Wyprzedaż UK Blog us   | pl | PLN
0 0,00 zł
 bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
Bio Ghee Butter Bio Ghee Butter 300g
Diet-food
45,00 zł
Magazyn: eu

Bio Ghee Butter 300g

od 3 sztuk tylko: 44,10 zł / szt. -2%

Waga wysyłki: 450g
Bez dodatków
45,00 zł z VAT
Możemy Ciebie powiadomić kiedy produkt będzie znów dostępny
Zapisz
Opis produktu
  • Naturalna zawartość sprzężonego kwasu linolowego CLA
  • Odpowiednie dla osób z alergiami pokarmowymi
  • Idealny substytut tłuszczy stosowanych w kuchni
  • Bogate źródło witamin i kwasów tłuszczowych
  • Zachowuje świeżość przez długi czas
  • Nie podnosi poziomu cholesterolu
  • Wysoka temperatura dymienia
  • Pozbawione laktozy i kazeiny
  • Przyjemny, maślany smak
  • Wysoka gęstość odżywcza
  • Redukuje stany zapalne
  • Czysty tłuszcz mleczny
  • Idealne do smażenia
  • Wspiera trawienie
  • Nie jełczeje

Diet-Food Bio Ghee Butter to ekologiczne masło, które zostało poddane procesowi klarowania, w wyniku którego usunięto z niego wodę i inne substancje (np. białka). Dzięki temu końcowy produkt charakteryzuje się doskonałym profilem odżywczym i stabilnością termiczną. Ma przy tym głęboki, maślany smak.

Produkt jest zdrowym zamiennikiem tradycyjnego masła i innych tłuszczów stosowanych w kuchni. Idealnie nadaje się do smażenia oraz potraw gotowanych. Jest rekomendowany zwłaszcza osobom, które z racji nietolerancji pokarmów mlecznych, z uwagi na obecność laktozy lub kazeiny, wyeliminowały masło ze swojej diety. Masło klarowane nie zwiększa ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, dlatego może być spożywane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Masło klarowane (ghee) to czysty tłuszcz mleczny (ok 99,8% tłuszczu), powszechnie stosowany na terenach Afryki, Azji i Bliskiego Wschodu. Medycyna ajurwedyjska traktuje ghee jako lekarstwo. Przypisuje mu zdolność do poprawy pamięci i sprawności umysłowej, regulowania pracy układu pokarmowego, wzmacniania tkanki łącznej i leczenia alergii. Ghee wytwarza się w procesie klarowania, który polega na odparowaniu wody i usunięciu z masła wszystkich substancji stałych, które nie są tłuszczami.

Wysoka temperatura dymienia
Masło klarowane należy do niezwykle stabilnych tłuszczów i ma jedną z najwyższych temperatur dymienia (ok 250 ℃). Mianem tym określa się temperaturę, w której tłuszcze zaczynają się palić, co wiąże się z uwolnieniem szkodliwych dla zdrowia substancji. Wysoka temperatura dymienia sprawia, że masło klarowane idealnie nadaje się do smażenia, nawet długotrwałego i w tzw. głębokim tłuszczu.

Unikalny profil odżywczy
Masło klarowane jest prawdziwą skarbnicą wielu istotnych witamin i substancji odżywczych. Zawiera duże ilości witaminy A, która jest niezbędna dla zdrowia oczu, dobrej kondycji skóry i silnego układu odpornościowego.

Masło klarowane dostarcza witamin D i K. Od ich właściwej podaży zależy prawidłowy wzrost i rozwój kości oraz dobry stan zębów. Chronią one również przed zwapnieniem tętnic i wzmacniają system immunologiczny.

Dzięki naturalnej obecności witaminy E spożywanie masła klarowanego zapobiega rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów. Skutecznie wymiata z organizmu nadmiar wolnych rodników i zmniejsza stężenie stresu oksydacyjnego, czyli zwalcza główne czynniki biorące udział w patogenezie licznych schorzeń.

Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 62%). Obok nich występują wielonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 2%) i jednonasycone kwasy tłuszczowe (ok. 26%). Z punktu widzenia zdrowia najistotniejsza jest obecność krótko- i środniołańcuchowych kwasów tłuszczowych (aż 25%), które poprawiają trawienie, przyspieszają metabolizm i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej. Przy tym wszystkim nie zwiększają ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Masło klarowane zawiera duże ilości niezwykle pożądanego sprzężonego kwasu linolowego CLA. W licznych badaniach udowodniono, że związek ten redukuje stany zapalne w organizmie, obniża poziom niekorzystnej frakcji cholesterolu LDL, przyczynia się do unormowania ciśnienia i ma duży potencjał przeciwnowotworowy. Tradycyjnie kwas linolowy CLA jest również stosowany przez osoby dążące do utraty zbędnych kilogramów.

Bez ryzyka alergii pokarmowych i chorób serca
W procesie klarowania od masła zostają oddzielone wszystkie związki, które nie są tłuszczami. Również potencjalne alergeny, takie jak laktoza i kazeina. Dzięki temu masło klarowane jest bezpieczne nawet dla osób z rozmaitymi alergiami pokarmowymi i nietolerancją produktów mlecznych.

W licznych badaniach udowodniono, że spożywanie masło klarowanego nie wpływa negatywnie na czynniki ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia. Jeśli już dochodziło do podwyższenia poziomu cholesterolu u badanych osób, to dotyczyło ono korzystnej frakcji HDL. Wzrost stężenia lipoprotein o niskiej gęstości (LDL) był minimalny.

Długi termin przydatności do spożycia
Masło klarowane zachowuje świeżość przez bardzo długi czas. W procesie klarowania zostają zniszczone chorobotwórcze drobnoustroje, a dzięki odparowaniu wody stwarza się środowisko, w którym nie mogą się one rozwijać. Masło klarowane jest czystym tłuszczem, złożonym głównie z nasyconych kwasów tłuszczowych, które są odporne na utlenianie. Dzięki temu nie jełczeje tak, jak zwykłe masło.

W zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej ghee może być przechowywane około 10 miesięcy, a w lodówce nawet półtora roku. Nie zmienia swej konsystencji, zachowuje delikatny, maślany smak i zapach i nie traci właściwości prozdrowotnych.

Wsparcie dla układu pokarmowego i poprawa wchłaniania
Masło klarowane usprawnia proces trawienia i poprawia kondycję przewodu pokarmowego. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i korzystnie wpływa na kondycję pęcherzyka żółciowego.

Ghee zawiera duże ilości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasu masłowego. Kwas masłowy ma ogromny udział w procesie detoksykacji i zdrowiu jelit. Regeneruje komórki nabłonka jelitowego, poprawia integralność błony śluzowej jelit i stabilizuje mikrobiom jelitowy. Działa przeciwzapalnie, dlatego jest polecany osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, chorobę Leśniewskiego i Crohna czy wrzodziejące zapalenie okrężnicy.

Ghee sprzyja wchłanianiu wielu witamin, minerałów i substancji odżywczych. Większość z nich rozpuszcza się w tłuszczu, dlatego dostarczenie organizmowi dobrej jakości tłuszczu jest kluczowe dla przyswojenia cennych składników zawartych w pożywieniu.

Działanie przeciwzapalne
Spożywanie masła klarowanego przyczynia się do redukcji stanów zapalnych w organizmie. Udowodniono, że zawarte w nim związki (zwłaszcza kwas linolowy CLA i kwas masłowy) hamują syntezę leukotrienów i prostaglandyn, czyli głównych mediatorów zapalnych.

Podsumowując, Bio Ghee Butter to idealny zastępnik dla tradycyjnego masła i innych, niezdrowych źródeł tłuszczu. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie może być stosowane nawet przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu. Ghee można spożywać zarówno na zimno, jak i poddawać obróbce cieplnej (smażenie, gotowanie). Osoby z nietolerancjami pokarmowymi nie muszą obawiać się o swoje zdrowie – produkt nie zawiera laktozy ani kazeiny. Ghee ma przyjemny aromat i głęboki, maślany smak. Doskonale wydobywa i podkreśla smak innych potraw.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Wielkość opakowania: 300 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna895 kcal
Tłuszcz> 99,5 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone< 62,5 g
Białko< 0,5 g
Węglowodany< 0,5 g
w tym cukry< 0,5 g
Sód< 0,5 g

Pozostałe składniki

Brak.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z

Ostatnio na blogu

Johimbina – skuteczny spalacz tłuszczu czy afrodyzjak?

Johimbina – skuteczny spalacz tłuszczu czy afrodyzjak?

Najlepsze spalacze tłuszczu zawierają w składzie szereg ciekawych substancji, jedne z nich działają skutecznie w walce z...

czytaj więcej

Laksogenina (Laxogenin) – poprawa syntezy białek mięśniowych

Laksogenina (Laxogenin) – poprawa syntezy białek mięśniowych

Sportowcy zawsze szukają kolejnych rewolucyjnych suplementów, który poprawi ich wyniki sportowe i zapewni im chociażby minimalną...

czytaj więcej

Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Jakie suplementy na obniżenie kortyzolu?

Czujesz nieustannie nadmiar stresu oraz wyczerpanie? Możliwe że jest to spowodowane niesławnym hormonem stresu – kortyzolem. Istnieje wiele...

czytaj więcej

Wycisk do deseczki, czyli tajna broń Scota Mendelsona

Wycisk do deseczki, czyli tajna broń Scota Mendelsona

W jaki sposób można zwiększyć wynik w wyciskaniu RAW za pomocą Board Press, czyli wyciskania do deski? Czy taka metoda treningowa sprawdzi się w formule bez...

czytaj więcej

WĘGLOWODANY W DIECIE KETOGENICZNEJ

WĘGLOWODANY W DIECIE KETOGENICZNEJ

Wiele osób pyta mnie o to ile węglowodanów mogą jeść na diecie ketogenicznej oraz LCHF. Oczywiście jak zawsze...

czytaj więcej

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

7 produktów spożywczych, które mogą powodować trądzik

Trądzik jest często występującą chorobą skóry, która dotyka blisko 10% światowej populacji (1). Wiele...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy
MZKatalog - polecani trenerzy
MZKatalog - polecane kluby
Trustpilot
Sprawdź również nasze doskonałe oceny na  Opineo
Supps4You LLC
Unit 3 Enterprise Court, Farfield Park Rotherham S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027