliwością uprzykrzającą życie wielu osób, a walka z nim niestety nie należy do łatwych. Jak dowodzą naukowcy, u podłoża rozwoju...

czytaj więcej
Przegląd suplementów z kurkuminą

Przegląd suplementów z kurkuminą

Złocista przyprawa, jaką jest kurkuma szczególnie mile jest widziana w potrawach kuchni azjatyckiej. Jednak już dawno temu odkryto, że poza walorami...

czytaj więcej
Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Wzrost poziomu kortyzolu najczęściej jest związany z częstym przebywaniem w środowisku stresogennym. Wymagająca praca, napięta sytuacja w domu czy droga w...

czytaj więcej
Ćwiczenia aerobowe mają działanie antydepresyjne

Ćwiczenia aerobowe mają działanie antydepresyjne

W niedawno przeprowadzonym badaniu sprawdzono, w jaki sposób ćwiczenia aerobowe mogą mieć działanie przeciwdepresyjne u osób z depresją. Wyniki porównano...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027