Tryptofan to aminokwas białkowy, przynależący do grupy aminokwasów niezbędnych. Organizm ludzki nie jest zdolny do jego syntezy, dlatego należy dostarczać go ze źródeł zewnętrznych. Do produktów spożywczych szczególnie zasobnych w tryptofan należą banany, owies, suszone śliwki, mleko oraz mięso. Deficyt tryptofanu można uzupełnić również za pomocą suplementów. W ich składzie znajduje się zazwyczaj świetnie przyswajalny L-tryptofan, czyli tryptofan w formie wolnej.
Tryptofan nie kumuluje się w organizmie, dlatego w porównaniu z innymi aminokwasami jego poziom jest zwykle najniższy. W ustroju pełni wiele ważnych funkcji - przede wszystkim służy do produkcji kilku istotnych neuromediatorów i neurohormonów. Wśród nich warto wymienić serotoninę, tryptaminę i melatoninę. Większość korzyści związanych ze zwiększeniem podaży tryptofanu wynika właśnie z usprawnienia syntezy owych związków.
Suplementy z tryptofanem sprzyjają poprawie samopoczucia psychicznego i korzystnie wpływają na jakość snu. Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na łagodne zaburzenia depresyjno-lękowe albo bezsenność. Są pomocne także w przypadku niepohamowanego apetytu na węglowodany. Sportowcy często sięgają po preparaty z tryptofanem w celu zwiększenia tolerancji na ból. Dzięki temu mogą angażować się w dłuższe i bardziej intensywne sesje treningowe.