Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Glucosamine & Chondroitin Extra Strength Glucosamine & Chondroitin Extra Strength

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength to suplement diety, który pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów. W skład preparatu wchodzi unikalna, wysoce przyswajalna kompozycja siarczanu glukozaminy i pochodzącego z naturalnego źródła (chrząstki bydlęcej) siarczanu chondroityny.

Glukozamina jest naturalną substancją, pochodną glukozy, syntetyzowaną w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy w obecności enzymu – syntetazy glukozaminy.  Glukozamina jest produkowana w organizmie w niewielkich ilościach, a zdolność jej syntezy ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem. Stosunkowo duża zawartość glukozaminy w chrząstce stawowej była dla naukowców sygnałem, że substancja ta może okazać się zbawienna w przypadku dolegliwości związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów. 

Glukozamina jest substratem do produkcji glikozoaminoglikanów i proteoglikanów, które stanowią składnik substancji międzykomórkowej chrząstki. W związku z tym, że glukozamina nie występuje w żadnym z produktów żywnościowych, należy dostarczać ją w formie suplementów.

Korzyści wynikające ze stosowania glukozaminy
Wykazano, że chondrocyty (komórki tkanki chrzęstnej) wykorzystują glukozaminę do wbudowywania jej cząsteczek w łańcuchy glikozaminoglikanów. Glukozamina posiada także zdolność do zmniejszenia aktywności wybranych enzymów (np. metaloproteaz macierzy) uczestniczących w degradacji chrząstki stawowej.

Korzystny wpływ glukozaminy zaobserwowano również w przypadku tkanki chrzęstnej dotkniętej osteoartrozą. W wyniku nieprawidłowego przebiegu procesów naprawczych chondrocyty ulegające podziałom mają problem z dotarciem do uszkodzonych obszarów chrząstki, m.in., dlatego, że zmniejsza się zdolność adhezji do białek wewnątrzkomórkowej macierzy. Udowodniono, że siarczan glukozaminy przyjmowany w dawce 50-500 μmol przyczyniał się do poprawy właściwości adhezyjnych do białek (szczególnie do fibronektyny) w chondrocytach pozyskiwanych z kości objętych zmianami zwyrodnieniowymi, dzięki czemu wspomagał procesy regeneracyjne uszkodzonych tkanek.

Przypuszcza się także, że glukozamina może wpływać na hamowanie czynności cytokin prozapalnych IL-1β i zmniejszenie syntezy prostaglandyn (PGE2) i nitratów, co również może tłumaczyć jej korzystny wpływ na usprawnienie procesów naprawczych.

U osób przyjmujących glukozaminę wykazano ponadto łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości bólowych u pacjentów, którzy zmagali się z regularnym dyskomfortem ze strony stawów kolanowych. W innych badaniach zaobserwowano redukcję bólu, mniejszą potrzebę zażywania środków przeciwbólowych oraz ogólną poprawę samopoczucia u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Dodatkowo okazało się, że suplementacja zwiększyła mobilność stawów i poprawiła sprawność fizyczną u osób chorych.

Chondroityna jest organicznym związkiem należącym do grupy glikozoaminoglikanów. Jest to mukopolisacharyd, który zbudowany jest z naprzemiennie występujących reszt kwasu glukoronowego i N-acetylogalaktozoaminy. Chondroityna wchodzi w skład chrząstki stawowej i przyczynia się do redukcji tarcia pomiędzy ruchomymi elementami stawu.

Działanie chondroityny
Chondroityna posiada właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje produkcję mazi stawowej, dzięki czemu wspomaga ruchomość stawów, zwiększa amortyzację i redukuje stany zapalne oraz dolegliwości bólowe.

Chondroityna jest związkiem produkowanym w organizmie, w związku z czym jest podczas ruchu nieustannie zużywana. Substancja ta może być przyjmowana wraz z pokarmem, jednak znajduje się głównie w chrząstce wołowej oraz chrząstce rekina, czyli produktach o dość ograniczonej dostępności, dlatego, zarówno w przypadku chondroityny, jak i glukozaminy, warto zaopatrzyć się w wygodną i skuteczną formę tabletki.

Podsumowując, Now Foods Glucosamine & Chondroitin to suplement diety, który przeznaczony jest w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Preparat stanowi nieodłączny element codziennej suplementacji wśród osób narażonych na zwiększone ryzyko złamań, upadków, urazów oraz innych kontuzji, które prowadzą do dolegliwości bólowych i dyskomfortu podczas wykonywania ćwiczeń.

Na nadmierną eksploatację stawów narażeni są nie tylko sportowcy, dlatego preparat rekomendowany jest również osobom z nadmierną masą ciała, osobom starszym oraz pracownikom wykonującym ciężką fizycznie pracę. Suplement ten ponadto może okazać się zbawienny również w przypadku dolegliwości bólowych i ograniczonej mobilności stawów towarzyszących chorobie zwyrodnieniowej stawów. 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Glucosamine & Chondroitin Extra Strength Glucosamine & Chondroitin Extra Strength 60 tab.
Now Foods
79,00 zł

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength

Wszystkie warianty

60 tab.
79,00 zł
120 tab.
139,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wspiera kondycję i funkcjonowanie stawów
  • Redukuje dolegliwości bólowe i poranną sztywność
  • Usprawnia procesy regeneracyjne tkanek
  • Pomaga zwiększyć ruchomość stawów
  • Stymuluje produkcję mazi stawowej

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength to suplement diety, który pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów. W skład preparatu wchodzi unikalna, wysoce przyswajalna kompozycja siarczanu glukozaminy i pochodzącego z naturalnego źródła (chrząstki bydlęcej) siarczanu chondroityny.

Glukozamina jest naturalną substancją, pochodną glukozy, syntetyzowaną w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy w obecności enzymu – syntetazy glukozaminy.  Glukozamina jest produkowana w organizmie w niewielkich ilościach, a zdolność jej syntezy ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem. Stosunkowo duża zawartość glukozaminy w chrząstce stawowej była dla naukowców sygnałem, że substancja ta może okazać się zbawienna w przypadku dolegliwości związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów. 

Glukozamina jest substratem do produkcji glikozoaminoglikanów i proteoglikanów, które stanowią składnik substancji międzykomórkowej chrząstki. W związku z tym, że glukozamina nie występuje w żadnym z produktów żywnościowych, należy dostarczać ją w formie suplementów.

Korzyści wynikające ze stosowania glukozaminy
Wykazano, że chondrocyty (komórki tkanki chrzęstnej) wykorzystują glukozaminę do wbudowywania jej cząsteczek w łańcuchy glikozaminoglikanów. Glukozamina posiada także zdolność do zmniejszenia aktywności wybranych enzymów (np. metaloproteaz macierzy) uczestniczących w degradacji chrząstki stawowej.

Korzystny wpływ glukozaminy zaobserwowano również w przypadku tkanki chrzęstnej dotkniętej osteoartrozą. W wyniku nieprawidłowego przebiegu procesów naprawczych chondrocyty ulegające podziałom mają problem z dotarciem do uszkodzonych obszarów chrząstki, m.in., dlatego, że zmniejsza się zdolność adhezji do białek wewnątrzkomórkowej macierzy. Udowodniono, że siarczan glukozaminy przyjmowany w dawce 50-500 μmol przyczyniał się do poprawy właściwości adhezyjnych do białek (szczególnie do fibronektyny) w chondrocytach pozyskiwanych z kości objętych zmianami zwyrodnieniowymi, dzięki czemu wspomagał procesy regeneracyjne uszkodzonych tkanek.

Przypuszcza się także, że glukozamina może wpływać na hamowanie czynności cytokin prozapalnych IL-1β i zmniejszenie syntezy prostaglandyn (PGE2) i nitratów, co również może tłumaczyć jej korzystny wpływ na usprawnienie procesów naprawczych.

U osób przyjmujących glukozaminę wykazano ponadto łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości bólowych u pacjentów, którzy zmagali się z regularnym dyskomfortem ze strony stawów kolanowych. W innych badaniach zaobserwowano redukcję bólu, mniejszą potrzebę zażywania środków przeciwbólowych oraz ogólną poprawę samopoczucia u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Dodatkowo okazało się, że suplementacja zwiększyła mobilność stawów i poprawiła sprawność fizyczną u osób chorych.

Chondroityna jest organicznym związkiem należącym do grupy glikozoaminoglikanów. Jest to mukopolisacharyd, który zbudowany jest z naprzemiennie występujących reszt kwasu glukoronowego i N-acetylogalaktozoaminy. Chondroityna wchodzi w skład chrząstki stawowej i przyczynia się do redukcji tarcia pomiędzy ruchomymi elementami stawu.

Działanie chondroityny
Chondroityna posiada właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje produkcję mazi stawowej, dzięki czemu wspomaga ruchomość stawów, zwiększa amortyzację i redukuje stany zapalne oraz dolegliwości bólowe.

Chondroityna jest związkiem produkowanym w organizmie, w związku z czym jest podczas ruchu nieustannie zużywana. Substancja ta może być przyjmowana wraz z pokarmem, jednak znajduje się głównie w chrząstce wołowej oraz chrząstce rekina, czyli produktach o dość ograniczonej dostępności, dlatego, zarówno w przypadku chondroityny, jak i glukozaminy, warto zaopatrzyć się w wygodną i skuteczną formę tabletki.

Podsumowując, Now Foods Glucosamine & Chondroitin to suplement diety, który przeznaczony jest w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Preparat stanowi nieodłączny element codziennej suplementacji wśród osób narażonych na zwiększone ryzyko złamań, upadków, urazów oraz innych kontuzji, które prowadzą do dolegliwości bólowych i dyskomfortu podczas wykonywania ćwiczeń.

Na nadmierną eksploatację stawów narażeni są nie tylko sportowcy, dlatego preparat rekomendowany jest również osobom z nadmierną masą ciała, osobom starszym oraz pracownikom wykonującym ciężką fizycznie pracę. Suplement ten ponadto może okazać się zbawienny również w przypadku dolegliwości bólowych i ograniczonej mobilności stawów towarzyszących chorobie zwyrodnieniowej stawów. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna10 kcal*
Węglowodany2 g< 1%*
Sód110 mg5%
Siarczan glukozaminy (z kompleksu siarczanu potasu i glukozaminy)1.5 g (1,500 mg)
Siarczan chondroityny (sól sodowa) (z chrząstki bydlęcej)1.2 g (1,200 mg)

Pozostałe składniki

Celuloza, kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego), stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka, wegetariańska otoczka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
135,00 zł

Preparat zawierający kombinację witamin, minerałów i ekstraktów roślinnych, w tym pełnowartościowe żelazo.

Kupuję
Swanson
33,00 zł
(1)

Jabłczan magnezu. Wspomaga pracę serca, wzmacnia kości, przeciwdziała skurczom i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Now Foods
149,00 zł
(2)

Preparat ułatwiający usuwanie toksyn z organizmu. Opóźnia procesy starzenia oraz wzmacnia odporność.

Kupuję
Seeking Health
139,00 zł

Unikalna kompozycja witamin, minerałów i ziół adaptogennych. Wsparcie prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Modelowe proporcje wapnia i magnezu 2:1 Ratio z dodatkiem witaminy D3 i K2.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł
(5)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Siarczan glukozaminy

Informacja

Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę  i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

duzo roznych rzeczy :P/nogi

duzo roznych rzeczy :P/nogi

ostatnio mam problemy z zebem (dlubalem sobie w zebie i sie ukruszyl 😛 lekki bol, ale nie ma tragedii), wiec posilki glownie skladaja sie z odzywki bialkowej +...

czytaj więcej
NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

NAC – zastosowanie w neurologii, psychiatrii i… sportach walki!

N-acetylo L-cysteina, czyli popularny NAC znany jest przede wszystkim ze swojego wpływu mukolitycznego. Pamiętasz kiedy podczas uciążliwego kaszlu z...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne migdałów

Korzyści zdrowotne migdałów

Migdały są bogate w witaminy, minerały, białko i błonnik, w związku z czym przypisuje się im wiele korzyści zdrowotnych. Zaledwie garść migdałów...

czytaj więcej
Proste sposoby na kaca

Proste sposoby na kaca

Sezon wakacyjny, to czas imprez grillowych i różnego rodzaju event’ów, którym towarzyszą spore ilości wypijanego alkoholu… oraz często kac następnego...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027