od 3 sztuk tylko: 106,82 zł / szt. -2%
Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa na bazie koncentratu oraz izolatu serwatki. Preparat idealnie uzupełnia dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy i wspiera budowę masy mięśniowej. Dodatkowo producent umieścił w składzie enzymy, które pomagają łatwiej i szybciej przyswoić zawarte w odżywce aminokwasy.
Dwie formy białka
Produkt stanowi połączenie koncentratu i izolatu białek serwatki. Oba białka choć podobne, różnią się nieco szybkością wchłaniania. W koncentracie znajduje się większa ilość węglowodanów oraz tłuszczy, a jego czas wchłaniania wynosi od jednej do trzech godzin. Izolat natomiast posiada większą procentową zawartość aminokwasów, która może osiągać 90% zawartości białka, a tym samym posiada mniej węglowodanów (także laktozy) i tłuszczy, dlatego jego czas wchłaniania wynosi około jednej godziny.
Wysoka biodostępność
Koncentrat białek serwatki posiada bardzo wysoką biodostępność, mierzoną za pomocną skali BV (biological value), która określa w jakim stopniu aminokwasy mogą być przyswojone i wykorzystane przez organizm. Koncentrat białka serwatkowego posiada BV=104, co świadczy o odpowiednim aminogramie, ponieważ im większa wartość BV tym lepsza jest jego biodostępność. Za wzór uznaje się białko jaja kurzego, które posiada BV=100. Izolat białka serwatkowego ze względu na wysoką zawartość protein posiada natomiast BV=159, co zapewnia organizmowi możliwość pełnego wykorzystania zawartych w nim aminokwasów.
Ułatwione trawienie
Producent umieścił w suplemencie dwa enzymy wspierające trawienie białek wyizolowane z ananasa oraz papai. Bromelaina i papaina zawierają mieszankę enzymów proteolitycznych, które ułatwiają rozkład łańcuchów peptydowych, aby pozyskać z nich poszczególne aminokwasy. Skraca to czas trawienia białka, a dodatkowo może uchronić przed zaburzeniem pracy układu pokarmowego, zwłaszcza u osób posiadających mało wydajne enzymy odpowiedzialne za hydrolizę wiązań peptydowych.
Wsparcie anabolizmu mięśniowego
Najważniejszym regulatorem syntezy nowych białek mięśniowych jest aminokwas L-leucyna, która może zwiększać syntezę białek mięśniowych bez względu na obecność innych aminokwasów. Producent dodatkowo umieścił w preparacie aż100g L-leucyny w porcji, aby zwiększyć skuteczność budowy masy mięśniowej.
Dodatkowo produkt został wzbogacony o większą ilość L-glutaminy, która uczestniczy w syntezie nowych białek mięśniowych oraz transporcie azotu, a także w taurynę, która reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową, transport kreatyny oraz kurczliwość mięśni.
Pełnowartościowe źródło białka
Suplement cechuje się wysoką zawartością aminokwasów endogennych, które organizm może sam wyprodukować, jak i aminokwasów egzogennych, które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dopiero takie połączenie zapewnia kompleksowe działanie suplementu. Mimo iż jak wspomniano L-leucyna zwiększa tempo syntezy nowych białek mięśniowych, to potrzebna jest podaż pozostałych aminokwasów do zajścia procesów anabolicznych.
Podsumowując, Scitec 100% Whey Protein Professional to wysokiej jakości odżywka białkowa oparta na koncentracie oraz izolacie białek serwatki. Połączenie to odznacza się wysoką biodostępnością, a dodatek enzymów ułatwiających rozkład peptydów przyśpiesza dodatkowo proces trawienia. Wysoka zawartość jednego z najważniejszych aminokwasów w procesie syntezy nowych białek mięśniowych (L-leucyny) wraz z pozostałymi aminokwasami zapewnia odpowiednie środowisko anaboliczne.
w porcji (30 g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 112 kcal | * |
Białko | 22 g | * |
Węglowodany | 1,4 g | * |
w tym cukry | 1,4 g | * |
Tłuszcz | 2 g | * |
w tym tłuszcze nasycone | 0,7 g | * |
Sól | 0,41 g | * |
L-leucyna | 100 mg | * |
L-glutamina | 210 mg | * |
Tauryna | 990 mg | * |
Papaina pozyskana z Carica papaya (1,5 FIP U/mg). | 12 mg | * |
Bromelaina pozyskana z Ananas comosus (1200 GDU/g) | 12 mg | * |
Czekoladowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), kakao w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu (10-12%), aromaty (czekoladowy, śmietanka), Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa),substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)
Waniliowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromaty, jogurt w proszku (z mleka), Chlorek sodu, substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)
Truskawka-biała czekolada: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), barwnik (czerwień buraczana), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)
Czekoladowo-orzechowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), kakao w proszku o zredukowanej zawartości tłuszczu (10-12%), aromaty, Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), Izolat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa)
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).
Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.
L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.
Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.
Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.
Dawkowanie: 3 gramy na dobę.
Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h