Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:217,00 zł434,00 zł650,00 zł867,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-22,00 zł-33,00 zł-44,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Bio Ghee Butter Bio Ghee Butter

Diet-Food Bio Ghee Butter to ekologiczne masło, które zostało poddane procesowi klarowania, w wyniku którego usunięto z niego wodę i inne substancje (np. białka). Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i stabilnością termiczną. Ma przy tym głęboki, maślany smak.

Produkt jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła i innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia oraz potraw gotowanych. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które z racji nietolerancji pokarmów mlecznych, z uwagi na obecność laktozy lub kazeiny, wyeliminowały masło ze swojej diety. Masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego może być spożywane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Masło klarowane (ghee) to czysty tłuszcz mleczny (ok 99,8% tłuszczu), powszechnie stosowany na terenach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu. Medycyna ajurwedyjska traktuje ghee jako lekarstwo. Przypisuje mu zdolność do poprawy pamięci i sprawności umysłowej, regulowania pracy układu pokarmowego, wzmacniania tkanki łącznej i leczenia alergii. Ghee wytwarza się w procesie klarowania, który polega na odparowaniu wody i usunięciu z masła wszystkich substancji stałych, które nie są tłuszczami.

Wysoka temperatura dymienia  
Masło klarowane należy do niezwykle stabilnych tłuszczów i ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (ok 250 ℃). Mianem tym określa się temperaturę, w której tłuszcze zaczynają się palić, co wiąże się z uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji.  Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego i w tzw. głębokim tłuszczu.

Unikalny profil odżywczy       
Masło klarowane jest prawdziwą skarbnicą wielu istotnych witamin i substancji odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrej kondycji skóry i silnego układu odpornościowego. 

Masło klarowane dostarcza witamin D i K. Od ich właściwej podaży zależy prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz dobry stan zębów. Chronią one również przed zwapnieniem tętnic i wzmacniają system immunologiczny. 

Dzięki naturalnej obecności witaminy E spożywanie masła klarowanego zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i zmniejsza stężenie stresu oksydacyjnego, czyli zwalcza główne czynniki biorące udział w patogenezie licznych schorzeń.

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 62%). Obok nich występują wielonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 2%) i jednonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 26%). Z punktu widzenia zdrowia najistotniejsza jest obecność krótko- i środniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (aż 25%), które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masło klarowane zawiera duże ilości niezwykle pożądanego sprzężonego kwasu linolowego CLA. W licznych badaniach udowodniono, że związek ten redukuje stany zapalne w organizmie, obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, przyczynia się do unormowania ciśnienia i ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Tradycyjnie kwas linolowy CLA jest również stosowany przez osoby dążące do utraty zbędnych kilogramów.  

Bez ryzyka alergii pokarmowych i chorób serca  
W procesie klarowania od masła zostają oddzielone wszystkie związki, które nie są tłuszczami. Również potencjalne alergeny, takie jak laktoza i kazeina. Dzięki temu masło klarowane jest bezpieczne nawet dla osób z rozmaitymi alergiami pokarmowymi i nietolerancją produktów mlecznych.

W licznych badaniach udowodniono, że spożywanie masło klarowanego nie wpływa negatywnie na czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia. Jeśli już dochodziło do podwyższenia poziomu cholesterolu u badanych osób, to dotyczyło ono korzystnej frakcji HDL. Wzrost stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) był minimalny.

Długi termin przydatności do spożycia 
Masło klarowane zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. W procesie klarowania zostają zniszczone chorobotwórcze drobnoustroje, a dzięki odparowaniu wody stwarza się środowisko, w którym nie mogą się one rozwijać. Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. Dzięki temu nie jełczeje tak, jak zwykłe masło.

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ghee może być przechowywane około 10 miesięcy, a w lodówce nawet półtora roku. Nie zmienia swej konsystencji, zachowuje delikatny, maślany smak i zapach i nie traci właściwości prozdrowotnych. 

Wsparcie dla układu pokarmowego i poprawa wchłaniania
Masło klarowane usprawnia proces trawienia i poprawia kondycję przewodu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i korzystnie wpływa na kondycję pęcherzyka żółciowego.

Ghee zawiera duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu masłowego. Kwas masłowy ma ogromny udział w procesie detoksykacji i zdrowiu jelit. Regeneruje komórki nabłonka jelitowego, poprawia integralność błony śluzowej jelit i stabilizuje mikrobiom jelitowy. Działa przeciwzapalnie, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniewskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy.

Ghee sprzyja wchłanianiu wielu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Większość z nich rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego dostarczenie organizmowi dobrej jakości tłuszczu jest kluczowe dla przyswojenia cennych składników zawartych w pożywieniu.

Działanie przeciwzapalne   
Spożywanie masła klarowanego przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Udowodniono, że zawarte w nim związki (zwłaszcza kwas linolowy CLA i kwas masłowy) hamują syntezę leukotrienów i prostaglandyn, czyli głównych mediatorów zapalnych.

Podsumowując, Bio Ghee Butter to idealny zastępnik dla tradycyjnego masła i innych, niezdrowych źródeł tłuszczu. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie może być stosowane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ghee można spożywać zarówno na zimno, jak i poddawać obróbce cieplnej (smażenie, gotowanie). Osoby z nietolerancjami pokarmowymi nie muszą obawiać się o swoje zdrowie – produkt nie zawiera laktozy ani kazeiny. Ghee ma przyjemny aromat i głęboki, maślany smak. Doskonale wydobywa i podkreśla smak innych potraw.  

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Bio Ghee Butter Bio Ghee Butter 300g
Diet-food
45,00 zł

Bio Ghee Butter 300g

ilość: 300g
1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
BRAK
dni robocze
od wysyłki
Do darmowej wysyłki brakuje: 50,00 zł
45,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 44,10 zł /szt. -2%

Możemy Ciebie powiadomic kiedy produkt bedzie znow dostepny
Zapisz

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Naturalna zawartość sprzężonego kwasu linolowego CLA
  • Odpowiednie dla osób z alergiami pokarmowymi 
  • Idealny substytut tłuszczy stosowanych w kuchni
  • Bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych
  • Zachowuje świeżość przez długi czas
  • Nie podnosi poziomu cholesterolu
  • Wysoka temperatura dymienia
  • Pozbawione laktozy i kazeiny
  • Przyjemny, maślany smak
  • Wysoka gęstość odżywcza
  • Redukuje stany zapalne
  • Czysty tłuszcz mleczny
  • Idealne do smażenia
  • Wspiera trawienie       
  • Nie jełczeje

Diet-Food Bio Ghee Butter to ekologiczne masło, które zostało poddane procesowi klarowania, w wyniku którego usunięto z niego wodę i inne substancje (np. białka). Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i stabilnością termiczną. Ma przy tym głęboki, maślany smak.

Produkt jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła i innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia oraz potraw gotowanych. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które z racji nietolerancji pokarmów mlecznych, z uwagi na obecność laktozy lub kazeiny, wyeliminowały masło ze swojej diety. Masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego może być spożywane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Masło klarowane (ghee) to czysty tłuszcz mleczny (ok 99,8% tłuszczu), powszechnie stosowany na terenach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu. Medycyna ajurwedyjska traktuje ghee jako lekarstwo. Przypisuje mu zdolność do poprawy pamięci i sprawności umysłowej, regulowania pracy układu pokarmowego, wzmacniania tkanki łącznej i leczenia alergii. Ghee wytwarza się w procesie klarowania, który polega na odparowaniu wody i usunięciu z masła wszystkich substancji stałych, które nie są tłuszczami.

Wysoka temperatura dymienia  
Masło klarowane należy do niezwykle stabilnych tłuszczów i ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (ok 250 ℃). Mianem tym określa się temperaturę, w której tłuszcze zaczynają się palić, co wiąże się z uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji.  Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego i w tzw. głębokim tłuszczu.

Unikalny profil odżywczy       
Masło klarowane jest prawdziwą skarbnicą wielu istotnych witamin i substancji odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrej kondycji skóry i silnego układu odpornościowego. 

Masło klarowane dostarcza witamin D i K. Od ich właściwej podaży zależy prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz dobry stan zębów. Chronią one również przed zwapnieniem tętnic i wzmacniają system immunologiczny. 

Dzięki naturalnej obecności witaminy E spożywanie masła klarowanego zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i zmniejsza stężenie stresu oksydacyjnego, czyli zwalcza główne czynniki biorące udział w patogenezie licznych schorzeń.

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 62%). Obok nich występują wielonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 2%) i jednonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 26%). Z punktu widzenia zdrowia najistotniejsza jest obecność krótko- i środniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (aż 25%), które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masło klarowane zawiera duże ilości niezwykle pożądanego sprzężonego kwasu linolowego CLA. W licznych badaniach udowodniono, że związek ten redukuje stany zapalne w organizmie, obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, przyczynia się do unormowania ciśnienia i ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Tradycyjnie kwas linolowy CLA jest również stosowany przez osoby dążące do utraty zbędnych kilogramów.  

Bez ryzyka alergii pokarmowych i chorób serca  
W procesie klarowania od masła zostają oddzielone wszystkie związki, które nie są tłuszczami. Również potencjalne alergeny, takie jak laktoza i kazeina. Dzięki temu masło klarowane jest bezpieczne nawet dla osób z rozmaitymi alergiami pokarmowymi i nietolerancją produktów mlecznych.

W licznych badaniach udowodniono, że spożywanie masło klarowanego nie wpływa negatywnie na czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia. Jeśli już dochodziło do podwyższenia poziomu cholesterolu u badanych osób, to dotyczyło ono korzystnej frakcji HDL. Wzrost stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) był minimalny.

Długi termin przydatności do spożycia 
Masło klarowane zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. W procesie klarowania zostają zniszczone chorobotwórcze drobnoustroje, a dzięki odparowaniu wody stwarza się środowisko, w którym nie mogą się one rozwijać. Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. Dzięki temu nie jełczeje tak, jak zwykłe masło.

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ghee może być przechowywane około 10 miesięcy, a w lodówce nawet półtora roku. Nie zmienia swej konsystencji, zachowuje delikatny, maślany smak i zapach i nie traci właściwości prozdrowotnych. 

Wsparcie dla układu pokarmowego i poprawa wchłaniania
Masło klarowane usprawnia proces trawienia i poprawia kondycję przewodu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i korzystnie wpływa na kondycję pęcherzyka żółciowego.

Ghee zawiera duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu masłowego. Kwas masłowy ma ogromny udział w procesie detoksykacji i zdrowiu jelit. Regeneruje komórki nabłonka jelitowego, poprawia integralność błony śluzowej jelit i stabilizuje mikrobiom jelitowy. Działa przeciwzapalnie, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniewskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy.

Ghee sprzyja wchłanianiu wielu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Większość z nich rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego dostarczenie organizmowi dobrej jakości tłuszczu jest kluczowe dla przyswojenia cennych składników zawartych w pożywieniu.

Działanie przeciwzapalne   
Spożywanie masła klarowanego przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Udowodniono, że zawarte w nim związki (zwłaszcza kwas linolowy CLA i kwas masłowy) hamują syntezę leukotrienów i prostaglandyn, czyli głównych mediatorów zapalnych.

Podsumowując, Bio Ghee Butter to idealny zastępnik dla tradycyjnego masła i innych, niezdrowych źródeł tłuszczu. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie może być stosowane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ghee można spożywać zarówno na zimno, jak i poddawać obróbce cieplnej (smażenie, gotowanie). Osoby z nietolerancjami pokarmowymi nie muszą obawiać się o swoje zdrowie – produkt nie zawiera laktozy ani kazeiny. Ghee ma przyjemny aromat i głęboki, maślany smak. Doskonale wydobywa i podkreśla smak innych potraw.  

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 300 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna895 kcal
Tłuszcz> 99,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 62,5 g
Białko< 0,5 g
Węglowodany< 0,5 g
w tym cukry< 0,5 g
Sód< 0,5 g

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Usp Labs
79,00 zł

Aminokwasy egzogenne wzbogacone w kofeinę i cholinę. Zwiększają wytrzymałość, dodają energii i zwiększają skupienie.

Kupuję
Trec
46,00 zł

BCAA z dodatkiem witaminy B6 i tauryny. Zwiększa energię i przyśpiesza regeneracje.

Kupuję
Now Foods
129,00 zł
(7)

Kompleks witamin i minerałów dla mężczyzn. Wspomaga anabolizm, zwiększa odporność i poprawia samopoczucie.

Kupuję
Olimp
24,00 zł
(1)

Preparat węglowodanowy dla sportowców. Zapewnia większą siłę oraz szybszy przebieg procesów regeneracyjnych.

Kupuję
Trec
18,00 zł
(1)

Napój izotoniczny o orzeźwiającym smaku. Uzupełnia poziom elektrolitów i mikroelementów w organizmie.

Kupuję
Olimp
16,00 zł

Suplement umożliwia właściwe nawodnienie organizmu podczas intensywnej aktywności fizycznej.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027