Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Olej kokosowy Olej kokosowy

Soncone Olej kokosowy to wyjątkowy olej roślinny, wyróżniający się profilem kwasów tłuszczowych ze zdecydowaną dominacją tłuszczy nasyconych. Jest źródłem średniołańcuchowych kwasów MCT, które są trawione bez udziału żółci i dostarczają szybkiej porcji energii. Wersja nierafinowana pozwala cieszyć się szerszym spektrum korzyści zdrowotnych oraz atrakcyjnym, kokosowym aromatem.

Olej kokosowy to tłuszcz pozyskiwany z miąższu orzechów kokosowych. Jako jeden z nielicznych olejów roślinnych jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu nienasyconego. Obfituje w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co jest jego główną zaletą. Najliczniejszymi kwasami tłuszczowymi w kokosie są kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy, kaprynowy, mirystynowy oraz palmitynowy.

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) cechują się długością łańcucha nie przekraczającą ilości 12 atomów węgla. Olej kokosowy jest ich najobfitszym źródłem (około 65%), jednak możemy znaleźć je także w oleju palmowym, nabiale, czy też orzechach macadamia. Są trawione szybko, gdyż nie potrzebują obecności żółci.

Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego
Wartą uwagi jest właściwość przeciwdrobnoustrojowa kwasów tłuszczowych z kokosa, szczególnie kwasu kaprylowego i laurynowego. Bywają one nawet izolowane i oferowane jako oddzielne suplementy wspierające walkę np. z drożdżakami candida.

W dobie wszechobecnych infekcji i stanów zapalnych, olej kokosowy jest produktem który warto włączyć do swojego menu. Może być także przydatny u osób z cukrzycą i obciążeniem rodzinnym tą chorobą, gdyż stosowany u osób z cukrzycą typu drugiego może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, jak mówią badania.

Niezwykle ciekawy jest wpływ masaży z użyciem oleju kokosowego na noworodków. W pewnym badaniu zastosowano olej kokosowy oraz dla porównania olej mineralny, które stosowane były do masażu 4 razy dziennie przez miesiąc. Jak się okazało, olej kokosowy przyczynił się do szybszego wzrostu dziecka i sprawniejszego przybierania masy ciała, czego nie zauważono przy stosowaniu oleju mineralnego.

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Tłuszcze nasycone od wielu lat obciążone są złą sławą, ze względu na potencjalnie niekorzystny wpływ na profil lipidowy we krwi i spekulowany negatywny wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycę. Wyniki badań z udziałem oleju kokosowego na osobach z cukrzycą dla wielu osób mogą być zaskakujące, gdyż pomimo wybitnie wysokiego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych może on obniżać poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL-C.

Wzbogacenie walorów smakowych diety
Kokos doskonale komponuje się z wieloma potrawami deserowymi. Olej Extra Virgin charakteryzuje się delikatnym, kokosowym aromatem, który może wzbogacić na przykład poranny, słodki omlet. Rewelacyjnie sprawdza się również jako składnik polewy czekoladowej, wraz z podgrzaną rozpuszczoną czekoladą lub kakao.

Wsparcie diety ketogenicznej
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są bardzo atrakcyjne dla osób praktykujących dietę ketogeniczną, gdyż wzmagają produkcję ciał ketonowych przez organizm. Popularną praktyką jest popijanie pomiędzy posiłkami kawy z dodatkiem oleju kokosowego, by dostarczyć łatwej porcji energii w niezwykle aromatycznej i smacznej postaci.

Korzyści dla osób odchudzających się
Badania wskazują, że olej kokosowy oraz tłuszcze MCT mogą przyczyniać się do szybszej utraty wagi w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a efekt ten jest najbardziej wyraźny u osób otyłych. U osób stosujących tłuszcz kokosowy w diecie stwierdza się wyższe tempo metabolizmu oraz sprawniejsze utlenianie lipidów. Należy jednak pamiętać, że olej kokosowy tak samo jak i inne tłuszcze charakteryzuje się wysoką kalorycznością, tak więc w celu redukcji wagi powinien być stosowany z umiarem – oczywiście odwrotna korelacja występuje na ketogenicznej restrykcji.

Zastosowanie w kosmetyce
Szczególnie Panie ucieszy wiadomość, że ten wspaniały olej nadaje się nie tylko do kuchennej szafki, ale i do kosmetyczki. Naskórne zastosowanie oleju kokosowego przyczynia się do nawilżenia i zmniejszenia suchości skóry, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Dodatkowym plusem są właściwości antybakteryjne.

Olej kokosowy nie wykazuje tendencji do drażnienia układu odpornościowego, jest zatem odpowiedni dla alergików, którzy niekorzystnie reagują na składniki tradycyjnych kosmetyków. Potencjalne korzyści przynieść może również osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry.

Poza poprawą jakości skóry, może być używany również do pielęgnacji włosów. Wcieranie oleju we włosy daje efekt ochronny przed fizycznymi uszkodzeniami oraz nawilżający. Plusem jest także fakt, że stosowanie oleju jako szamponu nie powoduje drażnienia oczu, co jest dość powszechne podczas użytku produktów drogeryjnych.

Soncone Olej kokosowy polecany jest osobom poszukującym źródeł zdrowego tłuszczu. Doskonale sprawdza się szczególnie podczas diety ketogenicznej, gdyż może pobudzać proces produkcji ciał ketonowych. Może być pomocny przy infekcjach bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych, również w przypadku drożdżaków candida.

Brak na magazynie
5 1
5

bardzo dobrze się sprawdza do smażenia, często nawilżam nim skórę. Jeśli chodzi o oleje tłoczone na zimno NIErafinowane to jest to chyba najtańsza opcja na rynku.
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Olej kokosowy Olej kokosowy 300 ml
Soncone
12,00 zł

Olej kokosowy

5 na podstawie 1 opinii

Wszystkie warianty

300 ml
12,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!
900 ml
35,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Cechy

Działanie Pro-Zdrowotne:
Opinie Klientów:
Opinia Forum-Sportu:
Nasza Rekomendacja:
12,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,74 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Źródło średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych MCT (!)
  • Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
  • Wzbogaca potrawy o przyjemny, kokosowy aromat
  • Stabilny w wysokich temperaturach
  • Nie poddawany procesom rafinacji
  • Nawilża skórę i poprawia jej jakość
  • Nie obciąża układu trawiennego
  • Wyprodukowany w Polsce (!)
  • Doskonały do smażenia
  • Szybkie źródło energii
  • Najwyższa jakość (!)

Soncone Olej kokosowy to wyjątkowy olej roślinny, wyróżniający się profilem kwasów tłuszczowych ze zdecydowaną dominacją tłuszczy nasyconych. Jest źródłem średniołańcuchowych kwasów MCT, które są trawione bez udziału żółci i dostarczają szybkiej porcji energii. Wersja nierafinowana pozwala cieszyć się szerszym spektrum korzyści zdrowotnych oraz atrakcyjnym, kokosowym aromatem.

Olej kokosowy to tłuszcz pozyskiwany z miąższu orzechów kokosowych. Jako jeden z nielicznych olejów roślinnych jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu nienasyconego. Obfituje w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co jest jego główną zaletą. Najliczniejszymi kwasami tłuszczowymi w kokosie są kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy, kaprynowy, mirystynowy oraz palmitynowy.

MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) cechują się długością łańcucha nie przekraczającą ilości 12 atomów węgla. Olej kokosowy jest ich najobfitszym źródłem (około 65%), jednak możemy znaleźć je także w oleju palmowym, nabiale, czy też orzechach macadamia. Są trawione szybko, gdyż nie potrzebują obecności żółci.

Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego
Wartą uwagi jest właściwość przeciwdrobnoustrojowa kwasów tłuszczowych z kokosa, szczególnie kwasu kaprylowego i laurynowego. Bywają one nawet izolowane i oferowane jako oddzielne suplementy wspierające walkę np. z drożdżakami candida.

W dobie wszechobecnych infekcji i stanów zapalnych, olej kokosowy jest produktem który warto włączyć do swojego menu. Może być także przydatny u osób z cukrzycą i obciążeniem rodzinnym tą chorobą, gdyż stosowany u osób z cukrzycą typu drugiego może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, jak mówią badania.

Niezwykle ciekawy jest wpływ masaży z użyciem oleju kokosowego na noworodków. W pewnym badaniu zastosowano olej kokosowy oraz dla porównania olej mineralny, które stosowane były do masażu 4 razy dziennie przez miesiąc. Jak się okazało, olej kokosowy przyczynił się do szybszego wzrostu dziecka i sprawniejszego przybierania masy ciała, czego nie zauważono przy stosowaniu oleju mineralnego.

Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Tłuszcze nasycone od wielu lat obciążone są złą sławą, ze względu na potencjalnie niekorzystny wpływ na profil lipidowy we krwi i spekulowany negatywny wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycę. Wyniki badań z udziałem oleju kokosowego na osobach z cukrzycą dla wielu osób mogą być zaskakujące, gdyż pomimo wybitnie wysokiego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych może on obniżać poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL-C.

Wzbogacenie walorów smakowych diety
Kokos doskonale komponuje się z wieloma potrawami deserowymi. Olej Extra Virgin charakteryzuje się delikatnym, kokosowym aromatem, który może wzbogacić na przykład poranny, słodki omlet. Rewelacyjnie sprawdza się również jako składnik polewy czekoladowej, wraz z podgrzaną rozpuszczoną czekoladą lub kakao.

Wsparcie diety ketogenicznej
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są bardzo atrakcyjne dla osób praktykujących dietę ketogeniczną, gdyż wzmagają produkcję ciał ketonowych przez organizm. Popularną praktyką jest popijanie pomiędzy posiłkami kawy z dodatkiem oleju kokosowego, by dostarczyć łatwej porcji energii w niezwykle aromatycznej i smacznej postaci.

Korzyści dla osób odchudzających się
Badania wskazują, że olej kokosowy oraz tłuszcze MCT mogą przyczyniać się do szybszej utraty wagi w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a efekt ten jest najbardziej wyraźny u osób otyłych. U osób stosujących tłuszcz kokosowy w diecie stwierdza się wyższe tempo metabolizmu oraz sprawniejsze utlenianie lipidów. Należy jednak pamiętać, że olej kokosowy tak samo jak i inne tłuszcze charakteryzuje się wysoką kalorycznością, tak więc w celu redukcji wagi powinien być stosowany z umiarem – oczywiście odwrotna korelacja występuje na ketogenicznej restrykcji.

Zastosowanie w kosmetyce
Szczególnie Panie ucieszy wiadomość, że ten wspaniały olej nadaje się nie tylko do kuchennej szafki, ale i do kosmetyczki. Naskórne zastosowanie oleju kokosowego przyczynia się do nawilżenia i zmniejszenia suchości skóry, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Dodatkowym plusem są właściwości antybakteryjne.

Olej kokosowy nie wykazuje tendencji do drażnienia układu odpornościowego, jest zatem odpowiedni dla alergików, którzy niekorzystnie reagują na składniki tradycyjnych kosmetyków. Potencjalne korzyści przynieść może również osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry.

Poza poprawą jakości skóry, może być używany również do pielęgnacji włosów. Wcieranie oleju we włosy daje efekt ochronny przed fizycznymi uszkodzeniami oraz nawilżający. Plusem jest także fakt, że stosowanie oleju jako szamponu nie powoduje drażnienia oczu, co jest dość powszechne podczas użytku produktów drogeryjnych.

Soncone Olej kokosowy polecany jest osobom poszukującym źródeł zdrowego tłuszczu. Doskonale sprawdza się szczególnie podczas diety ketogenicznej, gdyż może pobudzać proces produkcji ciał ketonowych. Może być pomocny przy infekcjach bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych, również w przypadku drożdżaków candida.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (1)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 300 mlPorcja jednorazowa: 15 mlIlość porcji w opakowaniu: 20
15ml100 ml
Wartość energetyczna135 kcal900 kcal
Białko00
Węglowodany00
Tłuszcz13,389,1

Pozostałe składniki

-

Ostatnia ocena

Olcia

bardzo dobrze się sprawdza do smażenia, często nawilżam nim skórę. Jeśli chodzi o oleje tłoczone na zimno NIErafinowane to jest to chyba najtańsza opcja na rynku.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
59,00 zł

Zbilansowany kompleks mineralny. Wzmacnia odporność oraz ma korzystny wpływ na pracę tarczycy.

Kupuję
Now Foods
39,00 zł

Suplement zawierający witaminy z grupy B. Przeciwdziała skutkom niedoborów tych witamin.

Kupuję
  • Popularny
Ferritin 5mg
Cardiovascular Research
89,00 zł
(3)

Bioaktywne żelazo z ferrytyny bydlęcej.

Kupuję
Biotech Usa
25,00 zł

Suplement, który wzbogaca dietę o dużą dawkę witaminy C i komponenty wzmacniające jej działanie.

Kupuję
Now Foods
89,00 zł
(7)

Suplement witaminowy-mineralny dla mężczyzn. Zwiększa odporność, poprawia samopoczucie i anabolizm.

Kupuję
Life Extension
99,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Ostatnio na blogu

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej
Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Śniadanie – jeść czy nie jeść?

Temat spożywania lub też – omijania śniadań od dłuższego czasu budzi wiele kontrowersji i… emocji. Z jednej strony często podkreśla się, że...

czytaj więcej
Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Cholina – kluczowy składnik odżywczy

Pomimo kilkudziesięcioletniej historii dietetyki, najnowsze badania wskazują, że nadal istnieją kluczowe składniki odżywcze, których możemy dostarczać...

czytaj więcej
Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

Białko wołowe – suplementacyjny hit czy pic na wodę?

O tym, że wyższe spożycie protein (niż przeciętny Kowalski, a nie bez umiaru) wspiera budowę formy sportowej. Białko dostarczane wraz z żywnością i...

czytaj więcej
klatka

klatka

w koncu alergia odpuscila (chyba…), niestety tak mam ze o tej porze roku mam „przekichane” (dziwne ze wiosna mam spokoj…no coz czeka mnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027