Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
R1 Protein R1 Protein

Nutrivo R1 Protein to odżywka białkowa oparta na najwyższej jakości hydrolizacie (WPH) i izolacie (WPI) białek serwatkowych.

Połączenie wysokiej jakości źródeł białka
Izolat i hydrolizat to frakcje białka klasy premium, używane jedynie w najwyższej jakości produktach. W przeciwieństwie do klasycznego koncentratu charakteryzują się szybszym czasem wchłaniania i mniejszą ilością niepożądanych składników dodatkowych. Zazwyczaj są także lepiej tolerowane u osób z wrażliwym układem trawiennym.

Niezwykle korzystna proporcja makroskładników
Każdy, kto dąży do uzyskania szczupłej sylwetki z minimalnym poziomem tkanki tłuszczowej powinien zwracać uwagę na bilans makroskładników w diecie. By nie utrudniać sobie życia, warto wybrać odżywkę, która zawiera maksymalną ilość białka z jak najmniejszym udziałem pozostałych składników.

Brak cukru i tłuszczu, w połączeniu z wyjątkowo wysokim udziałem procentowym protein w tej odżywce znacznie ułatwia pilnowanie odpowiednich ilości makroskładników w bilansie dziennym. Spożywając porcję odżywki nie musimy zmniejszać ilości produktów węglowodanowych i tłuszczowych, jak to ma miejsce w przypadku odżywek z wyższym udziałem tych składników odżywczych.

Wyborne wzbogacenie walorów kulinarnych diety
Niestety, dieta sportowca postrzegana jest często przez pryzmat monotonii i ogromnych restrykcji. Jednak nie musi to być prawdą, gdyż z pomocą odżywek białkowych możemy wzbogacić smakowitość diety w najbardziej pożądane i jednocześnie deficytowe smaki słodkie.

Ze względu na wysokie zapotrzebowanie sportowców na białko, muszą spożywać codziennie duże ilości mięsa, ryb, jaj, czy też twarogu. By uchronić się przed straceniem apetytu na te produkty, warto od czasu do czasu zamienić porcję mięsa na odżywkę białkową lub użyć jej jako składnik dania, na przykład wzbogacając nią masę na naleśniki, omlety, czy dietetyczne muffiny. Odżywka białkowa może zostać użyta również do zrobienia wysokobiałkowych lodów lub słodkiej, gęstej polewy do deserów.

Warto mieć pod ręką porcję odżywki nie tylko ze względu na uzupełnienie diety, ale także jako ostatnia deska ratunku w przypadku niepohamowanego napadu chęci na słodycze. Przygotowanie przepysznego, kremowego koktajlu w kryzysowej sytuacji może uchronić nas przed pochłonięciem całej tabliczki czekolady lub kubeczka lodów bez negatywnego wpływu na sylwetkę.

Skład sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej i zdrowiu
Jak wiadomo, cukier jest jednym z czynników, które zdecydowanie nie sprzyjają utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Jego udział w diecie powinien być minimalizowany nie tylko ze względu na aspekt wizualny sylwetki, ale i ze względów zdrowotnych.

Białko jest składnikiem, który jest dużo bardziej termogenny niż węglowodany i tłuszcze. Oznacza to, że wymaga zużycia sporej ilości kalorii już na etapie trawienia, co może pogłębiać deficyt kaloryczny, który jest niezbędny, by zacząć korzystać z zapasów energii zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

Nadmierne spożycie rafinowanego cukru wiązane jest ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia oporności komórek na insulinę i finalnie cukrzycy drugiego typu, z powstawaniem próchnicy zębów oraz z zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, a szczególnie z przerostem drożdżaków Candida.

Czysty skład produktu
Na próżno szukać w składzie tego produktu wypełniaczy czy zagęszczaczy. W dobie wysoko przetworzonej żywności, zdecydowanie warto zwracać uwagę na skład produktów, które wkładamy do ust.

Nadmiar syntetycznych składników uzupełniających, które w teorii mają poprawiać ogólne walory finalnego produktu, może potencjalnie odbijać się na zdrowiu. Choć składniki te zostały dopuszczone do obrotu, to tak naprawdę nie znamy ich rzeczywistego wpływu na zdrowie, gdyż nie dysponujemy informacjami dotyczącymi chociażby wpływu na stan bakterii jelitowych, które jak się okazuje wpływają nie tylko na pracę jelit, ale na funkcjonowanie całego organizmu, włączając w to pracę układu odpornościowego, stan gospodarki glikemicznej i to jakie mamy samopoczucie na co dzień.

R1 Protein polecany jest sportowcom pragnącym uzupełnić dietę w białko, jednocześnie ceniącym sobie jedynie najwyższą jakość. Sprawdzi się szczególnie dobrze w okresie redukcji tkanki tłuszczowej ze względu na brak cukru i tłuszczu oraz słodki smak, który jest bardzo pożądany podczas stosowania się do dietetycznych restrykcji.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
R1 Protein R1 Protein 2196g
NUTRIVO
269,00 zł

R1 Protein 2196g

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Produkt premiowany darmową wysyłką na terenie Polski Dodając do koszyka produkt premiowany darmową wysyłką każdy kolejny będzie również wysyłany za 0 zł

- Paczka u Ciebie nawet w ciągu 24 h* Czas dostarczenia zamówienia zależy od wyboru przewoźnika oraz godziny złożenia zamówienia czy też dni roboczego, sklep daje sobie zawsze maksymalnie 48h na wysłanie zamówienia

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Pyszny smak waniliowego kremu
  • Wysoka zawartość białka w suchej masie
  • Połączenie izolatu i hydrolizatu
  • Znaczny udział aminokwasów BCAA
  • Pomaga zachować masę mięśniową
  • Łatwo rozpuszczalna forma instant
  • Nie zawiera glutenu, cukru ani tłuszczu
  • Uzupełnia dietę w białko
  • Bez zbędnych wypełniaczy

Nutrivo R1 Protein to odżywka białkowa oparta na najwyższej jakości hydrolizacie (WPH) i izolacie (WPI) białek serwatkowych.

Połączenie wysokiej jakości źródeł białka
Izolat i hydrolizat to frakcje białka klasy premium, używane jedynie w najwyższej jakości produktach. W przeciwieństwie do klasycznego koncentratu charakteryzują się szybszym czasem wchłaniania i mniejszą ilością niepożądanych składników dodatkowych. Zazwyczaj są także lepiej tolerowane u osób z wrażliwym układem trawiennym.

Niezwykle korzystna proporcja makroskładników
Każdy, kto dąży do uzyskania szczupłej sylwetki z minimalnym poziomem tkanki tłuszczowej powinien zwracać uwagę na bilans makroskładników w diecie. By nie utrudniać sobie życia, warto wybrać odżywkę, która zawiera maksymalną ilość białka z jak najmniejszym udziałem pozostałych składników.

Brak cukru i tłuszczu, w połączeniu z wyjątkowo wysokim udziałem procentowym protein w tej odżywce znacznie ułatwia pilnowanie odpowiednich ilości makroskładników w bilansie dziennym. Spożywając porcję odżywki nie musimy zmniejszać ilości produktów węglowodanowych i tłuszczowych, jak to ma miejsce w przypadku odżywek z wyższym udziałem tych składników odżywczych.

Wyborne wzbogacenie walorów kulinarnych diety
Niestety, dieta sportowca postrzegana jest często przez pryzmat monotonii i ogromnych restrykcji. Jednak nie musi to być prawdą, gdyż z pomocą odżywek białkowych możemy wzbogacić smakowitość diety w najbardziej pożądane i jednocześnie deficytowe smaki słodkie.

Ze względu na wysokie zapotrzebowanie sportowców na białko, muszą spożywać codziennie duże ilości mięsa, ryb, jaj, czy też twarogu. By uchronić się przed straceniem apetytu na te produkty, warto od czasu do czasu zamienić porcję mięsa na odżywkę białkową lub użyć jej jako składnik dania, na przykład wzbogacając nią masę na naleśniki, omlety, czy dietetyczne muffiny. Odżywka białkowa może zostać użyta również do zrobienia wysokobiałkowych lodów lub słodkiej, gęstej polewy do deserów.

Warto mieć pod ręką porcję odżywki nie tylko ze względu na uzupełnienie diety, ale także jako ostatnia deska ratunku w przypadku niepohamowanego napadu chęci na słodycze. Przygotowanie przepysznego, kremowego koktajlu w kryzysowej sytuacji może uchronić nas przed pochłonięciem całej tabliczki czekolady lub kubeczka lodów bez negatywnego wpływu na sylwetkę.

Skład sprzyjający redukcji tkanki tłuszczowej i zdrowiu
Jak wiadomo, cukier jest jednym z czynników, które zdecydowanie nie sprzyjają utrzymaniu niskiego poziomu tkanki tłuszczowej. Jego udział w diecie powinien być minimalizowany nie tylko ze względu na aspekt wizualny sylwetki, ale i ze względów zdrowotnych.

Białko jest składnikiem, który jest dużo bardziej termogenny niż węglowodany i tłuszcze. Oznacza to, że wymaga zużycia sporej ilości kalorii już na etapie trawienia, co może pogłębiać deficyt kaloryczny, który jest niezbędny, by zacząć korzystać z zapasów energii zgromadzonych w tkance tłuszczowej.

Nadmierne spożycie rafinowanego cukru wiązane jest ze zwiększeniem ryzyka wystąpienia oporności komórek na insulinę i finalnie cukrzycy drugiego typu, z powstawaniem próchnicy zębów oraz z zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, a szczególnie z przerostem drożdżaków Candida.

Czysty skład produktu
Na próżno szukać w składzie tego produktu wypełniaczy czy zagęszczaczy. W dobie wysoko przetworzonej żywności, zdecydowanie warto zwracać uwagę na skład produktów, które wkładamy do ust.

Nadmiar syntetycznych składników uzupełniających, które w teorii mają poprawiać ogólne walory finalnego produktu, może potencjalnie odbijać się na zdrowiu. Choć składniki te zostały dopuszczone do obrotu, to tak naprawdę nie znamy ich rzeczywistego wpływu na zdrowie, gdyż nie dysponujemy informacjami dotyczącymi chociażby wpływu na stan bakterii jelitowych, które jak się okazuje wpływają nie tylko na pracę jelit, ale na funkcjonowanie całego organizmu, włączając w to pracę układu odpornościowego, stan gospodarki glikemicznej i to jakie mamy samopoczucie na co dzień.

R1 Protein polecany jest sportowcom pragnącym uzupełnić dietę w białko, jednocześnie ceniącym sobie jedynie najwyższą jakość. Sprawdzi się szczególnie dobrze w okresie redukcji tkanki tłuszczowej ze względu na brak cukru i tłuszczu oraz słodki smak, który jest bardzo pożądany podczas stosowania się do dietetycznych restrykcji.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2196gPorcja jednorazowa: 1 miarka (28.9g)Ilość porcji w opakowaniu: 76
w porcji (28.9g)zawartość%ZDS
Tłuszcz0g0%
Tłuszcze nasycone0g0%
Tłuszcze trans0g
Cholesterol5mg2%
Sód50mg2%
Węglowodany1g
Błonnik0g0%
Cukry0g
Białko25g50%

Pozostałe składniki

mieszanka białek (izolat białka serwatkowego, hydrolizat białka serwatkowego), aromaty naturalne i sztuczne, lecytyna (substancja zagęszczająca), sukraloza (substancja słodząca), sól, acesulfam K* (substancja słodząca).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
L-Carnitine + Green Tea
L-Carnitine + Green Tea
TREC

Suplement diety, który wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz zwiększa wydolność fizyczną.

49,00 zł
więcej
EnerVital
EnerVital
SOURCE NATURALS

Unikalna formuła wspierająca produkcję energii komórkowej. Redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne.

109,00 zł
więcej
Green Tea Extract
Green Tea Extract
NOW FOODS

Ekstrakt zielonej herbaty wspomaga odchudzanie, wpływa korzystnie na układ krążenia, obniża cholesterol i LDL

34,00 zł
więcej
HGH Night
HGH Night
ACTIVLAB

Preparaty stymulujący wydzielanie hormonu wzrostu. Zawiera GABA, piroglutaminian argininy i L-lizynę.

25,00 zł
więcej
K1ng Slayer
K1ng Slayer
OLYMPUS LABS

Aktywator anaboliczny w formie kapsułek. Niezwykle silny i wolny od skutków ubocznych.

219,00 zł
więcej
Acetyl-L-Carnitine Arginate + Alpha Lipoic Acid
Acetyl-L-Carnitine Arginate + Alpha Lipoic Acid
JARROW FORMULAS

Wspiera mitochondrialną produkcję energii oraz chroni neuron przez działaniem wolnych rodników tlenowych.

139,00 zł
więcej

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ
Premiera w Muscle-Zone!
APOLLO'S HEGEMONY
Synephrine HCL
59,00 zł
APOLLO'S HEGEMONY
CDP Choline
109,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>