Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł410,00 zł615,00 zł820,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Prenatal DHA Prenatal DHA

Nordic Naturals Prenatal DHA to suplement diety przygotowany z myślą o kobietach ciężarnych i matkach karmiących. Zawiera wysokiej jakości olej rybi, pozyskany z dziko żyjących ryb głębinowych. Dostarcza dostosowaną do potrzeb dawkę kwasów EPA i DHA, a ponadto w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę D3.

Komfort suplementacji gwarantuje odpowiednia forma preparatu. Żelowe kapsułki są małe i łatwe do połknięcia. Mają przyjemny, owocowy smak, który doskonale maskuje rybi posmak oraz zapach. Co ważne, suplement zawiera wyłącznie naturalne aromaty, jest wolny od cukru, sztucznych barwników i syntetycznych dodatków zapachowych.

Bardzo wysoka jakość surowca sprawia, że suplement może być stosowany bez żadnych obaw, zarówno w okresie ciąży, jak i laktacji. Obecny w składzie preparatu olej pozyskano wyłącznie z dziko żyjących sardeli i sardynek, a następnie dokładnie oczyszczono. Niezależne laboratorium potwierdziło jego czystość i wykluczyło obecność toksyn, metali ciężki oraz PCB. Warto podkreślić, że preparat posiada rekomendację amerykańskiego stowarzyszenia medycznego American Pregnancy Association.

Omega-3 to rodzina długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównymi jej reprezentantami są  kwasy dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy, czyli DHAEPA. Mają one kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu od momentu poczęcia aż do późnej starości.

Niestety, kwasy omega-3 nie są syntetyzowane w ustroju i dlatego należy dostarczać je wraz z dietą. Najlepszych ich źródłem są ryby i tu pojawia się poważny problem. Żyjące w potwornie zanieczyszczonych akwenach wodnych ryby łatwo kumulują toksyny, metale ciężki i chemikalia, a przez to stanowią zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści coraz częściej sugerują, że dobrej jakości suplementy są znacznie lepszym sposobem na zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów omega-3.

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej syntezy prostaglandyn. Związki te regulują wszystkie istotne funkcje fizjologiczne w organizmie – wpływają na ciśnienie tętnicze, pracę nerek i układu pokarmowego; odpowiadają za krzepnięcie krwi, warunkują odpowiedź zapalną; są zaangażowane w produkcję hormonów. Z tego względu kwasy omega-3 przynoszą wiele korzyści zdrowotnych dla osób dorosłych – zapobiegają chorobom serca, sprzyjają poprawie funkcji poznawczych, redukują natężenie stanów zapalnych w organizmie.

Zwiększone spożycie DHA i EPA obniża ryzyko powikłań okołoporodowych. Może zapobiec preeklampsji (stan przedrzucawkowy) i przedwczesnemu porodowi. Ponadto w badaniach wykazano, że niedobór kwasów omega-3 koreluje z występowaniem zaburzeń nastroju po porodzie, włącznie z depresją poporodową. Specjaliści wskazują również, że kobiety, które w czasie ciąży przyjmowały preparaty z kwasami omega-3 zwykle rodzą dzieci z większą wagą urodzeniową.  

Włączenie DHA i EPA do diety kobiet ciężarnych wspomaga rozwój płodu. Kwasy omega-3 mają ogromy wpływ zwłaszcza na rozwój mózgu i narządu wzroku. Przynoszą długofalowe korzyści zdrowotne – w badaniach udowodniono, że dzieci, którym już od chwili poczęcia zapewniono odpowiednią ilość kwasów omega-3, były bardziej odporne, mało chorowały i rzadziej stwierdzano u nich alergie. Co więcej, na etapie szkolnym okazało się, że dzieci te lepiej się uczą, łatwo nawiązują relacje z rówieśnikami, są grzeczniejsze i nie mają skłonności do agresywnych zachowań. 

Witamina D3 to jedna z nielicznych witamin, która jest produkowana w ludzkim organizmie.  Pomimo tego należy do najbardziej deficytowych związków. Kobiety ciężarne są szczególnie narażone na jej niedobór, ponieważ zwykle unikają promieni słonecznych, niezbędnych do syntezy tej witaminy. Tymczasem odpowiednia podaż witaminy D3 ma kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i rozwijającego się w jej łonie płodu.

Wiele badań potwierdza związek pomiędzy niskim stężeniem witaminy D a zwiększonym ryzykiem występowania niektórych chorób autoimmunologicznych i neurologicznych oraz zaburzeń metabolicznych. Ponadto poważny niedobór witaminy D wyraźnie podnosi ryzyko powikłań ciążowych. 

Warto pamiętać, że hipowitaminoza D u kobiety ciężarnej pociąga za sobą niedobór tej witaminy u noszonego w jej łonie dziecka. Konsekwencją może być zaburzony metabolizm kostny i nieprawidłowa mineralizacja szkieletu w okresie rozwoju płodowego. U takich dzieci tuż po urodzeniu często rozpoznaje się krzywicę. Zwykle są one również wątlejsze, mają niższą masę urodzeniową i długość ciała.

Podsumowując, Nordic Naturals Prenatal DHA to suplement zawierający dwa najbardziej deficytowe związki, uznawane za niezbędne dla zdrowia kobiety ciężarnej oraz prawidłowego rozwoju płodu. Warto stosować go przez cały okres ciąży i laktacji.

 

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Prenatal DHA Prenatal DHA 90 softgels
Nordic Naturals
109,00 zł

Prenatal DHA

ilość: 90 softgels

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
109,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 106,82 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Idealne źródło kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i witaminy D3
  • Bazuje na oczyszczonym oleju z dziko żyjących ryb głębinowych
  • Łatwe do połknięcia kapsułki o przyjemnym, owocowym smaku
  • Zaprojektowany dla kobiet ciężarnych i matek karmiących
  • Przetestowany na obecność toksyn, metali ciężkich i PCB
  • Posiada rekomendację American Pregnancy Association
  • Wszechstronne korzyści zdrowotne dla matki i dziecka
  • Redukuje skłonność do chorób alergicznych u dzieci
  • Zmniejsza ryzyko zaburzeń nastroju po porodzie
  • Wspomaga rozwój płodu już od chwili poczęcia
  • Promuje prawidłowy rozwój mózgu dziecka
  • Ma korzystny wpływ na aparat wzroku
  • Sprzyja wzmocnieniu odporności

Nordic Naturals Prenatal DHA to suplement diety przygotowany z myślą o kobietach ciężarnych i matkach karmiących. Zawiera wysokiej jakości olej rybi, pozyskany z dziko żyjących ryb głębinowych. Dostarcza dostosowaną do potrzeb dawkę kwasów EPA i DHA, a ponadto w 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę D3.

Komfort suplementacji gwarantuje odpowiednia forma preparatu. Żelowe kapsułki są małe i łatwe do połknięcia. Mają przyjemny, owocowy smak, który doskonale maskuje rybi posmak oraz zapach. Co ważne, suplement zawiera wyłącznie naturalne aromaty, jest wolny od cukru, sztucznych barwników i syntetycznych dodatków zapachowych.

Bardzo wysoka jakość surowca sprawia, że suplement może być stosowany bez żadnych obaw, zarówno w okresie ciąży, jak i laktacji. Obecny w składzie preparatu olej pozyskano wyłącznie z dziko żyjących sardeli i sardynek, a następnie dokładnie oczyszczono. Niezależne laboratorium potwierdziło jego czystość i wykluczyło obecność toksyn, metali ciężki oraz PCB. Warto podkreślić, że preparat posiada rekomendację amerykańskiego stowarzyszenia medycznego American Pregnancy Association.

Omega-3 to rodzina długołańcuchowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównymi jej reprezentantami są  kwasy dokozaheksaenowy i eikozapentaenowy, czyli DHAEPA. Mają one kluczowe znaczenie dla wzrostu, rozwoju i prawidłowego funkcjonowania organizmu od momentu poczęcia aż do późnej starości.

Niestety, kwasy omega-3 nie są syntetyzowane w ustroju i dlatego należy dostarczać je wraz z dietą. Najlepszych ich źródłem są ryby i tu pojawia się poważny problem. Żyjące w potwornie zanieczyszczonych akwenach wodnych ryby łatwo kumulują toksyny, metale ciężki i chemikalia, a przez to stanowią zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści coraz częściej sugerują, że dobrej jakości suplementy są znacznie lepszym sposobem na zapewnienie odpowiedniej podaży kwasów omega-3.

Kwasy omega-3 są niezbędne dla prawidłowej syntezy prostaglandyn. Związki te regulują wszystkie istotne funkcje fizjologiczne w organizmie – wpływają na ciśnienie tętnicze, pracę nerek i układu pokarmowego; odpowiadają za krzepnięcie krwi, warunkują odpowiedź zapalną; są zaangażowane w produkcję hormonów. Z tego względu kwasy omega-3 przynoszą wiele korzyści zdrowotnych dla osób dorosłych – zapobiegają chorobom serca, sprzyjają poprawie funkcji poznawczych, redukują natężenie stanów zapalnych w organizmie.

Zwiększone spożycie DHA i EPA obniża ryzyko powikłań okołoporodowych. Może zapobiec preeklampsji (stan przedrzucawkowy) i przedwczesnemu porodowi. Ponadto w badaniach wykazano, że niedobór kwasów omega-3 koreluje z występowaniem zaburzeń nastroju po porodzie, włącznie z depresją poporodową. Specjaliści wskazują również, że kobiety, które w czasie ciąży przyjmowały preparaty z kwasami omega-3 zwykle rodzą dzieci z większą wagą urodzeniową.  

Włączenie DHA i EPA do diety kobiet ciężarnych wspomaga rozwój płodu. Kwasy omega-3 mają ogromy wpływ zwłaszcza na rozwój mózgu i narządu wzroku. Przynoszą długofalowe korzyści zdrowotne – w badaniach udowodniono, że dzieci, którym już od chwili poczęcia zapewniono odpowiednią ilość kwasów omega-3, były bardziej odporne, mało chorowały i rzadziej stwierdzano u nich alergie. Co więcej, na etapie szkolnym okazało się, że dzieci te lepiej się uczą, łatwo nawiązują relacje z rówieśnikami, są grzeczniejsze i nie mają skłonności do agresywnych zachowań. 

Witamina D3 to jedna z nielicznych witamin, która jest produkowana w ludzkim organizmie.  Pomimo tego należy do najbardziej deficytowych związków. Kobiety ciężarne są szczególnie narażone na jej niedobór, ponieważ zwykle unikają promieni słonecznych, niezbędnych do syntezy tej witaminy. Tymczasem odpowiednia podaż witaminy D3 ma kluczowe znaczenie dla zdrowia matki i rozwijającego się w jej łonie płodu.

Wiele badań potwierdza związek pomiędzy niskim stężeniem witaminy D a zwiększonym ryzykiem występowania niektórych chorób autoimmunologicznych i neurologicznych oraz zaburzeń metabolicznych. Ponadto poważny niedobór witaminy D wyraźnie podnosi ryzyko powikłań ciążowych. 

Warto pamiętać, że hipowitaminoza D u kobiety ciężarnej pociąga za sobą niedobór tej witaminy u noszonego w jej łonie dziecka. Konsekwencją może być zaburzony metabolizm kostny i nieprawidłowa mineralizacja szkieletu w okresie rozwoju płodowego. U takich dzieci tuż po urodzeniu często rozpoznaje się krzywicę. Zwykle są one również wątlejsze, mają niższą masę urodzeniową i długość ciała.

Podsumowując, Nordic Naturals Prenatal DHA to suplement zawierający dwa najbardziej deficytowe związki, uznawane za niezbędne dla zdrowia kobiety ciężarnej oraz prawidłowego rozwoju płodu. Warto stosować go przez cały okres ciąży i laktacji.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułek żelowychPorcja jednorazowa: 2 kapsułki żeloweIlość porcji w opakowaniu: 45
w porcji (2 kapsułki)zawartość%ZDS
Kalorie 10
Kalorie pochodzące z tłuszczu10
Całkowita zawartość tłuszczu1.0 g2%
Tłuszcze nasycone0 g0%
Tłuszcze trans 0 g
Witamina D3 (cholekalcyferol w oliwie z oliwek)400 I.U.100%
Całkowita zawartość kwasów omega-3 830 mg
EPA (kwas eikozapentaenowy)205 mg
DHA (kwas dokozaheksaenowy)480 mg
Pozostałe kwasy tłuszczowe omega-3 145 mg

Pozostałe składniki

Oczyszczony olej z ryb głębinowych (z sardeli i sardynek), miękka kapsułka żelowa (żelatyna, gliceryna, woda, naturalny smak truskawkowy), naturalny aromat truskawkowy, d-alfa tokoferol.

*Bez glutenu, bez substancji pochodzenia mlecznego, bez sztucznych barwników i aromatów.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Pileje
69,00 zł

3 precyzyjnie zdefiniowane szczepy bakterii kwasu mlekowego. Polecany szczególnie w podróży.

Kupuję
Sanprobi
35,00 zł

Preparat wspiera mikroflorę jelitową, pomaga zachować szczelności bariery jelitowej oraz wzmacnia odporność organizmu.

Kupuję
Now Foods
35,00 zł

Ekstrakt zielonej herbaty wspomaga odchudzanie, wpływa korzystnie na układ krążenia, obniża cholesterol i LDL

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Kompleks szczepów bakteryjnych w formie smacznych tabletek do żucia.

Kupuję
Scitec
349,00 zł
(3)

Zaawansowany gainer białkowy. Zawiera 6 rodzajów węglowodanów o różnym tempie wchłaniania. Wspomaga anabolizm.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Całkowita zawartość tłuszczu

Informacja

Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Cholekalcyferol

Informacja

Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.

Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol. 

Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.

Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.

Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.  

Omega 3

Informacja

Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).

Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.

Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega  6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Krótki sen a uczucie głodu

Krótki sen a uczucie głodu

Fachowe piśmiennictwo wskazuje, że manipulowanie długością snu i/lub jego jakością może mieć znaczący wpływ na kompozycję sylwetki, spożycie pokarmu,...

czytaj więcej
Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Witamina D redukuje agresję w komórkach czerniaka

Naukowcy z Cancer Research UK stwierdzili, że witamina D wpływa na zachowanie komórek czerniaka w laboratorium, czyniąc je mniej agresywnymi. Naukowcy z...

czytaj więcej
Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

Indukcja porodu – kiedy coś idzie nie tak…

W poprzednim tygodniu projektu opisałam, jak rozpoznać czy poród już się zaczął oraz jak w ogóle wygląda właściwy przebieg porodu naturalnego. Biorąc...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część IV

W poprzednich trzech częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności następujących interwencji...

czytaj więcej
Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Lukrecja – chroni krążenie, zmniejsza nadwagę, wspiera układ oddechowy

Znacie czarne, skandynawskie żelki? Ze względu na swój specyficzny smak „słodycz“ ta ma chyba tyle samo zwolenników, co wrogów. Wszystko za sprawą...

czytaj więcej
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027