Kurkuma, czyli ostryż długi, pochodzi z krajów o klimacie tropikalnym i jest powszechnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej. Kłącza rośliny charakteryzują się intensywnie żółtym zabarwieniem, wyrazistym zapachem oraz gorzko-pikantnym smakiem. Stanowią one również wartościowy surowiec leczniczy. Zawierają dużą ilość substancji biologicznie aktywnych, zwanych kurkuminoidami. Najpopularniejszym przedstawicielem tej grupy jest kurkumina.
Kurkumina działa żółciopędnie – zwiększa wydzielanie żółci, usprawnia jej przepływ w przewodach żółciowych oraz reguluje kurczliwość pęcherzyka żółciowego. Ponadto wykazuje właściwości spazmolityczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Ma też ogromny potencjał przeciwnowotworowy, potwierdzony licznymi badaniami klinicznymi. Suplementy na bazie kurkumy są zalecane m.in. w przebiegu stanów zapalnych dróg żółciowych, zaburzeniach przewodu pokarmowego, niewydolności wątroby oraz kamicy żółciowej. Wykorzystuje się je również w celu zwalczania przewlekłych stanów zapalnych w organizmie. Ponadto mogą być włączone w ramach profilaktyki nowotworowej.
Ponieważ obecne w kurkumie związki bioaktywne dość trudno się wchłaniają, firmy suplementacyjne prześcigają się w pomysłach na zwiększenie ich biodostępności. W naszej ofercie znajdą Państwo bardzo szeroki wybór preparatów na bazie kurkumy. Są wśród nich innowacyjne, chronione patentem wyciągi; ekstrakty wzbogacone o piperynę, która znacząco poprawia biodostępność kurkuminy oraz zaawansowane formuły liposomalne.