Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Daily Vits Daily Vits

Now Foods Daily Vits to całodzienny zestaw obejmujący najważniejsze witaminyminerały, wzbogacony o luteinę i likopen. Suplement jest dostępny w formie wegańskich tabletek.

Pakiet witamin obejmuje najistotniejsze, a zarazem najbardziej niedoborowe witaminy, które mają istotny wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji organizmu. Do takich zalicza się: witamina A (wspomaga prawidłowe widzenie, wzmacnia kondycję skóry i błon śluzowych, odpowiada za przemiany hormonów steroidowych); witamina C (zmiata wolne rodniki i niweluje stres oksydacyjny, warunkuje biosyntezę kolagenu); witamina D (wzmacnia kości, stymuluje odporność); witamina E (wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego; silny antyoksydant) oraz witaminy z grupy B (optymalizują zachodzące w ustroju przemiany metaboliczne, uczestniczą w produkcji ważnych neurotransmiterów, są zaangażowane w syntezę hormonów).

Pakiet minerałów obejmuje kluczowe makroelementy i pierwiastki śladowe, które rzutują na pracę praktycznie wszystkich organów i układów w organizmie. W grupie tej znalazł się: wapń (odpowiada za kondycję zębów oraz kości), żelazo (wspiera transport tlenu, chroni przed anemią), jod (wspomaga funkcje tarczycy); magnez (warunkuje pracę mięśni i układu nerwowego); cynk (wspomaga odporność, a u mężczyzn także płodność); selen (chroni przed stresem oksydacyjnym, stymuluje układ immunologiczny); miedź (powinna towarzyszyć suplementacji cynkiem, gdyż może on ograniczać jej wchłanianie z innych źródeł, warto łączyć ją z żelazem, ponieważ wspiera jego metabolizm); mangan (wspomaga pracę mózgu, wzmacnia płodność); chrom (warunkuje gospodarkę węglowodanową); molibden (kofaktor najważniejszych enzymów); potas (stoi na straży gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na pracę mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych).

Składniki uzupełniające to ekstrahowana z kwiatów nagietka luteina oraz pozyskany z pomidorów likopen. Pierwszy z nich odżywia aparat wzroku, chroni go przed szkodliwym promieniowaniem UV i promuje prawidłowe widzenie. Drugi jest pomocny w walce z wolnymi rodnikami i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Now Foods Daily Vis to preparat, który skutecznie uzupełnia deficyt kluczowych witamin i minerałów. Wyróżnia się wyjątkowo dużą ilością składników aktywnych przypadających na jedną tabletkę. Na uznanie zasługują również zastosowane dawki (odpowiednio wysokie) oraz łatwo przyswajane i wysoce biodostępne formy poszczególnych substancji.

InStock
5 2
5

Super produkt! Tak o zdrowiutki latam!
5

Moje pierwsze witaminy, dzięki nim przestałem chorować tak często. Teraz przeszedłem na level wyżej tj Adam ale jak kiepsko z kasą jest to nadal je kupuje
Since 2005
Dodaj do koszyka
Daily Vits Daily Vits 100 tab.
Now Foods
49,00 zł

Daily Vits 100 tab.

5 na podstawie 2 opinii ilość: 100 tab.
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
mała ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-01
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
49,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 48,02 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Całodzienny zestaw witamin i minerałów
  • Biodostępne i łatwo przyswajalne formy
  • Kompleksowe wsparcie  dla organizmu
  • Wystarczy jedna tabletka dziennie
  • Z dodatkiem luteiny oraz likopenu
  • Szybkie uzupełnienie niedoborów 
  • Liczne właściwości prozdrowotne
  • Zawiera żelazo Ferrochel®

Now Foods Daily Vits to całodzienny zestaw obejmujący najważniejsze witaminyminerały, wzbogacony o luteinę i likopen. Suplement jest dostępny w formie wegańskich tabletek.

Pakiet witamin obejmuje najistotniejsze, a zarazem najbardziej niedoborowe witaminy, które mają istotny wpływ na utrzymanie prawidłowych funkcji organizmu. Do takich zalicza się: witamina A (wspomaga prawidłowe widzenie, wzmacnia kondycję skóry i błon śluzowych, odpowiada za przemiany hormonów steroidowych); witamina C (zmiata wolne rodniki i niweluje stres oksydacyjny, warunkuje biosyntezę kolagenu); witamina D (wzmacnia kości, stymuluje odporność); witamina E (wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego; silny antyoksydant) oraz witaminy z grupy B (optymalizują zachodzące w ustroju przemiany metaboliczne, uczestniczą w produkcji ważnych neurotransmiterów, są zaangażowane w syntezę hormonów).

Pakiet minerałów obejmuje kluczowe makroelementy i pierwiastki śladowe, które rzutują na pracę praktycznie wszystkich organów i układów w organizmie. W grupie tej znalazł się: wapń (odpowiada za kondycję zębów oraz kości), żelazo (wspiera transport tlenu, chroni przed anemią), jod (wspomaga funkcje tarczycy); magnez (warunkuje pracę mięśni i układu nerwowego); cynk (wspomaga odporność, a u mężczyzn także płodność); selen (chroni przed stresem oksydacyjnym, stymuluje układ immunologiczny); miedź (powinna towarzyszyć suplementacji cynkiem, gdyż może on ograniczać jej wchłanianie z innych źródeł, warto łączyć ją z żelazem, ponieważ wspiera jego metabolizm); mangan (wspomaga pracę mózgu, wzmacnia płodność); chrom (warunkuje gospodarkę węglowodanową); molibden (kofaktor najważniejszych enzymów); potas (stoi na straży gospodarki wodno-elektrolitowej, wpływa na pracę mięśnia sercowego i mięśni szkieletowych).

Składniki uzupełniające to ekstrahowana z kwiatów nagietka luteina oraz pozyskany z pomidorów likopen. Pierwszy z nich odżywia aparat wzroku, chroni go przed szkodliwym promieniowaniem UV i promuje prawidłowe widzenie. Drugi jest pomocny w walce z wolnymi rodnikami i wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując, Now Foods Daily Vis to preparat, który skutecznie uzupełnia deficyt kluczowych witamin i minerałów. Wyróżnia się wyjątkowo dużą ilością składników aktywnych przypadających na jedną tabletkę. Na uznanie zasługują również zastosowane dawki (odpowiednio wysokie) oraz łatwo przyswajane i wysoce biodostępne formy poszczególnych substancji.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 100 tabletekPorcja jednorazowa: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 100
w 1 tabletcezawartość%ZDS
Witamina A (100% jako beta-karoten)3500 IU70%
Witamina C (jako kwas askorbinowy)60 mg100%
Witamina D (jako ergokalcyferol)400 IU100%
Witamina E (jako d-alfa bursztynian tokoferylu)30 IU100%
Tiamina (witamina B-1) (z chlorowodorku tiaminy)1,5 mg100%
Ryboflawina (witamina B-2)1,7 mg100%
Niacyna (witamina B-3) (jako niacynamid)20 mg100%
Witamina B-6 (z chlorowodorku pirydoksyny)2 mg100%
Folian (jako kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B-12 (jako metylokobalamina)6 mcg100%
Biotyna300 mcg100%
Kwas pantotenowy (witamina B-5) (z pantotenianu wapnia)10 mg100%
Wapń [z węglanu wapnia (z Minerałów pozyskiwanych z wodorostów Aquamin® TG)]150 mg15%
Żelazo (z diglicynianu żelaza) (Ferrochel®)9 mg50%
Jod (z jodku potasu)150 mcg100%
Magnez (z tlenku magnezu i z minerałów pozyskiwanych z Wodorostów Aquamin® TG)75 mg19%
Cynk (z diglicynianu cynku) (TRAACS®)15 mg100%
Selen (z L-Selenometioniny)35 mcg50%
Miedź (z diglicynianu miedzi) (TRAACS®)1 mg50%
Mangan (z diglicynianu manganu) (TRAACS®)2 mg100%
Chrom (z pikolinianu chromu)60 mcg50%
Molibden (z molibdenianu sodu)35 mcg47%
Potas (z chlorku potasu)40 mg1%
Luteina (z ekstraktu z kwiatów nagietka) (Tagetes erecta ) (FloraGLO®)100 mcg
Likopen (z naturalnego ekstraktu z pomidorów)100 mcg

Pozostałe składniki

Celuloza, kroksameloza sodowa, kwas stearynowy (pochodzenia roślinnego), krzemionka, wegetariańska otoczka

Ostatnia ocena

ChujecBalszoj

Super produkt! Tak o zdrowiutki latam!

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
99,00 zł

50 miliardów bakterii w w jednej porcji; 10 różnych szczepów probiotycznych; Maksymalna efektywność.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

4-szczepowy probiotyk w postaci kapsułek dojelitowych. Dba o stan wątroby oraz wspiera odporność i trawienie.

Kupuję
Sanprobi
33,00 zł

Kompleks bakterii probiotycznych wspierających funkcje bariery jelitowej. Skuteczny po antybiotykoteriapii.

Kupuję
  • Popularny
Bifido Forte
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Probiotyk zawierający 4 wyselekcjonowane szczepy bakteryjne z rodzaju Bifidobacterium.

Kupuję
Garden Of Life
149,00 zł

Kompleks bakterii probiotycznych i innych substancji aktywnych skupiony na wsparciu zdrowia układu moczowego.

Kupuję
Doctor's Best
45,00 zł

Uniwersalny suplement dla ochrony wątroby i usprawnienia procesu detoksykacji.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027