Jesteś wegetarianinem na redukcji? Znudziła Ci się dieta oparta na gotowanych jajkach i grillowanym kurczaku? Jeśli na którekolwiek z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, koniecznie musisz poznać 10 wysokobiałkowych warzyw! Warto rozważyć włączenie ich do swoich codziennych posiłków, ponieważ są łatwo dostępne, a ich przygotowanie nie zabiera dużo czasu.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko?
Zacznijmy od podstaw. Dzienne zapotrzebowanie na białko dla osoby dorosłej wynosi 0,9 g na 1 kg masy ciała = 80 kg mężczyzna powinien spożyć 72 gramy białka dziennie. W przypadku sportowców uznaje się zakres od 1,2 g - 1,5 g na 1 kg masy ciała. Oczywiście kulturyści podczas przygotowań do startów spożywają nawet po 3-4 gramy białka na 1 kg wagi! Jest to wartość ekstremalna i nie jest zdrowa dla przeciętnego człowieka.
Mięso czy warzywa?
Powszechnie uznaje się mięso za główne źródło białka w diecie. Głównie ze względu na "lepszy" aminogram oraz ze względu na ilość białka w mięsie. No właśnie, ale czy mięso ma więcej białka niż warzywa? I tak i nie. Często w dietach wegetariańskich odpowiednia kompozycja posiłków sprawia, że można uzyskać wyjątkowo korzystny aminogram do wzrostu mięśni. Jednak do tego trzeba wiedzy. Jeśli jej nie posiadamy to warto skorzystać z usług dietetyka specjalizującego się w dietach wegetariańskich.
Mięso - ile ma białka
Zapewne nie raz zastanawialiście się, jakie mięso zawiera najwięcej białka. Według dostępnych żródeł prym wiedzie chuda cielęcina, kolejnym jest pierś z kurczaka, łopatka jagnięca oraz tuńczyk. Te mięsa mają najwyższą zawartość białka w 100 gramach!
- Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN! - Dodaj do koszyka
Tania wysyłka od 9,99 PLN!
Warzywa zawierające dużo białka
Według obiegowej opinii, że to mięso zawiera bardzo dużo białka to jednak warzywa przodują w tej kwestii! Niektóre z nich zawierają nawet 40% białka! Poznaj warzywa najbogatsze w białko!
Oto lista naszych zielonych faworytów:
-
Groszek
Groszek jest doskonałym źródłem białka. Może być spożywany zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Biorąc pod uwagę olbrzymią ilość zawartych w nich protein jest on doskonałym uzupełnieniem lekkich dań, takich jak zupy czy sałatki.
-
Szpinak
Popularny „super food”, jakim jest szpinak, jest doskonałym źródłem białka. Szpinak jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co czyni go wielkim sprzymierzeńcem w procesie odchudzaniu. Możesz go spożywać w formie sałatki z dodatkiem innych warzyw i oliwy z oliwek lub wrzucić kilka liści do zupy i rozkoszować się jego wspaniałym smakiem!
-
Jarmuż
Kolejnym zielonym warzywem z kategorii „super foodów” jest jarmuż. Roślina ta jest bogata w białko, witaminy i minerały. Najlepszą jej cechą jest to, że możesz jeść ją w dowolnej formie! Jarmuż równie dobrze smakuje na surowo jak po ugotowaniu. Świetnie też sprawdza się jako dodatek do zielonych koktajli. Możesz go również skropić oliwą z oliwek, dodać ulubionych przypraw, upiec i… rozkoszować się zdrowymi chipsami!
-
Brokuły
Brokuły są bogate w białko, błonnik, witaminy, przeciwutleniacze i inne dobra, których nie sposób wymienić. Sprawdzają się doskonale jako dodatek do zup, sałatek lub jako samodzielna przekąska. Polecamy je zwłaszcza wieczorem, kiedy chcesz ograniczyć spożywane kalorie, a dopada Cię mały głód!
-
Kiełki
Dadaj je do kanapek, sałatek lub jajecznicy. W każdej formie sprawdzają się wybornie! Są świetnym urozmaiceniem zdrowej diety. Dzięki nim pozostaniesz dłużej syty i odporny na różnego rodzaju niezdrowe pokusy dietetyczne.
-
Pieczarki
Dzięki właściwościom wspomagającym odporność, pieczarki sprawiają, że każdy posiłek jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy. Dodaj je do zupy, grilluj, uduś na patelni i ciesz się ich wyjątkowym smakiem, a także świadomością, że dostarczasz swojemu ciału wielu wartościowych mikroelementów!
-
Brukselka
Warzywa kapustne są bogate w białko i błonnik, a jak dobrze wiemy, są to dwa podstawowe składniki odżywcze wspomagające proces utraty wagi. Piecz je w blasze do pieczenia i z oliwą z oliwek i solą i delektuj się pysznym posiłkiem. Można je również dodać do sałatek lub zup.
-
Karczochy
Wystarczy spojrzeć na piękny kolor tych super zdrowych warzyw i wręcz nie można oprzeć się pokusie by nie dodać ich do posiłku! Możesz je smażyć, piec, gotować lub grillować. W każdej formie są przepyszne! Nie zapominaj, że są także bogate w białko!
-
Szparagi
Bogate w białko szparagi to wspaniały produkt detoksykacyjny. Są one także bogate w błonnik, który jest ważnym składnikiem odżywczym dla podkręcenia twojego metabolizmu. Najlepszą cechą tego warzywa jest jednak krótki czas gotowania. Wystarczy zaledwie 5 minut, aby wrzucić je na patelnię i dodać do potraw.
-
Kukurydza
Kukurydza jest doskonałym źródłem zarówno białka, jak i błonnika. Możesz spożywać ją na surowo, jako delikatną, letnią przekąskę, lub jako dodatek do rożnych posiłków.
Przeczytaj również, dlaczego białko jest tak ważne w naszej diecie i jak objawiają się jego niedobory!
Jakub Kola
Powiązane artykuły
Czy jajka są zdrowe?
7 Comments
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Ciekawostki
Cynk a odporność – jakie są zależności?
Cynk największą popularność zyskuje jesienią. Jest to w pełni uzasadnione, ponieważ cynk pełni krytyczną funkcję w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Jego…
Kurkumina a choroby nowotworowe – jakie są zależności?
Wizytówką kurkuminy jest jej działanie przeciwzapalne, które naukowcy bardzo szeroko opisują w publikacjach naukowych. Przewlekłe stany zapalne uznawane są za…
Magnez w sporcie – jakie są korzyści?
Im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na magnez. Jeśli chcesz zapewnić swojemu ciału optymalne warunki do uzyskiwania progresu sportowego,…
Koenzym Q10 a serce – jakie są zależności?
Serce nieustannie tłoczy krew, która zaopatruje wszystkie nasze tkanki w substancje odżywcze. Co będzie, gdy osłabi swoją pracę? Skutki są…
Maksymalna pompa mięśniowa
Właśnie rozpoczynasz przygodę z treningiem na siłowni, czy może jesteś doświadczonym zawodnikiem szukającym sposobów na optymalizację swojego treningu? Bez względu…
Posiłek potreningowy – najważniejszy w ciągu dnia?
W świecie fitness upowszechniło się takie przekonanie, które głosi, iż posiłek potreningowy jest najważniejszym posiłkiem jedzonym w ciągu całego dnia….
Strength & Conditioning – co to w ogóle jest?
Strength & Conditioning, czyli w wolnym tłumaczeniu siła i kondycjonowanie – co to w ogóle jest za dziedzina nauki i…
Długotrwały trening aerobowy a poziom testosteronu u mężczyzn
Jednym z fizjologicznych systemów organizmu, który jest niezwykle wrażliwy na stres związany z wykonywanymi systematycznie ćwiczeniami fizycznymi jest układ hormonalny….
wg klasyfikacji Whittakera rośliny i grzyby to oddzielne królestwa, czyli pieczarki to nie warzywa
Pieczarki to nie warzywo to co owoc .
Pieczarki to grzyby 🙂
Gotowanie na parze. Polecam właściwie wszystko z tej listy można spróbować
Pieczarki to ani warzywa ani owoce, to grzyby
Chciałabym się zapytać jakie warzywa mogłabym jeść które nie miałyby w składzie glikoprotein bo wyszły mi nietolerancje w badaniach na taką ilość warzyw że nie wiem co mam jesc
proszę poczytać również o lektynach