Ostatnie artykuły

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo to po bardzo ciepło przyjętym MZWhey drugi produkt naszej marki z kategorii odżywek białkowych. Jest to świetna alternatywa dla innych tanich białek na rynku – dlaczego świetna? – o tym poniżej! WPC Econo – dobry produkt w korzystnej cenie.Zawartość białka oraz dostępne smaki WPC Econo.Szczegółowe badanie składu.   […]

Health food concept for a high fiber diet with fruit, vegetables, cereals, whole wheat pasta, grains, legumes and herbs. Foods high in anthocyanins, antioxidants, smart carbohydrates and vitamins.

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz metabolicznych [1]. Zaobserwowano, że nadmierny stopień otłuszczenia ciała przyczynia się do pogorszenia wszystkich objawów klinicznych choroby, które obejmują m.in.: zmniejszoną częstotliwość owulacji, nieregularne cykle miesiączkowe, obniżoną […]

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Konsumpcja herbaty a zdrowie

Nie ulega wątpliwości, że herbata jest najczęściej wypijanym napojem na świecie [1]. Światowe spożycie herbaty jest największe w przypadku czarnej herbaty, a następnie zielonej herbaty, herbaty oolong i białej herbaty. Napar z liści herbaty zawiera śladowe ilości białek, węglowodanów, lipidów, aminokwasów, witamin i składników mineralnych, lecz to głównie związki polifenolowe […]

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Właściwości ergogeniczne soku z buraka

Sok z buraków figuruje w klasyfikacji suplementów diety, stworzonej przez Australijski Instytut Sportu w kategorii A, czyli jednym słowem należy do produktów posiadających wysoki poziom dowodów naukowych na faktyczną poprawę możliwości wysiłkowych sportowców przy założeniu, że suplementacja zrealizowana zostanie zgodnie z dobrze udokumentowanym w badaniach protokołem stosowania. Sok z buraków […]

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

Korzyści zdrowotne wynikające z regularnej konsumpcji buraków i ich przetworów

W ostatnich latach obserwuje się wyraźny ogólnoświatowy wzrost zainteresowania prozdrowotnymi i ergogenicznymi właściwościami buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) [1]. Czerwony burak jest jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w naszym kraju, niemniej jednak według danych przedstawionych przez Główny Urząd Statystyczny w 2015 roku jego konsumpcja wśród społeczeństwa w ostatniej dekadzie […]

Właściwości zdrowotne daktyli

Właściwości zdrowotne daktyli

Owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera L.) były w tradycyjnej medycynie stosowane w wielu kulturach jako medykament służący do leczenia szerokiego spektrum rozmaitych dolegliwości, takich jak chociażby zaburzenia żołądkowo-jelitowe, gorączka, obrzęki, zapalenie oskrzeli czy trudno gojące się rany [1]. Obecnie palma daktylowa jest powszechnie uprawiana nie tylko w Azji i Afryce, […]

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 2

W ostatniej części szepnąłem parę słów na temat dostępnych dowodów naukowych dotyczących spożycia mleka i produktów mlecznych, a poziomom ciśnienia tętniczego krwi i ryzyka rozwoju nadciśnienia w przyszłości. Dziś chciałbym skupić Waszą uwagę na aspekcie szerszym – całym gremium chorób sercowo-naczyniowych oraz ogólnej śmiertelności z różnych przyczyn (choć ten drugi […]

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Czy trening siłowy wpływa na wydajność umysłową?

Być może doświadczyłeś/aś, że praca umysłowa poprzedzona treningiem atletycznym staje się mniej efektywna. Wiele osób ciągle jednak neguje tego typu odczucia, dlatego świat nauki przyjrzał się temu zagadnieniu w celu jego weryfikacji. Trening siłowy powoduje zmęczenie fizyczne, głównie na skutek uszkodzeń włókien mięśniowych, ale czy powoduje też zmęczenie mózgu? Nowe […]

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Cholina podczas ciąży a wpływ na mózg dziecka

Przyjmowanie większych ilości choliny podczas ciąży, może polepszyć funkcjonowanie mózgu noworodka: badanie Cornell University. Nowe badanie pokazuje, że dzieci matek przyjmujących podczas ciąży dwukrotnie wyższe dawki choliny niż zalecane, znacznie szybciej przetwarzają informacje na każdym poziomie rozwoju. Wyniki badania opublikowanego w FASEB Journal wykazują, że noworodki matek przyjmujących 930 mg […]

Zespół MZ

Karola Kocięda 102 artykuły

Mateusz Durbas 102 artykuły

Paweł Szewczyk 91 artykuły

Patryk Iwański 33 artykuły

Julia Morawska 24 artykuły

Michał Żywiecki 23 artykuły

Joanna Wojsiat 19 artykułów

COPYRIGHT © 2019 — BY MZ-STORE. ALL RIGHTS RESERVED.