Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
100% Whey Protein Professional 100% Whey Protein Professional

Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa na bazie koncentratu oraz izolatu serwatki. Preparat idealnie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy i wspiera budowę masy mięśniowej. Dodatkowo producent umieścił w składzie enzymy, które pomagają łatwiej i szybciej przyswoić zawarte w odżywce aminokwasy.

Dwie formy białka
Produkt stanowi połączenie koncentratu i izolatu białek serwatki. Oba białka choć podobne, różnią się nieco szybkością wchłaniania. W koncentracie znajduje się większa ilość węglowodanów oraz tłuszczy, a jego czas wchłaniania wynosi od jednej do trzech godzin. Izolat natomiast posiada większą procentową zawartość aminokwasów, która może osiągać 90% zawartości białka, a tym samym posiada mniej węglowodanów (także laktozy) i tłuszczy, dlatego jego czas wchłaniania wynosi około jednej godziny.

Wysoka biodostępność
Koncentrat białek serwatki posiada bardzo wysoką biodostępność, mierzoną za pomocną skali BV (biological value), która określa w jakim stopniu aminokwasy mogą być przyswojone i wykorzystane przez organizm. Koncentrat białka serwatkowego posiada BV=104, co świadczy o odpowiednim aminogramie, ponieważ im większa wartość BV tym lepsza jest jego biodostępność. Za wzór uznaje się białko jaja kurzego, które posiada BV=100. Izolat białka serwatkowego ze względu na wysoką zawartość protein posiada natomiast BV=159, co zapewnia organizmowi możliwość pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów.

Ułatwione trawienie
Producent umieścił w suplemencie dwa enzymy wspierające trawienie białek wyizolowane z ananasa oraz papai. Bromelainapapaina zawierają mieszankę enzymów proteolitycznych, które ułatwiają rozkład łańcuchów peptydowych, aby pozyskać z nich poszczególne aminokwasy. Skraca to czas trawienia białka, a dodatkowo może uchronić przed zaburzeniem pracy układu pokarmowego, zwłaszcza u osób posiadających mało wydajne enzymy odpowiedzialne za hydrolizę wiązań peptydowych.

Wsparcie anabolizmu mięśniowego
Najważniejszym regulatorem syntezy nowych białek mięśniowych jest aminokwas L-leucyna, która może zwiększać syntezę białek mięśniowych bez względu na obecność innych aminokwasów. Producent dodatkowo umieścił w preparacie aż100g L-leucyny w porcji, aby zwiększyć skuteczność budowy masy mięśniowej.

Dodatkowo produkt został wzbogacony o większą ilość L-glutaminy, która uczestniczy w syntezie nowych białek mięśniowych oraz transporcie azotu, a także w taurynę, która reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, transport kreatyny oraz kurczliwość mięśni.

Pełnowartościowe źródło białka
Suplement cechuje się wysoką zawartością aminokwasów endogennych, które organizm może sam wyprodukować, jak i aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dopiero takie połączenie zapewnia kompleksowe działanie suplementu. Mimo iż jak wspomniano L-leucyna zwiększa tempo syntezy nowych białek mięśniowych, to potrzebna jest podaż pozostałych aminokwasów do zajścia procesów anabolicznych.

Podsumowując, Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa oparta na koncentracie oraz izolacie białek serwatki. Połączenie to odznacza się wysoką biodostępnością, a dodatek enzymów ułatwiających rozkład peptydów przyśpiesza dodatkowo proces trawienia. Wysoka zawartość jednego z najważniejszych aminokwasów w procesie syntezy nowych białek mięśniowych (L-leucyny) wraz z pozostałymi aminokwasami zapewnia odpowiednie środowisko anaboliczne.

InStock
5 2
5

zajebiste wpc, wiekszosc smakow juz zjedzone :) lepsze niz treca czy olimpu
5

100 % whey protein pod względem smaków i skadu jest mega , aktualnie mam cytrynowy sernik i pomaranczowa czekolada - narazie nie mam zamiaru zmieniać ! Cena równiez jak na jakość produktu to jest atrakcyjna .. Polecam sprubówać ;)
Since 2005
Dodaj do koszyka
100% Whey Protein Professional 100% Whey Protein Professional 920g
Scitec
89,00 zł

100% Whey Protein Professional

5 na podstawie 2 opinii ilość: 920g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-11
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
89,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 87,22 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Połączenie koncentratu i izolatu białek serwatki
  • Szybki czas wchłaniania i wysoka biodostępność
  • Zawiera enzymy ułatwiające trawienie białek
  • Wzbogacony o L-glutaminę oraz taurynę
  • Dostępny w kilku wariantach smakowych
  • Hamuje rozpad tkanki mięśniowej
  • Zwiększona zawartość L-leucyny
  • Idealne źródło białka po treningu
  • Promuje anabolizm mięśniowy
  • Pełnowartościowe źródło białka

Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa na bazie koncentratu oraz izolatu serwatki. Preparat idealnie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy i wspiera budowę masy mięśniowej. Dodatkowo producent umieścił w składzie enzymy, które pomagają łatwiej i szybciej przyswoić zawarte w odżywce aminokwasy.

Dwie formy białka
Produkt stanowi połączenie koncentratu i izolatu białek serwatki. Oba białka choć podobne, różnią się nieco szybkością wchłaniania. W koncentracie znajduje się większa ilość węglowodanów oraz tłuszczy, a jego czas wchłaniania wynosi od jednej do trzech godzin. Izolat natomiast posiada większą procentową zawartość aminokwasów, która może osiągać 90% zawartości białka, a tym samym posiada mniej węglowodanów (także laktozy) i tłuszczy, dlatego jego czas wchłaniania wynosi około jednej godziny.

Wysoka biodostępność
Koncentrat białek serwatki posiada bardzo wysoką biodostępność, mierzoną za pomocną skali BV (biological value), która określa w jakim stopniu aminokwasy mogą być przyswojone i wykorzystane przez organizm. Koncentrat białka serwatkowego posiada BV=104, co świadczy o odpowiednim aminogramie, ponieważ im większa wartość BV tym lepsza jest jego biodostępność. Za wzór uznaje się białko jaja kurzego, które posiada BV=100. Izolat białka serwatkowego ze względu na wysoką zawartość protein posiada natomiast BV=159, co zapewnia organizmowi możliwość pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów.

Ułatwione trawienie
Producent umieścił w suplemencie dwa enzymy wspierające trawienie białek wyizolowane z ananasa oraz papai. Bromelainapapaina zawierają mieszankę enzymów proteolitycznych, które ułatwiają rozkład łańcuchów peptydowych, aby pozyskać z nich poszczególne aminokwasy. Skraca to czas trawienia białka, a dodatkowo może uchronić przed zaburzeniem pracy układu pokarmowego, zwłaszcza u osób posiadających mało wydajne enzymy odpowiedzialne za hydrolizę wiązań peptydowych.

Wsparcie anabolizmu mięśniowego
Najważniejszym regulatorem syntezy nowych białek mięśniowych jest aminokwas L-leucyna, która może zwiększać syntezę białek mięśniowych bez względu na obecność innych aminokwasów. Producent dodatkowo umieścił w preparacie aż100g L-leucyny w porcji, aby zwiększyć skuteczność budowy masy mięśniowej.

Dodatkowo produkt został wzbogacony o większą ilość L-glutaminy, która uczestniczy w syntezie nowych białek mięśniowych oraz transporcie azotu, a także w taurynę, która reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, transport kreatyny oraz kurczliwość mięśni.

Pełnowartościowe źródło białka
Suplement cechuje się wysoką zawartością aminokwasów endogennych, które organizm może sam wyprodukować, jak i aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dopiero takie połączenie zapewnia kompleksowe działanie suplementu. Mimo iż jak wspomniano L-leucyna zwiększa tempo syntezy nowych białek mięśniowych, to potrzebna jest podaż pozostałych aminokwasów do zajścia procesów anabolicznych.

Podsumowując, Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa oparta na koncentracie oraz izolacie białek serwatki. Połączenie to odznacza się wysoką biodostępnością, a dodatek enzymów ułatwiających rozkład peptydów przyśpiesza dodatkowo proces trawienia. Wysoka zawartość jednego z najważniejszych aminokwasów w procesie syntezy nowych białek mięśniowych (L-leucyny) wraz z pozostałymi aminokwasami zapewnia odpowiednie środowisko anaboliczne.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 920 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: ~31
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna112 kcal*
Białko22 g*
Węglowodany1,4 g*
w tym cukry1,4 g*
Tłuszcz2 g*
w tym tłuszcze nasycone0,7 g*
Sól0,41 g*
L-leucyna100 mg*
L-glutamina210 mg*
Tauryna990 mg*
Papaina pozyskana z Carica papaya (1,5 FIP U/mg). 12 mg*
Bromelaina pozyskana z Ananas comosus (1200 GDU/g)12 mg*

Pozostałe składniki

Czekoladowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), kakao w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu (10-12%), aromaty (czekoladowy, śmietanka), Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa),substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) 

Waniliowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromaty, jogurt w proszku (z mleka), Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa) 

Truskawka-biała czekolada: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), barwnik (czerwień buraczana), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)

Czekoladowo-orzechowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), kakao w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu (10-12%), aromaty, Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)

Ostatnia ocena

pang

zajebiste wpc, wiekszosc smakow juz zjedzone :) lepsze niz treca czy olimpu

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Natrol
37,00 zł

Preparat multiwitaminowy dla dzieci powyżej 6 roku życia. Smaczne, owocowe tabletki do żucia bez cukru.

Kupuję
Trec
79,00 zł

Silnie skoncentrowana l-karnityna w formie kapsułek. Wspomaga redukcję tłuszczu.

Kupuję
BetterYou
59,00 zł

Multiskładnikowy preparat zawierający minerały i witaminy w aerozolu. Łatwy i wygodny do stosowania.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Suplement wzmacniający odporność. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie.

Kupuję
Olimp
17,00 zł

Kompleks witamin i minerałów dla sportowców. Wspomaga odporność, reguluje metabolizm i poprawia samopoczucie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027