Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Glucosamine & Chondroitin Extra Strength Glucosamine & Chondroitin Extra Strength

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength to suplement diety, który pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów. W skład preparatu wchodzi unikalna, wysoce przyswajalna kompozycja siarczanu glukozaminy i pochodzącego z naturalnego źródła (chrząstki bydlęcej) siarczanu chondroityny.

Glukozamina jest naturalną substancją, pochodną glukozy, syntetyzowaną w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy w obecności enzymu – syntetazy glukozaminy.  Glukozamina jest produkowana w organizmie w niewielkich ilościach, a zdolność jej syntezy ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem. Stosunkowo duża zawartość glukozaminy w chrząstce stawowej była dla naukowców sygnałem, że substancja ta może okazać się zbawienna w przypadku dolegliwości związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów. 

Glukozamina jest substratem do produkcji glikozoaminoglikanów i proteoglikanów, które stanowią składnik substancji międzykomórkowej chrząstki. W związku z tym, że glukozamina nie występuje w żadnym z produktów żywnościowych, należy dostarczać ją w formie suplementów.

Korzyści wynikające ze stosowania glukozaminy
Wykazano, że chondrocyty (komórki tkanki chrzęstnej) wykorzystują glukozaminę do wbudowywania jej cząsteczek w łańcuchy glikozaminoglikanów. Glukozamina posiada także zdolność do zmniejszenia aktywności wybranych enzymów (np. metaloproteaz macierzy) uczestniczących w degradacji chrząstki stawowej.

Korzystny wpływ glukozaminy zaobserwowano również w przypadku tkanki chrzęstnej dotkniętej osteoartrozą. W wyniku nieprawidłowego przebiegu procesów naprawczych chondrocyty ulegające podziałom mają problem z dotarciem do uszkodzonych obszarów chrząstki, m.in., dlatego, że zmniejsza się zdolność adhezji do białek wewnątrzkomórkowej macierzy. Udowodniono, że siarczan glukozaminy przyjmowany w dawce 50-500 μmol przyczyniał się do poprawy właściwości adhezyjnych do białek (szczególnie do fibronektyny) w chondrocytach pozyskiwanych z kości objętych zmianami zwyrodnieniowymi, dzięki czemu wspomagał procesy regeneracyjne uszkodzonych tkanek.

Przypuszcza się także, że glukozamina może wpływać na hamowanie czynności cytokin prozapalnych IL-1β i zmniejszenie syntezy prostaglandyn (PGE2) i nitratów, co również może tłumaczyć jej korzystny wpływ na usprawnienie procesów naprawczych.

U osób przyjmujących glukozaminę wykazano ponadto łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości bólowych u pacjentów, którzy zmagali się z regularnym dyskomfortem ze strony stawów kolanowych. W innych badaniach zaobserwowano redukcję bólu, mniejszą potrzebę zażywania środków przeciwbólowych oraz ogólną poprawę samopoczucia u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Dodatkowo okazało się, że suplementacja zwiększyła mobilność stawów i poprawiła sprawność fizyczną u osób chorych.

Chondroityna jest organicznym związkiem należącym do grupy glikozoaminoglikanów. Jest to mukopolisacharyd, który zbudowany jest z naprzemiennie występujących reszt kwasu glukoronowego i N-acetylogalaktozoaminy. Chondroityna wchodzi w skład chrząstki stawowej i przyczynia się do redukcji tarcia pomiędzy ruchomymi elementami stawu.

Działanie chondroityny
Chondroityna posiada właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje produkcję mazi stawowej, dzięki czemu wspomaga ruchomość stawów, zwiększa amortyzację i redukuje stany zapalne oraz dolegliwości bólowe.

Chondroityna jest związkiem produkowanym w organizmie, w związku z czym jest podczas ruchu nieustannie zużywana. Substancja ta może być przyjmowana wraz z pokarmem, jednak znajduje się głównie w chrząstce wołowej oraz chrząstce rekina, czyli produktach o dość ograniczonej dostępności, dlatego, zarówno w przypadku chondroityny, jak i glukozaminy, warto zaopatrzyć się w wygodną i skuteczną formę tabletki.

Podsumowując, Now Foods Glucosamine & Chondroitin to suplement diety, który przeznaczony jest w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Preparat stanowi nieodłączny element codziennej suplementacji wśród osób narażonych na zwiększone ryzyko złamań, upadków, urazów oraz innych kontuzji, które prowadzą do dolegliwości bólowych i dyskomfortu podczas wykonywania ćwiczeń.

Na nadmierną eksploatację stawów narażeni są nie tylko sportowcy, dlatego preparat rekomendowany jest również osobom z nadmierną masą ciała, osobom starszym oraz pracownikom wykonującym ciężką fizycznie pracę. Suplement ten ponadto może okazać się zbawienny również w przypadku dolegliwości bólowych i ograniczonej mobilności stawów towarzyszących chorobie zwyrodnieniowej stawów. 

Magazyn UK
Since 2005
Dodaj do koszyka
Glucosamine & Chondroitin Extra Strength Glucosamine & Chondroitin Extra Strength 60 tab.
Now Foods
79,00 zł

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength

Magazyn UE

Wszystkie warianty

60 tab.
79,00 zł
120 tab.
139,00 zł

Cechy

Siła:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wspiera kondycję i funkcjonowanie stawów
  • Redukuje dolegliwości bólowe i poranną sztywność
  • Usprawnia procesy regeneracyjne tkanek
  • Pomaga zwiększyć ruchomość stawów
  • Stymuluje produkcję mazi stawowej

Glucosamine & Chondroitin Extra Strength to suplement diety, który pomaga zachować prawidłową budowę układu kostno-szkieletowego oraz poprawia kondycję stawów. W skład preparatu wchodzi unikalna, wysoce przyswajalna kompozycja siarczanu glukozaminy i pochodzącego z naturalnego źródła (chrząstki bydlęcej) siarczanu chondroityny.

Glukozamina jest naturalną substancją, pochodną glukozy, syntetyzowaną w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy w obecności enzymu – syntetazy glukozaminy.  Glukozamina jest produkowana w organizmie w niewielkich ilościach, a zdolność jej syntezy ulega zmniejszeniu wraz z wiekiem. Stosunkowo duża zawartość glukozaminy w chrząstce stawowej była dla naukowców sygnałem, że substancja ta może okazać się zbawienna w przypadku dolegliwości związanych z chorobą zwyrodnieniową stawów. 

Glukozamina jest substratem do produkcji glikozoaminoglikanów i proteoglikanów, które stanowią składnik substancji międzykomórkowej chrząstki. W związku z tym, że glukozamina nie występuje w żadnym z produktów żywnościowych, należy dostarczać ją w formie suplementów.

Korzyści wynikające ze stosowania glukozaminy
Wykazano, że chondrocyty (komórki tkanki chrzęstnej) wykorzystują glukozaminę do wbudowywania jej cząsteczek w łańcuchy glikozaminoglikanów. Glukozamina posiada także zdolność do zmniejszenia aktywności wybranych enzymów (np. metaloproteaz macierzy) uczestniczących w degradacji chrząstki stawowej.

Korzystny wpływ glukozaminy zaobserwowano również w przypadku tkanki chrzęstnej dotkniętej osteoartrozą. W wyniku nieprawidłowego przebiegu procesów naprawczych chondrocyty ulegające podziałom mają problem z dotarciem do uszkodzonych obszarów chrząstki, m.in., dlatego, że zmniejsza się zdolność adhezji do białek wewnątrzkomórkowej macierzy. Udowodniono, że siarczan glukozaminy przyjmowany w dawce 50-500 μmol przyczyniał się do poprawy właściwości adhezyjnych do białek (szczególnie do fibronektyny) w chondrocytach pozyskiwanych z kości objętych zmianami zwyrodnieniowymi, dzięki czemu wspomagał procesy regeneracyjne uszkodzonych tkanek.

Przypuszcza się także, że glukozamina może wpływać na hamowanie czynności cytokin prozapalnych IL-1β i zmniejszenie syntezy prostaglandyn (PGE2) i nitratów, co również może tłumaczyć jej korzystny wpływ na usprawnienie procesów naprawczych.

U osób przyjmujących glukozaminę wykazano ponadto łagodniejszy przebieg i zmniejszenie dolegliwości bólowych u pacjentów, którzy zmagali się z regularnym dyskomfortem ze strony stawów kolanowych. W innych badaniach zaobserwowano redukcję bólu, mniejszą potrzebę zażywania środków przeciwbólowych oraz ogólną poprawę samopoczucia u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego. Dodatkowo okazało się, że suplementacja zwiększyła mobilność stawów i poprawiła sprawność fizyczną u osób chorych.

Chondroityna jest organicznym związkiem należącym do grupy glikozoaminoglikanów. Jest to mukopolisacharyd, który zbudowany jest z naprzemiennie występujących reszt kwasu glukoronowego i N-acetylogalaktozoaminy. Chondroityna wchodzi w skład chrząstki stawowej i przyczynia się do redukcji tarcia pomiędzy ruchomymi elementami stawu.

Działanie chondroityny
Chondroityna posiada właściwości przeciwzapalne oraz stymuluje produkcję mazi stawowej, dzięki czemu wspomaga ruchomość stawów, zwiększa amortyzację i redukuje stany zapalne oraz dolegliwości bólowe.

Chondroityna jest związkiem produkowanym w organizmie, w związku z czym jest podczas ruchu nieustannie zużywana. Substancja ta może być przyjmowana wraz z pokarmem, jednak znajduje się głównie w chrząstce wołowej oraz chrząstce rekina, czyli produktach o dość ograniczonej dostępności, dlatego, zarówno w przypadku chondroityny, jak i glukozaminy, warto zaopatrzyć się w wygodną i skuteczną formę tabletki.

Podsumowując, Now Foods Glucosamine & Chondroitin to suplement diety, który przeznaczony jest w szczególności dla osób aktywnych fizycznie. Preparat stanowi nieodłączny element codziennej suplementacji wśród osób narażonych na zwiększone ryzyko złamań, upadków, urazów oraz innych kontuzji, które prowadzą do dolegliwości bólowych i dyskomfortu podczas wykonywania ćwiczeń.

Na nadmierną eksploatację stawów narażeni są nie tylko sportowcy, dlatego preparat rekomendowany jest również osobom z nadmierną masą ciała, osobom starszym oraz pracownikom wykonującym ciężką fizycznie pracę. Suplement ten ponadto może okazać się zbawienny również w przypadku dolegliwości bólowych i ograniczonej mobilności stawów towarzyszących chorobie zwyrodnieniowej stawów. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja jednorazowa: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji (2 tabletki)zawartość%ZDS
Wartość energetyczna10 kcal*
Węglowodany2 g< 1%*
Sód110 mg5%
Siarczan glukozaminy (z kompleksu siarczanu potasu i glukozaminy)1.5 g (1,500 mg)
Siarczan chondroityny (sól sodowa) (z chrząstki bydlęcej)1.2 g (1,200 mg)

Pozostałe składniki

Celuloza, kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego), stearynian magnezu (pochodzenia roślinnego), krzemionka, wegetariańska otoczka

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Doctor's Best
169,00 zł

Witamina D3 w dawce 5000 IU zamknięta w miękkich kapsułkach. Skutecznie uzupełnia niedobór witaminy D3.

Kupuję
Now Foods
49,00 zł
(2)

Kompleks witamin i minerałów przeznaczony dla osób aktywnych fizycznie. Poprawia odporność i samopoczucie.

Kupuję
Avitale
63,90 zł

Połączenie naturalnej witaminy D3 i opatentowanej formy witaminy K2 MK7 w płynnej formie.

Kupuję
Doctor's Best
99,00 zł

Witamina C jest antyoksydantem, wspiera układ krążenia i odporność organizmu oraz bierze udział w syntezie kolagenu.

Kupuję
Swanson
35,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający acerolę. Dostarcza dużą dawkę witaminy C i pełni funkcję antyoksydantu.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Preparat zawierający najlepiej przyswajalną postać witaminy C oraz dihydrokwercetynę.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Siarczan glukozaminy

Informacja

Siarczan Glukozaminy (glukozamina) jest aminocukrem występującym w macierzy chrząstki stawowej; związek niezbędny do budowy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, wpływających na jej strukturę  i elastyczność, zwiększający odporność na przeciążenia. Glukozamina jest syntetyzowana w organizmie ludzkim, może być dostarczana z zewnątrz (jest składnikiem muszli skorupiaków morskich oraz w powłokach grzybów) w postaci suplementów. Zwiększone zapotrzebowanie na glukozaminę występuje w treningu sportowym (sportowców narażanych na przeciążenia aparatu ruchu), podczas rekonwalescencji po urazach i kontuzjach, ponadto w przypadku osób starszych w profilaktyce leczniczej oraz zmianach zwyrodnieniowych aparatu ruchu . Glukozamina występuje w postaci monoprepoaratu lub wieloskładnikowych preparatów (zawierających m.in. kwas hialuronowy i chondroitynę, hydrolizat kolageny oraz kwas askorbinowy) w suplementacji wspomagającej funkcjonowanie aparatu ruchu, takich jak d-siarcza glukozaminy 2KCl; HCL, Poly NAG.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Siarczan chondroityny

Informacja

Siarczan chondroityny zawiera w swym składzie należącą do glukozaminoglikanów chondroitynę, wpływającą na utrzymanie stabilizacji i wytrzymałość stawów (składnik budowy chrząstki stawowej). Siarczan chondroityny uczestniczy wraz z białkami w syntezie proteoglikanów. Jest syntezowany w organizmie lub dostarczany w pokarmach pochodzenia zwierzęcego (m.in. zawierających tkankę łączną). Znajduje zastosowanie u sportowców w dyscyplinach znacznie obciążających wysiłkiem fizycznym aparat ruchu, a także w leczeniu kontuzji sportowych stawów i rekonwalescencji i rehabilitacji po urazach, zwiększone zapotrzebowanie występuje również u osób zaawansowanych wiekowo. W suplementacji sportowej jest składnikiem wieloskładnikowych preparatów skojarzonych, często zawierających kwas hialuronowy, glukozaminę i hydrolizat kolagenu, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 500-1500 mg na dobę.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027