Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Life Force No Iron Life Force No Iron

Source Naturals, Life Force Multiple to zaawansowany suplement diety zawierający kompleksową kompozycję witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnych formach. Preparat uzupełniono w ekstrakty roślinne i substancje dodatkowe potęgujące jego działanie. Co istotne – preparat nie zawiera żelaza, dzięki czemu może być stosowany także przez osoby, które nie wymagają suplementacji tego pierwiastka.

Preparat rekomendowany jest do codziennej suplementacji w celu uzupełnienia niedoborów witamin i składników mineralnych powstałych głównie w wyniku nieregularnego odżywiania, wyczerpujących treningów, intensywnej pracy umysłowej, stresu lub współistniejących chorób.

Kompleks witamin stanowi bogatą kompozycję witamin rozpuszczalnych zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Użyte w preparacie formy cechują się wysoką przyswajalnością i odpowiednio dobraną dawką. Jak wiadomo, witaminy wykazują fundamentalne znaczenie i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Preparat wspomaga wzrok i poprawia kondycję skóry (witamina A, beta-karoten), wspiera układ nerwowy i działa silnie przeciwutleniająco (witamina E), posiada właściwości przeciwzapalne, zwiększa odporność i usprawnia proces regeneracji (witamina C). Ponadto w skład kompozycji wchodzi opatentowany bioaktywny kompleks tokotrienoli Tocomax®kompleks gamma oraz B-kompleks stanowiący zestaw witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotyna i foliany), który wpływa korzystnie sprawność układu nerwowego i układu immunologicznego.

Kompleks minerałów to zestawienie mikro- i makroelementów niezbędnych m.in. w prawidłowej regulacji metabolizmu komórek, sprawnego funkcjonowania układu kostnego i układu krążenia oraz wydajnej pracy mięśni. Składniki mineralne zostały tutaj użyte głównie w postaci chelatu – formie, która nie tylko w szybki sposób uzupełnia niedobory pierwiastków, a także chroni przed ich nadmiarem.

W skład preparatu wchodzi: wapń, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów; magnez wpływający na kurczliwość mięśni; cynk i molibden wzmacniające mechanizmy obronne organizmu; selen i jod wspomagające pracę tarczycy; miedź posiadająca korzystny wpływ na stan włosów i paznokci; chromktóry wspomaga gospodarkę węglowodanową; mangan wspierający układ nerwowy, bor o działaniu chemioprewencyjnym, a także elektrolity – sód i  potas.

Kompleks wyciągów roślinnych stanowi specjalnie wyselekcjonowaną mieszankę najwyższej jakości ekstraktów, które posiadają wysoki status antyoksydacyjny, dzięki czemu skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników tlenowych oraz wspierają ogólną pracę organizmu.

Preparat zawiera ekstrakt z: ostropestu będącego źródłem sylimaryny, która chroni wątrobę przed toksynami; winogron, borówki zielonej herbaty zawierające proantocyjanidyny o silnych właściwościach przeciwutleniających; głogu stabilizujący ciśnienie tętnicze; rdestowca, który zawiera potężny antyoksydant, jakim jest naturalny trans-Resweratrol; miłorzębu o działaniu psychoenergizującym, a także kłącze kurkumy o właściwościach przeciwzapalnych. Dodatek ekstraktu z pieprzu czarnego wspomaga trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Kompleks uzupełniający to głównie połączenie składników poprawiających aktywność układu nerwowego oraz zwiększających naturalne mechanizmy obronne organizmu.

W preparacie znajduje się: N-Acetylo Cysteina (NAC) będąca prekursorem glutationu, składnika chroniącego przed działaniem substancji toksycznych; cholina, DMAE, N-Acetylo tyrozyna stymulujące syntezę neuroprzekaźników i zwiększające funkcje poznawcze; kwas alfa-liponowy & kwas R-liponowy poprawiające sprawność psychofizyczną; inozytol zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę; MSM zwiększający ruchomość stawów oraz wpływający korzystnie na skórę, włosy i paznokcie; koenzym Q10 usprawniający pracę mitochondriów; likopen redukujący ryzyko raka prostaty; luteina i astaksantyna chroniące przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, kwercetyna o działaniu przeciwalergicznym oraz rutyna wzmacniająca naczynia krwionośne.

Podsumowując, Source Naturals, Life Force Multiple zawiera specjalnie opracowaną formułę, która zapewnia odpowiednio zbilansowaną dawkę witamin i minerałów w łatwo przyswajalnych formach. Działanie preparatu uzupełnione zostało naturalnymi wyciągami oraz dodatkowymi substancjami wpływającymi korzystnie na organizm. Suplement jest przeznaczony dla każdego, kto chce skutecznie uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, a także może służyć w celu ogólnej profilaktyki prozdrowotnej.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Life Force No Iron Life Force No Iron 180 tab.
Source Naturals
219,00 zł

Life Force No Iron 180 tab.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Przeznaczony do codziennej suplementacji
  • Redukuje zmęczenie i poprawia koncentrację
  • Uzupełnia niedobory witamin i minerałów
  • Wpływa na ogólną witalność organizmu
  • Poprawia stan skóry, włosów i paznokci
  • Przyspiesza regenerację organizmu
  • Nie zawiera żelaza

Source Naturals, Life Force Multiple to zaawansowany suplement diety zawierający kompleksową kompozycję witamin i minerałów w najlepiej przyswajalnych formach. Preparat uzupełniono w ekstrakty roślinne i substancje dodatkowe potęgujące jego działanie. Co istotne – preparat nie zawiera żelaza, dzięki czemu może być stosowany także przez osoby, które nie wymagają suplementacji tego pierwiastka.

Preparat rekomendowany jest do codziennej suplementacji w celu uzupełnienia niedoborów witamin i składników mineralnych powstałych głównie w wyniku nieregularnego odżywiania, wyczerpujących treningów, intensywnej pracy umysłowej, stresu lub współistniejących chorób.

Kompleks witamin stanowi bogatą kompozycję witamin rozpuszczalnych zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach. Użyte w preparacie formy cechują się wysoką przyswajalnością i odpowiednio dobraną dawką. Jak wiadomo, witaminy wykazują fundamentalne znaczenie i są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Preparat wspomaga wzrok i poprawia kondycję skóry (witamina A, beta-karoten), wspiera układ nerwowy i działa silnie przeciwutleniająco (witamina E), posiada właściwości przeciwzapalne, zwiększa odporność i usprawnia proces regeneracji (witamina C). Ponadto w skład kompozycji wchodzi opatentowany bioaktywny kompleks tokotrienoli Tocomax®kompleks gamma oraz B-kompleks stanowiący zestaw witamin z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotyna i foliany), który wpływa korzystnie sprawność układu nerwowego i układu immunologicznego.

Kompleks minerałów to zestawienie mikro- i makroelementów niezbędnych m.in. w prawidłowej regulacji metabolizmu komórek, sprawnego funkcjonowania układu kostnego i układu krążenia oraz wydajnej pracy mięśni. Składniki mineralne zostały tutaj użyte głównie w postaci chelatu – formie, która nie tylko w szybki sposób uzupełnia niedobory pierwiastków, a także chroni przed ich nadmiarem.

W skład preparatu wchodzi: wapń, który stanowi podstawowy materiał budulcowy kości i zębów; magnez wpływający na kurczliwość mięśni; cynk i molibden wzmacniające mechanizmy obronne organizmu; selen i jod wspomagające pracę tarczycy; miedź posiadająca korzystny wpływ na stan włosów i paznokci; chromktóry wspomaga gospodarkę węglowodanową; mangan wspierający układ nerwowy, bor o działaniu chemioprewencyjnym, a także elektrolity – sód i  potas.

Kompleks wyciągów roślinnych stanowi specjalnie wyselekcjonowaną mieszankę najwyższej jakości ekstraktów, które posiadają wysoki status antyoksydacyjny, dzięki czemu skutecznie zwalczają nadmiar wolnych rodników tlenowych oraz wspierają ogólną pracę organizmu.

Preparat zawiera ekstrakt z: ostropestu będącego źródłem sylimaryny, która chroni wątrobę przed toksynami; winogron, borówki zielonej herbaty zawierające proantocyjanidyny o silnych właściwościach przeciwutleniających; głogu stabilizujący ciśnienie tętnicze; rdestowca, który zawiera potężny antyoksydant, jakim jest naturalny trans-Resweratrol; miłorzębu o działaniu psychoenergizującym, a także kłącze kurkumy o właściwościach przeciwzapalnych. Dodatek ekstraktu z pieprzu czarnego wspomaga trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Kompleks uzupełniający to głównie połączenie składników poprawiających aktywność układu nerwowego oraz zwiększających naturalne mechanizmy obronne organizmu.

W preparacie znajduje się: N-Acetylo Cysteina (NAC) będąca prekursorem glutationu, składnika chroniącego przed działaniem substancji toksycznych; cholina, DMAE, N-Acetylo tyrozyna stymulujące syntezę neuroprzekaźników i zwiększające funkcje poznawcze; kwas alfa-liponowy & kwas R-liponowy poprawiające sprawność psychofizyczną; inozytol zwiększający wrażliwość tkanek na insulinę; MSM zwiększający ruchomość stawów oraz wpływający korzystnie na skórę, włosy i paznokcie; koenzym Q10 usprawniający pracę mitochondriów; likopen redukujący ryzyko raka prostaty; luteina i astaksantyna chroniące przed szkodliwym wpływem promieniowania UV, kwercetyna o działaniu przeciwalergicznym oraz rutyna wzmacniająca naczynia krwionośne.

Podsumowując, Source Naturals, Life Force Multiple zawiera specjalnie opracowaną formułę, która zapewnia odpowiednio zbilansowaną dawkę witamin i minerałów w łatwo przyswajalnych formach. Działanie preparatu uzupełnione zostało naturalnymi wyciągami oraz dodatkowymi substancjami wpływającymi korzystnie na organizm. Suplement jest przeznaczony dla każdego, kto chce skutecznie uzupełnić niedobór witamin i składników mineralnych, a także może służyć w celu ogólnej profilaktyki prozdrowotnej.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja dzienna: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 90
w porcji dziennej (2 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (jako Beta-karoten 10,000 IU oraz palmitynian 2,500 IU)12,500 IU250%
Witamina C (jako kwas askorbinowy oraz palmitynian askorbylu)500 mg833%
Witamina D (jako cholekalcyferol)1,000 IU250%
Witamina E (jako bursztynian witaminy E)200 IU667%
Witamina B1 (Tiamina)50 mg3,333%
Witamina B2 (Ryboflawina)50 mg2,941%
Witamina B3 (Niacyna) jako Nikotynamid 35 mg oraz Niacyna 15 mg50 mg250%
Witamina B6 (jako pirydoksyna HCl oraz 5'-fosforan pirydoksalu [Coenzymated])50 mg2,500%
Witamina B9 (Kwas foliowy) (jako kwas foliowy oraz folinian wapnia)400 mcg100%
Witamina B12 (jako metylokobalamina)500 mcg8,333%
Biotyna150 mcg50%
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) (jako D-pantotenian wapnia oraz pantetina)55 mg550%
Wapń (jako węglan, mleczan, chelat i cytrynian wapnia)100 mg10%
Jod (jako jodek potasu)100 mcg67%
Magnez (jako chelat magnezu)100 mg25%
Cynk (jako monometionina cynku [OptiZinc] oraz cytrynian cynku)15 mg100%
Selen (jako L-selenometionina oraz selenin sodu)100 mcg143%
Miedź (jako sebacynian miedzi)1 mg50%
Mangan (jako cytrynian manganu)3 mg150%
Chrom (jako polinikotynian chromu [ChromeMate] oraz pikolinian chromu)100 mcg83%
Molibden (jako chelat molibdenu)100 mcg133%
Potas (jako cytrynian potasu)50 mg1%
N-acetyl-l-cysteina (NAC)150 mg
Kompleks gamma-witamin E 67 mg
Sylimaryna (z ekstraktu ziaren ostropestu plamistego)60 mg
Cholina (jako dwuwinian)50 mg
Inozytol50 mg
ALA (Kwas alfa-liponowy) oraz kwas R-liponowy40 mg
DMAE (jako dwuwinian)30 mg
Ekstrakt z Pestek Winogron (Proanthodyn)30 mg
MSM (Metylosulfonylometan) [OptiMSM]25 mg
Ekstrakt Owoc głogu (4:1)25 mg
N-acetyl-L-tyrozyna25 mg
Kłącze Kurkuma (ostrzyż barwierski)25 mg
Ekstrakt Zielonej Herbaty (95% polifenoli, 35% EGCG)25 mg
Kwercetyna25 mg
Naturalny trans-Resweratrol (z ekstraktu korzenia Rdestu Japońskiego)20 mg
Koenzym Q1020 mg
Ekstrakt liści Ginkgo (50:1) 24% Glikozydów flawonowych20 mg
Kompleks Tokotrienoli (Tocomax)10 mg
Ekstrakt z owoców borówki (25% antocyjanidyn)5 mg
Rutyna5 mg
Ekstrakt owoców czarnego pieprzu (BioPerine)3 mg
Likopen3 mg
Bor (jako chelat aminokwasowy)2 mg
Luteina (FloraGlo)2 mg
Astaksantyna100 mcg

Pozostałe składniki

Kwas stearynowy, guma celulozowa modyfikowana, stearynian magnezu, guma arabska

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
129,00 zł
(1)

Booster testosteronu na bazie Tongkat Ali

Kupuję
  • Popularny
Clear Skin
Apollo's Hegemony
79,00 zł
(11)

Skuteczny preparat przeciwtrądzikowy najnowszej generacji.

Kupuję
Swanson
65,00 zł

Apigenina pochodząca z grejpfruta. Wspiera zdrowie gruczołu krokowego, zapobiega chorobom nowotworowym.

Kupuję
Source Naturals
199,00 zł

Suplement dla mężczyzn. Wspiera gospodarkę hormonalną, dodaje energii i wzmacnia libido.

Kupuję
Aliness
34,90 zł

Naturalna witamina E zawieszona w oleju słonecznikowym. Wsparcie ochrony antyoksydacyjnej organizmu.

Kupuję
Trec
23,00 zł

Antyoksydant w kapsułkach na bazie kwasu alfa-liponowego. Wspomaga pracę serca, chroni wątrobę oraz wzrok.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Folinian wapnia

Informacja

Folinian wapnia – metabolit kwasu tetrahydrofoliowego stanowiący doskonałą formę jego suplementacji. Kwas tetrahydrofoliowy jest aktywną biologicznie formą kwasu foliowego, szczególnie polecaną osobom borykającym się z zaburzeniami metylacji. Kwas foliowy w formie aktywnej jest jednocześnie promotorem tego procesu, ale wymaga jego sprawnego zachodzenia w celu własnej aktywacji, w związku z czym w przypadku zaburzeń metylacji foliany są jedyną skuteczną formą suplementacji tego związku.

Kwas foliowy kojarzony jest głównie z ciążą. W swojej aktywnej postaci odpowiada za regulację rozwoju cewy nerwowej u płodu, stanowiąc kluczowy czynnik warunkujący jego prawidłowy rozwój. Dostarczanie folianów jest obecnie wskazywane jako najskuteczniejsza forma profilaktyki zdrowia ciąży.

Kolejnym istotnym aspektem funkcjonalności kwasu tetrahydrofoliowego w organizmie jest jego rola w procesie metylacji. Wpływa korzystnie na sprawność przemiany homocysteiny do metioniny, przez co wykazuje korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Sprawność tego procesu sprzyja również zachowaniu w ustroju wysokiego stężenia S-adenozylo-metioniny. Związek ten wykazuje szczególną aktywność względem zachowania optymalnych funkcji psychicznych oraz zdrowia wątroby.

 

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Monometionina cynku

Informacja

Monometionina cynku – cynk w innowacyjnej postaci chelatu aminokwasowego, będący połączeniem jonu cynku z cząsteczką metioniny. Suplementacja cynku w formie chelatu niesie ze sobą wiele korzyści, gdyż połączenie to jest stabilne i dobrze przyswajalne przez organizm. Niektóre dane wskazują na większą łatwość przenikania przez ściany jelita i lepsze wchłanianie cynku w postaci chelatowanej. Metionina jest najłatwiej absorbowanym przez organizm aminokwasem, co przyczynia się na dobrą biodostępność połączenia tego związku z cynkiem.

Monometionina cynku wchodzi w skład popularnego suplementu ZMA, który jest połączeniem cynku, magnezu i witaminy B6. Cynk w postaci chelatowanej może zaburzać przyswajanie antybiotyków z grupy tetracyklin oraz chinolonów (np. ciprofloksacyna). W tym przypadku należy przyjmować antybiotyk 2 godziny przed lub po przyjęciu monometioniny cynku.

Cytrynian cynku

Informacja

Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

L-selenometionina

Informacja

L-selenometionina jest selenoaminokwasem, organiczną formą selenu. Stanowi połączenie selenu z metioniną (ok. 40% selenu i 60% aminokwasu metioniny w cząsteczce), przy czym w L-metioninie cząsteczka siarki zastąpiona została przez selen.

Forma ta niezwykle skutecznie wchłania się z przewodu pokarmowego. Uważa się, że dostępność biologiczna selenu pochodzącego z L-selenometioniny jest nawet 1,5-2 razy większa niż z nieorganicznych form. Szacuje się, że jej biodostępność może przekraczać 90%. Ponadto, okres półtrwania L-selenometioniny jest dużo dłuższy niż okres półtrwania form nieorganicznych – wynosi aż 252 dni, co oznacza, że raz wchłonięty selen, ulega włączeniu do długoterminowej puli zasobów w organizmie.

Selen wchodzi w skład wielu kluczowych dla życia szlaków biochemicznych. Pomaga w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym, przeciwdziała zmianom miażdżycowym, wspiera układ immunologiczny oraz funkcje mózgu, optymalizuje pracę tarczycy. Wykazano, że selen w postaci L-selenometioniny może m.in. redukować wydzielanie cytokin prozapalnych wśród pacjentek z Hashimoto.

Jako suplement diety, najczęstsze zastosowanie L-selenometiony obejmuje wsparcie pracy tarczycy, serca, układu immunologicznego oraz stabilizację poziomu cholesterolu.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Polinikotynian chromu

Informacja

Polinikotynian chromu, jest organicznym związkiem chemicznym powstałym z połączenia trójwartościowego chromu z witaminą PP (niacyną, witaminą B3), wchodzącym w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), syntezowanego w wątrobie i potęgującego właściwości funkcjonalne insuliny. Polinikotynian chromu wpływa stabilizująco na ciśnienie tętnicze krwi. Posiada potencjał termogeniczny, pozwalający na zmniejszenie apetytu (zwłaszcza na słodycze), ogranicza ryzyko zachorowań na cukrzycę, utrzymuje organizm w dobrej kondycji fizycznej. W suplementacji diety polinikotynian chromu, stosowany w programach redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy składu ciała,  występuje w postaci monopreparatu i jest składnikiem preparatów odchudzających (termogeników) oraz suplementów witaminowo-mineralizujących i mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 50 – 150ug/24h  

Pikolinian chromu

Informacja

Pikolinian chromu jest kompleksem zawierającym chrom trójwartościowy i kwas pikolinowy, zapewniający większą przyswajalność ma właściwości chelatujące oraz działa przeciwzapalnie. Chrom trójwartościowy wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), wspomagając działanie anaboliczne insuliny w procesie transportu kreatyny do komórek mięśniowych. Chrom znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, wraz z insuliną uczestniczy w metabolizmie glukozy w transporcie białka. Jest aktywatorem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Pikolinian chromu jest stosowany przez osoby aktywne poza sportem i w suplementacji sportowej w charakterze spalaczy tłuszcz, wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej, odchudzanie, a także jako związek ułatwiający wychwyt substancji odżywczych przez komórki mięśniowe oraz suplementów witaminowo-mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cytrynian potasu

Informacja

Cytrynian potasu jest organiczną formą potasu, która cechuje się wysokim stopniem wchłaniania. Pierwiastek ten ma kluczowe znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Reguluje on bowiem gospodarkę wodną ustroju, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie homeostazy.

Potas pomaga również w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i jest niezbędny do zachowania prawidłowej pracy serca. Bierze udział we właściwym funkcjonowaniu układu nerwowego - ma udział w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz wspomaga pracę mózgu, a mianowicie jego dotlenienie.

Wprowadzenie potasu do diety jest niezwykle ważne w przypadku sportowców, ponieważ podczas wysiłku długotrwałego zmniejsza on ryzyko odwodnienia organizmu. Zapewnia też prawidłową pracę mięśni. Pierwiastek ten jest niezbędny także w procesie syntezy białek.

N-acetyl-l-cysteina (NAC)

Informacja

N-acetyl-l-cysteina (NAC), acetylowana postać cysteiny,  jednego z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokim zastosowaniu w medycynie i suplementacji sportowej. Neutralizuje skutki przedawkowania paracetamolu, działa osłaniająco na wątrobę, wpływa na syntezę glutationu i funkcjonowanie układu nerwowego (wpływa na receptory NMDA). Zwiększa odporność organizmu na stany zapalne (szczególnie górnych dróg oddechowych). Dostępna w postaci medykamentów i suplementów diety sportowej w aptekach i na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm jednostkowego spożycia. Dawki stosowane zwyczajowo w suplementacji.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Ekstrakt z pestek winogron

Informacja

Ekstrakt z pestek winogron jest cennym źródłem składników aktywnych: flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, proantycyjanidów i witaminy E, przeciwutleniacz, wiążący wolne rodniki tlenowe,  o działaniu przeciwzapalnym i antyagregacyjnym. Stanowi składnik suplementów o charakterze prozdrowotnym wspomagających profilaktykę leczenia chorób układu krwionośnego. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik preparatów odżywczych (stacków kreatynowych i boosterów azotowych), witaminowych, ziołowych, oczyszczających.

Dawkowanie: 50–100 mg na dobę.

MSM (Metylosulfonylometan)

Informacja

MSM (Metylosulfonylometan) - pochodna dimetylosulfotlenku, w którym zawartość siarki ma znaczenie strukturalne poprzez tworzenie wiązań sylfhydrylowych stabilizując cząsteczki białek oraz zapewniając prawidłowe funkcjonowanie tkanki łącznej, a także jej odnowę biologiczną. MSM ma działanie przeciwzapalne (w obrębie tkanki łącznej, błon śluzowych oraz zaburzeń trawiennych). W suplementacji sportowej zalecane osobom o szczególnej aktywności fizycznej oraz w okresie rekonwalescenji po urazach. Stosowany również w profilaktyce leczenia chorób wieku starczego. Dostępny w postaci preparatów wieloskładnikowych, zawierających również chondroitynę, hydrolizat kolagenu, kwas hialurowy, wyciągi z barwników roślinnych (kurkumy), ekstrakty z korzenia imbiru,kwas askorbinowy i składniki mineralne, wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu.

Dawkowanie: 250–1000 mg na dobę (zwyczajowo przyjmowane w suplementacji sportowej).

Owoc głogu

Informacja

Owoce głogu (Fructus Creataegi) jednoszyjkowego (Crataegus monogyna) i dwuszyjkowego (Crataegus oxyacantha) są cenionym surowcem bogatym w składniki aktywne biologicznie, takich jak: flawonoidy, (witeksyna, izowiteksyna, apigenina oraz ich połączenia glikozydowe), działające rozkurczowo na naczynia krwionośne i odżywiające mózg; procyjanidyny oligometryczne (obniżające ciśnienie krwi), trójterpeny (kwas ursolowy), kumaryny (eskulina), kwasy polifenolowe (kawowy, chlorogenny), fitosterole, olejek eteryczny, witaminy C i E. Owoce głogu działają wzmacniająco na mięsień sercowy i układ krążenia, uspokajająco oraz moczopędnie, przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Poprawiając ukrwienie tkanki mięśniowej wspomagają funkcje seksualne organizmu. Dostępne w postaci monopreparatu i wieloskładnikowych suplementów ziołowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 20 – 50 mg/24h.

N-acetyl-L-tyrozyna

Informacja

N-acetyl-L-tyrozyna - acetylowana postać tyrozyny (aminokwasu endogennego) poprawiająca rozpuszczalność i biodostępność substancji aktywnych. Może być stosowana w dawkach mniejszych niż przyjmowane w postaci wolnej tyrozyny. Posiada wyższą dostępność dla tkanki nerwowej, zmniejsza odczucie zmęczenia, poprawia zdolności wysiłkowe psychofizyczne (psychostymulant) oraz stanowi dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym. Znajduje zastosowanie w medycynie (zwiększa poziom neuroprzekaźników m.in. dopaminy i noradrenaliny) i suplementacji diety sportowej w preparatach około treningowych, a także w spalaczach tłuszczu, no-boosterach i stackach kreatynowych przedtreningowych oraz w suplementach i napojach energizujących.

Dawkowanie: W dawkach dzielonych, od 100-300 mg na dobę.

Kurkuma (Curcuma longa)

Informacja

Kurkuma (ostrzyż barwierski) jest rośliną azjatycką, z rodziny imbirowatych o intensywnym zapachu, zawierająca kurkuminę, służącą jako barwnik (pomarańczowo-żółty) do potraw np. z ryżu, o ostrym i piekącym smaku, rozpuszczalny w tłuszczu i alkoholach (w wodzie nierozpuszczalny).  Surowcem jest kłącze kurkumy, zawierające ponadto olejek eteryczny. Stosowana w profilaktyce leczenia ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwgorączkowe oraz żółciopędne. Zwiększa wydatnie termogenezę, wspomagając redukcję tkanki tłuszczowej. Potwierdzono jej działanie w przypadku leczenia chorób nowotworowych (niszczy niektóre komórki rakowe). W suplementacji dostępna jako składnik spalaczy tłuszczu dostępnych oraz suplementów poprawiających pracę tkanki chrzęstno-stawowej.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Kwercetyna

Informacja

Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed  powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie

Koenzym Q10

Informacja

Koenzym Q10 (ubichinon) jest fizjologicznym antyoksydantem, rozpuszczalnym w tłuszczach. Bierze czynny udział w procesie energetycznym tworzenia ATP. Synteza wewnątrzustrojowa wymaga obecności witamin z grupy B i pierwiastków śladowych, jej nasilenie następuje pod wpływem ciężkich treningów wysiłkowych lub pod działaniem stresu. Stwierdzono korzystne działanie koenzymu Q10 na układ krążenia, profil lipidowy (obniżanie poziomu LDL) oraz obniżenia ryzyka chorób serca. Obniżenie poziomu koenzymu Q10 w organizmie rozpoczyna się po przekroczeniu 35 roku życia, stąd należy go uzupełniać poprzez preparaty dostępne w kosmetykach (działanie zewnętrzne na skórę) oraz suplementy diety intensyfikujące wytwarzanie energii (dla sportowców dyscyplin wytrzymałościowych), a także w postaci monopreparatu, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 10 – 90 mg/24h

Bor

Informacja

Bor - pierwiastek z grupy borowców, symbol B, la 5, zaliczany do grupy mikroelementów. W organizmie jest odpowiedzialny za syntezę kwasów nukleinowych, oraz zapobiega uwalnianiu się nadmiaru wapnia z kości. Jest aktywatorem enzymów w przemianach metabolicznych. Występuje w naturze w owocach cytrusowych (grapefruit, gorzka pomarańcza), roślinach strączkowych, winogronach, w słodzie piwnym. W suplementacji stosowany rzadko, przeważnie w preparatach witaminizujących i witamino-mineralizujących.

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia. Nadmiar boru działa toksycznie w organizmie.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Astaksantyna

Informacja

Astaksantyna - uważana jest obecnie za najsilniejszy antyoksydant (według badań o wiele silniejszy od witaminy C, czy też beta-karotenu), mający także działanie oczyszczające dla organizmu. Substancja ta jest zatem niezwykle istotna w procesie usuwania nadmiaru wolnych rodników oraz detoksykacji.

Jako związek z grupy karotenoidów warunkuje proces prawidłowego widzenia, jednak nie jest ona zużywana jako budulec retinolu (pochodna witaminy A), a swoje funkcje może pełnić w całym organizmie, gdzie też jest transportowana. Dowiedziono, że astaksantyna pomaga hamować powstawanie zmian patologicznych w siatkówce oka, a więc wprowadzenie jej do diety może nawet spowodować poprawę wzroku.

Astaksantyna zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia zaburzeń w pracy układu krwionośnego. Dodatkowo, posiada działanie protekcyjne względem neuronów, co może w przyszłości mieć kolosalne znaczenie w chorobie Parkinsona, czy Alzheimera.

Karotenoid ten jest także przyjazny dla diabetyków, ponieważ dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamuje utlenianie cholesterolu LDL oraz sprawia, że komórki trzustki są bardziej wrażliwe na insulinę.

Ostatnio na blogu

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 2

W poprzedniej części omówiliśmy jakie substancje (w nieodpowiednich dawkach) mogą szkodzić gruczołowi tarczowemu – wiecie już, że nawet składniki...

czytaj więcej
Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Węglowodany a budowanie masy mięśniowej

Wraz z rosnącą popularnością diet niskowęglowodanowych coraz to więcej ludzi próbuje budować mase mięśniowa bez węglowodanów tłumacząc, że za tym...

czytaj więcej
Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej
Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Ten składnik odżywczy ważny jest szczególnie dla zdrowia wątroby, jednak coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się wśród osób pragnących wesprzeć...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027