Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:218,00 zł436,00 zł654,00 zł873,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Complete One Complete One

Puritan's Pride Multivitamins Timed to kompleksowa formuła witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera kompleks 26 niezbędnych składników odżywczych, w dobrze przyswajalnych formach oraz odpowiednich proporcjach. 

Witamina A (jako palmitynian retinylu i beta-karoten) -  organiczny związek chemiczny, przynależący do grupy retinoidów. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. W swojej podstawowej formie występuje jako palmitynian retinylu. Do jej istotnych funkcji należy odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka,  wspomaganie prawidłowego stanu błon śluzowych oraz zapewnienie ich integralności.

Ponadto stabilizuje wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych komórek organizmu, wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Normalizuje także aktywność komórek tkanki kostnej, przez co zapewnia naturalny wzrost kości i zębów, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza oraz pomaga utrzymać właściwe działanie układu odpornościowego.

Witamina C (jako kwas askorbinowy) – niezbędny składnik odżywczy, który nie jest syntezowany przez organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Przynależy do grupy silnych antyutleniaczy. Ze względu na swoje właściwości antytoksyczne, wspomaga system immunologiczny, likwidując ryzyko zakażenia bakteryjnego. Oddziaływuję również na układ krwionośny, zapobiegając pękaniu naczyń krwionośnych.

Witamina C obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na prawidłową produkcję kolagenu, który na celu ma prawidłowe działanie zębów, dziąseł, skóry, kości, chrząstek oraz naczyń krwionośnych. Wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz funkcji psychologicznych. Oddziaływuję na układ mięśniowy, poprzez obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie.

Witamina D (jako cholekalcyferol) - to związek o budowie steroidowej, rozpuszczalny w tłuszczach. W organizmie człowieka odgrywa funkcję prohormonu. Współpracuję z witaminą K2, witaminą A oraz wapniem. Nazywana witaminą słońca, ponieważ tworzy się poprzez rozbijanie cholesterolu w skórze pod wpływem promieni UV (nasłonecznianie musi trwać min. 15 minut). W wyniku fotosyntezy powstały lumisterol ogrzany w organizmach zwierzęcych tworzy cholekalcyferol. W porach gdy nasłonecznienie jest znikome powinna być dostarczona wraz z dietą. 

Witamina D oddziaływuje korzystnie na układ kostny, wspomaga prawidłowe przyswajanie wapnia w organizmie oraz zmniejsza jego wydzielanie, dzięki czemu wpływa na strukturę kości. Dodatkowo wspiera wrodzoną odporność organizmu.

Witamina E (jako alfa-tokoferol) – witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Wykazuje właściwości przeciwutleniające. Lokalizuje się przy błonach komórkowych, ze względu na swoją hydrofobowość. Zabezpiecza kwasy wielonasyceniowe, fosfolipidy i inne wrażliwe na tlen substancję przed utlenianiem. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz rozrywa reakcje łańcuchowe, odpowiedzialne za uszkadzanie komórek.

Ponadto wspomaga układ krwionośny poprzez umocnienie ścianek oraz zwiększa przepustowość naczyń krwionośnych. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Zapobiega chorobom serca i miażdżycy.

Tiamina (witamina B1) (jako chlorowodorek tiaminy) – jest rozpuszczalna w wodzie. Odgrywa ważną rolę w przemianach energetycznych, głównie w przekształcaniu węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się kwasów w mięśniach, powstałych podczas procesów energetycznych. Wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i funkcji psychologicznych.  Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych.

Ryboflawina (witamina B2)jest to  połączenie rybitolu i flawiny. Jest rozpuszczalna w wodzie. Jest prekursorem dwóch koenzymów: FMN (mononukleotyd flawinowy) i FAD (dinukleotyd flawinoadeninowy) , które zarazem stanowią jej aktywną formę. Ułatwia produkowanie energii z tłuszczy i węglowodanów. Jest składnikiem enzymów oddechowych. Wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu czerwonych krwinek w organizmie poprzez ich produkcję.

Niacyna (witamina B3)  (jako amid kwasu nikotynowego) – występuje w dwóch formach: niacyny (kwasu nikotynowego) i niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Organizm ludzki nie potrafi sam jej syntezować, dlatego musi być dostarczana wraz z dieta. Znajduje się w składzie koenzymów NAD i NADP, które uczestniczą w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy oraz w syntezie erytrocytów, kortyzolu oraz hormonów. Wspomaga utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego. Pozwala zachować skórę w dobrej kondycji oraz wspiera układ nerwowy.

Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny) - jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego działania naszego organizmu. Rozpuszczalna w wodzie, występuje w postaci sześciu związków podlegających wzajemnemu przekształceniu. Po dostarczeniu jej do organizmu magazynowana jest głównie w mięśniach i wątrobie. Uczestniczy w procesie syntezy białek oraz witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Bierze udział w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym.

Witamina B6 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi oraz pracę serca. Oddziaływuję na glikogenezę i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz oddziaływuję na prawidłowy metabolizm energetyczny. Wspomaga regulację aktywności hormonalnej.

Kwas foliowy (witamina B9) wchodzi w skład witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w produkcji erytrocytów. Bierze udział w syntezie czerwonych krwinek. Cząsteczki witaminy biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych.

Witamina B12 (jako cyjanokobalamina) - witamina rozpuszczalna w wodzie. Odrywa istotną rolę w procesach wzrostu organizmu, podziale komórek oraz przyspiesza metabolizm białek. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i wpływa na procesy krwiotwórcze. Wspiera działanie układy nerwowego oraz odpornościowego.

Biotyna (witamina B7)  (jako d-biotyna) – należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi koenzym enzymu karboksylazy. Uczestniczy w przemieszczaniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne, czyli w procesie glukonegenezy oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Pomaga zachować zdrową skórę, włosy oraz prawidłowy stan błon śluzowych. Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i makroskładników spożywczych.

Wapń (jako węglan wapnia) - kluczowy minerał dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, głównie do zachowania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz biorą udział w komunikacji nerwowo-mięśniowej. Wspomaga prawidłową pracę enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Żelazo (jako fumaran żelaza)składnik mineralny, którego nie może zabraknąć w diecie.  Żelazo jest potrzebne komórką do produkowania energii. Transportuje tlen oraz uczestniczy w reakcjach odtruwających. Przyczynia się do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Jod (jako jodek potasu)minerał gromadzony w tarczycy, wchodzi w skład wytwarzanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, spełniających znaczącą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz normujących procesy wzrostu. Wspomaga prawidłową pracę tarczycy oraz produkcję jej hormonów.

Magnez (jako tlenek magnezu) - jest aktywatorem wielu enzymów. Większa część magnezu mieści się w kościach, 1/4 tego pierwiastka znajduje się w mięśniach szkieletowych, a pozostała część rozmieszczona jest w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie.

Wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów. Wspiera syntezę białek. Bierze udział w budowie błon komórek oraz innych części tkanek. Oddziaływuje stabilizująco na układ nerwowy oraz umacnia mechanizmy obronne organizmu.

Cynk (jako siarczan cynku) - to pierwiastek chemiczny należący do grupy cynkowców. Mimo faktu, że występuje w śladowych ilościach w naszym organizmie to odgrywa ważną rolę. Znajduje się w składzie 80 enzymów. Utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo- zasadową w organizmie oraz wpływa na prawidłowy metabolizm makroskładników odżywczych. 

Cynk utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi. Bierze udział w przemianie białek i tłuszczy. Wspomaga pracę trzustki. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji rozrodczych. Oddziaływuję pozytywnie na układ odpornościowy oraz skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo wpływa na prawidłowe utrzymanie testosteronu we krwi.

Selen (jako selenian sodu) – mikroskładnik biorący udział w produkowaniu enzymu, który broni błony komórkowe przed działaniem szkodliwych rodników. Reguluje działanie gruczołu tarczycy. Wpływa na elastyczność tkanek oraz usuwa niektóre toksyny z organizmu.

Miedź (jako siarczan miedzi) – bierze udział w syntezie białek, w tym elastyny i kolagenu, które hamują proces starzenia się skóry. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Utrzymuje prawidłową pigmentację skóry oraz włosów. Wspomaga metabolizm energetyczny. Zwiększa odporność organizmu i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Zapewnia prawidłowy transport żelaza.

Mangan (jako siarczan manganu) - jest elementem enzymów oraz ich aktywatorem. Uaktywnia właściwości i działanie tkanki łącznej oraz zapewnia jej prawidłowe tworzenie. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Chrom (jako pikolinian chromu) - jest śladowym pierwiastkiem w naszym organizmie, mamy go ok 6 mg. Jego niezwykłość polega na tym, że bierze on udział w wielu procesach przemiany materii. Pikolinian chromu jest związkiem chemicznym zapewniającym skuteczną i szybką przyswajalność chromu.

Chrom pobudza trzustkę do produkcji insuliny, dzięki czemu zwiększa poziom glukozy we krwi oraz w mięśniach. Działania te ograniczają skłonności do powstania cukrzycy typu drugiego. Dodatkowo chrom odpowiada za transport aminokwasów do komórek oraz pobudza syntezę kwasów tłuszczowych. Dowiedziono również, że łagodzi bóle głowy oraz minimalizuje rozdrażnienie.

Molibden (jak molibdenian sodu)wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych.

Chlorek (jako chlorek potasu) – wytwarza w żołądku kwas chlorowodorowy przez co wspiera prawidłowe trawienie.

Potas (jako chlorek potasu)jest jednym z trzech minerałów ważnych dla naszego organizmu, znajdującym się w każdej komórce ciała oraz w kościach. Podstawowym zadaniem potasu wspólnie z chlorem i sodem jest utrzymanie równowagi elektrolitowej. Wpływa na właściwe działanie układu nerwowego. Transportuje impulsy elektryczne w układzie nerwowym, oddziaływuję na dotlenienie mózgu. Utrzymuje prawidłowy poziom ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Cholinato ester kwasu winnego i choliny. Wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowy metabolizm tłuszczy i homocysteiny. 

Podsumowując, Puritan's Pride Multivitamins Timed to kompleksowy preparat, który zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów, które pozwolą nam utrzymać organizm w dobrej formie i kondycji psychofizycznej. 

OutOfStock
Since 2005
Complete One Complete One 60 tab.
Puritan's Pride
49,00 zł

Complete One 60 tab.

ilość: 60 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
49,00 złz VAT
0,82 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleksowa formuła witamin i minerałów
  • Biodostępne formy substancji
  • Wspomaga prawidłowe działanie organizmu
  • Zwiększa witalność i redukuje zmęczenie
  • Wspiera kondycje psychofizyczną
  • Uzupełnienie diety o niezbędne składniki
  • Zawiera bioflawonoidy, rutynę i dziką różę

Puritan's Pride Multivitamins Timed to kompleksowa formuła witamin i minerałów. W swoim składzie zawiera kompleks 26 niezbędnych składników odżywczych, w dobrze przyswajalnych formach oraz odpowiednich proporcjach. 

Witamina A (jako palmitynian retinylu i beta-karoten) -  organiczny związek chemiczny, przynależący do grupy retinoidów. Jest rozpuszczalna w tłuszczach. W swojej podstawowej formie występuje jako palmitynian retinylu. Do jej istotnych funkcji należy odbieranie bodźców wzrokowych w siatkówce oka,  wspomaganie prawidłowego stanu błon śluzowych oraz zapewnienie ich integralności.

Ponadto stabilizuje wzrost tkanki nabłonkowej oraz innych komórek organizmu, wpływa na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci. Normalizuje także aktywność komórek tkanki kostnej, przez co zapewnia naturalny wzrost kości i zębów, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza oraz pomaga utrzymać właściwe działanie układu odpornościowego.

Witamina C (jako kwas askorbinowy) – niezbędny składnik odżywczy, który nie jest syntezowany przez organizm, dlatego należy dostarczać go wraz z pożywieniem. Przynależy do grupy silnych antyutleniaczy. Ze względu na swoje właściwości antytoksyczne, wspomaga system immunologiczny, likwidując ryzyko zakażenia bakteryjnego. Oddziaływuję również na układ krwionośny, zapobiegając pękaniu naczyń krwionośnych.

Witamina C obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Wpływa na prawidłową produkcję kolagenu, który na celu ma prawidłowe działanie zębów, dziąseł, skóry, kości, chrząstek oraz naczyń krwionośnych. Wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz funkcji psychologicznych. Oddziaływuję na układ mięśniowy, poprzez obniżenie poziomu kortyzolu w organizmie.

Witamina D (jako cholekalcyferol) - to związek o budowie steroidowej, rozpuszczalny w tłuszczach. W organizmie człowieka odgrywa funkcję prohormonu. Współpracuję z witaminą K2, witaminą A oraz wapniem. Nazywana witaminą słońca, ponieważ tworzy się poprzez rozbijanie cholesterolu w skórze pod wpływem promieni UV (nasłonecznianie musi trwać min. 15 minut). W wyniku fotosyntezy powstały lumisterol ogrzany w organizmach zwierzęcych tworzy cholekalcyferol. W porach gdy nasłonecznienie jest znikome powinna być dostarczona wraz z dietą. 

Witamina D oddziaływuje korzystnie na układ kostny, wspomaga prawidłowe przyswajanie wapnia w organizmie oraz zmniejsza jego wydzielanie, dzięki czemu wpływa na strukturę kości. Dodatkowo wspiera wrodzoną odporność organizmu.

Witamina E (jako alfa-tokoferol) – witamina rozpuszczalna w tłuszczach. Wykazuje właściwości przeciwutleniające. Lokalizuje się przy błonach komórkowych, ze względu na swoją hydrofobowość. Zabezpiecza kwasy wielonasyceniowe, fosfolipidy i inne wrażliwe na tlen substancję przed utlenianiem. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników oraz rozrywa reakcje łańcuchowe, odpowiedzialne za uszkadzanie komórek.

Ponadto wspomaga układ krwionośny poprzez umocnienie ścianek oraz zwiększa przepustowość naczyń krwionośnych. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Zapobiega chorobom serca i miażdżycy.

Tiamina (witamina B1) (jako chlorowodorek tiaminy) – jest rozpuszczalna w wodzie. Odgrywa ważną rolę w przemianach energetycznych, głównie w przekształcaniu węglowodanów i aminokwasów w procesie oddychania komórkowego. Przeciwdziała nadmiernemu gromadzeniu się kwasów w mięśniach, powstałych podczas procesów energetycznych. Wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego i funkcji psychologicznych.  Uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych.

Ryboflawina (witamina B2)jest to  połączenie rybitolu i flawiny. Jest rozpuszczalna w wodzie. Jest prekursorem dwóch koenzymów: FMN (mononukleotyd flawinowy) i FAD (dinukleotyd flawinoadeninowy) , które zarazem stanowią jej aktywną formę. Ułatwia produkowanie energii z tłuszczy i węglowodanów. Jest składnikiem enzymów oddechowych. Wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu czerwonych krwinek w organizmie poprzez ich produkcję.

Niacyna (witamina B3)  (jako amid kwasu nikotynowego) – występuje w dwóch formach: niacyny (kwasu nikotynowego) i niacynamidu (amidu kwasu nikotynowego). Organizm ludzki nie potrafi sam jej syntezować, dlatego musi być dostarczana wraz z dieta. Znajduje się w składzie koenzymów NAD i NADP, które uczestniczą w przemianie węglowodanów, białek i tłuszczy oraz w syntezie erytrocytów, kortyzolu oraz hormonów. Wspomaga utrzymanie odpowiedniego metabolizmu energetycznego. Pozwala zachować skórę w dobrej kondycji oraz wspiera układ nerwowy.

Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny) - jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego działania naszego organizmu. Rozpuszczalna w wodzie, występuje w postaci sześciu związków podlegających wzajemnemu przekształceniu. Po dostarczeniu jej do organizmu magazynowana jest głównie w mięśniach i wątrobie. Uczestniczy w procesie syntezy białek oraz witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Bierze udział w wielu przemianach metabolicznych jako koenzym.

Witamina B6 odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na ciśnienie krwi oraz pracę serca. Oddziaływuję na glikogenezę i jest niezbędna do produkcji hemoglobiny. Dodatkowo przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz oddziaływuję na prawidłowy metabolizm energetyczny. Wspomaga regulację aktywności hormonalnej.

Kwas foliowy (witamina B9) wchodzi w skład witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Uczestniczy w produkcji erytrocytów. Bierze udział w syntezie czerwonych krwinek. Cząsteczki witaminy biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych.

Witamina B12 (jako cyjanokobalamina) - witamina rozpuszczalna w wodzie. Odrywa istotną rolę w procesach wzrostu organizmu, podziale komórek oraz przyspiesza metabolizm białek. Wspomaga produkcję czerwonych krwinek i wpływa na procesy krwiotwórcze. Wspiera działanie układy nerwowego oraz odpornościowego.

Biotyna (witamina B7)  (jako d-biotyna) – należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Stanowi koenzym enzymu karboksylazy. Uczestniczy w przemieszczaniu grupy karboksylowej na różne związki organiczne, czyli w procesie glukonegenezy oraz syntezie kwasów tłuszczowych. Pomaga zachować zdrową skórę, włosy oraz prawidłowy stan błon śluzowych. Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i makroskładników spożywczych.

Wapń (jako węglan wapnia) - kluczowy minerał dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, głównie do zachowania odpowiedniej struktury kości i zębów. Jony wapnia uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz biorą udział w komunikacji nerwowo-mięśniowej. Wspomaga prawidłową pracę enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

Żelazo (jako fumaran żelaza)składnik mineralny, którego nie może zabraknąć w diecie.  Żelazo jest potrzebne komórką do produkowania energii. Transportuje tlen oraz uczestniczy w reakcjach odtruwających. Przyczynia się do produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.

Jod (jako jodek potasu)minerał gromadzony w tarczycy, wchodzi w skład wytwarzanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, spełniających znaczącą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz normujących procesy wzrostu. Wspomaga prawidłową pracę tarczycy oraz produkcję jej hormonów.

Magnez (jako tlenek magnezu) - jest aktywatorem wielu enzymów. Większa część magnezu mieści się w kościach, 1/4 tego pierwiastka znajduje się w mięśniach szkieletowych, a pozostała część rozmieszczona jest w układzie nerwowym i w narządach o dużej aktywności metabolicznej tj. mięśniu sercowym, wątrobie.

Wspomaga utrzymanie zdrowych kości i zębów. Wspiera syntezę białek. Bierze udział w budowie błon komórek oraz innych części tkanek. Oddziaływuje stabilizująco na układ nerwowy oraz umacnia mechanizmy obronne organizmu.

Cynk (jako siarczan cynku) - to pierwiastek chemiczny należący do grupy cynkowców. Mimo faktu, że występuje w śladowych ilościach w naszym organizmie to odgrywa ważną rolę. Znajduje się w składzie 80 enzymów. Utrzymuje prawidłową równowagę kwasowo- zasadową w organizmie oraz wpływa na prawidłowy metabolizm makroskładników odżywczych. 

Cynk utrzymuje prawidłowy poziom glukozy we krwi. Bierze udział w przemianie białek i tłuszczy. Wspomaga pracę trzustki. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji rozrodczych. Oddziaływuję pozytywnie na układ odpornościowy oraz skórę, włosy i paznokcie. Dodatkowo wpływa na prawidłowe utrzymanie testosteronu we krwi.

Selen (jako selenian sodu) – mikroskładnik biorący udział w produkowaniu enzymu, który broni błony komórkowe przed działaniem szkodliwych rodników. Reguluje działanie gruczołu tarczycy. Wpływa na elastyczność tkanek oraz usuwa niektóre toksyny z organizmu.

Miedź (jako siarczan miedzi) – bierze udział w syntezie białek, w tym elastyny i kolagenu, które hamują proces starzenia się skóry. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym. Utrzymuje prawidłową pigmentację skóry oraz włosów. Wspomaga metabolizm energetyczny. Zwiększa odporność organizmu i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Zapewnia prawidłowy transport żelaza.

Mangan (jako siarczan manganu) - jest elementem enzymów oraz ich aktywatorem. Uaktywnia właściwości i działanie tkanki łącznej oraz zapewnia jej prawidłowe tworzenie. Pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Chrom (jako pikolinian chromu) - jest śladowym pierwiastkiem w naszym organizmie, mamy go ok 6 mg. Jego niezwykłość polega na tym, że bierze on udział w wielu procesach przemiany materii. Pikolinian chromu jest związkiem chemicznym zapewniającym skuteczną i szybką przyswajalność chromu.

Chrom pobudza trzustkę do produkcji insuliny, dzięki czemu zwiększa poziom glukozy we krwi oraz w mięśniach. Działania te ograniczają skłonności do powstania cukrzycy typu drugiego. Dodatkowo chrom odpowiada za transport aminokwasów do komórek oraz pobudza syntezę kwasów tłuszczowych. Dowiedziono również, że łagodzi bóle głowy oraz minimalizuje rozdrażnienie.

Molibden (jak molibdenian sodu)wspomaga utrzymanie prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych.

Chlorek (jako chlorek potasu) – wytwarza w żołądku kwas chlorowodorowy przez co wspiera prawidłowe trawienie.

Potas (jako chlorek potasu)jest jednym z trzech minerałów ważnych dla naszego organizmu, znajdującym się w każdej komórce ciała oraz w kościach. Podstawowym zadaniem potasu wspólnie z chlorem i sodem jest utrzymanie równowagi elektrolitowej. Wpływa na właściwe działanie układu nerwowego. Transportuje impulsy elektryczne w układzie nerwowym, oddziaływuję na dotlenienie mózgu. Utrzymuje prawidłowy poziom ciśnienia krwi oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni.

Cholinato ester kwasu winnego i choliny. Wspomaga pracę wątroby oraz prawidłowy metabolizm tłuszczy i homocysteiny. 

Podsumowując, Puritan's Pride Multivitamins Timed to kompleksowy preparat, który zawiera w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów, które pozwolą nam utrzymać organizm w dobrej formie i kondycji psychofizycznej. 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja dzienna: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji dziennej (1 tabletka)zawartość%ZDS
Witamina A5,000 IU100%
Witamina C120 mg200%
Witamina D2,000 IU500%
Witamina E30 IU100%
Witamina B1 (Tiamina)10 mg667%
Witamina B2 (Ryboflawina)10 mg588%
Witamina B3 (Niacyna)25 mg125%
Witamina B610 mg500%
Witamina B9 (Kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (Kobalamina)250 mcg4167%
Biotyna300 mcg100%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy)10 mg100%
Wapń50 mg5%
Żelazo18 mg100%
Jod150 mcg100%
Magnez50 mg13%
Cynk15 mg100%
Selen200 mcg286%
Miedź2 mg100%
Mangan2 mg100%
Chrom200 mcg167%
Molibden15 mcg20%
Chlor1 mg
Potas1 mg
Inozytol10 mg*
Dwuwinian Choliny10 mg*

Pozostałe składniki

Celuloza roślinna. Zawiera <2%: drożdże wzbogacone w selen, bioflawonoidy cytrusowe, kelp, dzika róża, rutyna, żelatyna, olej palmowy, roślinny kwas stearynowy, dwutlenek krzemu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, dwutlenku tytanu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
229,00 zł
(1)

Odżywka białkowa na bazie białek serwatkowych CFM. Bez zawartości tłuszczy oraz laktozy.

Kupuję
Olimp
54,00 zł
(4)

Odżywka białkowa na bazie koncentratu białek serwatkowych. Wspomaga anabolizm, przyśpiesza regenerację.

Kupuję
Now Foods
119,00 zł

Suplement diety wspomagający jakość snu. Zwiększa poziom serotoniny, ogranicza apetyt i wspomaga regenerację.

Kupuję
Scitec
399,00 zł
(3)

Odżywka białkowa na bazie izolatu białka serwatki o niskiej zawartości tłuszczy oraz węglowodanów.

Kupuję
  • Popularny
Iso Whey Zero
Biotech Usa
59,00 zł
(4)

Odżywka białkowa na bazie izolatu serwatki proteinowej. Niska zawartość tłuszczy i węglowodanów.

Kupuję
Now Foods
59,00 zł

Kompleks enzymów trawiennych; połączenie proteaz, lipaz i laktazy; ułatwia trawienie produktów mlecznych.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Chlor

Informacja

Chlor (pierwiastek chemiczny z grupy fluorowców) - w postaci naturalnej jest gazem trującym rozpuszczalnym w wodzie (do niedawna stosowanym jako środek dezynfekcyjny w sieci wodociągowej, obecnie zastąpiony fluorowaniem). Jest pierwiastkiem aktywnym chemicznie. Stosowany w postaci chlorków z sodem (NaCl) i potasem (KCl). Bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie (antytoksyna). Naturalnym źródłem pozyskiwania chloru przez organizm jest sól kuchenna oraz morszczyn pęcherzykowaty.

Niedobór chloru może wystąpić na skutek nadmiernego pocenia się i wymiotów, powodując zaburzenia układu trawiennego. Powoduje również wypadanie włosów i zębów.
Nadmiar chloru, np. picie zbyt dużych ilości wody chlorowanej, powoduje niszczenie flory bakteryjnej oraz witaminy E.

Dawkowanie: Dzienne dawkowanie nie powinno przekraczać 15 gramów.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

COVID-19: co warto wiedzieć

COVID-19: co warto wiedzieć

Panująca obecnie epidemia choroby COVID-19 (Coronavirus Disease 2019), to skutek rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2, który potocznie nazywamy...

czytaj więcej
Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Kortyzol – wróg czy przyjaciel?

Popularny „hormon stresu” uważany jest w świecie fitness za wroga numer jeden. Przypisuje się mu bowiem całe zło...

czytaj więcej
Ashwagandha – adaptogen o szerokim spektrum działania

Ashwagandha – adaptogen o szerokim spektrum działania

Ashwaghandha to inaczej Witania Ospała lub indyjski żeń- szeń, należy do rodziny psiankowatych. Występuje przede wszystkim w...

czytaj więcej
Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

Czy od fruktozy rzeczywiście się tyje?

W niektórych kręgach dość powszechnie unika się pewnego składnika odżywczego – fruktozy, która rzekomo ma być przyczyną odkładania się tłuszczu...

czytaj więcej
Gorąca kąpiel czy zimny prysznic? Który wariant przyspiesza regenerację mięśni po treningu?

Gorąca kąpiel czy zimny prysznic? Który wariant przyspiesza regenerację mięśni po treningu?

Wielu sportowców za jedną z lepszych metod regeneracji zmęczonych treningiem mięśni uważa kąpiel w zimnej wodzie. Pomimo związanego z tym dyskomfortem,...

czytaj więcej
Witamina B2 – wsparcie układu odpornościowego

Witamina B2 – wsparcie układu odpornościowego

Witamina B2 zwana jest inaczej ryboflawiną i odgrywa ona bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, działając na bardzo wielu...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027