Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:203,00 zł405,00 zł608,00 zł810,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Special Two Special Two

Now Foods Special Two to zaawansowana formuła multiwitaminowa, rozbudowana o ważne dla zdrowia składniki odżywcze, prozdrowotne ekstrakty roślinne oraz pakiet enzymów trawiennych. Wszystkie substancje czynne występują w wysoce biodostępnych formach i odpowiednio wysokich, terapeutycznych dawkach.

Preparat jest polecany osobom, które potrzebują dobrze zbilansowanego, wielofunkcyjnego suplementu prozdrowotnego. Bogaty skład zapewnia kompleksowe działanie i wzmocnienie organizmu praktycznie na wszystkich płaszczyznach, a więc zarówno w zakresie usprawnienia metabolizmu energetycznego, jak i zwiększenia wydolności pracy serca, wątroby, wsparcia prawidłowego widzenia, działania układu odpornościowego czy utrzymania równowagi oksydoredukcyjnej. Dzięki temu można liczyć na poprawę samopoczucia i wzmocnienie kondycji psychofizycznej.

Takie działanie suplementu zapewnia:
Pakiet witamin to zestaw witamin, które uznaje się za niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W grupie tej znajdują się doskonale znane wszystkim witaminy A, C, D, E oraz kompleks witamin z grupy B. W suplemencie znalazło się również miejsce na rzadko spotykaną witaminę B10 (PABA) oraz przypominający witaminę inozytol.

Wbrew pozorom podaż witamin trudno jest zabezpieczyć jedynie dietą. Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory są amatorzy produktów przetworzonych oraz jedzenia typu fast-food. Niestety deficyt w zakresie witamin może dotyczyć również osób, które zdrowo się odżywiają, ale prowadzą intensywny tryb życia, dużo trenują albo wykonują ciężką pracę fizyczną.

Co ważne, producent zadbał, by w suplemencie znalazły się odpowiednio wysokie, terapeutyczne dawki. Formy poszczególnych witamin również zostały tak dobrane, by zapewnić ich właściwą przyswajalność.

Pakiet minerałów to zestaw ważnych dla organizmu mikro- i makroelementów. Obejmuje nie tylko te najbardziej powszechne, jak magnez czy wapń, ale także deficytowe żelazo, ważny dla tarczycy jod, oraz pierwiastki śladowe, takie jak cynk, selen, miedź, mangan, molibden, chrom oraz ważny elektrolit – potas. Spełniają one funkcje budulcowe i strukturalne, uczestniczą również w wielu ważnych reakcjach biochemicznych.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że wszystkie pierwiastki występują w stabilnych i biodostępnych formach, a wiele z nich ma postać chelatów, zaprojektowanych na bazie chronionej patentem metody TRAACS®.

Superfoods czyli tzw. superżywność to grupa reprezentowana przez znakomity duet – chlorellę i spirulinę. Obie mikroalgi stanowią prawdziwą bombę witaminową, dostarczają mnóstwa pożądanych związków odżywczych. Ponadto działają odtruwająco, przyspieszają detoksykację ustroju i wzmacniają naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Ekstrakty roślinne to kombinacja wyciągów z roślin, które mają ugruntowaną pozycję w tradycyjnym ziołolecznictwie. Dostarczają one wielu związków aktywnych biologicznie, których nie sposób odtworzyć w laboratorium. W tej kategorii znalazły się: wyciąg z ostropestu, obfitujący w sylimarynę, która wspomaga funkcje wątroby; ekstrakt z zielonej herbaty, który wzmacnia odporność i redukuje nadmiar wolnych rodników; liście i sok z lucerny siewnej, które działają silnie antybakteryjnie i usprawniają gospodarkę glukozową; sproszkowane owoce dzikiej róży, które są skarbnicą naturalnej witaminy C; chroniony patentem wyciąg z kwiatów nagietka, będący źródłem luteiny, która warunkuje prawidłowe widzenie; ekstrakt z pomidorów, dostarczający likopenu, który jest silnym antyoksydantem i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Do tej grupy związków można zaliczyć również rutynę – organiczny związek pochodzenia roślinnego, który ma potężny potencjał przeciwutleniający, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne.

Enzymy trawienne dostarczają tych związków, które są niezbędne dla prawidłowego i kompletnego rozłożenia dostarczonych z pożywieniem białek, węglowodanów oraz tłuszczy. Wyrównanie ich deficytu często wystarczy, by pozbyć się typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak gazy, wzdęcia czy uczucie ciężkości po posiłku. Pozwala również zwiększyć wchłanianie obecnych w pożywieniu substancji odżywczych.

Składniki uzupełniające to dwa organiczne związki chemiczne o szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Pierwszym z nich jest cholina, która pozwala utrzymać we właściwej kondycji błony komórkowe, odżywia mózg i jest niezwykle istotna z punktu widzenia dobrej pamięci i wydajnej pracy umysłu. Drugi to kwas alfa-liponowy, silny przeciwutleniacz, który działa neuroprotekcyjnie, a ponadto optymalizuje gospodarkę energetyczną i promuje długowieczność.

Podsumowując, Now Foods Special Two to rozbudowany suplement, który znakomicie sprawdzi się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Wystarczą dwie tabletki dziennie, by uzupełnić najbardziej niedoborowe składniki, a tym samym wzmocnić zdrowie, poprawić jakość życia i samopoczucie. Preparat jest szczególnie polecany osobom aktywnym, żyjącym w biegu, które nie zawsze znajdują czas na przygotowanie zbilansowanych i odżywczych  posiłków.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
Special Two Special Two 180 tab.
Now Foods
129,00 zł

Special Two

ilość: 180 tab.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
zmień
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2021-05
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
129,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 126,42 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Mieszanka witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych
  • Biodostępne i łatwo przyswajalne formy substancji czynnych
  • Wzbogacona o enzymy, superfoods oraz wyciągi roślinne
  • Odpowiednio wysokie i skuteczne dawki terapeutyczne
  • Kompleksowo dba o zdrowie i kondycję psychofizyczną
  • Wspomaga zdrowie oczu i prawidłowe widzenie
  • Formuła idealna dla osób aktywnych fizycznie
  • Łatwo uzupełnia niedobory mikroelementów
  • Wspiera pracę wątroby i proces detoksykacji
  • Zawiera wiele potężnych przeciwutleniaczy
  • Usprawnia pracę układu pokarmowego

Now Foods Special Two to zaawansowana formuła multiwitaminowa, rozbudowana o ważne dla zdrowia składniki odżywcze, prozdrowotne ekstrakty roślinne oraz pakiet enzymów trawiennych. Wszystkie substancje czynne występują w wysoce biodostępnych formach i odpowiednio wysokich, terapeutycznych dawkach.

Preparat jest polecany osobom, które potrzebują dobrze zbilansowanego, wielofunkcyjnego suplementu prozdrowotnego. Bogaty skład zapewnia kompleksowe działanie i wzmocnienie organizmu praktycznie na wszystkich płaszczyznach, a więc zarówno w zakresie usprawnienia metabolizmu energetycznego, jak i zwiększenia wydolności pracy serca, wątroby, wsparcia prawidłowego widzenia, działania układu odpornościowego czy utrzymania równowagi oksydoredukcyjnej. Dzięki temu można liczyć na poprawę samopoczucia i wzmocnienie kondycji psychofizycznej.

Takie działanie suplementu zapewnia:
Pakiet witamin to zestaw witamin, które uznaje się za niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. W grupie tej znajdują się doskonale znane wszystkim witaminy A, C, D, E oraz kompleks witamin z grupy B. W suplemencie znalazło się również miejsce na rzadko spotykaną witaminę B10 (PABA) oraz przypominający witaminę inozytol.

Wbrew pozorom podaż witamin trudno jest zabezpieczyć jedynie dietą. Wśród osób szczególnie narażonych na niedobory są amatorzy produktów przetworzonych oraz jedzenia typu fast-food. Niestety deficyt w zakresie witamin może dotyczyć również osób, które zdrowo się odżywiają, ale prowadzą intensywny tryb życia, dużo trenują albo wykonują ciężką pracę fizyczną.

Co ważne, producent zadbał, by w suplemencie znalazły się odpowiednio wysokie, terapeutyczne dawki. Formy poszczególnych witamin również zostały tak dobrane, by zapewnić ich właściwą przyswajalność.

Pakiet minerałów to zestaw ważnych dla organizmu mikro- i makroelementów. Obejmuje nie tylko te najbardziej powszechne, jak magnez czy wapń, ale także deficytowe żelazo, ważny dla tarczycy jod, oraz pierwiastki śladowe, takie jak cynk, selen, miedź, mangan, molibden, chrom oraz ważny elektrolit – potas. Spełniają one funkcje budulcowe i strukturalne, uczestniczą również w wielu ważnych reakcjach biochemicznych.

Na podkreślenie zasługuje fakt, że wszystkie pierwiastki występują w stabilnych i biodostępnych formach, a wiele z nich ma postać chelatów, zaprojektowanych na bazie chronionej patentem metody TRAACS®.

Superfoods czyli tzw. superżywność to grupa reprezentowana przez znakomity duet – chlorellę i spirulinę. Obie mikroalgi stanowią prawdziwą bombę witaminową, dostarczają mnóstwa pożądanych związków odżywczych. Ponadto działają odtruwająco, przyspieszają detoksykację ustroju i wzmacniają naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Ekstrakty roślinne to kombinacja wyciągów z roślin, które mają ugruntowaną pozycję w tradycyjnym ziołolecznictwie. Dostarczają one wielu związków aktywnych biologicznie, których nie sposób odtworzyć w laboratorium. W tej kategorii znalazły się: wyciąg z ostropestu, obfitujący w sylimarynę, która wspomaga funkcje wątroby; ekstrakt z zielonej herbaty, który wzmacnia odporność i redukuje nadmiar wolnych rodników; liście i sok z lucerny siewnej, które działają silnie antybakteryjnie i usprawniają gospodarkę glukozową; sproszkowane owoce dzikiej róży, które są skarbnicą naturalnej witaminy C; chroniony patentem wyciąg z kwiatów nagietka, będący źródłem luteiny, która warunkuje prawidłowe widzenie; ekstrakt z pomidorów, dostarczający likopenu, który jest silnym antyoksydantem i pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Do tej grupy związków można zaliczyć również rutynę – organiczny związek pochodzenia roślinnego, który ma potężny potencjał przeciwutleniający, a dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne.

Enzymy trawienne dostarczają tych związków, które są niezbędne dla prawidłowego i kompletnego rozłożenia dostarczonych z pożywieniem białek, węglowodanów oraz tłuszczy. Wyrównanie ich deficytu często wystarczy, by pozbyć się typowych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, takich jak gazy, wzdęcia czy uczucie ciężkości po posiłku. Pozwala również zwiększyć wchłanianie obecnych w pożywieniu substancji odżywczych.

Składniki uzupełniające to dwa organiczne związki chemiczne o szerokim spektrum prozdrowotnych właściwości. Pierwszym z nich jest cholina, która pozwala utrzymać we właściwej kondycji błony komórkowe, odżywia mózg i jest niezwykle istotna z punktu widzenia dobrej pamięci i wydajnej pracy umysłu. Drugi to kwas alfa-liponowy, silny przeciwutleniacz, który działa neuroprotekcyjnie, a ponadto optymalizuje gospodarkę energetyczną i promuje długowieczność.

Podsumowując, Now Foods Special Two to rozbudowany suplement, który znakomicie sprawdzi się zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Wystarczą dwie tabletki dziennie, by uzupełnić najbardziej niedoborowe składniki, a tym samym wzmocnić zdrowie, poprawić jakość życia i samopoczucie. Preparat jest szczególnie polecany osobom aktywnym, żyjącym w biegu, które nie zawsze znajdują czas na przygotowanie zbilansowanych i odżywczych  posiłków.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 180 tabletekPorcja dzienna: 2 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 90
w porcji dziennej (2 tabletki)zawartość%ZDS
Witamina A (100% as Beta-Carotene)10,000 IU200%
Witamina C (from Calcium Ascorbate and as Ascorbic Acid)500 mg833%
Witamina D (as Ergocalciferol)400 IU100%
Witamina E (as d-alpha Tocopheryl Succinate)200 IU667%
Tiamina (Witamina B1) (from Thiamin HCl)50 mg3333%
Ryboflawina (Witamina B2)50 mg2941%
Niacyna (Witamina B-3) (as Niacinamide)50 mg250%
Witamina B6 (from Pyridoxine HCl)50 mg2500%
Folian (Kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (as Cyanocobalamin)100 mcg1667%
Biotyna100 mcg33%
Kwas pantotenowy (from Calcium Pantothenate)50 mg500%
Wapń (from Calcium Carbonate and Calcium Ascorbate)100 mg10%
Żelazo (from Ferrochel® Ferrous Bisglycinate) (TRAACS®)10 mg56%
Jod (from Potassium Iodide)150 mcg100%
Magnez (from Magnesium Oxide)50 mg13%
Cynk (from Zinc Picolinate)15 mg100%
Selen (from L-Selenomethionine)50 mcg71%
Miedź (from Copper Bisglycinate) (TRAACS®)1 mg50%
Mangan (from Manganese Bisglycinate) (TRAACS®)5 mg250%
Chrom (from Chromium Picolinate)100 mcg83%
Molibden (from Sodium Molybdate)50 mcg67%
Potas (from Potassium Chloride)50 mg1%
Cholina (Dwuwinian Choliny)50 mg-
Inozytol50 mg-
PABA25 mg-
Organiczna Spirulina400 mg-
Chlorella (Broken Cell Wall)50 mg-
Koncentrat soku Alfalfa (Lucerna siewna)50 mg-
Kwas Alfa-Liponowy50 mg-
Ekstrakt z liści Zielonej Herbaty50 mg-
Ekstrakt Ostropestu Plamistego (standaryzowany do sylimaryny)50 mg-
Rutyna25 mg-
Lucerna siewna (liść)4 mg-
Sproszkowany owoc dzikiej róży4 mg-
Luteina (ekstrakt Marigold) (FloraGLO®)250 mcg-
Likopen (ekstrakt z pomidorów)250 mcg-
Amylaza10 mg-
Lipaza10 mg-
Bromelina (z ananasa)20 mg-
Papaina (z papai)25 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza Mikrokrystaliczna, Kroskarmeloza Sodowa, Kwas Stearynowy (źródło roślinne), Stearynian Magnezu (źródło roślinne), Krzemionka i Wegetariańska Osłonka [hypromeloza (celuloza), węglan wapnia, ksylitol, olej mct (trójglicerydy średniołańcuchowe, ekstrakt spiruliny, ryboflawina]. Witamina E pochodząca z wolnej od GMO soi.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Lab One
89,00 zł 79,00 zł

3-składnikowy preparat synbiotyczny dla osób aktywnych. Działa przeciwzapalne i poprawia regenerację.

Kupuję
Garden Of Life
139,00 zł

Synbiotyczny suplement diety przeznaczony dla kobiet. Zawiera 16 wyselekcjonowanych gatunków bakterii.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Kompleks szczepów bakteryjnych w formie smacznych tabletek do żucia.

Kupuję
Biotech Usa
34,00 zł

Preparat jest połączeniem WPI, WPC i aminokwasów rozgałęzionych. Wspiera rozwój sylwetkowy i pysznie smakuje.

Kupuję
Aliness
39,90 zł

Synbiotyk wspomagający pracę jelit w przebiegu IBS. Aż 10 miliardów żywych komórek bakteryjnych w kapsułce.

Kupuję
Trec
75,00 zł
(5)

Koncentrat białka serwatkowego. Doskonale się wchłania i ułatwia budowę suchej masy mięśniowej.

Kupuję

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

TRAACS

Informacja

TRAACS® pochodzi od słów „The Real Amino Acid Chelate System”. Nazwa ta została zastrzeżona przez firmę Albion® Human Nutrition – wiodącego producenta chelatów aminokwasowych minerałów. Odzwierciedla ona ultranowoczesną, chronioną licznymi patentami, metodę łączenia składników mineralnych z ligandami w organiczną, wysoce biodostępną i łatwo przyswajalną formę.

Chelaty aminokwasowe minerałów TRAACS® mają strukturę pierścieni i cechują się wyjątkowo niską masą cząsteczkową. Minerał jest uwięziony pomiędzy dwiema cząsteczkami aminokwasów i przyłączony do nich za pomocą wiązań kowalencyjnych. To zapewnia mu dużą stabilność chemiczną, odporność na działanie kwaśnego oraz zasadowego środowiska przewodu pokarmowego. Bez problemu trafia on do jelita cienkiego, gdzie zostaje wchłonięty.

Za minerałami sygnowanymi znakiem TRAACS® stoi uznany producent, setki badań naukowych, tysiące testów laboratoryjnych i ponad 70 patentów z dziedziny składników mineralnych. Są one zgodne z definicją NNFA (National Nutrition Foods Association) i mają przyznany numer rejestracyjny American Chemical Society (Amerykańskie Towarzystwo Chemiczne). Bez wątpienia są to jedne z najbezpieczniejszych i najlepiej wchłanianych związków mineralnych, jakie można spotkać w doustnych suplementach diety.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Dwuwinian Choliny

Informacja

Dwuwinian choliny stanowi połączenie w jedną molekułę kwasu winowego i choliny, i w tej postaci jest prekursorem acetylocholiny (neuroprzekaźnika). Organizm ludzki ma możliwość wewnątrzkomórkowej syntezy choliny, przy wykorzystaniu aminokwasów i witaminy B12. Ze względu na możliwość niedoborów w/w składników konieczne jest uzupełnianie ich w suplementacji. Cholina jest składnikiem lecytyny będącej budulcem komórek warunkującym prawidłowość działania układu nerwowego oraz sfingomieliny pełniąc rolę izolatora tkanki nerwowej. Dwuwinian wpływa na przebieg metabolizmu tłuszczy. W suplementacji sportowej dwuwinian choliny wykorzystywany jest w preparatach o działaniu pobudzającym, wpływających na koncentrację oraz w programach kontroli masy ciała (redukcji tkanki tłuszczowej).

Dawkowanie: 1–3 gramy na dobę.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Ostatnio na blogu

TOP PRODUKTY: Różeniec Górski

TOP PRODUKTY: Różeniec Górski

W odpowiedzi na duże zainteresowanie naszym porównaniem produktów zawierających Ashwagandhę postanowiliśmy kontynuować...

czytaj więcej
Intuicyjne planowanie programów treningowych

Intuicyjne planowanie programów treningowych

Witaj, w poprzednim artykule wytłumaczyłem w jaki sposób można podejść do programowania treningowego od strony matematycznej. Jak podliczyć objętość...

czytaj więcej
Różeniec górski – siła adaptogenów!

Różeniec górski – siła adaptogenów!

Najważniejsze korzyści zdrowotne różeńca górskiego to zdolność do podniesienia poziomu energii, wzmocnienie system...

czytaj więcej
Czy kofeina działa prozdrowotnie?

Czy kofeina działa prozdrowotnie?

Nowe badanie przeprowadzone na szczurach sugeruje, że kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki diety powodującej otyłość. Dzieje się to...

czytaj więcej
Najlepsze, naturalne substancje nootropwe!

Najlepsze, naturalne substancje nootropwe!

Jeśli intrygują cię boostery mózgu, ale chcesz uniknąć syntetycznych nootropów, takich jak racetamy, powinieneś zainteresować się w 100% naturalnymi...

czytaj więcej
Ashwagandha kontra Rhodiola Rosea

Ashwagandha kontra Rhodiola Rosea

Stres jest wszechobecny w naszym życiu. Długotrwały stres może mieć wiele negatywnych konsekwencji dla zdrowia – fizycznego,...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027