Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Maślan Sodu 550mg Maślan Sodu 550mg

Aliness Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg) to suplement diety zawierający maślan sodu, będący źródłem kwasu masłowego – kluczowego materiału energetycznego dla komórek nabłonka jelita cienkiego i grubego. Maślan sodu jest bezpiecznym i dobrze tolerowanym związkiem o udowodnionym korzystnym wpływie na przewód pokarmowy człowieka.

Preparat występuje w innowacyjnej formie mikrokapsułek dojelitowych, chroniących kwas masłowy przed destrukcyjnym działaniem enzymów trawiennych w górnym odcinku przewodu pokarmowego i stopniowo uwalniających substancję w miejscu docelowym – na całej długości jelit.

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, to związek będący źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy (butanowy) jest kwasem nasyconym zaliczanym do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA (shortchainfattyacids), obecnych w jelicie grubym. Wskutek schorzeń i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego ilość wytwarzanego kwasu masłowego może ulec znacznemu obniżeniu. Również dieta z niewielką ilością błonnika zubaża endogenne zasoby maślanu.

SCFA stanowią podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelit. Naturalnie związki te powstają w jelicie grubym wskutek beztlenowej bakteryjnej fermentacji błonnika pokarmowego. Oprócz kwasu masłowego do SCFA zaliczany jest kwas octowy i propionowy. Spośród tych związków maślan jest najważniejszym źródłem energii dla kolonocytów. SCFA pełnią wiele funkcji w przewodzie pokarmowym - uczestniczą w regulacji pH jelit, poprawiają wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza oraz pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy. Sprzyjają wzrostowi pożytecznej flory bakteryjnej jelit, jednocześnie hamując rozwój bakterii potencjalnie patogennych m.in. E. coliSalmonella.

Maślan sodu jest kluczowym składnikiem homeostazy jelitowej. Jest niezbędny dla optymalnej regeneracji komórek nabłonka błony śluzowej jelit. Maślan sodu pozytywnie wpływa na minimalizowanie nadwrażliwości receptorów znajdujących się w jelitach, regulację neuroprzekaźnictwa jelitowego oraz perystaltykę jelit. 

Maślan sodu skutecznie zmniejsza dolegliwości towarzyszące zespołowi jelita wrażliwego (IBS). Maślan działa normalizująco w zaburzeniach czynnościowych jelit, do których należy IBS. Liczne badania kliniczne wykazały obniżony poziom maślanu u osób cierpiących na postać biegunkową IBS. Badając wpływ stosowania kwasu masłowego na objawy IBS stwierdzono zmniejszenie dolegliwości bólowych, w tym bólu po jedzeniu i podczas defekacji. Najlepsze efekty widoczne są podczas długotrwałego stosowania maślanu. W badaniach skuteczność suplementacji obserwowano po 3-miesięcznej kuracji Maślan sodu jest doskonałym uzupełnieniem terapii farmakologicznej IBS - w badaniach wykazano poprawę jakości życia chorych.

Kwas masłowy i inne SFCA działają przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit. Związki te, a w największym stopniu maślan, hamują aktywność mediatorów stanu zapalnego w komórkach nabłonkowych jelit, m.in. IL-8. Sprzyjając regeneracji, SFCA są pomocne w prewencji chorób zapalnych jelit. Maślan sodu jest zalecany wspomagająco w terapii licznych schorzeń przewodu pokarmowego o podłożu zapalnym – nieswoistych chorób zapalnych jelit czy biegunek różnego pochodzenia.

Kwas masłowy i inne SFCA pełnią ważną rolę w prewencji procesu nowotworzenia. Związki te, zwłaszcza maślan, wykazują zdolność do indukcji apoptozy zmienionych kolonocytów, dzięki czemu mogą wpływać na zatrzymanie rozwoju nowotworu już na wczesnym etapie. Maślan może hamować cykl komórkowy komórek nowotworowych. Jednocześnie kwas masłowy nasila proliferację prawidłowych komórek nabłonkowych.

Podsumowując, Aliness Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg) to suplement diety w formie dojelitowej, zapewniającej pożądane działanie kwasu masłowego. Preparat polecany jest w dolegliwościach trawiennych, w celu odbudowy i regeneracji błony śluzowej jelit, pomocniczo w zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych błony śluzowej, biegunkach różnego pochodzenia, po antybiotykoterapii oraz w stanach niedoboru SCFA.

InStock
5 2
5

W okresie budowania masy, gdzie idą spore ilości jedzenia sprawdza się idealnie. Poprawia pracę jelit i nie ma uczucia ciężkości na żołądku. Korzystnie wypada porównując cena/dawka do innych suplementów z maślanem. Polecam
5

Bardzo dobry sklad ! Polecam kazdemu przy problemach jelitowych :)
Since 2005
Dodaj do koszyka
Maślan Sodu 550mg Maślan Sodu 550mg 100 kaps.
Aliness
37,90 zł

Maślan Sodu 550mg 100 kaps.

5 na podstawie 2 opinii ilość: 100 kaps.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
duża ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-09
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
37,90 złz VAT

od 3 sztuk tylko 37,14 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Innowacyjna postać mikrokapsułek dojelitowych
  • Wsparcie prawidłowej flory bakteryjnej jelit
  • Zwiększenie wchłaniania makroelementów
  • Niezbędny składnik homeostazy jelitowej
  • Regeneracja błony śluzowej jelit
  • Zmniejszenie objawów IBS
  • Działanie przeciwzapalne
  • Po antybiotykoterapii

Aliness Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg) to suplement diety zawierający maślan sodu, będący źródłem kwasu masłowego – kluczowego materiału energetycznego dla komórek nabłonka jelita cienkiego i grubego. Maślan sodu jest bezpiecznym i dobrze tolerowanym związkiem o udowodnionym korzystnym wpływie na przewód pokarmowy człowieka.

Preparat występuje w innowacyjnej formie mikrokapsułek dojelitowych, chroniących kwas masłowy przed destrukcyjnym działaniem enzymów trawiennych w górnym odcinku przewodu pokarmowego i stopniowo uwalniających substancję w miejscu docelowym – na całej długości jelit.

Maślan sodu, czyli sól sodowa kwasu masłowego, to związek będący źródłem kwasu masłowego. Kwas masłowy (butanowy) jest kwasem nasyconym zaliczanym do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych SCFA (shortchainfattyacids), obecnych w jelicie grubym. Wskutek schorzeń i zaburzeń pracy przewodu pokarmowego ilość wytwarzanego kwasu masłowego może ulec znacznemu obniżeniu. Również dieta z niewielką ilością błonnika zubaża endogenne zasoby maślanu.

SCFA stanowią podstawowe źródło energii dla komórek nabłonka jelit. Naturalnie związki te powstają w jelicie grubym wskutek beztlenowej bakteryjnej fermentacji błonnika pokarmowego. Oprócz kwasu masłowego do SCFA zaliczany jest kwas octowy i propionowy. Spośród tych związków maślan jest najważniejszym źródłem energii dla kolonocytów. SCFA pełnią wiele funkcji w przewodzie pokarmowym - uczestniczą w regulacji pH jelit, poprawiają wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza oraz pozytywnie wpływają na metabolizm glukozy. Sprzyjają wzrostowi pożytecznej flory bakteryjnej jelit, jednocześnie hamując rozwój bakterii potencjalnie patogennych m.in. E. coliSalmonella.

Maślan sodu jest kluczowym składnikiem homeostazy jelitowej. Jest niezbędny dla optymalnej regeneracji komórek nabłonka błony śluzowej jelit. Maślan sodu pozytywnie wpływa na minimalizowanie nadwrażliwości receptorów znajdujących się w jelitach, regulację neuroprzekaźnictwa jelitowego oraz perystaltykę jelit. 

Maślan sodu skutecznie zmniejsza dolegliwości towarzyszące zespołowi jelita wrażliwego (IBS). Maślan działa normalizująco w zaburzeniach czynnościowych jelit, do których należy IBS. Liczne badania kliniczne wykazały obniżony poziom maślanu u osób cierpiących na postać biegunkową IBS. Badając wpływ stosowania kwasu masłowego na objawy IBS stwierdzono zmniejszenie dolegliwości bólowych, w tym bólu po jedzeniu i podczas defekacji. Najlepsze efekty widoczne są podczas długotrwałego stosowania maślanu. W badaniach skuteczność suplementacji obserwowano po 3-miesięcznej kuracji Maślan sodu jest doskonałym uzupełnieniem terapii farmakologicznej IBS - w badaniach wykazano poprawę jakości życia chorych.

Kwas masłowy i inne SFCA działają przeciwzapalnie na błonę śluzową jelit. Związki te, a w największym stopniu maślan, hamują aktywność mediatorów stanu zapalnego w komórkach nabłonkowych jelit, m.in. IL-8. Sprzyjając regeneracji, SFCA są pomocne w prewencji chorób zapalnych jelit. Maślan sodu jest zalecany wspomagająco w terapii licznych schorzeń przewodu pokarmowego o podłożu zapalnym – nieswoistych chorób zapalnych jelit czy biegunek różnego pochodzenia.

Kwas masłowy i inne SFCA pełnią ważną rolę w prewencji procesu nowotworzenia. Związki te, zwłaszcza maślan, wykazują zdolność do indukcji apoptozy zmienionych kolonocytów, dzięki czemu mogą wpływać na zatrzymanie rozwoju nowotworu już na wczesnym etapie. Maślan może hamować cykl komórkowy komórek nowotworowych. Jednocześnie kwas masłowy nasila proliferację prawidłowych komórek nabłonkowych.

Podsumowując, Aliness Maślan Sodu 550 mg (Kwas masłowy 170 mg) to suplement diety w formie dojelitowej, zapewniającej pożądane działanie kwasu masłowego. Preparat polecany jest w dolegliwościach trawiennych, w celu odbudowy i regeneracji błony śluzowej jelit, pomocniczo w zespole jelita drażliwego, chorobach zapalnych błony śluzowej, biegunkach różnego pochodzenia, po antybiotykoterapii oraz w stanach niedoboru SCFA.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 100 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w porcji (1 kapsułka)zawartość%ZDS
Maślan sodu (sól sodowa kwasu masłowego)550 mg-
w tym kwas masłowy170 mg-

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy roślinny (otoczka mikrokapsułek), hydroksypropylometyloceluloza (otoczka kapsułki vege).

 

 

Ostatnia ocena

Wojciech

W okresie budowania masy, gdzie idą spore ilości jedzenia sprawdza się idealnie. Poprawia pracę jelit i nie ma uczucia ciężkości na żołądku. Korzystnie wypada porównując cena/dawka do innych suplementów z maślanem. Polecam

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
33,90 zł

Preparat zawierający metylowaną witaminę B12 o wysokiej przyswajalności, w wegańskich kapsułkach.

Kupuję
Doctor's Best
109,00 zł

Stuprocentowy, wysoko biodostępny chelat magnezu w proszku. Pozwala skutecznie uzupełniać niedobory magnezu.

Kupuję
Now Foods
35,00 zł

Witamina B8 działa przeciwdepresyjnie i przeciwlękowo, przeciwdziała wahaniom nastroju.

Kupuję
Seeking Health
99,00 zł

Formuła zawierająca aktywne formy witaminy B12; wysoka dawka w jednej kapsułce. Produkt odpowiedni dla wegetar

Kupuję
MZ-STORE
45,00 zł

Dobrze przyswajalny cytrynian magnezu w wygodnej formie proszku. Jedna porcja dostarcza 375 mg magnezu.

Kupuję
Avitale
19,90 zł

Opatentowana postać witaminy C w płynnej formie.

Kupuję

Maślan sodu

Informacja

Maślan sodu to sól sodowa kwasu masłowego. Jest znacznie bardziej stabilny niż czysty kwas masłowy, nie posiada również tak przykrego zapachu. W suplementacji występuje w formie mikrogranulatu, który jest odporny na działanie enzymów trawiennych górnego odcinka przewodu pokarmowego. Granulat zapewnia stopniowe uwalnianie maślanu sodu i rozprowadzenie go na całej długości jelita cienkiego i grubego.  

Maślan sodu stosuje się w zaburzeniach czynności przewodu pokarmowego. Wykazano, że ma on korzystny wpływ na kolonocyty jelit i jest przez nie wykorzystywany jako źródło energii. Ponadto sprzyja zwiększeniu ilości oraz wielkości kosmków jelitowych i poprawia integralność błony śluzowej jelita. Może także ograniczać produkcję cytokin prozapalnych i pobudzać produkcję związków o właściwościach antybakteryjnych.

Dawkowanie: zgodnie z zaleceniem specjalisty. W profilaktyce najczęściej stosuje się dawkę od 150 do 300 mg maślanu sodu na dobę.

 

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

Kwas masłowy

Informacja

Kwas masłowy (kwas butanowy) to organiczny związek chemiczny przynależący do grupy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). W warunkach fizjologicznych jest wytwarzany w jelicie grubym przez bakterie odpowiedzialne za fermentację niestrawionych węglowodanów.

Kwas masłowy korzystnie wpływa na kondycję jelit. Stanowi źródło energii dla komórek nabłonka jelitowego (kolonocytów), stymuluje ich wzrost i różnicowanie; pomaga zachować integralność nabłonka jelitowego i pobudza produkcję śluzu w błonie śluzowej jelit.  Ponadto sprzyja obniżeniu poziomu cytokin prozapalnych  w obrębie przewodu pokarmowego.

Ze względu na charakterystyczny i bardzo nieprzyjemny zapach oraz niewielką trwałość raczej nie stosuje się czystego kwasu masłowego. Do celów terapeutycznych wykorzystuje się sole kwasu masłowego (najczęściej maślan sodu) oraz jego analogi (np. trójmaślan glicerolu, maślan argininy).

 

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027