Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:206,00 zł412,00 zł618,00 zł824,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-42,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Vital(X)Pack Vital(X)Pack

TREC VITAL(X)PACK to kompleksowa formuła witaminowo-mineralna, wzbogacona o cenne składniki odżywcze, kwasy z rodziny omega-3 oraz działające pobudzająco ekstrakty roślinne. Suplement jest bardzo dobrze zbilansowany i niezwykle ekonomiczny – dla uzyskania pożądanych efektów wystarczy 1 saszetka dziennie. 

W składzie preparatu umieszczono trzy mieszanki:
Metabolic Enhancers, w luźnym tłumaczeniu „wzmacniacze metabolizmu”, to zestaw naturalnych składników, których nadrzędnym zadaniem jest usprawnienie przebiegu procesów metabolicznych i przyspieszenie tempa przemiany materii. Ponadto wykazują one działanie pobudzające, korzystnie wpływają na kondycję psychofizyczną i ułatwiają detoksykację organizmu.

W składzie tej mieszanki dominują ekstrakty z roślin takich jak: guarana (znakomite źródło kofeiny; przyspiesza tempo przemiany materii, redukuje zmęczenie, podnosi poziom energii, ułatwia koncentrację); żeń-szeń koreański (działa pobudzająco, dodaje sił witalnych i wzmacnia libido; korzystnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze); żeń-szeń amerykański (słynie z działania adaptogennego, ponadto ma właściwości przeciwdepresyjne i przeciwlękowe; dodatkowo wzmacnia odporność i niweluje stany zapalne w organizmie). Całość uzupełniają pozyskane z gorzkiej pomarańczy bioflawonoidy cytrusowe, cechujące się potężnym potencjałem przeciwutleniającym i silnymi właściwościami odchudzającymi.   

Oprócz tego w mieszance można znaleźć olej rybi, zasobny w przynależące do rodziny omega-3 kwasy EPADHA. Odgrywają one istotną rolę w profilaktyce i terapii zaburzeń metabolicznych – m.in. niwelują insulinooporność i zwiększają tolerancję glukozy. Ponadto sprzyjają poprawie kondycji układu sercowo-naczyniowego. Wreszcie, promują dobre samopoczucie psychiczne i równowagę emocjonalną.

Istotnym składnikiem wspomnianej mieszanki jest spirulina, wykazująca wielokierunkowe działanie prozdrowotne. Zalicza się ją do grupy tzw. superfoods, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Wykazuje też właściwości odtruwające i przeciwutleniające. Korzystnie wpływa na gospodarkę glukozową, reguluje apetytu i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

W mieszance ukierunkowanej na podkręcenie metabolizmu można znaleźć również cenne składniki odżywcze, do których należą: cholina (ma właściwości lipotropowe, dzięki czemu może przyspieszyć tempo spalania tłuszczu; ponadto korzystnie wpływa na pamięć i sprawność umysłową); inozytol (warunkuje stężenie kluczowych neurotransmiterów, wzmacnia nastrój, ale też zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny); PABA (wzmacnia układ odpornościowy; może spowalniać proces starzenia się organizmu; redukuje nerwowość i uczucie zmęczenia).

Mieszanka witamin to kompozycja złożona z 12 kluczowych witamin, do których należą: witamina C (wspomaga produkcję kolagenu, neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia odporność i usprawnia metabolizm aminokwasów),  witaminy z grupy B (uczestniczą w przemianach  białek, tłuszczy i węglowodanów; są zaangażowane w produkcję energii, regulują pracę układu nerwowego); witamina E (potężny przeciwutleniacz, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, korzystnie wpływa na kondycję skóry); witamina A (ważna dla wzroku, zwiększa płodność), witamina D (zapewnia prawidłową mineralizację kości, wspomaga układ immunologiczny). 

Kompleks minerałów obejmuje zarówno podstawowe mikroelementy, jak i pierwiastki śladowe. W tej mieszance można znaleźć: magnez (kofaktor licznych enzymów, ważny dla układu mięśniowego i sercowego); wapń (budulec kości i zębów); cynk (wspiera odporność, wzmacnia płodność); żelazo (uczestniczy w transporcie tlenu w organizmie, niedobór może powodować anemię); mangan (warunkuje prawidłową mineralizację kośćca, wykazuje działanie antyoksydacyjne, sprzyja stabilizacji glukozy w surowicy); miedź (bierze udział w produkcji kolagenu, może stymulować uwalnianie hormonu wzrostu); selen (kluczowy dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy, potężny antyoksydant); jod (wspomaga produkcję hormonów tarczycy); chrom (optymalizuje gospodarkę glukozowo-insulinową, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zmniejsza ochotę na słodycze); molibden (aktywuje wiele enzymów, jest zaangażowany w metabolizm puryn).

Podsumowując, TREC VITAL(X)PACK to suplement odpowiedni zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i wykonujących wymagającą pracę umysłową. Z łatwością wyrównuje ewentualne niedobory najważniejszych witamin i minerałów, dodaje energii i usprawnia metabolizm.

OutOfStock
Since 2005
Vital(X)Pack Vital(X)Pack 15 sasz.
Trec
29,00 zł

Vital(X)Pack

ilość: 15 sasz.

Wszystkie warianty:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
29,00 złz VAT
1,93 zł / porcja

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny   
  • Wzbogacony pakietem ekstraktów roślinnych
  • Zawiera związki o działaniu pobudzającym
  • Z dodatkiem kwasów z rodziny omega-3
  • Maksymalne rozkręcenie metabolizmu
  • Wzrost poziomu energii i witalności
  • Skuteczne wyrównanie niedoborów
  • Redukcja zmęczenia i znużenia
  • Wystarczy 1 saszetka dziennie
  • Dostarcza kofeiny z guarany

TREC VITAL(X)PACK to kompleksowa formuła witaminowo-mineralna, wzbogacona o cenne składniki odżywcze, kwasy z rodziny omega-3 oraz działające pobudzająco ekstrakty roślinne. Suplement jest bardzo dobrze zbilansowany i niezwykle ekonomiczny – dla uzyskania pożądanych efektów wystarczy 1 saszetka dziennie. 

W składzie preparatu umieszczono trzy mieszanki:
Metabolic Enhancers, w luźnym tłumaczeniu „wzmacniacze metabolizmu”, to zestaw naturalnych składników, których nadrzędnym zadaniem jest usprawnienie przebiegu procesów metabolicznych i przyspieszenie tempa przemiany materii. Ponadto wykazują one działanie pobudzające, korzystnie wpływają na kondycję psychofizyczną i ułatwiają detoksykację organizmu.

W składzie tej mieszanki dominują ekstrakty z roślin takich jak: guarana (znakomite źródło kofeiny; przyspiesza tempo przemiany materii, redukuje zmęczenie, podnosi poziom energii, ułatwia koncentrację); żeń-szeń koreański (działa pobudzająco, dodaje sił witalnych i wzmacnia libido; korzystnie wpływa na pamięć i funkcje poznawcze); żeń-szeń amerykański (słynie z działania adaptogennego, ponadto ma właściwości przeciwdepresyjne i przeciwlękowe; dodatkowo wzmacnia odporność i niweluje stany zapalne w organizmie). Całość uzupełniają pozyskane z gorzkiej pomarańczy bioflawonoidy cytrusowe, cechujące się potężnym potencjałem przeciwutleniającym i silnymi właściwościami odchudzającymi.   

Oprócz tego w mieszance można znaleźć olej rybi, zasobny w przynależące do rodziny omega-3 kwasy EPADHA. Odgrywają one istotną rolę w profilaktyce i terapii zaburzeń metabolicznych – m.in. niwelują insulinooporność i zwiększają tolerancję glukozy. Ponadto sprzyjają poprawie kondycji układu sercowo-naczyniowego. Wreszcie, promują dobre samopoczucie psychiczne i równowagę emocjonalną.

Istotnym składnikiem wspomnianej mieszanki jest spirulina, wykazująca wielokierunkowe działanie prozdrowotne. Zalicza się ją do grupy tzw. superfoods, ponieważ zawiera mnóstwo witamin, minerałów i składników odżywczych. Wykazuje też właściwości odtruwające i przeciwutleniające. Korzystnie wpływa na gospodarkę glukozową, reguluje apetytu i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała.

W mieszance ukierunkowanej na podkręcenie metabolizmu można znaleźć również cenne składniki odżywcze, do których należą: cholina (ma właściwości lipotropowe, dzięki czemu może przyspieszyć tempo spalania tłuszczu; ponadto korzystnie wpływa na pamięć i sprawność umysłową); inozytol (warunkuje stężenie kluczowych neurotransmiterów, wzmacnia nastrój, ale też zwiększa wrażliwość tkanek na działanie insuliny); PABA (wzmacnia układ odpornościowy; może spowalniać proces starzenia się organizmu; redukuje nerwowość i uczucie zmęczenia).

Mieszanka witamin to kompozycja złożona z 12 kluczowych witamin, do których należą: witamina C (wspomaga produkcję kolagenu, neutralizuje wolne rodniki, wzmacnia odporność i usprawnia metabolizm aminokwasów),  witaminy z grupy B (uczestniczą w przemianach  białek, tłuszczy i węglowodanów; są zaangażowane w produkcję energii, regulują pracę układu nerwowego); witamina E (potężny przeciwutleniacz, wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, korzystnie wpływa na kondycję skóry); witamina A (ważna dla wzroku, zwiększa płodność), witamina D (zapewnia prawidłową mineralizację kości, wspomaga układ immunologiczny). 

Kompleks minerałów obejmuje zarówno podstawowe mikroelementy, jak i pierwiastki śladowe. W tej mieszance można znaleźć: magnez (kofaktor licznych enzymów, ważny dla układu mięśniowego i sercowego); wapń (budulec kości i zębów); cynk (wspiera odporność, wzmacnia płodność); żelazo (uczestniczy w transporcie tlenu w organizmie, niedobór może powodować anemię); mangan (warunkuje prawidłową mineralizację kośćca, wykazuje działanie antyoksydacyjne, sprzyja stabilizacji glukozy w surowicy); miedź (bierze udział w produkcji kolagenu, może stymulować uwalnianie hormonu wzrostu); selen (kluczowy dla utrzymania prawidłowych funkcji tarczycy, potężny antyoksydant); jod (wspomaga produkcję hormonów tarczycy); chrom (optymalizuje gospodarkę glukozowo-insulinową, ułatwia utrzymanie prawidłowej masy ciała, zmniejsza ochotę na słodycze); molibden (aktywuje wiele enzymów, jest zaangażowany w metabolizm puryn).

Podsumowując, TREC VITAL(X)PACK to suplement odpowiedni zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i wykonujących wymagającą pracę umysłową. Z łatwością wyrównuje ewentualne niedobory najważniejszych witamin i minerałów, dodaje energii i usprawnia metabolizm.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 15 saszetekPorcja jednorazowa: 1 saszetkaIlość porcji w opakowaniu: 15
w 1 saszetcezawartość%ZDS
METABOLIC ENHANCERS:
Ekstrakt Guarany (Paullinia cupana) [22% Kofeiny]400,00 mg**
W tym kofeina88,00 mg**
Spirulina (Spirulina pacifica)300,00 mg**
Olej Rybi1000,00 mg**
W tym DHA (kwas dokozaheksaenowy)120,00 mg**
W tymEPA (kwas eikozapentaenowy)180,00 mg**
Ekstrakt Żeń-SzeniaKoreańskiego (Panax ginseng) [10% ginsenozydów]150,00 mg**
Ekstrakt Bioflawonoidów Cytrusowych z Gorzkiej Pomarańczy (Citrus aurantium) [50% hesperydyna]75,00 mg**
Ekstrakt Żeń-Szenia Amatykańskiego (Panax quinquefolium) [5% ginsenozydów]50,00 mg**
Cholina15,00 mg**
Inozytol15,00 mg**
Kwas p-aminobenzoesowy (PABA)5,00 mg**
VITAMIN FORMULA:
Witamina C580,00 mg625%
Niacyna8,00 mg50%
Witamina E6,60 mg55%
Kwas Pantotenowy3,00 mg50%
Witamina B60,70 mg50%
Witamina B20,70 mg50%
Witamina B10,55 mg50%
Witamina A400,00 µg50%
Kwas foliowy100,00 µg50%
Biotyna25,00 µg50%
Witamina D2,50 µg50%
Witamina B121,25 µg50%
MINERAL COMPLEX:
Magnez187,50 mg50%
Wapń160,00 mg20%
Cynk15,00 mg150%
Żelazo14,00 mg100%
Mangan2,00 mg100%
Miedź1,00 mg100%
Selen55,00 µg100%
Jod150,00 µg100%
Chrom40,00 µg100%
Molibden50,00 µg100%

Pozostałe składniki

METABOLIC ENHANCERS [olej rybi [18% EPA (kwasu eikozapentaenowego), 12% DHA (kwasu dokozaheksaenowego)]; olej słonecznikowy; Ekstrakt Guarany (Paullinia cupana) [22% Kofeiny]; Spirulina (Spirulina pacifica); Ekstrakt Żeń-Szenia Koreańskiego (Panax ginseng) [10% Ginsenozydów], Ekstrakt Bioflawonoidów Cytrusowych (z Citrus aurantium) [50% Hesperydyny]; Ekstrakt Żeń-Szenia Amerykańskiego (Panax quinquefolium) [5% Ginsenozydów]; dwuwinian choliny; inozytol; kwas p-aminobenzoesowy (PABA)]; VITAMIN FORMULA [wit. C (kwas L-askorbinowy); niacyna (amid kwasu nikotynowego); wit E (DL-alfa-tokoferol; octan D-alfa-tokoferylu); kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia); wit. B6 (chlorowodorek pirydoksyny); wit. B2 (ryboflawina); wit. B1 (monoazotan tiaminy); wit. A (octan retinylu); kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy); biotyna (D-biotyna); wit. D (cholekalcyferol); wit. B12 (cyjanokobalamina)]; MINERAL COMPLEX [tlenek magnezu; węglan magnezu; fosforan wapnia; węglan potasu; fumaran żelaza; maltodekstryna; siarczan cynku; tlenek cynku; siarczan manganu; siarczan miedzi; jodek potasu; chlorek chromu; molibdenian sodu; selenian sodu]; otoczki kapsułek (żelatyna, glicerol; barwniki – dwutlenek tytanu, tlenki i wodorotlenki żelaza, błękit patentowy V, tartrazyna); substancja przeciwzbrylająca – sole magnezowe kwasów tłuszczowych; stabilizator - wosk pszczeli, emulgator – lecytyna sojowa.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
49,00 zł

Suplement zawierający wyciąg z pieprzu. Poprawia biodostępność substancji odżywczych.

Kupuję
Extensor
125,00 zł
(4)

Odżywka białkowa zawierająca 100 % izolatu białek serwatkowych. Ułatwia budowę mięśni i poprawia odporność.

Kupuję
Planetary Herbals
99,00 zł

Polecany jest szczególnie osobom zmagającym się z różnego rodzaju dolegliwościami trawiennymi.

Kupuję
Nature's Way
49,00 zł

Najwyższej jakości węgiel leczniczy w kapsułkach. Działa silnie przeciwbiegunkowo, wspomaga detoksykację.

Kupuję
Take-A-Whey
66,00 zł

Wysokiej jakości preparat białkowy. Stanowi szybki i przyjemny sposób na uzupełnienie protein.

Kupuję
Biotech Usa
49,00 zł

Wysokobiałkowy szejk o niskiej zawartości węglowodanów i tłuszczów. Stanowi idealny zamiennik posiłku.

Kupuję

Guarana

Informacja

Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.

Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Spirulina

Informacja

 Spirulina jest suplementem diety zawierającym dwa gatunki glonów (sinice): Arthrospira platensis  i Arthrospira maxima, występujących na obszarze jezior w klimacie tropikalnym, zawierającym BCAA [ 3 aminokwasy egzogenne posiadające rozgałęziony łańcuch alifatyczny boczny  (izoleucyna, leucyna i walina) oraz podobny przebieg procesów metabolicznych zachodzących w tkance mięśniowej. W postaci naturalnej występują w pożywieniu wysokobiałkowym zwierzęcym (np.wołowina, proteiny mleczne). BCAA wykazują potencjał antykataboliczny i anaboliczny. Wspomagają nośniki energii w kryzysie energetycznym oraz wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego (likwidują stres, zmniejszają zmęczenie) i aktywność hormonów i kinaz odpowiedzialnych za metabolizm białek. W suplementacji sportowej stosowane są jako elementy wspomagania zdolności wysiłkowych (siły i wytrzymałości) i odnowy biologicznej powysiłkowej; także antykatabolik i katalizator przemian anabolicznych. Przyjmowanie BCAA po wysiłku prawie natychmiast odbudowuje poziom tych aminokwasów we krwi (z pominięciem wątroby) i zasila tkankę mięśniową. Leucyna powoduje aktywację kinazy mTOR (rozpoczynającej anabolizm białek mięśniowych) oraz wykazuje wzmacniające działanie z insuliną, która oddziaływuje na kinazę PI3 i kinazę białkową B). Aminokwasy rozgałęzione BCAA, chętnie stosowane przez sportowców dyscyplin siłowych, siłowo-wytrzymałościowych i wytrzymałościowych], kwasy organiczne (GLA, ALA, kwas linolowy oraz inne) oraz witaminy z grupy B oraz C, D, E. Spirulina poprawia funkcjonowanie układu nerwowego (zwiększa zdolność koncentracji i zapamiętywania), wpływa na obniżenie cholesterolu całkowitego i poziomu trójglicerydów, należy do grupy przeciwutleniaczy. W suplementacji chętnie wykorzystywana przez osoby w podeszłym wieku, dostępna w postaci preparatów odżywczych i funkcjonalnych oraz ze względu na działanie termogeniczne odchudzających, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Olej rybi

Informacja

Olej rybi jest źródłem długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (EPA – kwas eikozapentaenowy; DHA – kwas dokozaheksaenowy), będących elementem błon komórkowych i prekursorem i aktywatorem eikozanoidów. Przy spożywaniu kwasów z rodziny Omega 3 należy zachować równowagę z kwasami Omega 6 (używanie w przedziale od 1 : 6 do 1 : 1). Tłuszcze zawarte w oleju rybim wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, wpływają na dotlenienie organizmu, oraz funkcjonowanie układów: krążenia, oddechowego, nerwowego oraz aparatu ruchu. Dostępny w postaci monopreparatu lub jako składnik suplementów z kategorii „zdrowie i uroda”.

DHA (kwas dokozaheksaenowy)

Informacja

DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.

Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.

EPA (kwas eikozapentaenowy)

Informacja

Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?

EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).

EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Żeń-szeń (Panax ginseng)

Informacja

Żeń-szeń (Panax ginseng) standaryzowany wyciąg 27-30% ginsenozydów. Surowcem jest korzeń żeńszenia właściwego, z którego sporządzany jest wyciąg substancji zwanych ginsenozydami, zawierający 27-30% tego składnika. Korzeń żeńszenia był wykorzystywany od lat w medycynie Wschodu. Wykazuje wielką aktywność biologiczną: zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną, zwiększa witalność, jest przeciwutleniaczem, wzmacnia układ immunologiczny, opóźnia procesy starzenia się.

W suplementacji sportowej wyciągi z korzenia żeńszenia wspomagają zdolności wysiłkowe (przede wszystkim gospodarkę tlenową organizmu) oraz zapewniają szybką odnowę układów: mięśniowego i nerwowego. Wspomagają również zdolności seksualne. Dzięki standaryzacji następuje wyższe stężenie składników poprawiające skuteczność działania, co podnosi cenę preparatu, ale równocześnie gwarantuje jego skład. Preparaty z żeńszenia dostępne na www.muscle-zone.pl

Ginsenozydy

Informacja

Ginsenozydy (saponiny triterpenowe) są substancją czynną biologicznie w korzeniu żeń-szenia, jego liściach i organach generatywnych. Poprawiają dotlenienie tkanek organizmu, wpływając na wzrost zdolności wysiłkowych przy podejmowaniu wysiłku psychofizycznego. Działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo wzmacniając odporność organizmu. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu ograniczają rozwój wolnych rodników tlenowych i białka membranowego mózgu. Poprawiają zdolności seksualne. Stosowane w suplementacji sportowej na zróżnicowanym poziomie treningu. Poprawiają koncentracje i umiejętność zapamiętywania. Dostępne w postaci monopreparatu i mieszanek ziołowych, ziołowo-mineralizujących oraz ziołowo-witaminizujących.

Dawkowanie: 10–50 mg na dobę.

Bioflawonoidy cytrusowe

Informacja

Flawonoidy cytrusowe (Flawanony) - występują w owocach cytrusowych (gorzkich pomarańczach i grapefruicie) i zawierają naryngeninę oraz hespertynę o działaniu silnie przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, a także wspomagają metabolizm wielu substancji. Zwiększają odporność organizmu i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Zmniejszają wydzielanie kortyzolu, przy równoczesnym zwiększaniu hormonu noradrenaliny pozwalając na redukcje tkanki tłuszczowej. Flawonoidy cytrusowe są składnikiem suplementów w kategorii „zdrowie i uroda”, preparatach witaminizujących, termogenikach, mieszanek ziołowych wspomagających funkcjonowanie układu hormonalnego.

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

Informacja

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu).

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy wchodzi w skład preparatów odchudzających (tzw. termogeników), przedtreningowy stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: Brak określonych norm dobowego spożycia. Przy wysokim nadciśnieniu tętniczym oraz przyjmowaniu leków zawierających statynę nie powinno się używać ekstraktu z gorzkiej pomarańczy.

Hesperydyna

Informacja

Hesperydyna (hesperidine) - bioflawonoid występujący w postaci naturalnej w roślinach (owocach, warzywach i ziołach), Jest antyoksydantem wiążącym wolne rodniki tlenowe, wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia (wzmocnienie naczyń krwionośnych, poprawa krążenia). Podnosi skuteczność działania kwasu askorbinowego oraz utrzymując właściwą strukturę kolagenu wpływa na stan tkanki łącznej. Posiada również potencjał przeciwzapalny i przeciwalergiczny (zmniejszający uwalnianie histydyny) oraz zwiększa odporność organizmu. W suplementacji brak monopreparatów hesperydyny. Zarówno w postaci naturalnej, jak i syntetycznej, występuje w połączeniu z kwercetyną, rutyną i kwasem askorbinowym. Dostępny w preparatach prozdrowotnych wspomagających odporność organizmu, a także w niektórych stackach kreatynowych i boosterach azotowych.

Dawkowanie: Zalecane w suplementacji sportowej 20–100mg na dobę.

Żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolium)

Informacja

Żeń-szeń amerykański (Panax quinquefolium) – gatunek rośliny z rodziny araliowatych, pochodzący z rejonów Ameryki Północnej. Głównymi, biologicznie aktywnymi związkami obecnymi w surowcu są ginsenozydy i quinquenozydy, będące saponinami triterpenowymi. Zawartość i rodzaj ginsenozydów jest podobna do żeń-szenia właściwego (P. ginseng). W lecznictwie stosowany jest głównie korzeń żeń-szenia.

Żeń-szeń amerykański wykazuje właściwości adaptogenne, dzięki czemu znalazł zastosowanie w redukowaniu napięcia psychicznego i stresu różnego pochodzenia. Wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz ma działanie antyoksydacyjne, wspomagając zwalczanie stanów zapalnych.

Żeń-szeń amerykański wspiera funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację. Dzięki pobudzającemu działaniu zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, ponadto pomaga zachować witalność, kondycję fizyczną i sprawność seksualną. Połączenie żeń-szenia amerykańskiego z innym adaptogenem, np. Ashwagandhą, wzmocni jego działanie adaptogenne i odmładzające.

Preparaty z żeń-szeniem amerykańskim są szczególnie polecane osobom prowadzącym stresujący tryb życia, wykonującym intensywną pracę fizyczną lub umysłową, w okresach spadku energii i zmęczenia, impotencji oraz w podeszłym wieku w celu wspomagania funkcji poznawczych.

Cholina

Informacja

Cholina należy do grupy witamin B rozpuszczalnych w cieczach. Jest organiczną zasadą azotową zawierającą lecytynę i acetylocholinę. Wspólnie z inozytolem bierze udział w metabolizmie tłuszczów i przemianach cholesterolu zapobiegając się jego osadzaniu na ścianach tętnic oraz złogów w pęcherzyku żółciowym. Dzięki przenikaniu do mózgu zawarta w niej lecytyna usprawnia jego działanie i poprawia pamięć. Stosowana w leczeniu chorób wieku starczego (Alzheimera). Występuje w produktach roślinnych: drożdżach, kiełkach pszenicy, lecytynie, warzywach zielonolistnych i żółtka jaj.

Inozytol

Informacja

Inozytol jest związkiem organicznym z grupy witamin B rozpuszczalnych w płynach, występuje w postaci naturalnej, syntetyzowany w roślinach takich, jak: drożdże piwne, fasola, grejpfruty, kapusta, kiełki pszenicy, melony i zwierzęcych (wątroba).. Wraz z choliną wchodzi w skład lecytyny. Wpływa na odżywianie komórek centralnego układu nerwowego (mózgu), obniżając poziom cholesterolu LDL (złego) dzięki czemu ma zastosowanie w leczeniu choroby Alzheimera i miażdżycy. Działa uspokajająco. Odnotowano korzystne działanie inozytolu na skórę i włosy.

Kwas para-aminobenzoesowy

Informacja

Kwas para-aminobenzoesowy (PABA) jest rozpuszczalny w wodzie, wchodzi w skład kompleksu witaminy B. Syntetyzowany w organizmie. Uczestniczy w przemianach energetycznych (metabolizmie) białek. Stosowany w maściach zapobiega nadmiernemu opalaniu, chroniąc przed promieniowaniem ultrafioletowym. Wpływa korzystnie na stan skóry i owłosienie. Według ostatnich badań w połączeniu z kwasem foliowym pozwala na  przywrócenie siwym włosom koloru naturalnego. Syntetyzowany w organizmie. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: drożdże piwne, kiełki pszenicy, otręby, pełne ziarna i ryż oraz produkty pochodzenia zwierzęcego: wątroba i nerki.

Dawkowanie – brak ścisłych norm dawki dziennej

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Kwas foliowy

Informacja

Kwas foliowy - znany również jako witamina B9, jest syntetyczną wersją folianów występujących naturalnie. Również w organizmie człowieka, w celu osiągnięcia aktywności biologicznej, musi być przekształcony do folianów. W związku z tym, jego suplementacja polecana jest osobom nie mającym problemów ze sprawnością procesu metylacji.

Większości kwas foliowy kojarzy się głównie z okresem okołociążowym. Jest to jak najbardziej uzasadnione skojarzenie. Odpowiednia podaż witaminy B9 warunkuje prawidłowy rozwój płodu i zapobiega zaburzeniom wykształcania się cewy nerwowej u dziecka.

Suplementacja kwasem foliowym wykazuje również korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego u osoby dorosłej. Niektóre źródła wskazują, że sprzyja on zachowaniu korzystnych stanów emocjonalnych. Ponadto, kwas foliowy bierze udział w procesie erytropoezy, przez co jego odpowiednia podaż umożliwia sprawną produkcję krwinek czerwonych.

Suplementację kwasem foliowym powinni rozważyć również mężczyźni borykający się z niską jakością nasienia. Wskazuje się, że wyrównanie podaży witaminy B9 sprzyja zwiększeniu zdolności reprodukcyjnych mężczyzny.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina D

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Miedź

Informacja

Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie  może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.

Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Jod

Informacja

Jod - Ponad dwie trzecie jodu zmagazynowane jest w tarczycy i stanowi składnik produkowanych przez nią hormonów tyroksyny i trójjodotyroniny, pełniących zasadniczą rolę w metabolizmie białek, węglowodanów i minerałów oraz regulujących procesy wzrostu, co powoduje przydatność w suplementacji sportowej. Jest także składnikiem preparatów odchudzających. Reguluje i kontroluje temperaturę ciała. Naturalnym źródłem pozyskiwania jodu są: morszczyn pęcherzykowaty, owoce morza, ryby morskie oraz cebula i warzywa rosnące na glebie zawierającej ten pierwiastek, a przede wszystkim jodowana sól kuchenna..

Niedobór jodu w organizmie powoduje niedoczynność tarczycy, a w konsekwencji nadwagę, spowolnienie umysłowe (do kretynizmu włącznie). Jest przyczyną powstawania wola endemicznego. Niedobór jodu powodować mogą siarkocyjaniny i polifenole (zawarte m.in. w kapuście i kalafiorze), hemaglutyniny występujące w roślinach strączkowych.

Nadmiar jodu może spowodować zahamowanie syntezy hormonów tarczycy (dzieje się tak w niewielkim procencie przypadków).

Dawkowanie: Leczenie jodem powinno odbywać się pod kontrolą lekarza. Zapotrzebowanie dzienne dla dorosłych wynosi 150 mcg. Dla kobiet w ciąży zapotrzebowanie dzienne wzrasta do 175 mcg.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Molibden

Informacja

Molibden (pierwiastek z podgrupy chromowców, la 42, symbol chem. Mo) mikroelement uczestniczący w przemianie metabolicznej węglowodanów i tłuszczów oraz zwiększający przyswajalność żelaza. Stosowany jest w leczeniu niedokrwistości. Dobrze wpływa na samopoczucie.. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz w produktach spożywczych, takich jak: sałaty, kapusta i inne warzywa liściaste zielone, pełne ziarno (zboża, słonecznik itp.)

Ostatnio na blogu

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Rola tłuszczu i jego właściwości w diecie

Jak wiadomo to co jemy ma wielki wpływ na nasz rozwój zarówno intelektualny jaki i fizyczny. Aby w pełni wykorzystać nasz...

czytaj więcej
Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Dlaczego Adrafinil na mnie nie działa?

Adrafinil jest bezpośrednim prekursorem do modafinilu – jednego z najlepiej znanych i najbardziej efektywnych smart drugs. Oznacza to, że ich działanie jest...

czytaj więcej
Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Tłuszcze w diecie – czy powinniśmy ich unikać?

Jeżeli zapoznamy się z różnymi poradnikami zdrowego odżywiania to odkryjemy, że tłuszcz jest rodzajem absolutnego i...

czytaj więcej
Olej z kryla kontra olej rybny: który jest lepszy dla Ciebie?

Olej z kryla kontra olej rybny: który jest lepszy dla Ciebie?

Olej rybny, pochodzący od tłustych ryb, takich jak sardele, makrela i łosoś, jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na...

czytaj więcej
Cynk a przeziębienie

Cynk a przeziębienie

Podawanie pastylek zawierających cynk pacjentom ze zwykłym przeziębieniem nie skróciło czasu trwania infekcji. Badania przeprowadzono na randomizowanej...

czytaj więcej
Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Niedobór witaminy D podczas ciąży wiąże się ze zwiększonym ryzykiem ADHD

Ryzyko wystąpienia ADHD było o 34 procent wyższe u dzieci, których matka miała niedobór witaminy D podczas ciąży, niż u dzieci, których poziom witaminy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027