Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
TruFlora TruFlora

Master Supplements TruFlora jest suplementem diety, w skład którego wchodzi unikalna kombinacja probiotyku i enzymów trawiennych.  W każdej kapsułce znajdują się trzy szczepy probiotyczne (Bacillus coagulans, Lactobacillum plantarum, Lactobacillum salivarius), zawierające łącznie aż 15 mld CFU (jednostek tworzących kolonie) oraz dwa istotne enzymy przetwarzające celulozę: betaglukanaza i hemicelulaza.

Takie połączenie aktywnych składników stawowi idealne wsparcie dla układu pokarmowego, szybko przywraca prawidłowe funkcjonowanie jelit, pozwala utrzymywać zdrową mikroflorę organizmu.

Zawarte w TruFlora szczepy probiotyczne są kwasoodporne, co pozwala im przetrwać w niesprzyjającym, kwaśnym środowisku żołądka i bezproblemowo dotrzeć do miejsca swojego działania, czyli jelit. Zawarty w kapsułkach alginian sodu (naturalna substancja otrzymana wodorostów) tworzy żelową warstwę ochronną, która pozostaje nienaruszona aż do momentu dostania się do jelita cienkiego. Dzięki temu mamy pewność, że kompletna dawka probiotyku i enzymów nie ulegnie zniszczeniu tuż po dostaniu się do naszego organizmu, ale trafi do miejsca swego przeznaczenia i właściwie spełni swoje zadanie.

Czym są probiotyki i jak działają na nasz organizm
Mianem probiotyków określamy korzystne, pożyteczne bakterie, które po spożyciu osiedlają się w organizmie wywierając na niego pozytywny wpływ. Do najczęściej stosowanych i najlepiej poznanych należą dwa probiotyczne szczepy: Laktobakterie i Bifidobakterie

Bakterie probiotyczne kolonizują układ pokarmowy i pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory, nie dopuszczając do rozprzestrzeniania się niekorzystnych mikroorganizmów. Same, po zasiedleniu ustroju człowieka, nie dają żadnych efektów ubocznych.

Wybierając probiotyki należy zwrócić szczególną uwagę na ich zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka i złożonym procesie trawienia. Aby probiotyk spełnił swoje zadanie musi bezpiecznie dotrzeć do jelit i dopiero tam osiedlić się i założyć kolonie. Istotna jest również dawka żywych komórek probiotycznych (mierzona jako CFU, czyli jednostki tworzące kolonie). Przyjmuje się, że aby probiotyk spełnił swoją funkcję musi zawierać przynajmniej 10 mld CFU.

Wsparcie systemu odpornościowego
Nie bez powodu mówi się, ze zdrowie zaczyna się w jelitach. Szacuje się, że to właśnie tam znajduje się około 70% naszego układu odpornościowego. Jeżeli dojdzie do dysbiozy, czyli zaburzenia mikroflory, polegającego na namnożeniu niekorzystnej flory bakteryjnej, organizm będzie chorował. 

Probiotyki przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu mikroflory jelitowej, w konsekwencji czego wspomagają ogólną odporność organizmu. Działają na trzy różne sposoby:
- uśmiercają szkodliwe mikroorganizmy lub hamują ich wzrost poprzez odcięcie ich od dostępu do substancji odżywczych, niezbędnych do życia i rozwoju
- produkują substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze
- produkują kwas mlekowy, który wpływa na obniżenie odczynu pH jelit i prowadzi do zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów

Regulacja działania układu trawiennego
Poprawa funkcjonowania układu trawiennego za sprawą probiotyków jest możliwa dzięki dwóm ważnym produkowanym przez nie substancjom. Są nimi kwas mlekowy i bakteriocyny.

Kwas mlekowy w istotny sposób wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie białek i poprawia perystaltykę jelit.

Bakteriocyny stanowią grupę antybakteryjnych substancji białkowych, które pomagają zwalczać oporne szczepy bakterii. Działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie w odniesieniu do wielu mikroorganizmów, jak choćby niebezpiecznych bakterii z grupy Salmonella, E. Coli, czy Listeria.

Probiotyki mogą ułatwić trawienie laktozy. Nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (gazy, bóle, wzdęcia, biegunki) występujące po spożyciu pokarmów zawierających laktozę (głównie mleko i jego przetwory) mogą być skutecznie złagodzone poprzez podanie probiotyków. Główną przyczyną nietolerancji laktozy jest brak, lub niewystarczająca ilość laktazy – enzymu niezbędnego do metabolizmu laktozy. Skuteczność probiotyków w tym zakresie wynika ze zdolności do wytworzenia innego enzymu (beta galaktozydazy) umożliwiającego rozłożenie laktozy.

Probiotyki skutecznie wspomagają proces trawienny, poprawiają działanie śluzówki jelit, uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, zapobiegając przedostawaniu się do krwi szkodliwych substancji. Tym samym minimalizują prawdopodobieństwo występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Poprawa perystaltyki jelit korzystnie normuje pracę układu pokarmowego, likwidując uciążliwe zaparcia, biegunki, wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości. Regularne stosowanie probiotyków pomaga szybko i bezpiecznie pozbyć się uczucia dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej. 

Rola enzymów w procesie trawienia  
Enzymy trawienne to wydzielane w układzie pokarmowym wielocząsteczkowe katalizatory, których głównym zadaniem jest rozkład pokarmów w absorbowalne składniki odżywcze. Bez tego żaden spożywany pokarm nie mógłby zostać przyswojony do krwiobiegu.

Współcześnie pożywienie jest poddawane coraz bardziej zaawansowanym procesom obróbki i często okazuje się, że naturalne enzymy trawienne człowieka są niewystarczające do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Niestrawione resztki trafiają do okrężnicy, gdzie powodują wiele uciążliwych dolegliwości, jak gazy, wzdęcia, uczucie ściśnięcia żołądka, biegunki. Niedostateczne strawienie jedzenia prowadzi również do niedożywienia organizmu, który nie jest w stanie czerpać z pożywienia wystarczającej ilości substancji odżywczych. 

Poprawa trawienia dzięki betaglukanazie i hemicelulazie
Natura wyposażyła organizm człowieka w szereg różnych enzymów trawiennych, pozwalających na całkowite i bezpieczne trawienie białka, tłuszczy i węglowodanów. Ludzki organizm nie produkuje jednak enzymów trawiennych, które przetworzyłyby celulozę (włókna roślinne), czyli błonnik będący istotną część warzyw, które są podstawą każdej zdrowej diety.

Błonnik, który trafia do naszego organizmu jest rozkładany przez mikroorganizmy bytujące w jelicie grubym na cząsteczki, które następnie ulegają fermentacji. Odbywającemu się w okrężnicy procesowi fermentacji może towarzyszyć szereg nieprzyjemnych dolegliwości, jak gazy i wzdęcia.

Z pomocą przychodzi nam suplementacja enzymów trawiących celulozę, do których należą betaglukanaza i hemicelulaza. Przetwarzają one błonnik na mniejsze cząsteczki, bezproblemowo przechodzące przez układ trawienny. W rezultacie włókna roślinne zostają nie tylko lepiej i sprawniej strawione, ale także zwiększa się absorpcja korzystnych substancji zawartych w niezwykle istotnych dla naszego zdrowia pokarmach roślinnych.

Co ważne, suplementy zawierające enzymy trawiące celulozę rozkładają błonnik nie uwalniając przy tym wolnego cukru, dzięki czemu nie przyczyniają się do poposiłkowych skoków glukozy.

Badania sugerują również, że hemicelulaza może być skuteczna w walce z przerostem Candidy (rodzina grzybów występująca w przewodzie pokarmowym).

Flora bakteryjna naszego układu pokarmowego to dynamiczny ekosystem, który zmienia się pod wpływem różnych czynników. Stres, przemęczenie, błędy w odżywianiu, choroby leczone antybiotykami , nadużywanie alkoholu, przyczyniają się do zachwiania równowagi w naszych jelitach. Wraz z wiekiem maleje również produkcja istotnych enzymów trawiennych, jest ona niedostateczna również u osób ciepiących na przewlekłe stany chorobowe.

Warto wówczas pomyśleć o wsparciu organizmu poprzez dostarczenie niezbędnych probiotyków i enzymów trawiennych z zewnątrz, w postaci suplementów. Z pomocą przychodzi nam bezpieczny suplement TruFlora, który w wyjątkowy sposób łączy w sobie zarówno korzystne szczepy probiotyczne, jak i niezbędne do prawidłowego trawienia enzymy. Master Supplements TruFlora skutecznie wspiera odporność i pozwala pozbyć się uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
TruFlora TruFlora 32 kaps.
Pozostali Producenci
209,00 zł

TruFlora 32 kaps.

DLA ZACHOWANIA PEŁNI WŁAŚCIWOŚCI PRODUKT TEN PRZECHOWUJEMY ORAZ ZALECAMY JEGO WYSYŁKĘ W WARUNKACH CHŁODNICZYCH.

Cechy

Redukcja Wagi:
Działanie Pro-Zdrowotne:
Nasza Rekomendacja:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,49 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Przywraca optymalne funkcjonowanie układu pokarmowego
  • Dba o prawidłową florę jelitową
  • Minimalizuje ryzyko wystąpienia alergii
  • Wspomaga walkę z przerostem Candidy
  • Niweluje objawy nietolerancji pokarmowych

Master Supplements TruFlora jest suplementem diety, w skład którego wchodzi unikalna kombinacja probiotyku i enzymów trawiennych.  W każdej kapsułce znajdują się trzy szczepy probiotyczne (Bacillus coagulans, Lactobacillum plantarum, Lactobacillum salivarius), zawierające łącznie aż 15 mld CFU (jednostek tworzących kolonie) oraz dwa istotne enzymy przetwarzające celulozę: betaglukanaza i hemicelulaza.

Takie połączenie aktywnych składników stawowi idealne wsparcie dla układu pokarmowego, szybko przywraca prawidłowe funkcjonowanie jelit, pozwala utrzymywać zdrową mikroflorę organizmu.

Zawarte w TruFlora szczepy probiotyczne są kwasoodporne, co pozwala im przetrwać w niesprzyjającym, kwaśnym środowisku żołądka i bezproblemowo dotrzeć do miejsca swojego działania, czyli jelit. Zawarty w kapsułkach alginian sodu (naturalna substancja otrzymana wodorostów) tworzy żelową warstwę ochronną, która pozostaje nienaruszona aż do momentu dostania się do jelita cienkiego. Dzięki temu mamy pewność, że kompletna dawka probiotyku i enzymów nie ulegnie zniszczeniu tuż po dostaniu się do naszego organizmu, ale trafi do miejsca swego przeznaczenia i właściwie spełni swoje zadanie.

Czym są probiotyki i jak działają na nasz organizm
Mianem probiotyków określamy korzystne, pożyteczne bakterie, które po spożyciu osiedlają się w organizmie wywierając na niego pozytywny wpływ. Do najczęściej stosowanych i najlepiej poznanych należą dwa probiotyczne szczepy: Laktobakterie i Bifidobakterie

Bakterie probiotyczne kolonizują układ pokarmowy i pomagają w utrzymaniu zdrowej mikroflory, nie dopuszczając do rozprzestrzeniania się niekorzystnych mikroorganizmów. Same, po zasiedleniu ustroju człowieka, nie dają żadnych efektów ubocznych.

Wybierając probiotyki należy zwrócić szczególną uwagę na ich zdolność przetrwania w kwaśnym środowisku żołądka i złożonym procesie trawienia. Aby probiotyk spełnił swoje zadanie musi bezpiecznie dotrzeć do jelit i dopiero tam osiedlić się i założyć kolonie. Istotna jest również dawka żywych komórek probiotycznych (mierzona jako CFU, czyli jednostki tworzące kolonie). Przyjmuje się, że aby probiotyk spełnił swoją funkcję musi zawierać przynajmniej 10 mld CFU.

Wsparcie systemu odpornościowego
Nie bez powodu mówi się, ze zdrowie zaczyna się w jelitach. Szacuje się, że to właśnie tam znajduje się około 70% naszego układu odpornościowego. Jeżeli dojdzie do dysbiozy, czyli zaburzenia mikroflory, polegającego na namnożeniu niekorzystnej flory bakteryjnej, organizm będzie chorował. 

Probiotyki przyczyniają się do utrzymania prawidłowego stanu mikroflory jelitowej, w konsekwencji czego wspomagają ogólną odporność organizmu. Działają na trzy różne sposoby:
- uśmiercają szkodliwe mikroorganizmy lub hamują ich wzrost poprzez odcięcie ich od dostępu do substancji odżywczych, niezbędnych do życia i rozwoju
- produkują substancje bakteriostatyczne i bakteriobójcze
- produkują kwas mlekowy, który wpływa na obniżenie odczynu pH jelit i prowadzi do zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów

Regulacja działania układu trawiennego
Poprawa funkcjonowania układu trawiennego za sprawą probiotyków jest możliwa dzięki dwóm ważnym produkowanym przez nie substancjom. Są nimi kwas mlekowy i bakteriocyny.

Kwas mlekowy w istotny sposób wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, ułatwia trawienie białek i poprawia perystaltykę jelit.

Bakteriocyny stanowią grupę antybakteryjnych substancji białkowych, które pomagają zwalczać oporne szczepy bakterii. Działają bakteriobójczo i bakteriostatycznie w odniesieniu do wielu mikroorganizmów, jak choćby niebezpiecznych bakterii z grupy Salmonella, E. Coli, czy Listeria.

Probiotyki mogą ułatwić trawienie laktozy. Nieprzyjemne dolegliwości żołądkowo-jelitowe (gazy, bóle, wzdęcia, biegunki) występujące po spożyciu pokarmów zawierających laktozę (głównie mleko i jego przetwory) mogą być skutecznie złagodzone poprzez podanie probiotyków. Główną przyczyną nietolerancji laktozy jest brak, lub niewystarczająca ilość laktazy – enzymu niezbędnego do metabolizmu laktozy. Skuteczność probiotyków w tym zakresie wynika ze zdolności do wytworzenia innego enzymu (beta galaktozydazy) umożliwiającego rozłożenie laktozy.

Probiotyki skutecznie wspomagają proces trawienny, poprawiają działanie śluzówki jelit, uszczelniają ściany nabłonka jelitowego, zapobiegając przedostawaniu się do krwi szkodliwych substancji. Tym samym minimalizują prawdopodobieństwo występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Poprawa perystaltyki jelit korzystnie normuje pracę układu pokarmowego, likwidując uciążliwe zaparcia, biegunki, wzdęcia i inne nieprzyjemne dolegliwości. Regularne stosowanie probiotyków pomaga szybko i bezpiecznie pozbyć się uczucia dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej. 

Rola enzymów w procesie trawienia  
Enzymy trawienne to wydzielane w układzie pokarmowym wielocząsteczkowe katalizatory, których głównym zadaniem jest rozkład pokarmów w absorbowalne składniki odżywcze. Bez tego żaden spożywany pokarm nie mógłby zostać przyswojony do krwiobiegu.

Współcześnie pożywienie jest poddawane coraz bardziej zaawansowanym procesom obróbki i często okazuje się, że naturalne enzymy trawienne człowieka są niewystarczające do prawidłowego przebiegu procesu trawienia. Niestrawione resztki trafiają do okrężnicy, gdzie powodują wiele uciążliwych dolegliwości, jak gazy, wzdęcia, uczucie ściśnięcia żołądka, biegunki. Niedostateczne strawienie jedzenia prowadzi również do niedożywienia organizmu, który nie jest w stanie czerpać z pożywienia wystarczającej ilości substancji odżywczych. 

Poprawa trawienia dzięki betaglukanazie i hemicelulazie
Natura wyposażyła organizm człowieka w szereg różnych enzymów trawiennych, pozwalających na całkowite i bezpieczne trawienie białka, tłuszczy i węglowodanów. Ludzki organizm nie produkuje jednak enzymów trawiennych, które przetworzyłyby celulozę (włókna roślinne), czyli błonnik będący istotną część warzyw, które są podstawą każdej zdrowej diety.

Błonnik, który trafia do naszego organizmu jest rozkładany przez mikroorganizmy bytujące w jelicie grubym na cząsteczki, które następnie ulegają fermentacji. Odbywającemu się w okrężnicy procesowi fermentacji może towarzyszyć szereg nieprzyjemnych dolegliwości, jak gazy i wzdęcia.

Z pomocą przychodzi nam suplementacja enzymów trawiących celulozę, do których należą betaglukanaza i hemicelulaza. Przetwarzają one błonnik na mniejsze cząsteczki, bezproblemowo przechodzące przez układ trawienny. W rezultacie włókna roślinne zostają nie tylko lepiej i sprawniej strawione, ale także zwiększa się absorpcja korzystnych substancji zawartych w niezwykle istotnych dla naszego zdrowia pokarmach roślinnych.

Co ważne, suplementy zawierające enzymy trawiące celulozę rozkładają błonnik nie uwalniając przy tym wolnego cukru, dzięki czemu nie przyczyniają się do poposiłkowych skoków glukozy.

Badania sugerują również, że hemicelulaza może być skuteczna w walce z przerostem Candidy (rodzina grzybów występująca w przewodzie pokarmowym).

Flora bakteryjna naszego układu pokarmowego to dynamiczny ekosystem, który zmienia się pod wpływem różnych czynników. Stres, przemęczenie, błędy w odżywianiu, choroby leczone antybiotykami , nadużywanie alkoholu, przyczyniają się do zachwiania równowagi w naszych jelitach. Wraz z wiekiem maleje również produkcja istotnych enzymów trawiennych, jest ona niedostateczna również u osób ciepiących na przewlekłe stany chorobowe.

Warto wówczas pomyśleć o wsparciu organizmu poprzez dostarczenie niezbędnych probiotyków i enzymów trawiennych z zewnątrz, w postaci suplementów. Z pomocą przychodzi nam bezpieczny suplement TruFlora, który w wyjątkowy sposób łączy w sobie zarówno korzystne szczepy probiotyczne, jak i niezbędne do prawidłowego trawienia enzymy. Master Supplements TruFlora skutecznie wspiera odporność i pozwala pozbyć się uciążliwych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 32 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 32
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Bacillus coagulans BC-705 (Lactobacillus sporogenes)2 billion CFU*
Lactobacillus plantarum LP-2910 billion CFU*
Lactobacillus salivarius LS-303 billion CFU*
Betaglucanase136 mg*
Hemicellulase26 mg*

Pozostałe składniki

hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka), celluloza mikrokrystaliczna, alginian sodu, stearynian magnezu, fosforan trisodowy, dwutlenek krzemu, węglan wapnia, kwas askorbinowy, dekstryna, LactoStim® (lecytyna słonecznikowa + kwas oleinowy), krzemian wapnia.
Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Biotech Usa
39,00 zł

Preparat stworzony specjalnie dla kobiet. Solidne dawki przeciwutleniaczy oraz witamin i minerałów.

Kupuję
Now Foods
70,00 zł
(1)

Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny dla kobiet, wzbogacony o naturalne, prozdrowotne składniki aktywne.

Kupuję
Life Extension
79,00 zł

Opatentowany koncentrat z owoców żurawiny. Wsparcie zdrowia układu moczowego.

Kupuję
Natrol
37,00 zł

Preparat multiwitaminowy dla dzieci powyżej 6 roku życia. Smaczne, owocowe tabletki do żucia bez cukru.

Kupuję
Aliness
22,90 zł

Efektywna dawka wysoko biodostępnej miedzi w postaci chelatu. Brak GMO, laktozy, glutenu. 100% Vege.

Kupuję
Now Foods
139,00 zł

Muliwitaminowy preparat dla kobiet ciężarnych wzbogacony o substancje dodatkowe, potęgujące jego działanie.

Kupuję

Lactobacillus plantarum

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus plantarum?

Lactobacillus plantarum to szczep Gram-dodatnich, nieruchomych bakterii o kształcie pręcików, przeprowadzających proces fermentacji mlekowej w środowisku jelita. Wśród szczepów probiotycznych uważane są za najbardziej odporne na niekorzystne warunki występujące w różnych odcinkach przewodu pokarmowego. Poza obecnością na terenie jelita cienkiego, zaobserwowano ich obecność w jamie ustnej, a nawet w pochwie, gdzie konkurują z patogennymi mikroorganizmami, chroniąc organizm przed zakażeniami bakteryjnymi, wirusami oraz grzybicami.  

Poprzez wpływ na żywotność patogenów oraz syntezę związków korzystnych dla zdrowia, np. kwasu mlekowego czy krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, normalizują pracę jelita, czym zapewniają właściwe trawienie oraz wchłanianie składników pokarmowych. Natomiast poprzez wykorzystanie enzymu laktazy, mają zdolność rozkładania cukru mlecznego, który jest przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości pokarmowych u większości dorosłych ludzi.

W medycynie znajdują zastosowanie w leczeniu zespołu jelita drażliwego, problemach trawiennych oraz w chorobie Crohna. W suplementacji występują jako jeden ze składników kompleksowych probiotyków dostępnych na www.muscle-zone.pl

Lactobacillus salivarius

Informacja

Co to jest za składnik Lactobacillus salivarius?

Lactobacillus salivarius jest bakterią z grupy probiotyków występującą głównie w okrężnicy, jelicie cienkim oraz pochwie, lecz jej obecność zaobserwowano również w jamie ustnej. Na kolonizowanych terenach konkuruje z patogenami o źródło pożywienia oraz miejsce adhezji, dzięki czemu wspomaga inne przyjacielskie szczepy w walce z czynnikami chorobotwórczymi. Przyczepiając się do śluzówki jelit wspiera funkcję barierową jelit. Wykazuje również ważne działanie immunomodulujące. U astmatyków poprawia równowagę między Th1 a Th2, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwzapalne, hamuje wydzielanie prozapalnych cytokin oraz wspomaga leczenie licznych skórnych alergii.

Produkując kwas mlekowy, bakteriocyny oraz małe ilości nadtlenku wodoru hamuje wzrost lub redukuje liczbę grzybów z rodzaju Candida, E.coli, Salmonella ssp., Streptococcus pyogenes, Helicobacter pylori. Wraz z Bifidobacterium breve wspomaga usuwanie mutantów Streptococci (odpowiadają za powstawanie próchnicy zębów, płytki nazębnej oraz owrzodzenia jamy ustnej) w jamie ustnej.

Obiecujące wyniki zaobserwowano również w zmniejszaniu odczuwania bólu. Wynika to ze względu, że Lactobacillus salivarius ma zdolność do indukcji ekspresji receptorów związanych z hamowaniem reakcji bólowych, szczególnie OPRM1 w jelitach. Ponadto wpływa na połączenie mózgowo-jelitowe, dzięki czemu poprawiając stan jelit wynikający ze stosowania antybiotyków lub działania patogenów, pośrednio może poprawić funkcje poznawcze, redukować stany depresyjne oraz lęki. Pozytywny wpływ zanotowany został również na układ sercowo naczyniowy, a wynika to z redukcji poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi.

Lactobacillus salivarius występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027