Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 501-537-027
Bio Ghee Butter Bio Ghee Butter

Diet-Food Bio Ghee Butter to ekologiczne masło, które zostało poddane procesowi klarowania, w wyniku którego usunięto z niego wodę i inne substancje (np. białka). Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i stabilnością termiczną. Ma przy tym głęboki, maślany smak.

Produkt jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła i innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia oraz potraw gotowanych. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które z racji nietolerancji pokarmów mlecznych, z uwagi na obecność laktozy lub kazeiny, wyeliminowały masło ze swojej diety. Masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego może być spożywane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Masło klarowane (ghee) to czysty tłuszcz mleczny (ok 99,8% tłuszczu), powszechnie stosowany na terenach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu. Medycyna ajurwedyjska traktuje ghee jako lekarstwo. Przypisuje mu zdolność do poprawy pamięci i sprawności umysłowej, regulowania pracy układu pokarmowego, wzmacniania tkanki łącznej i leczenia alergii. Ghee wytwarza się w procesie klarowania, który polega na odparowaniu wody i usunięciu z masła wszystkich substancji stałych, które nie są tłuszczami.

Wysoka temperatura dymienia  
Masło klarowane należy do niezwykle stabilnych tłuszczów i ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (ok 250 ℃). Mianem tym określa się temperaturę, w której tłuszcze zaczynają się palić, co wiąże się z uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji.  Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego i w tzw. głębokim tłuszczu.

Unikalny profil odżywczy       
Masło klarowane jest prawdziwą skarbnicą wielu istotnych witamin i substancji odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrej kondycji skóry i silnego układu odpornościowego. 

Masło klarowane dostarcza witamin D i K. Od ich właściwej podaży zależy prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz dobry stan zębów. Chronią one również przed zwapnieniem tętnic i wzmacniają system immunologiczny. 

Dzięki naturalnej obecności witaminy E spożywanie masła klarowanego zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i zmniejsza stężenie stresu oksydacyjnego, czyli zwalcza główne czynniki biorące udział w patogenezie licznych schorzeń.

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 62%). Obok nich występują wielonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 2%) i jednonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 26%). Z punktu widzenia zdrowia najistotniejsza jest obecność krótko- i środniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (aż 25%), które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masło klarowane zawiera duże ilości niezwykle pożądanego sprzężonego kwasu linolowego CLA. W licznych badaniach udowodniono, że związek ten redukuje stany zapalne w organizmie, obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, przyczynia się do unormowania ciśnienia i ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Tradycyjnie kwas linolowy CLA jest również stosowany przez osoby dążące do utraty zbędnych kilogramów.  

Bez ryzyka alergii pokarmowych i chorób serca  
W procesie klarowania od masła zostają oddzielone wszystkie związki, które nie są tłuszczami. Również potencjalne alergeny, takie jak laktoza i kazeina. Dzięki temu masło klarowane jest bezpieczne nawet dla osób z rozmaitymi alergiami pokarmowymi i nietolerancją produktów mlecznych.

W licznych badaniach udowodniono, że spożywanie masło klarowanego nie wpływa negatywnie na czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia. Jeśli już dochodziło do podwyższenia poziomu cholesterolu u badanych osób, to dotyczyło ono korzystnej frakcji HDL. Wzrost stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) był minimalny.

Długi termin przydatności do spożycia 
Masło klarowane zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. W procesie klarowania zostają zniszczone chorobotwórcze drobnoustroje, a dzięki odparowaniu wody stwarza się środowisko, w którym nie mogą się one rozwijać. Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. Dzięki temu nie jełczeje tak, jak zwykłe masło.

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ghee może być przechowywane około 10 miesięcy, a w lodówce nawet półtora roku. Nie zmienia swej konsystencji, zachowuje delikatny, maślany smak i zapach i nie traci właściwości prozdrowotnych. 

Wsparcie dla układu pokarmowego i poprawa wchłaniania
Masło klarowane usprawnia proces trawienia i poprawia kondycję przewodu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i korzystnie wpływa na kondycję pęcherzyka żółciowego.

Ghee zawiera duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu masłowego. Kwas masłowy ma ogromny udział w procesie detoksykacji i zdrowiu jelit. Regeneruje komórki nabłonka jelitowego, poprawia integralność błony śluzowej jelit i stabilizuje mikrobiom jelitowy. Działa przeciwzapalnie, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniewskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy.

Ghee sprzyja wchłanianiu wielu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Większość z nich rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego dostarczenie organizmowi dobrej jakości tłuszczu jest kluczowe dla przyswojenia cennych składników zawartych w pożywieniu.

Działanie przeciwzapalne   
Spożywanie masła klarowanego przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Udowodniono, że zawarte w nim związki (zwłaszcza kwas linolowy CLA i kwas masłowy) hamują syntezę leukotrienów i prostaglandyn, czyli głównych mediatorów zapalnych.

Podsumowując, Bio Ghee Butter to idealny zastępnik dla tradycyjnego masła i innych, niezdrowych źródeł tłuszczu. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie może być stosowane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ghee można spożywać zarówno na zimno, jak i poddawać obróbce cieplnej (smażenie, gotowanie). Osoby z nietolerancjami pokarmowymi nie muszą obawiać się o swoje zdrowie – produkt nie zawiera laktozy ani kazeiny. Ghee ma przyjemny aromat i głęboki, maślany smak. Doskonale wydobywa i podkreśla smak innych potraw.  

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Bio Ghee Butter Bio Ghee Butter 300g
Diet-food
45,00 zł

Bio Ghee Butter 300g

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,76 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Naturalna zawartość sprzężonego kwasu linolowego CLA
  • Odpowiednie dla osób z alergiami pokarmowymi 
  • Idealny substytut tłuszczy stosowanych w kuchni
  • Bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych
  • Zachowuje świeżość przez długi czas
  • Nie podnosi poziomu cholesterolu
  • Wysoka temperatura dymienia
  • Pozbawione laktozy i kazeiny
  • Przyjemny, maślany smak
  • Wysoka gęstość odżywcza
  • Redukuje stany zapalne
  • Czysty tłuszcz mleczny
  • Idealne do smażenia
  • Wspiera trawienie       
  • Nie jełczeje

Diet-Food Bio Ghee Butter to ekologiczne masło, które zostało poddane procesowi klarowania, w wyniku którego usunięto z niego wodę i inne substancje (np. białka). Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i stabilnością termiczną. Ma przy tym głęboki, maślany smak.

Produkt jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła i innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia oraz potraw gotowanych. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które z racji nietolerancji pokarmów mlecznych, z uwagi na obecność laktozy lub kazeiny, wyeliminowały masło ze swojej diety. Masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego może być spożywane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Masło klarowane (ghee) to czysty tłuszcz mleczny (ok 99,8% tłuszczu), powszechnie stosowany na terenach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu. Medycyna ajurwedyjska traktuje ghee jako lekarstwo. Przypisuje mu zdolność do poprawy pamięci i sprawności umysłowej, regulowania pracy układu pokarmowego, wzmacniania tkanki łącznej i leczenia alergii. Ghee wytwarza się w procesie klarowania, który polega na odparowaniu wody i usunięciu z masła wszystkich substancji stałych, które nie są tłuszczami.

Wysoka temperatura dymienia  
Masło klarowane należy do niezwykle stabilnych tłuszczów i ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (ok 250 ℃). Mianem tym określa się temperaturę, w której tłuszcze zaczynają się palić, co wiąże się z uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji.  Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego i w tzw. głębokim tłuszczu.

Unikalny profil odżywczy       
Masło klarowane jest prawdziwą skarbnicą wielu istotnych witamin i substancji odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrej kondycji skóry i silnego układu odpornościowego. 

Masło klarowane dostarcza witamin D i K. Od ich właściwej podaży zależy prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz dobry stan zębów. Chronią one również przed zwapnieniem tętnic i wzmacniają system immunologiczny. 

Dzięki naturalnej obecności witaminy E spożywanie masła klarowanego zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i zmniejsza stężenie stresu oksydacyjnego, czyli zwalcza główne czynniki biorące udział w patogenezie licznych schorzeń.

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 62%). Obok nich występują wielonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 2%) i jednonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 26%). Z punktu widzenia zdrowia najistotniejsza jest obecność krótko- i środniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (aż 25%), które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masło klarowane zawiera duże ilości niezwykle pożądanego sprzężonego kwasu linolowego CLA. W licznych badaniach udowodniono, że związek ten redukuje stany zapalne w organizmie, obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, przyczynia się do unormowania ciśnienia i ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Tradycyjnie kwas linolowy CLA jest również stosowany przez osoby dążące do utraty zbędnych kilogramów.  

Bez ryzyka alergii pokarmowych i chorób serca  
W procesie klarowania od masła zostają oddzielone wszystkie związki, które nie są tłuszczami. Również potencjalne alergeny, takie jak laktoza i kazeina. Dzięki temu masło klarowane jest bezpieczne nawet dla osób z rozmaitymi alergiami pokarmowymi i nietolerancją produktów mlecznych.

W licznych badaniach udowodniono, że spożywanie masło klarowanego nie wpływa negatywnie na czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia. Jeśli już dochodziło do podwyższenia poziomu cholesterolu u badanych osób, to dotyczyło ono korzystnej frakcji HDL. Wzrost stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) był minimalny.

Długi termin przydatności do spożycia 
Masło klarowane zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. W procesie klarowania zostają zniszczone chorobotwórcze drobnoustroje, a dzięki odparowaniu wody stwarza się środowisko, w którym nie mogą się one rozwijać. Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. Dzięki temu nie jełczeje tak, jak zwykłe masło.

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ghee może być przechowywane około 10 miesięcy, a w lodówce nawet półtora roku. Nie zmienia swej konsystencji, zachowuje delikatny, maślany smak i zapach i nie traci właściwości prozdrowotnych. 

Wsparcie dla układu pokarmowego i poprawa wchłaniania
Masło klarowane usprawnia proces trawienia i poprawia kondycję przewodu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i korzystnie wpływa na kondycję pęcherzyka żółciowego.

Ghee zawiera duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu masłowego. Kwas masłowy ma ogromny udział w procesie detoksykacji i zdrowiu jelit. Regeneruje komórki nabłonka jelitowego, poprawia integralność błony śluzowej jelit i stabilizuje mikrobiom jelitowy. Działa przeciwzapalnie, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniewskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy.

Ghee sprzyja wchłanianiu wielu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Większość z nich rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego dostarczenie organizmowi dobrej jakości tłuszczu jest kluczowe dla przyswojenia cennych składników zawartych w pożywieniu.

Działanie przeciwzapalne   
Spożywanie masła klarowanego przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Udowodniono, że zawarte w nim związki (zwłaszcza kwas linolowy CLA i kwas masłowy) hamują syntezę leukotrienów i prostaglandyn, czyli głównych mediatorów zapalnych.

Podsumowując, Bio Ghee Butter to idealny zastępnik dla tradycyjnego masła i innych, niezdrowych źródeł tłuszczu. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie może być stosowane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ghee można spożywać zarówno na zimno, jak i poddawać obróbce cieplnej (smażenie, gotowanie). Osoby z nietolerancjami pokarmowymi nie muszą obawiać się o swoje zdrowie – produkt nie zawiera laktozy ani kazeiny. Ghee ma przyjemny aromat i głęboki, maślany smak. Doskonale wydobywa i podkreśla smak innych potraw.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 300 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna895 kcal
Tłuszcz> 99,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 62,5 g
Białko< 0,5 g
Węglowodany< 0,5 g
w tym cukry< 0,5 g
Sód< 0,5 g

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Seeking Health
279,00 zł

Preparat multiskładnikowy, rekomendowany w ramach szeroko pojętej profilaktyki zdrowotnej.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł
(10)

Odżywka potreningowa. Przyspiesza przebieg procesów regeneracyjnych i działa pro-zdrowotnie.

Kupuję
Activlab
25,00 zł
(3)

Kompozycja wysokiej jakości aminokwasów. Przyspiesza regenerację i wspomaga przyrost masy mięśniowej.

Kupuję
Performax Labs
139,00 zł

Suplement do spożycia w trakcie treningu, sprzyjający utrzymaniu anabolicznego środowiska i regeneracji

Kupuję
Now Foods
129,00 zł

Kompletny preparat witaminowo-mineralny przeznaczony dla mężczyzn.

Kupuję
Scivation
219,00 zł
(6)

Suplement aminokwasowy. Wspomaga regenerację, ogranicza poziom kortyzolu i hamuje katabolizm.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Spożycie mleka i nabiału a zdrowie sercowo-naczyniowe – fakty i kontrowersje – część 1

Na temat mleka i produktów mlecznych możemy spotkać rozmaite teorie. Jedno mówią o tym ile dzięki nim możemy dostarczyć łatwostrawnego i...

czytaj więcej
Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Cykl menstruacyjny – metabolizm i tendencje do tycia

Istnieją przekonujące dowody naukowe wskazujące, iż w drugiej połowie cyklu menstruacyjnego zwiększa się tempo podstawowej przemiany materii. Warto jednak...

czytaj więcej
plecy

plecy

DIETA + suplementy WITAMINY – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo, VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie trening na...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 1

Kontynuujemy cykl żywieniowego elementarza sportowca, tym razem na warsztat weźmiemy kolejny makroskładnik – proteiny. Święty Grall sportów sylwetkowych i...

czytaj więcej
Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Krytyczne spojrzenie na carb back-loading

Od pewnego czasu sporo uwagi poświęca się strategiom żywieniowym, które koncentrują się na manipulowaniu spożyciem węglowodanów, co zgodnie z...

czytaj więcej
Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Nabiał może chronić przed nadciśnieniem – najnowsze doniesienia

Tytuł nieco zaskakujący, choć same doniesienia o protekcyjnym wpływem nabiału względem chorób układu sercowo-naczyniowego już nie są tak świeże. O tym...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027