Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Special Two Special Two

Now Foods Special Two to zaawansowany preparat dostarczający pełnej gamy witamin i minerałów dobranych w optymalnych proporcjach. Pozwala na uzupełnienie braków w diecie oraz zapewnienie odpowiedniej podaży substancji mineralnych.

W skład suplementu wchodzi szereg witamin w najłatwiej przyswajalnych formach. W produkcie znajdziemy:

Witamina A - w postaci prowitaminy - beta-karotenu. Bierze udział w procesie wzrostu i regeneracji komórek, pozwala na utrzymanie wysokiego stanu odżywienia skóry i włosów. Odpowiada za prawidłowe widzenie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Witamina C - jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, wzmacnia funkcjonowanie układu autoimmunologicznego. Reguluje poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość receptorów insulinowych. Poprawia zdolności regeneracyjne ustroju.

Witamina D - reguluje poziom uwapnienia kości, wpływając w ten sposób na ich wytrzymałość. Przyspiesza regenerację neuronów, korzystnie wpływa na odporność, reguluje poziom cukru we krwi. Oddziałuje na sekrecję hormonów płciowych, wyrównując ich poziom. Sprzyja wzroście masy mięśniowej i siły.

Witamina E - jest silnym antyutleniaczem, chroni inne witaminy przed utlenianiem zwiększając ich przyswajalność. Zapobiega chorobom i uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego, reguluje profil lipidowy, działa przeciwnowotworowo.

Tiamina - witamina B1. Reguluje sekrecję hormonów płciowych, wraz z insuliną wykazuje działanie stymulujące anabolizm. Bierze udział w wewnątrzkomórkowych procesach oksydacyjnych, zapobiega dysfunkcjom układu nerwowego.

Ryboflawina - witamina B2. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest obecna na drodze trawienia protein i lipidów. Wykazuje korzystny wpływ w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, zarówno psychicznego jak i fizycznego, redukując poziom kortyzolu oraz przyspieszając regenerację.

Niacyna - witamina B3. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Działa antydepresyjnie i przeciwlękowo, może zwiększać zdolności poznawcze. Rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając wydolność układu sercowo-naczyniowego.

Pirydoksyna - witamina B6. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczu, stymuluje procesy energetyczne, zwiększa sekrecję enzymów pokarmowych. Jej niedobór może prowadzić do anemii. Badania wykazują pozytywny wpływ witaminy B6 na samopoczucie kobiet w trakcie okresu.

Inozytol - witamina B8. Korzystnie wpływa na wrażliwość receptorów insulinowych, regulując poziom cukru we krwi. Jest prekursorem w syntezie statyn i liberyn, bierze udział w sekrecji insuliny.

Kwas foliowy - witamina B9. Niezbędny podczas reakcji podziałów komórkowych, warunkuje wytworzenie się prawidłowych nici DNA. Jest koenzymem w licznych procesach energetycznych organizmu. W procesie dojrzewania płodu odpowiada za wykształcenie cewy nerwowej.

Kobalamina - witamina B12. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, biorąc udział w wytwarzaniu osłonek mielinowych neuronów. Reguluje również poziom neuroprzekaźników, stymulując sekrecję serotoniny. Warunkuje procesy metylacji w ustroju. Jej niedobór może doprowadzić do tzw. niedokrwistości z niedoboru witaminy B12.

Biotyna - koenzym karboksylaz, enzymów odpowiedzialnych za przenoszenie grup karboksylowych między związkami organicznymi. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jej suplementacja wykazuje korzystny wpływ na stan odżywienia skóry, włosów i paznokci.

Kwas pantotenowy - witamina B5. W zasadzie to mieszanka czterech związków: kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu i koenzymu A. Wykazują one kluczową rolę w metabolizmie wszystkich substancji odżywczych, bierze udział w węwnątrzkomórkowych procesach energetycznych oraz syntezie DNA. Reguluje sekrecję hormonów i cholesterolu.

W skład produktu wchodzą również liczne minerały, związane w ich najbardziej przyswajalnych dla organizmu człowieka formach:

Wapń - podstawowy mineralny składnik budulcowy zębów, kości, włosów i skóry. Niezbędny do prawidłowego przekazywania sygnałów nerwowych. Odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Żelazo - minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania erytrocytów. Kluczowy w biosyntezie DNA oraz metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Reguluje pracę gruczołów dokrewnych. Usprawnia regenerację organizmu oraz funkcjonowanie układu immunologcznego.

Jod - kluczowy składnik mineralny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wchodzi w skład wytwarzanych przez nią hormonów: tyroksyny i trijodotyroniny. Jest również obecny w procesach przemian energetycznych organizmu.

Magnez - składnik budulcowy tkanek. Reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga koordynację ruchową poprzez stymulację przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Bierze udział w procesach pozyskiwania energii zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczy. Redukuje poziom stresu, znosi nadmierne napięcie mięśniowe.

Cynk - kluczowy w licznych procesach metabolicznych. Jest obecny podczas metabolizmu wszystkich składników odżywczych, stanowi koenzym w reakcjach sekrecji licznych hormonów, szczególnie płciowych. Suplementacja cynkiem pozwala na wyrównanie stosunku HDL do LDL we krwi.

Selen - działa antyoksydacyjnie, reguluje pracę tarczycy, korzystnie wpływa na nastrój. Wykazuje istotne działanie przeciwnowotworowe.

Miedź - wchodzi w szlaki wielu procesów metabolicznych jako składnik enzymów. Reguluje aktywność żelaza i powstawanie hemoglobiny. Zabezpiecza układ nerwowy przed uszkodzeniami.

Mangan - składnik budulcowy kości i zębów. Wchodzi w skład enzymów, głównie trawiennych, umożliwiając sprawne trawienie pokarmu. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Reguluje konwersję tyroksyny do trójjodotyroniny.

Molibden - buduje enzym dehydrogenazę aldehydową, który umożliwia konwersję aldehydu octowego do kwasu octowego, regulując funkcjonowanie procesów energetycznych. Wykazuje również właściwości detoksyfikacyjne.

Potas - obecny w pompie sodowo-potasowej, odpowiedzialnej za tworzenie w organizmie uniwersalnego nośnika energii, ATP. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Odgrywa kluczową rolę w mechanizmie skurczu mięśnia.

W preparacie występują również liczne związki prozdrowotne, pochodzące z naturalnych źródeł, w tym:

Cholina - wchodzi w skład acetylocholiny, neuroprzekaźnika warunkującego prawidłowe funkcjonowanie praktycznie wszystkich układów w organizmie.

Spirulina - glon morski, który wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Obniża ciśnienie krwi, reguluje profil lipidowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu i udaru. Istnieją badania wykazujące korzystne działanie spiruliny w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.

Chlorella - wykazuje działanie detoksyfikacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i ubocznych produktów procesów metabolicznych. Stymuluje również układ odpornościowy.

Bioflawonoidy cytrusowe - znacząco zwiększają przyswajalność witaminy C. Działają antyoksydacyjnie, biorą udział w syntezie kolagenu.

Bromelaina - źródło proteaz, enzymów umożliwiających trawienie białek. Autonomicznie wykazuje również działanie przeciwzapalne.

Luteina - progesteron w farmakologicznej postaci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, będąc istotnym składnikiem plamki żółtej.

Likopen - barwnik naturalnie występujący w pomidorach, wykazujący działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza również ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kwas alfa-liponowy - reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na naczynia krwionośne poprzez inhibicję procesu glikacji białek, przyspiesza regenerację i opóźnia procesy starzenia się.

Niezwykle długa lista składników produktu świadczy o jego niezwykłej kompleksowości. Stanowi on świetne uzupełnienie diety, która, budowana na wyjałowionych, przetworzonych produktach dostępnych w dzisiejszych czasach, często okazuje się niedoborowa. Najwyższa jakość źródeł składników suplementu oraz czystość gwarantowana przez renomowanego producenta, Now Foods, sprawia, że Special Two to świetny wybór dla każdej osoby świadomie dbającej o swoje zdrowie.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Special Two Special Two 120 kaps.
NOW FOODS
69,00 zł

Special Two

Wszystkie warianty

120 kaps.
69,00 zł
240 kaps.
129,00 zł

Inne formy

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,64 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Kompleks witamin, minerałów i substancji prozdrowotnych
  • Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie wielu układów
  • Wzbogacony chlorellą, spiruliną i kwasem ALA
  • Zawiera żelazo, jod, mangan i molibden
  • Zawiera luteinę, likopen i bromelainę
  • Uzupełnia niedobory dietetyczne

Now Foods Special Two to zaawansowany preparat dostarczający pełnej gamy witamin i minerałów dobranych w optymalnych proporcjach. Pozwala na uzupełnienie braków w diecie oraz zapewnienie odpowiedniej podaży substancji mineralnych.

W skład suplementu wchodzi szereg witamin w najłatwiej przyswajalnych formach. W produkcie znajdziemy:

Witamina A - w postaci prowitaminy - beta-karotenu. Bierze udział w procesie wzrostu i regeneracji komórek, pozwala na utrzymanie wysokiego stanu odżywienia skóry i włosów. Odpowiada za prawidłowe widzenie. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.

Witamina C - jest silnym antyoksydantem, działa przeciwzapalnie, wzmacnia funkcjonowanie układu autoimmunologicznego. Reguluje poziom cukru we krwi, zwiększając wrażliwość receptorów insulinowych. Poprawia zdolności regeneracyjne ustroju.

Witamina D - reguluje poziom uwapnienia kości, wpływając w ten sposób na ich wytrzymałość. Przyspiesza regenerację neuronów, korzystnie wpływa na odporność, reguluje poziom cukru we krwi. Oddziałuje na sekrecję hormonów płciowych, wyrównując ich poziom. Sprzyja wzroście masy mięśniowej i siły.

Witamina E - jest silnym antyutleniaczem, chroni inne witaminy przed utlenianiem zwiększając ich przyswajalność. Zapobiega chorobom i uszkodzeniem układu sercowo-naczyniowego, reguluje profil lipidowy, działa przeciwnowotworowo.

Tiamina - witamina B1. Reguluje sekrecję hormonów płciowych, wraz z insuliną wykazuje działanie stymulujące anabolizm. Bierze udział w wewnątrzkomórkowych procesach oksydacyjnych, zapobiega dysfunkcjom układu nerwowego.

Ryboflawina - witamina B2. Warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jest obecna na drodze trawienia protein i lipidów. Wykazuje korzystny wpływ w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, zarówno psychicznego jak i fizycznego, redukując poziom kortyzolu oraz przyspieszając regenerację.

Niacyna - witamina B3. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Działa antydepresyjnie i przeciwlękowo, może zwiększać zdolności poznawcze. Rozszerza naczynia krwionośne, zwiększając wydolność układu sercowo-naczyniowego.

Pirydoksyna - witamina B6. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczu, stymuluje procesy energetyczne, zwiększa sekrecję enzymów pokarmowych. Jej niedobór może prowadzić do anemii. Badania wykazują pozytywny wpływ witaminy B6 na samopoczucie kobiet w trakcie okresu.

Inozytol - witamina B8. Korzystnie wpływa na wrażliwość receptorów insulinowych, regulując poziom cukru we krwi. Jest prekursorem w syntezie statyn i liberyn, bierze udział w sekrecji insuliny.

Kwas foliowy - witamina B9. Niezbędny podczas reakcji podziałów komórkowych, warunkuje wytworzenie się prawidłowych nici DNA. Jest koenzymem w licznych procesach energetycznych organizmu. W procesie dojrzewania płodu odpowiada za wykształcenie cewy nerwowej.

Kobalamina - witamina B12. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, biorąc udział w wytwarzaniu osłonek mielinowych neuronów. Reguluje również poziom neuroprzekaźników, stymulując sekrecję serotoniny. Warunkuje procesy metylacji w ustroju. Jej niedobór może doprowadzić do tzw. niedokrwistości z niedoboru witaminy B12.

Biotyna - koenzym karboksylaz, enzymów odpowiedzialnych za przenoszenie grup karboksylowych między związkami organicznymi. Niezbędna do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Jej suplementacja wykazuje korzystny wpływ na stan odżywienia skóry, włosów i paznokci.

Kwas pantotenowy - witamina B5. W zasadzie to mieszanka czterech związków: kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu i koenzymu A. Wykazują one kluczową rolę w metabolizmie wszystkich substancji odżywczych, bierze udział w węwnątrzkomórkowych procesach energetycznych oraz syntezie DNA. Reguluje sekrecję hormonów i cholesterolu.

W skład produktu wchodzą również liczne minerały, związane w ich najbardziej przyswajalnych dla organizmu człowieka formach:

Wapń - podstawowy mineralny składnik budulcowy zębów, kości, włosów i skóry. Niezbędny do prawidłowego przekazywania sygnałów nerwowych. Odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi.

Żelazo - minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania erytrocytów. Kluczowy w biosyntezie DNA oraz metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Reguluje pracę gruczołów dokrewnych. Usprawnia regenerację organizmu oraz funkcjonowanie układu immunologcznego.

Jod - kluczowy składnik mineralny dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, wchodzi w skład wytwarzanych przez nią hormonów: tyroksyny i trijodotyroniny. Jest również obecny w procesach przemian energetycznych organizmu.

Magnez - składnik budulcowy tkanek. Reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga koordynację ruchową poprzez stymulację przewodnictwa nerwowo-mięśniowego. Bierze udział w procesach pozyskiwania energii zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczy. Redukuje poziom stresu, znosi nadmierne napięcie mięśniowe.

Cynk - kluczowy w licznych procesach metabolicznych. Jest obecny podczas metabolizmu wszystkich składników odżywczych, stanowi koenzym w reakcjach sekrecji licznych hormonów, szczególnie płciowych. Suplementacja cynkiem pozwala na wyrównanie stosunku HDL do LDL we krwi.

Selen - działa antyoksydacyjnie, reguluje pracę tarczycy, korzystnie wpływa na nastrój. Wykazuje istotne działanie przeciwnowotworowe.

Miedź - wchodzi w szlaki wielu procesów metabolicznych jako składnik enzymów. Reguluje aktywność żelaza i powstawanie hemoglobiny. Zabezpiecza układ nerwowy przed uszkodzeniami.

Mangan - składnik budulcowy kości i zębów. Wchodzi w skład enzymów, głównie trawiennych, umożliwiając sprawne trawienie pokarmu. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Reguluje konwersję tyroksyny do trójjodotyroniny.

Molibden - buduje enzym dehydrogenazę aldehydową, który umożliwia konwersję aldehydu octowego do kwasu octowego, regulując funkcjonowanie procesów energetycznych. Wykazuje również właściwości detoksyfikacyjne.

Potas - obecny w pompie sodowo-potasowej, odpowiedzialnej za tworzenie w organizmie uniwersalnego nośnika energii, ATP. Reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu. Odgrywa kluczową rolę w mechanizmie skurczu mięśnia.

W preparacie występują również liczne związki prozdrowotne, pochodzące z naturalnych źródeł, w tym:

Cholina - wchodzi w skład acetylocholiny, neuroprzekaźnika warunkującego prawidłowe funkcjonowanie praktycznie wszystkich układów w organizmie.

Spirulina - glon morski, który wykazuje liczne właściwości zdrowotne. Obniża ciśnienie krwi, reguluje profil lipidowy, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu i udaru. Istnieją badania wykazujące korzystne działanie spiruliny w procesie redukcji tkanki tłuszczowej.

Chlorella - wykazuje działanie detoksyfikacyjne, oczyszcza organizm z toksyn, metali ciężkich i ubocznych produktów procesów metabolicznych. Stymuluje również układ odpornościowy.

Bioflawonoidy cytrusowe - znacząco zwiększają przyswajalność witaminy C. Działają antyoksydacyjnie, biorą udział w syntezie kolagenu.

Bromelaina - źródło proteaz, enzymów umożliwiających trawienie białek. Autonomicznie wykazuje również działanie przeciwzapalne.

Luteina - progesteron w farmakologicznej postaci. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, będąc istotnym składnikiem plamki żółtej.

Likopen - barwnik naturalnie występujący w pomidorach, wykazujący działanie przeciwnowotworowe. Zmniejsza również ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego.

Kwas alfa-liponowy - reguluje poziom cukru we krwi, działa ochronnie na naczynia krwionośne poprzez inhibicję procesu glikacji białek, przyspiesza regenerację i opóźnia procesy starzenia się.

Niezwykle długa lista składników produktu świadczy o jego niezwykłej kompleksowości. Stanowi on świetne uzupełnienie diety, która, budowana na wyjałowionych, przetworzonych produktach dostępnych w dzisiejszych czasach, często okazuje się niedoborowa. Najwyższa jakość źródeł składników suplementu oraz czystość gwarantowana przez renomowanego producenta, Now Foods, sprawia, że Special Two to świetny wybór dla każdej osoby świadomie dbającej o swoje zdrowie.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 120 kapsułekPorcja dzienna: 4 kapsułkiIlość porcji w opakowaniu: 30
w porcji dziennej (4 kapsułki)zawartość%ZDS
Beta-karoten (jako pro-Witamina A 6 mg)10,000 IU200%
Witamina C (jako askorbinian wapnia i kwas askorbinowy)500 mg833%
Witamina D (jako Ergokalcyferol)400 IU100%
Witamina E (jako bursztynian d-alfa-tokoferolu)200 IU667%
Witamina B1 (Tiamina) (z tiaminy HCl)50 mg3333%
Witamina B2 (Ryboflawina)50 mg2941%
Witamina B3 (Niacyna) (jako niacynamid)50 mg250%
Witamina B6 (z pirydoksyny HCl)50 mg2500%
Witamina B9 (Folian) (jako kwas foliowy)400 mcg100%
Witamina B12 (jako cyjanokobalamina)100 mcg1667%
Biotyna100 mcg33%
Kwas pantotenowy50 mg500%
Wapń (z węglanu wapnia i askorbinianu wapnia)100 mg10%
Żelazo (z Ferrochel® diglicynianu żelaza, tj. chelatu aminokwasowego żelaza)10 mg56%
Jod (z jodku potasu)150 mcg100%
Magnez (z tlenku magnezu i chelatu aminokwasowego magnezu)50 mg13%
Cynk (z chelatu aminokwasowego cynku)15 mg100%
Selen (z selenometioniny)50 mcg71%
Miedź (z chelatu aminokwasowego miedzi)1 mg50%
Mangan (z chelatu aminokwasowego miedzi)5 mg250%
Chrom (z chelatu aminokwasowego Chelavite)100 mcg83%
Molibden (z molibdaniu sodu)50 mcg67%
Potas (z chlorku potasu)50 mg1%
Cholina (z dwuwinianu choliny)50 mg-
Inozytol50 mg-
Kwas para-aminobenzoesowy (PABA)30 mg-
Spirulina (Alga)400 mg-
Chlorella (złamane ściany komórkowe) (Alga)50 mg-
Koncentrat soku Alfalfa (Medicago sativa)50 mg-
ALA (Kwas alfa-liponowy)50 mg-
Ekstrakt z liści zielonej herbaty (mniej niż 1 mg kofeiny)50 mg-
Ostropest plamisty ekstrakt (standaryzowany do 80% sylimaryny)50 mg-
Rutyna25 mg-
Alfala (liście/kłącze)4 mg
Sproszkowany owoce Dzikiej Róży4 mg-
Luteina (ekstrakt Marigold)250 mcg-
Likopen (ekstrakt z naturalnych pomidorów)250 mcg-
Amylaza (500 USP/g)10 mg-
Lipaza (400 USP/g)10 mg-
Bromelina (Bromelaina) (2400 GDU/g)20 mg-
Papaina (Papaya) (140 MCU/g)25 mg-

Pozostałe składniki

Celuloza (kapsułka), Stearynian Magnezu (źródło roślinne), Sproszkowana Celuloza, Kwas Stearynowy (źródło roślinne) i Krzemionka. Witamina E pochodzi z wolnej od GMO soi.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Omega 3-6-9
Omega 3-6-9
NOW FOODS
85,00 zł
więcej
Cynk Organiczny Trio 25mg
Cynk Organiczny Trio 25mg
ALINESS
29,90 zł
więcej
Iso Whey Zero
Iso Whey Zero
BIOTECH USA
59,00 zł
więcej
Flax Oil 1000mg
Flax Oil 1000mg
NOW FOODS
75,00 zł
więcej
System Protein 80
System Protein 80
OLIMP
66,00 zł
więcej
Alpha Lipoic Acid
Alpha Lipoic Acid
DOCTOR'S BEST
79,00 zł
więcej

Beta-karoten

Informacja

Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Cyjanokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik cyjanokobalamina?

Cyjanokobalamina jest podstawową, najczęściej spotykaną formą witaminy B12 w dostępnych na rynku kompleksach witamin B i multiwitaminach.

Witamina B12 najbardziej znana jest z wpływu na neurologię. Uczestniczy w budowie i regeneracji osłonek mielinowych osłaniających neurony, dzięki czemu przyczynia się do ochrony układu nerwowego przed uszkodzeniami. Ze względu na zdolność do zwiększania poziomu s-adenozyl metioniny, witamina B12 może przyczyniać się do sprawniejszej syntezy wielu neuroprzekaźników, dzięki czemu korzystnie wpływa na samopoczucie i kondycję psychiczną.

Ta witamina jest zaangażowana również w proces produkcji krwi, a jej braki przyczyniają się do powstawania anemii megaloblastycznej. Jej niedobory dotyczyć mogą także wegetarian i wegan, osób starszych oraz osób z zaburzeniami wchłaniania i stosujących leki neutralizujące kwas żołądkowy.

Cyjanokobalamina zawarta jest w składzie wielu kompleksowych suplementów witaminowych, które znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacja

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Chlorella

Informacja

Chlorella (zielenica) - jednokomórkowy glon żyjący w słodkich wodach i w środowisku wilgotnym, zawiera wiele składników odżywczych: alkohole cukrowe, fitosterole, karagen, karotenoidy, sole mineralne (magnezu, potasu i sodu), laminarynę, terpentoidy oraz witaminy (z grupy B, C, E). Jest skutecznym przeciwutleniaczem. Składniki aktywne posiadają właściwości antybakteryjne, odpornościowe, przeciwzapalne oraz wzmacniające. Sole mineralne (alginiany) pobudzają syntezę kolagenu, a fitosterole współuczestniczą w wytwarzaniu elastyny. Ma zastosowanie w przemyśle kosmetycznym oraz preparatach kategorii „zdrowie i uroda”, jest składnikiem suplementów diety wpływających na różne funkcje organizmu.

Alfalfa (Medicago sativa)

Informacja

Alfalfa (Medicado sativa) – roślina z rodziny bobowatych, jest bogatym źródłem związków aktywnych biologicznie, takich jak izoflawony, fitosterole, kumaryny (medicol), saponiny (kwas medikagenowy,). Wchodzi w skład mieszanek ziołowych wpływających na układ hormonalny kobiet, działa przeciwzakrzepowo oraz obniża poziom cholesterolu. Pozwala na usunięcie nadmiaru płynów z organizmu. Powoduje prawidłowe działanie układu trawiennego.

Dawkowanie: uzależnione od siły ekstraktu

ALA (Kwas alfa-liponowy)

Informacja

ALA (kwas alfa-liponowy) jest substancją witaminopodobną, metabolitem katecholamin o właściwościach silnie antyoksydacyjnych, poprzez potęgowanie działania antyrodnikowego niektórych witamin (E i A). ALA w niskim stopniu jest syntezowana przez organizm. Jest składnikiem produktów takich jak: brokuły, drożdże, wątróbka drobiowa, szpinak. W medycynie stosowana w profilaktyce neuropatii diabetycznej (wykazuje uwrażliwienie tkanek na działanie hormonu insuliny i stymuluje poziom cukru we krwi). Wpływa dodatnio na funkcjonowanie układu krwionośnego i serca dzięki działaniu przeciwmiażdżycowemu. Usprawnia transport kreatyny. Wpływa na magazynowanie glikogenu w tkance mięśniowej i wątrobie.

Właściwości antyoksydacyjne ALA wykorzystuje się w suplementacji sportowej, na równi z przyswajalnością substancji odżywczych. ALA występuje w postaci monopreparatu oraz wchodzi w skład preparatów wieloskładnikowych: aminokwasowych, kreatynowych, boosterów azotowych, a także insulinopodobnych (insulinomimetyków).

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

Ostropest plamisty (Milk Thistle)

Informacja

Wyciąg z ostropestu plamistego (Silybum marianum) roślina z rodziny astrowatych, której źródłem substancji aktywnych są owoce, dostarczające sylimarynę (silibilina, silydianina, silichrystyna w stosunku 2:1:1), przeciwutleniacza stanowiącego naturalną osłonę komórek wątroby, wpływającego dodatnio na poziom glutationu, o właściwościach przeciwzapalnych (spowalnia uwalnianie prostaglandyn i histaminy). Wpływa na profil lipidowy krwi obniżając poziom cholesterolu LDL. Znajduje zastosowanie w profilaktyce medycznej oraz leczeniu (zatruć pokarmowych, chorób wątroby oraz w przypadku stosowania diety wysokokalorycznej). Dostępny w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych wspomagających pracę układu pokarmowego i wątroby w kategorii „zdrowie”. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: dawki przeliczane na sylimarynę od 200 do 400 mg/24h

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Luteina

Informacja

Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.

Likopen

Informacja

Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: 1 – 3 g/24h 

Amylaza

Informacja

Amylazy (diastazy), należą do grupy enzymów trawiennych (z klasy hydrolaz) katalizujących rozkład wielocukrów (skrobi i glikogenu) na cukry proste. Występują w ślinie, soku trzustkowym wydzielanym do jelita cienkiego kontynuując procesy trawienne. W naturze występują w słodzie, ziarnach zbóż. Wchodzą w skład suplementów diety, w połączeniu ze składnikami rozkładającymi cukier mleczny (laktozę), lipazami (enzymami katalizującymi hydrolityczny rozpad wiązania estrowego w tłuszczach) oraz protezami (enzymami katalizującymi rozpad wiązań peptydowych i biorącymi udział w procesie trawienia białka). Preparaty zawierające lipazy zalecane są dla osób aktywnych stosujących diety wysokowęglowodanowe i spożywających obfite posiłki.

Lipaza

Informacja

Lipazy, enzymy trawienne, z klasy hydrolaz, wydzielane przez trzustkę i ściany jelita cienkiego, powodujące rozpad hydrolityczny tłuszczy pokarmowych, aktywowane przez kwasy żółciowe rozkładają  triacyloglicerole do monoacyloglicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. Szczególne zastosowanie związków zawierających lipazy wskazane jako uzupełnienie diety osób o wysokiej aktywności fizycznej w przypadku spożywania pokarmów ciężkostrawnych. Lipazy wchodzą w skład preparatów wspomagających procesy trawienne, dostępnych na www.muscle-zone.pl .

Bromelina (Bromelaina)

Informacja

Bromelina - enzym z grupy proteaz. Surowcem jest owoc ananasa (Fructus ananas sativi) i liście ananasa, zawierające bromelinę stanowiącą mieszaninę enzymów zbliżonych do pepsyny i papainy odpowiadających za hydrolizę wiązań peptydowych białka. . Bromelina w pierwszym rzędzie, w supremacji sportowej, zwiększa strawność białek, szczególnie w przypadku stosowania diet wysokobiałkowych oraz działa przeciwzapalnie i likwiduje obrzęki. Zapobiega nadmiernemu obciążeniu układu pokarmowego oraz biegunkom.

Jest składnikiem odżywek dla sportowców i suplementów wspomagających narządy ruchu.

Papaina

Informacja

Papaina jest enzymem trawiennym uzyskiwanym z owocu papai, powodującym wstępny rozkład białka zwierzęcego w wyniku hydrolizy, zwiększa przyswajalność aminokwasów, wspomaga procesy trawienne, przez wpływ na błonę śluzową żołądka zmniejsza ryzyko choroby wrzodowej, wg niepotwierdzonych do końca badań wpływa na zwiększenie odporności organizmu. W suplementacji sportowej stosowana w składzie odżywek białkowych, preparatów witaminowych oraz kompleksów enzymatycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: od kilkudziesięciu do kilkuset mg/24h

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2018 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>