Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Multivit XXL Multivit XXL

XXL Nutrition Multivit XXL to zaawansowany suplement diety zawierający zbilansowany zestaw witamin i minerałów, w doskonale przyswajalnych formach. 

Polecany dla osób aktywnych fizycznie, których zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów jest znacznie większe. Może być stosowany także u osób będących na dietach nisko kalorycznych, w których pokarm nie dostarcza podstawowego zapotrzebowania na mikroelementy. Na uwagę zasługuje fakt, że producent umieścił w składzie pierwiastki śladowe, które dodatkowo wspomogą pracę układu nerwowego.

Zestaw witamin został dobrany z myślą o osobach aktywnych. Precyzyjnie dobrana dawka pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i dodać sił witalnych. W skład zestawu wchodzą:

Witamina A – odpowiada za dobrą kondycję oczu oraz wspiera układ odpornościowy. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przez co wpływa pozytywnie na proces naprawy komórek uszkodzonych np.  wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Witamina C – jest niezbędna do syntezy kolagenu oraz regeneracji ścian naczyń krwionośnych. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który może wpływać m.in. na skrócenie czasu trwania przeziębienia oraz złagodzenie towarzyszących mu objawów. Witamina D3 – posiada kluczowy wpływ na regulację poziomu wapnia we krwi oraz wspiera odporność i przewodnictwo nerwowe. Wspiera funkcje kognitywne oraz może mieć wpływ na zwiększenie poziomu testosteronu. Niedobór tej witaminy jest obecnie bardzo powszechnym problemem. Witamina E – to jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. 

Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12) – Biorą udział w metabolizmie składników odżywczych oraz w procesie powstawania ATP. Witaminy z tej grupy są niezbędne do reakcji enzymatycznych organizmu. Potrzebne są także do prawidłowej pracy układu nerwowego (w tym produkcji neuroprzekaźników, powstawaniq czerwonych krwinek oraz podziałów komórkowych). Ze względu na zwiększone przemiany metaboliczne, osoby aktywne fizycznie powinny szczególnie zadbać o ich podaż. 

Zestaw składników mieralnych obejmuje szereg pierwiastków, niezbędnych do właściwej pracy wszystkich układów organizmu, a w szczególności układu szkieletowego, mięśniowego, nerwowego i krążeniowego, które są bardzo ważne z punktu widzenia osoby aktywnej. W skład zestawu chodzą składniki mineralne, takie jak:

Wapń - odpowiada za prawidłową masę oraz gęstość kości. Reguluje pracę układu nerwowego oraz bierze udział w procesie skurczów mięśni. Odpowiedni poziom wapnia wspiera także utlenianie kwasów tłuszczowych. Żelazo - jeden z najważniejszych pierwiastków w ludzkim organizmie. Jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi odpowiadającego za transport tlenu. Żelazo znajduje się także w mioglobinie, która to w mięśniach szkieletowych magazynuje tlen, pomagając odtworzyć ATP. Miedź - niezbędna dla właściwej pracy enzymów antyoksydacyjnych. Pomaga transportować tlen do komórek oraz wspomaga odporność organizmu. Jod – niezbędny do synezy hormonów tarczycy oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mangan – jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych. Wymagany dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz dla zachowania zdrowia kości. Wywiera korzystny wpływ na libido oraz sprawność seksualną. Selen – obok jodu kolejny ważny pierwiastek dla poprawnego funkcjonowania tarczycy. Niezbędny także do syntezy glutationu – silnego, naturalnego przeciwutleniacza. Chrom – bierze udział w metabolizmie glukozy, zwiększa wrażliwość insulinową. Cynk – uczestniczy w wielu procesach w organizmie, między innymi w powstawaniu enzymów, procesie syntezy białek oraz podziale komórek. Jego odpowiedni poziom wymagany jest dla powstawania testosteronu oraz dla zachowania zdrowych włosów i paznokci.

Ponadto formułę urozmaicono o dodatkowe, sprawdzone pod kątem działania składniki, które w naturalny sposób wzmacniają działanie preparatu. Wśród nich znajdują się:

Flawonoidy cytrusowe - wspierają odporność oraz krążenie krwi, łagodzą objawy stresu oksydacyjnego i pomagają zneutralizować wolne rodniki. Ekstrakt z lucerny – normalizuje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wpływa także stabilizująco na gospodarkę hormonalną organizmu. Cholina – wchodzi w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe. Jako prekursor acetylocholiny, odpowiada za prawidłową komunikację neuronów oraz pamięć i koncentrację. Cholina wykazuje także działanie hepatoprotekcyjne. Hesperydyna – to naturalnie występujący przeciwutleniacz; wykazuje działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy poprzez wzmacnianie naczyń włosowatych. Inozytol - składnik budulcowy membran komórkowych. Usprawnia pracę mózgu oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Czerwony żeń-szeń koreański - poprawia funkcję poznawcze i samopoczucie, podnosi libido. Tauryna – to aminokwas wpływający na czujność i skupienie. Może zwiększać wydajność treningową. Działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz procesy metaboliczne. Rutyna – podobnie jak hesperydyna, hamuje proces rozpadu kwasu hialuronowego, działając ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Lecytyna - jest jednym z budulców błon komórkowych. Wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek mózgowych.

Podsumowując, XXL Nutrition Multivit XXL to kompleksowy suplement diety, stanowiący połączenie wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatek pierwiastków śladowych i flawonoidów jeszcze skuteczniej wpłynie na samopoczucie oraz funkcjonowanie mózgu. Bogactwo substancji antyoksydacyjnych skutecznie poprawi regenerację oraz pracę organizmu.

 
Brak na magazynie
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Multivit XXL Multivit XXL 120 tab.
XXL NUTRITION
45,00 zł

Multivit XXL 120 tab.

Cechy

Siła:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

45,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,55 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Niezbędne składniki dla osób aktywnych fizycznie
  • Optymalne dawki w dobrze przyswajalnej formie
  • Porcja niezbędnych witamin i minerałów 
  • Wspiera mechanizmy antyoksydacyjne
  • Korzystnie wpływa na odporność
  • Dodatkowe pierwiastki śladowe
  • Doskonały skład w dobrej cenie
  • Poprawia funkcję poznawcze
  • Wspomaga prace organizmu
  • Wspiera układ nerwowy
  • Aż 120 porcji w opakowaniu
  • Tylko 1 tabletka dziennie

XXL Nutrition Multivit XXL to zaawansowany suplement diety zawierający zbilansowany zestaw witamin i minerałów, w doskonale przyswajalnych formach. 

Polecany dla osób aktywnych fizycznie, których zapotrzebowanie na większość witamin i minerałów jest znacznie większe. Może być stosowany także u osób będących na dietach nisko kalorycznych, w których pokarm nie dostarcza podstawowego zapotrzebowania na mikroelementy. Na uwagę zasługuje fakt, że producent umieścił w składzie pierwiastki śladowe, które dodatkowo wspomogą pracę układu nerwowego.

Zestaw witamin został dobrany z myślą o osobach aktywnych. Precyzyjnie dobrana dawka pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie organizmu i dodać sił witalnych. W skład zestawu wchodzą:

Witamina A – odpowiada za dobrą kondycję oczu oraz wspiera układ odpornościowy. Posiada właściwości antyoksydacyjne, przez co wpływa pozytywnie na proces naprawy komórek uszkodzonych np.  wyniku intensywnego wysiłku fizycznego. Witamina C – jest niezbędna do syntezy kolagenu oraz regeneracji ścian naczyń krwionośnych. Witamina ta jest silnym przeciwutleniaczem, który może wpływać m.in. na skrócenie czasu trwania przeziębienia oraz złagodzenie towarzyszących mu objawów. Witamina D3 – posiada kluczowy wpływ na regulację poziomu wapnia we krwi oraz wspiera odporność i przewodnictwo nerwowe. Wspiera funkcje kognitywne oraz może mieć wpływ na zwiększenie poziomu testosteronu. Niedobór tej witaminy jest obecnie bardzo powszechnym problemem. Witamina E – to jeden z silniejszych przeciwutleniaczy. Obniża poziom cholesterolu, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oraz może zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. 

Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, B12) – Biorą udział w metabolizmie składników odżywczych oraz w procesie powstawania ATP. Witaminy z tej grupy są niezbędne do reakcji enzymatycznych organizmu. Potrzebne są także do prawidłowej pracy układu nerwowego (w tym produkcji neuroprzekaźników, powstawaniq czerwonych krwinek oraz podziałów komórkowych). Ze względu na zwiększone przemiany metaboliczne, osoby aktywne fizycznie powinny szczególnie zadbać o ich podaż. 

Zestaw składników mieralnych obejmuje szereg pierwiastków, niezbędnych do właściwej pracy wszystkich układów organizmu, a w szczególności układu szkieletowego, mięśniowego, nerwowego i krążeniowego, które są bardzo ważne z punktu widzenia osoby aktywnej. W skład zestawu chodzą składniki mineralne, takie jak:

Wapń - odpowiada za prawidłową masę oraz gęstość kości. Reguluje pracę układu nerwowego oraz bierze udział w procesie skurczów mięśni. Odpowiedni poziom wapnia wspiera także utlenianie kwasów tłuszczowych. Żelazo - jeden z najważniejszych pierwiastków w ludzkim organizmie. Jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, czerwonego barwnika krwi odpowiadającego za transport tlenu. Żelazo znajduje się także w mioglobinie, która to w mięśniach szkieletowych magazynuje tlen, pomagając odtworzyć ATP. Miedź - niezbędna dla właściwej pracy enzymów antyoksydacyjnych. Pomaga transportować tlen do komórek oraz wspomaga odporność organizmu. Jod – niezbędny do synezy hormonów tarczycy oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Mangan – jest składnikiem wielu enzymów, które biorą udział w trawieniu i przyswajaniu składników pokarmowych. Wymagany dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz dla zachowania zdrowia kości. Wywiera korzystny wpływ na libido oraz sprawność seksualną. Selen – obok jodu kolejny ważny pierwiastek dla poprawnego funkcjonowania tarczycy. Niezbędny także do syntezy glutationu – silnego, naturalnego przeciwutleniacza. Chrom – bierze udział w metabolizmie glukozy, zwiększa wrażliwość insulinową. Cynk – uczestniczy w wielu procesach w organizmie, między innymi w powstawaniu enzymów, procesie syntezy białek oraz podziale komórek. Jego odpowiedni poziom wymagany jest dla powstawania testosteronu oraz dla zachowania zdrowych włosów i paznokci.

Ponadto formułę urozmaicono o dodatkowe, sprawdzone pod kątem działania składniki, które w naturalny sposób wzmacniają działanie preparatu. Wśród nich znajdują się:

Flawonoidy cytrusowe - wspierają odporność oraz krążenie krwi, łagodzą objawy stresu oksydacyjnego i pomagają zneutralizować wolne rodniki. Ekstrakt z lucerny – normalizuje poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Wpływa także stabilizująco na gospodarkę hormonalną organizmu. Cholina – wchodzi w skład fosfolipidów budujących błony komórkowe. Jako prekursor acetylocholiny, odpowiada za prawidłową komunikację neuronów oraz pamięć i koncentrację. Cholina wykazuje także działanie hepatoprotekcyjne. Hesperydyna – to naturalnie występujący przeciwutleniacz; wykazuje działanie ochronne na układ sercowo-naczyniowy poprzez wzmacnianie naczyń włosowatych. Inozytol - składnik budulcowy membran komórkowych. Usprawnia pracę mózgu oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Czerwony żeń-szeń koreański - poprawia funkcję poznawcze i samopoczucie, podnosi libido. Tauryna – to aminokwas wpływający na czujność i skupienie. Może zwiększać wydajność treningową. Działa pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy oraz procesy metaboliczne. Rutyna – podobnie jak hesperydyna, hamuje proces rozpadu kwasu hialuronowego, działając ochronnie na ściany naczyń krwionośnych. Lecytyna - jest jednym z budulców błon komórkowych. Wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu i wspiera prawidłowe funkcjonowanie komórek mózgowych.

Podsumowując, XXL Nutrition Multivit XXL to kompleksowy suplement diety, stanowiący połączenie wielu witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatek pierwiastków śladowych i flawonoidów jeszcze skuteczniej wpłynie na samopoczucie oraz funkcjonowanie mózgu. Bogactwo substancji antyoksydacyjnych skutecznie poprawi regenerację oraz pracę organizmu.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 tabletekPorcja dzienna: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 120
w porcji (1 tabletka)zawartość%ZDS
Witamina A (octan witaminy A)800 mcg100%
Witamina D3 (cholekalcyferol)5,0 mcg100%
Witamina E ( octan d-alfa tokoferolu 50%)30,0 mg250%
Witamina B1 (chlorowodorek taminy)4,2 mg382%
Witamina B2 (Ryboflawina)4,8 mg343%
Niacyna (Witamina B3) (niacynamid)54,0 mg338%
Kwas Pantotenowy (Witamina B5)(d-pantotenian wapnia )18,0 mg300%
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny )1,4 mg100%
Kwas foliowy (Witamina B11, kwas pteroiloglutaminowy )200 mcg100%
Witamina B12 (cyjanokobalamina)3,0 mcg120%
Biotyna (jako D-Biotyna)150 mcg300%
Witamina C (kwas askorbinowy 97%)180,0 mg225%
Wapń (fosforan dwuwapniowy)200,0 mg 25%
Żelazo (furman żelaza)6,0 mg43%
Miedź (glukonian miedzi)0,4 mg40%
Jod (jodek potasu)75 mcg50%
Mangan (glukonian manganu)2,0 mg100%
Selen (selenian sodu)25 mcg45%
Chrom (chlorek chromu-III)25 mcg63%
Cynk (siarczan cynku)6,0 mg60%
Bioflawonoidy cytrusowe (jako kompleks bioflawonoidów cytrusowych)10,0 mg *
Ekstrakt z lucerny (jako ekstrakt alfa alfa 10:1)10,0 mg*
Cholina (dwuwinian choliny)0,4 mg*
Hesperydyna (kompleks hesperydyny)3,0 mg*
Inozytol0,4 mg*
Czerwony żeń-szeń koreański (ginseng panax red w proszku)2,0 mg*
Tauryna5,0 mg*
Rutyna1,0 mg*
Lecytyna (lecytyna sojowa)10 mg*

Pozostałe składniki

Wypełniacz (celuloza mikrokrystaliczna), stabilizatory (karboksymetyloceluloza sodu, sole magnezowe kwasów tłuszczowych, krzemionka), substancje glazurujące (hydroksypropylometyloceluloza, glicerol, talk, wosk karnauba).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3
Ultra Omega 3-D with Vitamin D-3
NOW FOODS
139,00 zł
więcej
Shilajit
Shilajit
HEPATICA
37,00 zł
więcej
Optimal Krill Oil
Optimal Krill Oil
SEEKING HEALTH
249,00 zł
więcej
Tri-3D Omega
Tri-3D Omega
NOW FOODS
65,00 zł
więcej
Alpha Lipoic Acid Extra Strength
Alpha Lipoic Acid Extra Strength
NOW FOODS
79,00 zł
więcej
Meta Anabolon
Meta Anabolon
BIO AGE PHARMACY
19,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

D-alfa tokoferol

Informacja

D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.

Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.

Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.

Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Chlorowodorek tiaminy

Informacja

Chlorowodorek tiaminy – wysoko biodostępna postać tiaminy, zwanej również witaminą B1. Ze względu na istotną rolę, jaką odgrywa w metabolizmie węglowodanów, jej zwiększona podaż wskazana jest dla osób notujących zbyt wysokie stężenia cukru we krwi. Ułatwia ich przetwarzanie w organizmie oraz wspomaga działania mające na celu przywrócenie optymalnego poziomu glikemii. Istotną rolę w metabolizmie składników odżywczych odgrywa także jako integralny składnik koenzymu karboksylazy – pirofosforanu tiaminy.

Niektóre źródła wskazują, że efektywność tiaminy wobec zdrowia układu sercowo-naczyniowego poza wspieraniem obniżania poziomu glukozy we krwi wyraża się również poprzez optymalizację ciśnienia tętniczego. Choć ten aspekt efektywności witaminy B1 wymaga kolejnych badań, to jest kolejnym argumentem wskazującym na szczególną potrzebę dbania o odpowiednią podaż tiaminy przez osób z grupy ryzyka chorób układu krwionośnego.

Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory witaminy B1 podaje się również osoby walczące z nadwagą oraz często spożywające alkohol.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Pantotenian wapnia

Informacja

Pantotenian wapnia – sól kwasu pantotenowego i wapnia stosowana w celu uzupełniania podaży pierwszego z nich, należącego do grupy związków noszącej miano witaminy B5. Aktywna jest w wielu procesach biochemicznych w organizmie człowieka stanowiąc niezwykle istotny czynnik pozwalający na zachowanie homeostazy.

Odpowiednia podaż kwasu pantotenowego pozwala na zachowanie sprawnego metabolizmu dostarczanych substancji odżywczych, przez co pozwala na niezaburzone czerpanie z nich energii. Niedobory tego związku objawiać mogą się w chronicznym przemęczeniu i braku sił, szczególnie u osób aktywnych fizycznie.

Ponadto, kwas pantotenowy obecny jest na szlaku syntezy wielu istotnych hormonów, przez co jego odpowiednia podaż zapewnia zachowanie równowagi hormonalnej. Wśród hormonów zależnych od jego spożycia znajduje się testosteron, przez co niedobory kwasu pantotenowego mogą wpływać negatywnie na funkcje płciowe.

Wskazuje się również na kardioprotekcyjny wpływ kwasu pantotenowego. Sprzyja on zachowaniu prawidłowej czynności mięśnia sercowego, a także zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych poprzez zdolność do optymalizacji profilu lipidowego.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Chlorowodorek pirydoksyny

Informacja

Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?

Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.

Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.

Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Fosforan dwuwapniowy

Informacja

Fosforan dwuwapniowy - stanowi połączenie fosforu i wapnia (zaliczanych do makroelementów) w pojedynczą molekułę. Wapń jest budulcem kości, zębów i aktywatorem enzymów, m.in. ATP-zów uwalniających energię ATP. Wpływa na krzepnięcie krwi i przewodnictwo mięśniowo-nerwowe. Fosfor, poza wspólną cechą z wapniem – budową kości, warunkuje prawidłowy ich rozwój i kondycję, a ponadto wpływa na tworzenie się kwasów nukleinowych i tkanki mózgowej. Stymuluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Bierze udział w procesach energetycznych (fosforylacja) oraz do syntezy fosfokreatyny. Fosforan dwuwapniowy stosowany w suplementacji w składzie preparatów mineralizujących, witaminowo-mineralnych i okołotreningowych.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Lucerna siewna (pędy)

Informacja

Pędy lucerny siewnej (Medicago sativa) zawierają wiele składników bioaktywnych, takich jak: białka, błonnik, fitoestrageny (m.in. stigmasterol), lecytynę, mikroelementy (krzem [w rozpuszczalnej krzemionce], magnez, siarka, wapń i żelazo), saponiny estrogenie oraz witaminy (C, B­, B­, B­, B­, folacyny oraz E). Stosowane w preparatach odżywczych wzmacniających odporność organizmu, poprawę kondycji i pobudzaniu apetytu. Mają lekkie działanie moczopędne, ułatwiające usuwanie nadmiaru płynów z organizmu. Zapobiega rozwojowi miażdżycy. Pędy lucerny siewnej wchodzą w skład preparatów odżywczych i funkcjonalnych dostępnych na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak precyzyjnych norm dawkowania

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Hesperydyna

Informacja

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Rutozyd

Informacja

Rutozyd (synonimy: rutyna, 3-O-ramnoglukozyd kwercetyny), substancja wyselekcjonowana po raz pierwszy z liści (Folium Rutae) rośliny śródziemnomorskiej, rosnącej również w Polsce – ruty zwyczajnej (Ruta greveolens). Rutozyd kwalifikowany jest jako bioflawonoid, wpływający korzystnie na funkcjonowanie naczyń krwionośnych w wyniku hamowania działania enzymu hialuronidazy (zmniejsza przepuszczalność oraz poprawia elastyczność naczyń), spowalnia również utlenianie witaminy C. Jego dostępność zwiększają bakterie jelitowe. W wyniku ich działania następuje przekształcenie rutozydu w 3-O-glukozydukwercynę, przewyższającą biodostępnością sam rutozyd. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał antyoksydacyjny rutozydu oraz jego wpływ na zwiększenie odporności organizmu (zwłaszcza w przypadkach zwiększonego ryzyka zachorowalności górnych dróg oddechowych). Rutozyd w suplementacji sportowej stosowany jest jako składnik suplementów poprawiających odporność organizmu oraz witaminizujących (w połączeniu z kwasem askorbinowym – witaminą C), dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 25 – 10-mg/24h   

Lecytyna

Informacja

Lecytyna należy do fosfolipidów (tłuszczy złożonych) wpływających korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia i profil lipidowy krwi oraz metabolizm tłuszczu. Jest źródłem choliny, będącej prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnik) wpływającej na funkcjonowanie układu nerwowego, także inozytolu (stabilizatora równowagi miedzi i cynku w organizmie). Wpływa na poprawę koncentracji, kojarzenia i zapamiętywania. Tworzy koloidalną zawiesinę tłuszczu w cieczy (emulgacja) pozwalającą na wykorzystanie w przemyśle spożywczym. Jest składnikiem suplementów diety wspomagających pracę ośrodkowego układu nerwowego, krwionośnego, przyśpieszających odchudzanie oraz odżywkach białkowych, węglowodanowo-białkowych jako emulgator, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: z przepisu lekarza zwyczajowo 1 – 10 g/24h

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>