BioTech USA® Protein Wafer to smaczny, chrupiący wafelek zbożowy, przełożony warstwą kremu o wysokiej zawartości białka, u dołu oblany czekoladą. Jest dostępny w dwóch starannie dopracowanych wariantach smakowych. Każde opakowanie zawiera dwa małe wafelki.
Źródło białka: prezentowany wafelek to solidna porcja pełnowartościowego białka. Odpowiednia podaż protein ma kluczowe znaczenie dla rozwoju tkanki mięśniowej oraz regeneracji powysiłkowej. Producent postawił na proteiny pochodzące z mleka oraz grochu. Do białka pochodzenia mlecznego nikogo nie trzeba przekonywać, ale białko roślinne wciąż jest niedoceniane. Tymczasem trzeba wiedzieć, że białko grochu uchodzi za lekkostrawne i cechuje się wysoką zawartością lizyny oraz argininy – dwóch ważnych aminokwasów.
Źródło błonnika: co ważne, prezentowany wafelek jest zasobny również w błonnik, który jest istotnym elementem prawidłowo zbilansowanej diety. Zwiększa on uczucie sytości, korzystnie wpływa na trawienie, sprzyja regulacji glikemii i działa ochronnie względem układu sercowo-naczyniowego.
Alternatywa dla powszechnie dostępnych słodyczy: prezentowany wafelek stanowi ciekawe urozmaicenie nudnej, monotonnej diety i będzie znacznie lepszym wyborem niż słodkie przekąski, pod którymi uginają się sklepowe półki. Jest też ciekawą alternatywą dla coraz popularniejszych przekąsek wysokobiałkowych. Wśród nich dominują bowiem batony o klejącej, gumowatej konsystencji, które są dość zapychające i mało smaczne. Kruchy, delikatny wafelek z nadzieniem zachwyca swoim smakiem i fakturą. To prawdziwa gratka dla miłośników wszelkiego rodzaju andrutów i rurek z kremem.
Bez cukru i konserwantów: słodkie łakocie zwykle zawierają dużą ilość cukru i innych, niepożądanych dodatków. Prezentowany wafelek zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry, a ilość cukru dodanego jest równa zeru. Za jego słodki smak odpowiadają znane i powszechnie stosowane substancje słodzące. Wafelek jest też wolny od konserwantów.
Szybka i łatwo dostępna przekąska: prezentowana przekąska ma niewielki rozmiar, bez problemu mieści się w kieszeni. Można ją wszędzie ze sobą zabrać i spożyć na jeden raz, albo łatwo podzielić na dwie porcje (w opakowaniu znajdziemy dwa małe wafelki).
Podsumowując, BioTech USA® Protein Wafer to wyśmienita, krucha przekąska, polecana zwłaszcza osobom aktywnym ruchowo, wykazującym zwiększone zapotrzebowanie na białko.
w 1 wafelku | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1980 kJ / 474 kcal | * |
Tłuszcz | 26 g | * |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe | 17 g | * |
Węglowodany | 14 g | * |
w tym cukry | 2,0 g | * |
Błonnik | 7,1 g | * |
Białko | 43 g | * |
Sól | 0,46 g | * |
*Wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od wybranego smaku. |
Wanilia: mieszanka białek 49,2% (białko mleka, białko hydrolizowane, białko grochu), oleje roślinne (palmowy, shea), wzbogacona mąka pszenna (mąka pszenna, węglan wapnia, żelazo, nikotynamid, chlorowodorek tiaminy), stabilizator (polidekstroza), emulgatory [lecytyny (soja), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych], aromaty (zawiera mleko), błonnik bambusowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka kukurydziana, mąka sojowa, olej słonecznikowy, substancja spulchniająca (węglany sodu), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K), sól.
Kawa: mieszanka białek 48,6% (białko mleka, białko hydrolizowane, białko grochu), oleje roślinne (palmowy, shea), wzbogacona mąka pszenna (mąka pszenna, węglan wapnia, żelazo, nikotynamid, chlorowodorek tiaminy), stabilizator (polidekstroza), emulgatory [lecytyny (sojowe), mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych], masa kakaowa, aromaty, błonnik bambusowy, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mąka kukurydziana, mąka sojowa, olej słonecznikowy, substancja spulchniająca (węglany sodu), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K ), sól.
*Alergeny oznaczono pogrubioną czcionką.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).