Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Detonatrol Fat Burner Detonatrol Fat Burner 90 kaps.
Amix
149,00 zł
Magazyn: eu

Detonatrol Fat Burner 90 kaps.

149,00 złz VAT
9,93 zł / porcja
Opis produktu
  • Kompleksowa formuła maksymalizująca efektywność odchudzania
  • Ogranicza odkładanie się tłuszczu
  • Wspomaga metabolizm cukrów
  • Wspiera układ odpornościowy
  • Zwiększa zdolności umysłowe
  • Zwiększa insulinowrażliwość
  • Działa silnie termogenicznie
  • Redukuje stres oksydacyjny
  • Zwiększa beta-oksydację
  • Reguluje apetyt
  • Silnie pobudza

AMIX Nutrition Detonatrol to zaawansowana formuła ułatwiająca spalanie tkanki tłuszczowej oraz zwiększająca ilość energii. Oparta o najbardziej skuteczne substancje aktywne, stanowi radykalne wsparcie procesu odchudzania na wszystkich płaszczyznach.

W produkcie znajdziemy ekstrakty najpopularniejszych substancji powszechnie stosowanych jako stymulatory odchudzania. Dzięki zastosowaniu składników najwyższej jakości (wiele z nich zawarto w opatentowanych formułach cechujących się wybitną efektywnością) i dobraniu ich w najbardziej odpowiednich proporcjach, preparat jest niezwykle skuteczny. Obszerny skład zapewnia wszechstronne wsparcie w trakcie redukcji tkanki tłuszczowej.

Spalacz w spalaczu
Skład suplementu otwiera mieszanka, która sama w sobie stosowana jest jako skuteczny suplement wspomagający odchudzanie. Mowa o Sinetrolu, chronionym patentem miksie ekstraktów z pomarańczy, grejpfruta oraz czerwonej pomarańczy z dodatkiem ekstraktu z guarany. To w pełni naturalne połączenie stanowi niezwykle skuteczny cios wymierzony w tkankę tłuszczową. Oddziałuje on na receptory beta-3 obecne w adipocytach, stymulując aktywność cAMP, która mobilizuje komórki tłuszczowe. W ten sposób uzyskiwany jest rezultat znacznie szybszej redukcji tłuszczu.

Działanie termogeniczne
Dużą część swojej efektywności preparat zawdzięcza silnemu potencjałowi termogenicznemu. Mechanizm ten polega na stymulacji organizmu do produkcji ciepła. Mobilizowane w tym celu są komórki tłuszczowe, dzięki czemu redukcja tkanki tłuszczowej jest szybsza. Szczególnie aktywna w tym obszarze jest kapsaicyna, obecna w składzie suplementu w postaci Capsimax®. Jest to wysoko aktywna biologicznie forma kapsaicyny, pozyskiwana z papryczek chilli. Działanie termogeniczne wykazuje również ujęta w składzie produktu piperyna, obecna w opatentowanej postaci Bioperine®. Poza potencjałem do zwiększania temperatury ciała, pobudza ona metabolizm oraz zwiększa sekrecję enzymów trawiennych ułatwiając przyswajanie pokarmu.

Silne działanie termogeniczne ma też synefryna pozyskiwana z gorzkiej pomarańczy. Jest to jeden z najsilniejszych termogeników naturalnego pochodzenia, wskazywany jako substytut tak silnych substancji jak efedryna. Wpływa na funkcjonowanie współczulnego układu nerwowego, powodując, poza zwiększoną produkcją ciepła, przyspieszenie metabolizmu oraz ogólne pobudzenie. Badania wykazują też, że synefryna ma zdolność do ograniczania apetytu i redukcji ochoty na słodycze.

Względem układu nerwowego działają również zawarte w preparacie ketony malinowe. Powodują one wyrzut noradrenaliny, zwiększając temperaturę ciała oraz stymulując metabolizm. Ponadto, wykazują one zdolność do modyfikacji poziomu adiponektyny, hormonu odpowiedzialnego za większość fizjologicznych funkcji związanych z odkładaniem tkanki tłuszczowej.

Promocja beta-oksydacji
Kwasy tłuszczowe ulegają zamianie w energię dostępną dla organizmu w mitochondriach, w procesie utleniania, zwanym beta-oksydacją. Stymulacja jej tempa sprzyja pozbywaniu się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Suplement dostarcza kwasu hydroksycytrynowego w opatentowanej formule SuperCitriMax®, który znacznie zwiększa tempo beta-oksydacji. Ponadto, wykazuje on zdolność do redukcji apetytu oraz inhibicji lipogenezy.

Metabolizm kwasów tłuszczowych stymuluje także dodatek pokrzywy indyjskiej, dostarczającej forskoliny, która wykazuje zdolność do pobudzania aktywności cAMP. W ten sposób zwiększa stopień utleniania kwasów tłuszczowych oraz bazowy wydatek energetyczny całego ustroju. Forskolina stymuluje też aktywność tarczycy do sekrecji tyroksyny i trójjodotyroniny, które odpowiedzialne są za napędzanie metabolizmu.

Zwiększeniu tempa beta-oksydacji sprzyja również sprzężony kwas linolowy, obecny w preparacie w postaci Clarinol® CLA. Poza stymulacją utleniania kwasów tłuszczowych, wykazuje on zdolność do ograniczania lipogenezy poprzez inhibicję aktywności lipazy lipoproteinowej oraz sprzyja apoptozie adipocytów.

Działanie prozdrowotne
Suplement wspiera również funkcje zdrowotne, szczególnie te, które szczególnie obciążone są w przypadku nadwagi. Obecny w preparacie kwas ursolowy pozyskiwany z liści rozmarynu lekarskiego wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, ale osoby otyłe najbardziej docenią jego zdolność do regulacji poziomu cholesterolu we krwi.

Prozdrowotnie działa również zawarty w preparacie ekstrakt z kory wierzby białej, która dostarcza salicyny o silnym działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwirusowym i przeciwzapalnym. Powszechnie zwany jest on naturalną aspiryną. Moduluje odpowiedź immunologiczną oraz redukuje zapalenia, którym powstawaniu sprzyja nadmierne otłuszczenie ciała.

Zdrowie ustroju wspiera też wyciąg z korzenia imbiru. Choć wykazuje on nieznaczną zdolność do przyspieszania spalania tkanki tłuszczowej, najbardziej imponujące efekty osiąga względem funkcji układu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku trawiennego i enzymów, reguluje funkcje jelit, pozwala pozbyć się zaparć. Ma również zdolność do stymulacji układu odpornościowego.

Osoby z nadwagą mają również często problem z regulacją poziomu cukru we krwi. Jest to jednocześnie efekt, jak i przyczyna otyłości. Suplement wspiera także ten obszar zdrowia, dostarczając wyciągu z liści Banaba. Są one źródłem kwasu hydroksyursolowego. Wykazuje on zdolność do regulacji receptorów insulinowych GLUT4, zwiększając insulinowrażliwość oraz pomagając w optymalizacji poziomu cukru we krwi.

Zwiększenie zdolności poznawczych
W trakcie okresu redukcji tkanki tłuszczowej, w wyniku ciężkich treningów i diety ze znacznym deficytem kalorycznym, często dochodzi do obniżenia sprawności intelektualnej. Aby temu zapobiec, producent suplementu zawarł w preparacie kompleks substancji aktywnych modyfikujących funkcje umysłowe oraz emocjonalne. Różeniec górski jest niezwykle efektywnym adaptogenem, zwiększającym tolerancję na stres. W przypadku zbyt wysokiego poziomu kortyzolu (hormonu stresu, który jest potężnym wrogiem odchudzania), obniża jego poziom do fizjologicznych wartości. Ponadto, reguluje funkcje układu nerwowego, ułatwia skupienie i zapamiętywanie.

Względem zdolności umysłowych w suplemencie niezwykle efektywna jest Bacopa Monnieri. Zawiera ona bakozydy, stymulujące funkcje poznawcze. Badania wskazują, że suplementacja Bacopa Monnieri sprzyja zwiększeniu zdolności do zapamiętywania, koncentracji i kojarzenia faktów. W Ajurwedzie (tradycyjnej medycynie indyjskiej) jest też stosowana jako środek wspomagający funkcjonowanie układu pokarmowego.

W preparacie znajdziemy również najbardziej powszechny stymulant, kofeinę bezwodną. Stanowi ona czynnik warunkujący działanie kawy, stanowi najlepiej poznaną substancją pobudzającą. Dzięki swojemu unikalnemu mechanizmowi działania jest bezpiecznym sposobem na redukcję zmęczenia oraz poprawę zdolności umysłowych i wysiłkowych. Poza dostarczeniem potężnej porcji energii, kofeina usprawnia metabolizm sprzyjając odchudzaniu.

Działanie antyoksydacyjne
W suplemencie zawarto również dwie substancje cechujące się wysoką zawartością polifenoli, które są silnymi antyoksydantami - ekstrakty z zielonej herbaty oraz zielonej kawy. 

Witaminowe wsparcie odchudzania
W suplemencie zawarto także kompleks witaminowy, zwiększający efektywność redukcji tkanki tłuszczowej. Witamina C poza silnym działaniem antyoksydacyjnym i wspieraniu funkcji układu odpornościowego, ma też zdolność do regulacji gospodarki insulinowej, wspierając metabolizm węglowodanów. Wpływ na przyswajanie cukrów ma także obecna w składzie witamina B6, która dodatkowo bierze udział w procesie wytwarzania krwinek czerwonych oraz reguluje skurcz mięśnia sercowego, wspierając funkcje układu krwionośnego. Z kolei niacyna tworzy oksyreduktazę, która zaangażowana jest w przyswajanie wszystkich substancji odżywczych. Ponadto, ułatwia trawienie poprzez pobudzanie sekrecji soku żołądkowego oraz reguluje profil lipidowy.

AMIX Detonatrol Fat Burner zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji obszernością swojego składu. Dzięki temu, jest niezwykle wszechstronnym i skutecznym preparatem. Pomimo mnogości substancji aktywnych, nie ma tu przypadku i każda z nich wspiera redukcję tkanki tłuszczowej swoim działaniem. Odpowiednie proporcje oraz najwyższa jakość składników czynią suplement niezwykle efektywnym, kompletnym spalaczem tłuszczu.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 90 kapsułekPorcja dzienna: 6 kapsułekIlość porcji w opakowaniu: 15
w porcji (6 kapsułek)zawartość%ZDS
Opatentowany Ekstrakt z Owoców Cytrusowych i Guarany Sinetrol® XPUR900mg*
Ekstrakt z pomarańczy (Citrus aurantium var. dulcis)
Ekstrakt z grejpfruta (Citrus grandis)
Ekstrakt z czerwonej pomarańczy (Citrus sinensis L. Osbeck)
Ziarna guarany (Paulinia cupana L.)
Thermo & Performance Detonator2 147,5 mg*
Ketony malinowe500mg
Kofeina bezwodna300mg
Ekstrakt z Ziaren Kawy Zielonej (standaryzowany na 45% polifenoli)200mg
Clarinol® CLA (Sprzężony Kwas Linolowy)200mg
SuperCitriMax® HCA (zawiera 100mg kwasu hydroksycytrynowego)200mg
Pokrzywa indyjska (standaryzowane na 10% forskolin)200mg
Różeniec górski (standaryzowane na 4% rozawin)100mg
Bacopa monnieri (Brahmi) (standaryzowane na 20% bakozydów)100mg
Ekstrakt z kory wierzby białej (standaryzowany na 15% salicyny)100mg
Ekstrakt z korzenia imbiru (standaryzowany na 5% gingeroli)100mg
Ekstrakt z liści zielonej herbaty (standaryzowany na 45% polifenoli, 30% katechin, 10% EGCG)100mg
Kwas ursolowy (z ekstraktu liści rozmarynu lekarskiego)20mg
Ekstrakt z liści Banaba (standaryzowany na 1% kwasu hydroksyursolowego)10mg
Gorzka Pomarańcza (standaryzowane na 95% synefryny)10mg
Capsimax® (owoce papryki)5mg
Bioperyna (BioPerine®) (standaryzowane na 95% piperyny)2,5mg
Witamina C (kwas askorbinowy)80mg100%
Witamina B3 (Niacyna)20mg125%
Witamina B6 (chlorowodrek pirydoksyny)10mg714%

Pozostałe składniki

SINETROL® XPUR [Ekstrakt z pomarańczy (Citrus aurantium var. dulcis), ekstrakt z grejpfruta (Citrus grandis), ekstrakt z czerwonej pomarańczy (Citrus sinensis L Osbeck), nasiona guarany (Paulinia cupana L.)], żelatynowa kapsułka (czysta żelatyna, woda, dwutlenek tytanu), ketony malinowe, kofeina bezwodna, ekstrakt z nasion zielonej kawy, Clarinol® CLA (sprzężony kwas linolowy), ekstrakt z garcinia cambogia SuperCitriMax (50% HCA), White Willow Bark - ekstrakt, Rhodiola Rosea, Bacopa Monnieri, Ekstrakt z korzenia imbiru, Ekstrakt z zielonej herbaty, kwas askorbinowy, niacyna, Kwas ursolowy (Ekstrakt liści rozmarynu), pirydoksyna HCl, Banaba - ekstrakt z liści, Capsimax® (owoce capsicum), Bioperine®, substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, stearynian magnezu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Sinetrol

Informacja

Sinetrol opatentowana formuła kompleksu ekstraktów pochodzenia roślinnego, zawierająca ekstrakty: z gorzkiej i czerwonej pomarańczy, grapefruita oraz guarany, standaryzowane na wysoką zawartość polifenoli o zawartości kofeiny do 3 %. Ze względu na potencjał termogeniczny sinetrol, wykazywany synergizm w połączeniu z innymi termogenikami,  jest składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie i redukcję tkanki tłuszczowej. Ze względu na stosunkowo niska zawartość kofeiny może być stosowany w godzinach wieczornych nawet u osób wykazujących nadwrażliwość na działanie kofeiny.  Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach).Ekstrakt w grapefruita (Citrus paradisi) owoc (Fructus citri paradisi) rośliny dostępny jedynie z importu, będący surowcem spożywczym i leczniczym. Jest źródłem cukrów prostych, flawonoidów, karotenów, pektyn oraz witamin (z grupy B, C, E) oraz furanokumaryny (ze względu na wpływ enzymatycznej aktywności wątroby, mogą utrudniać przyswajalność leków). Dzięki zawartości narynginy, naryngeniny i nobiletiny wykazują wysoki potencjał przeciwutleniający, wpływający na obniżenie poziomu wolnych rodników tlenowych. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływa na poziom lipidowy i insulinowy organizmu oraz zwiększa odporność. Ekstrakt z  Guarany (Paulinia cupana) zawiera alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów.  W suplementacji sportowej preparaty zawierające sinetrol służą w programach redukcji tkanki tłuszczowej i odchudzania. Dostępny na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo 300 – 600 mg/24h

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy

Informacja

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy jest szeroko stosowany w procesie redukcji masy ciała, zarówno wśród sportowców, osób aktywnych, jak i prowadzących tzw. „siedzący tryb życia”. Jest źródłem synefryny i oktopaminy, które w połączeniu z kofeiną i polifenolami zawartymi w zielonej herbacie wpływają na lipolizę, uwalniając kwasy tłuszczowe z adipocydów, powodując poprzez zwiększony wydatek energetyczny, ich spalanie w źródłach energii życiowej komórki (mitochondriach). Cieszy się popularnością po zdelegalizowaniu przez WADA efedryny (niebezpiecznej dla organizmu).

Ekstrakt z gorzkiej pomarańczy wchodzi w skład preparatów odchudzających (tzw. termogeników), przedtreningowy stacków kreatynowych i boosterów azotowych.

Dawkowanie: Brak określonych norm dobowego spożycia. Przy wysokim nadciśnieniu tętniczym oraz przyjmowaniu leków zawierających statynę nie powinno się używać ekstraktu z gorzkiej pomarańczy.

Ekstrakt z grejpfruta

Informacja

Ekstrakt z grejpfruta (Citrus paradisi) - Jest źródłem cukrów prostych, flawonoidów, karotenów, pektyn oraz witamin (z grupy B, C, E) oraz furanokumaryny (ze względu na wpływ enzymatycznej aktywności wątroby, mogą utrudniać przyswajalność leków). Dzięki zawartości narynginy, naryngeniny i nobiletiny wykazują wysoki potencjał przeciwutleniający, wpływający na obniżenie poziomu wolnych rodników tlenowych. Wspomaga procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Wpływa na poziom lipidowy i insulinowy organizmu oraz zwiększa odporność. Jest składnikiem suplementów stosowanych w redukcji tłuszczowej masy ciała oraz preparatów podnoszących odporność immunologiczną, a także działających witaminizująco, witaminizująco-mieneralnych, stacków kreatynowych, kompleksów przeciwutleniaczy i protestosteronowych, przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie.

Dawkowanie: W zależności od stężenia surowca od kilkudziesięciu do kilkuset mg na dobę.

Guarana

Informacja

Guarana (Paulinia cupana) jest rośliną z rodziny mydleńcowatych, której nasiona zawierają alkaloid purynowy (kofeinę), działającą stymulująco na organizm sportowca. Zawartość kofeiny w nasionach guarany waha się między 4 a 8 %. Sproszkowane nasiona stanowią surowiec suplementów. Dzięki powolnemu uwalnianiu kofeiny w przewodzie pokarmowym człowieka pobudzenie następuje dłużej i jest mniej gwałtowne, niż przy spożyciu mocnej kawy czy naparów z kofeiny. Wyciągi z guarany wspomagają organizm sportowca , zwiększają jego zdolność wysiłkową i wytrzymałość (szczególnie tlenową). Guarana jest równocześnie składnikiem spalaczy tłuszczów. Często występuje w połączeniu z ekstraktami różnych roślin (np. zielonej herbaty, pieprzu Cayenne, substancjami ziołowymi i syntetycznymi). Poza naparami guarana jest dostępna w postaci jednoskładnikowych proszków rozpuszczalnych w wodzie, kapsułek, a także butelkowanych napoi i koncentratów.

Dawkowanie: W przeliczeniu na kofeinę 100–300 mg na porcję, w zależności od potrzeb.

Ketony malinowe

Informacja

Ketony malinowe są związkami fenolowymi,nasilającym lipolizę, występującymi w owocach maliny. Dzięki tej właściwości zmniejsza ryzyko powstawania tłuszczów w czasie wysokokalorycznej diety, reguluje poziom lipidowy krwi, obniżając wartość frakcji LDL cholesterolu. W połączeniu z kofeiną, zieloną herbatą i innymi termogenikami wspomaga proces redukcji tkanki tłuszczowej w programach kontroli masy ciała. Ze względu na koszt na skalę przemysłową syntetyzowany z kumaroilo-CoA. Dostępny w postaci suplementów diety oraz zaawansowanych spalaczy tłuszczu.

Dawkowanie: 100–300 mg na dobę.

Kofeina

Informacja

Kofeina (1,3,7-trimetyloksantyna, 1-metyloteobromina) jest alkaloidem purynowym występującym w stanie naturalnych w roślinach (Coffea arabica, Camelia sinensis, Paulinia cupana, Ilex paraguariensis), pełniącym rolę naturalnego pestycydu działającego toksycznie na owady. Specyficzny zapach i smak odstrasza również zwierzęta roślinożerne. Kofeina w organizmie ludzkim blokuje receptory adenozynowe w mózgu, zwalczając objawy zmęczenia i pozwalając na zaktywizowanie działań. Ma korzystny wpływ na gospodarkę tlenową, przez co zwiększa zdolności wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) oraz przyśpiesza regenerację powysiłkową. W suplementacji sportowej kofeina jest stosowana jako środek pobudzający układ nerwowy. Posiada potencjał termogeniczny i w połączeniu z innymi substancjami (np. polifenolami, występującymi zarówno w ziarnach kawy, jak ziarnie kakaowca, liściach herbaty i mate) może skutecznie uczestniczyć w redukcji tkanki tłuszczowej. Wchodzi w skład wielu suplementów pobudzających (stacków kreatynowych, no-boosterów, napojów). Jest składnikiem spalaczy tłuszczu. Występuje również w postaci monopreparatów.

Dawkowanie: 100-600 mg na dobę. Ze względu na długie uwalnianie aktywności nie należy stosować w godzinach wieczornych, przed zaśnięciem.

Ekstrakt z ziaren kawy (50% polifenoli)

Informacja

Ekstrakt z ziaren kawy zawierający dzięki procesowi standaryzacji 50% polifenoli. Jakość polifenoli w ekstrakcie z ziaren kawy jest porównywalna z właściwościami tych związków m.in. w zielonej herbacie i pestkach winogron. Nasilają procesy spalania tłuszczu i hamują jego zatrzymywanie w organizmie, Podstawowym składnikiem ekstraktu jest kwas chlorogenowy będący przeciwutleniaczem ułatwiającym wchłaniania glukozy z układu trawiennego, wpływającym na redukcję tłuszczowej masy ciała, poprawiającym skład ciała i estetykę sylwetki. Coffe bean extract jest składnikiem wielu suplementów odchudzających i różnych preparatów poprawiających ogólny stan zdrowia.

CLA

Informacja

Sprzężony kwas linolowy CLA (kwas cis-9,trans-11-oktadekadienowy) – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, będący izomerem kwasu linolowego. Źródłem pozyskiwania CLA są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (mięsie wołowym i wysokotłuszczowych produktach z mleka – m.in. maśle). Mimo niepełnych badań naukowych nad jego działaniem w organizmie ludzkim, przyjmuje się iż posiada działanie przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Przyśpiesza tempo przemian metabolicznych oraz zmniejsza aktywność enzymów trawiennych i znajduje zastosowanie w dietach odchudzających, pomagających kształtować sylwetkę. Suplementy zawierające CLA (lub monopreparat CLA) są wskazane dla osób o różnej aktywności fizycznej (od sportów wysiłkowych, aż po małą aktywność fizyczną) dla redukcji tkanki tłuszczowej i poprawy masy ciała.

Dawkowanie: 3–6 gramów na dobę w podzielonych dawkach podczas posiłków.

Kwas linolowy

Informacja

Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:  w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia

HCA (Kwas hydroksycytrynowy)

Informacja

HCA (kwas hydroksycytrynowy) kwas organiczny występujący w skórce i owocach roślin: Tamarindus i garcynia, będący inhibitorem liazy cytrynianowej, może zmniejszać łaknienie i przyjmowanie pokarmów oraz spowalniać syntezę kwasów tłuszczowych oraz zwiększać syntezę glikogenu w wątrobie. Stosowany w suplementacji sportowej jako czynnik kontroli masy ciała podczas redukcji tkanki tłuszczowej, a także profilaktycznie przy spożywaniu posiłków wysokokalorycznych. Może być wykorzystywany w diecie odchudzającej dla osób o niskiej aktywności fizycznej. Jest dostępny w postaci monopreparatów oraz preparatów wieloskładnikowych odchudzających działających neutralnie u osób uwrażliwionych na działanie kofeiny.

Dawkowanie: 300-1200 mg na dobę w dawkach dzielonych.

Różeniec górski

Informacja

Różeniec górski (Rhodiola rosea) - ze względu na stosowanie w medycynie Wschodu jego korzenia, nosi również nazwę Złoty korzeń. Stosowanie preparatu poprawia wydolność psychofizyczną, zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój, łagodzi stres i depresję. Zawiera wiele składników aktywnych biologicznie, takich jak: flawonoidy, polifenole, proantycyjanidy i taniny.  W suplementacji sportowej stosowane są wyciągi ze złotego korzenia w okresie intensywnych treningu, w celu poprawy odporności na przeciążenia, w przypadkach obciążenia stresowego na poprawę samopoczucia i przyspieszenia regeneracji potreningowej. Korzeń rożeńca górskiego dostępny jest w postaci monopreparatów oraz jest składnikiem suplementów o wszechstronnym działaniu. W badaniach klinicznych podawany podczas leczenia umiarkowanej depresji podawano chorym dawkę 380-680mg/24h, bez skutków ubocznych.

Dawkowanie: W suplementacji sportowej 200 mg ekstraktu podawane w dwóch dawkach (rano i po południu).

Bacopa monnieri (Brahmi)

Informacja

Bacopa monnieri (bakopa drobnolistna) - roślina z rodziny Scropfulariacea, bogata w szereg składników aktywnych, takich jak: bakozyd (A i B), monnieryna, hersaponina, alkaloidy (herpestyna, brahmina), mannitol, fitosterole i flawonoidy. Posiada właściwości pobudzające wpływające na pamięć i koncentrację. Jest przeciwutleniaczem oraz wpływa korzystnie na odnowę biologiczna organizmu. Przyspiesza syntezę białek oraz posiada działanie adaptogenne. Chętnie stosowana przez studentów w okresie przygotowań na sesje egzaminacyjne, w suplementacji sportowej zalecana w okresie nasilenia treningów, podczas zawodów sportowych (rzadziej przed doraźnym wysiłkiem fizycznym). Wchodzi w skład stacków kreatynowych, no-boosterów oraz preparatów ziołowych wspomagających zdolność koncentracji i nastrój.

Ekstrakt z kory wierzby białej

Informacja

Ekstrakt z kory wierzby białej (Salix alba) stanowi bogate źródło salicylanów (m.in. kwasu salicylowego należącego do hydroksykwasów karboksylowych). Składniki ekstraktu mają działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne. W połączeniu z kofeiną, wyciągem z gorzkiej pomarańczy (synefryną) i ekstraktem zielonej herbaty (ECGC) mogą przyśpieszać redukcję tkanki tłuszczowej (odchudzanie). Jest termogenikiem przyśpieszającym spalanie tłuszczu. Ze względu na alergenne działanie salicylanów nie zaleca się używania osobom uczulonym. Stosowany w suplementacji osób aktywnych w programach wspomagających funkcjonowanie aparatu ruchu, redukcję tkanki tłuszczowej.

Ekstrakt z korzenia imbiru

Informacja

Wyciąg z korzenia imbiru jest ekstraktem z imbiru – rośliny występującej w strefach tropikalnych Azji i Australii, w gatunku imbirowatych (do imbirowatych należą również kurkuma i kardamon stanowiące podobnie jak imbir cenną przyprawę kuchenną). Cechuje się wysoką zawartością gingeroli (pochodne fenylopropanu), działających przeciwzapalnie, napotnie, nagrzewająco, przeciwutleniająco ograniczając utlenianie cholesterolu LDL i odkładanie się blaszek miażdżycowych na ścianach naczyń krwionośnych. Stosowany w preparatach redukujących tkankę tłuszczową. W połączeniu z glukozaminą i kurkuminą wpływa na regenerację stawów, leczenie kontuzji układu ruchu i jego regenerację. W suplementacji sportowej wykorzystywany jest potencjał prozdrowotny i termogeniczny korzenia imbiru.

Dawkowanie: 50–200 mg na dobę.

Ekstrakt z liści zielonej herbaty

Informacja

Ekstrakt z zielonej herbaty jest koncentratem zawierającym związki biologicznie aktywne: polifenole (m.in. katechinę, w postaci EGCG – galusan epigalokatechiny), wykazujące właściwości antyoksydacyjne oraz niewielki potencjał termogeniczny, modyfikujący działanie metabolity testosteronu DTH. Ekstrakt z zielonej herbaty jest składnikiem wielu suplementów diety sportowej, zawierającej spalacze tłuszczu, działających prozdrowotnie i witaminizująco; jak i dla osób o niewielkiej aktywności fizycznej jako przeciwutleniacz i środek odchudzający. Dostępny zarówno w postaci monopreparatów, gotowych napoi, a przede wszystkim ekstraktu w sprzedaży.

Dawkowanie: 200–500 mg na dobę (zależnie od zawartości innych bioskładników aktywnych).

EGCG

Informacja

EGCG (galusan epigalokatechiny) - związek występujący w postaci naturalnej w liściach herbaty zielonej i szałwi muszkatołowej. Silny przeciwutleniacz powodujący usuwanie wolnych rodników tlenowych poza organizm. Posiada potencjał termogeniczny (spotęgowany przy połączeniu z innymi substancjami m.in. kofeiną, kapsaicyną itp.), pozwalający na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Wpływa profilaktycznie na skutki przerostu gruczołowego krokowego (prostaty) i łysienia typu męskiego. Zalecany do stosowania osobom aktywnym fizycznie i zawodowo, dla utrzymania składu ciała i estetyki sylwetki. Jest składnikiem spalaczy tłuszczu, pozwalających na szybsze odchudzenie.

Dawkowanie: 50–500 mg na dobę.

Kwas ursolowy

Informacja

Kwas ursolowy (Ursolic acid) jest związkiem organicznym zaliczanym do izoprenoidów. W postaci naturalnej występuje w produktach roślinnych: owocach (jabłka, jagody), surowcach zielarskich (liście szałwii, owoc głogu). Chroni komórki wątroby oraz wpływa na poziom glukozy i poziom lipidów we krwi. Jako inhibitor aromatazy wpływa na obniżenie poziomu żeńskiego hormonu płciowego estrogenu, powodując u mężczyzn poprawę estetyki sylwetki. Brak monopreparatów kwasu ursolowego na rynku suplementów. W suplementacji sportowej stosowany w sportach sylwetkowych wchodzi w skład wieloskładnikowych zaawansowanych preparatów zwiększających poziom testosteronu oraz niektórych stacków kreatynowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia

Ekstrakt z liści Banaba

Informacja

Ekstrakt z liści Banaba (Lagerstroemia indica) roślina wykorzystywana od wieków przez ludność zamieszkującą Filipiny do skutecznego regulowania poziomu cukru we krwi. Posiada lekko diuretyczne działania i wspomaga skutecznie redukcję tkanki tłuszczowej. Surowcem jest liść Banaby zawierający kwasy (2a-hydroksyursolowego [corsolic acid] oraz elagowego) i garbniki. Corsolic acid jest aktywatorem glukozy (GLUT 4) działającym insulinopodobnie, ułatwiając przyswajanie glukozy i wysycenie komórek mięśniowych.

W suplementacji sportowej Ekstrakt z liści Banaba stosowany jest jako składnik regulujący gospodarkę insulinową, wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej oraz poprawiających przyswajalność pokarmów przez tkankę mięśniową.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Bioperyna (BioPerine®)

Informacja

Bioperyna - wyciąg z czarnego pieprzu, będącym źródłem alkaloidu roślinnego piperyny (l-piperoylpiperydinyna), zmagającego wydzielanie soków trawiennych i wpływającego na zwiększenie dostępności pokarmów (a także innych związków chemicznych) oraz  regulującego pracę przewodu pokarmowego. Poprzez dostępność pokarmów i środków chemicznych wpływa pośrednio na rozbudowę tkanki mięśniowej oraz zwiększa zdolności wysiłkowe (psychofizyczne). Odnotowano pozytywne działanie na układ odpornościowy oraz nasilanie procesów lipolizy. Dostępna w postaci monopreparatów i jako składnik suplementów i odżywek.

Dawkowanie: od 5-10 mg na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Kwas askorbinowy

Informacja

Kwas askorbinowy – witamina C. Jej aktywna biologicznie forma to izomer L, który skręca światło spolaryzowane w prawo, jest więc prawoskrętny (nie istnieje lewoskrętna witamina C). Jest silnym przeciwutleniaczem, redukuje ilość wolnych rodników, ograniczając stres oksydacyjny, który jest czynnikiem prowadzącym do apoptozy komórek, przez co wskazywany jest jako jedna z przyczyn zwiększonego tempa starzenia się.

Wspiera funkcje układu immunologicznego, zwiększa odporność organizmu. Jest niezbędnym elementem na szlaku syntezy kolagenu, przez co korzystnie wpływa na stan tkanki łącznej. Wspiera w ten sposób również gojenie się ran oraz zwiększa wytrzymałość naczyń włosowatych. Bierze udział w przemianach tyrozyny i karnityny, a także niektórych substancji odżywczych, przez co ma wpływ na metabolizm. Może również oddziaływać na funkcje układu nerwowego, zmniejszając uczucie zmęczenia psychicznego.

Zwiększenie podaży witaminy C jest sugerowane szczególnie w okresach zwiększonego obciążenia organizmu, w stanach pochorobowych oraz w celu przyspieszenia regeneracji. Wskazaniem do przyjmowania jej w zwiększonych dawkach jest również ciężka praca fizyczna oraz intensywne treningi.

Witamina B3

Informacja

Witamina B3 (witamina PP, niacyna, kwas nikotynowy, nikotynamid) jest amidem kwasu nikotynowego niacyny. Jest stosowana we współdziałaniu z witaminami B1, B2 i B6 w syntezie hormonów w okresie karmienia piersią. Zapewnia prawidłowe działanie mózgu i układu nerwowego. Jest pomocna w stanach zapalnych skóry. Konieczna do procesów syntezy hormonów płciowych, estrogenów, testosteronu, kortyzonu i insuliny. Nie traci swych właściwości w procesie wytwarzania i magazynowania. Źródłem pozyskiwania witaminy PP są zarówno produktu pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, jaja, ryby), jak i roślinnego (daktyle, figi, orzechy, śliwki).

Dawkowanie: 2-12 mg/dzień dla dzieci, 14 mg/dzień dla kobiet, 16 mg/dzień dla mężczyzn oraz 17-18 mg/dzień dla kobiet w ciąży czy też karmiących.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Ostatnio na blogu

Dynamika a izometria

Dynamika a izometria

Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...

czytaj więcej

Chaga – siła natury!

Chaga – siła natury!

Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...

czytaj więcej

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate

Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....

czytaj więcej

Kofeina – naturalna dawka energii

Kofeina – naturalna dawka energii

Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...

czytaj więcej

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?

Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...

czytaj więcej

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Hantle i wyciągi jako uzupełnienie treningu siłowego

Swego czasu bardzo modne było twierdzenie, że jedynym męskim treningiem jest trening ze sztangą, z dużymi ciężarami i na niską ilość powtórzeń. Ludzie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027