Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
Zamówienie:205,00 zł409,00 zł614,00 zł818,00 zł
Wysyłka:-11,00 zł-21,00 zł-31,00 zł-41,00 zł
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Peanut Butter Smooth Peanut Butter Smooth

Trec Peanut Butter Smooth to niezwykle smaczne masło orzechowe wyprodukowane w 100% z prażonych orzechów arachidowych. Masło to cechuje się idealnie kremową konsystencją i wyjątkowym smakiem. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, cukru, soli czy tłuszczu palmowego.

Zdrowe źródło makroskładników w diecie sportowca
Masło to jest bogate w zdrowe, roślinne tłuszcze pochodzące z orzechów. Może zatem stanowić w diecie doskonały dodatek tłuszczowy, który poza wartościami odżywczymi doda również nietuzinkowego smaku. Tłuszcze mogą stanowić źródło energii ale także poprawią wchłanialność witamin z grupy ADEK. Ponadto, w skład omawianych tłuszczy wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy czy linolowy. Odgrywają one olbrzymią rolę w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów.

Krem ten, poza tłuszczem dostarcza także solidnej porcji białka roślinnego. Pomoże zatem uzupełnić zapotrzebowanie na ten ważny budulec u osób intensywnie ćwiczących siłowo. Masło nie zawiera  z kolei soli ani sztucznych dodatków, stąd może być bez obaw stosowane przez osoby ceniące sobie transparentny i zdrowy skład produktu.

Zaskakujący smak i konsytencja oraz zastosowanie kulinarne
Przedstawiane masło orzechowe odznacza się bardzo dobrym smakiem i idealną, kremową konsystencją. Jest również sycące, co pozwala na przygotowanie bardziej treściwych potraw z jego udziałem.

Tradycyjnie masło orzechowe zjada się z chlebem, jednak posiada ono wiele innych, ciekawszych zastosowań kulinarnych. Doskonale nadaje się do zjedzenia z grzankami, waflami ryżowymi czy owocami. Bardzo dobrze sprawdza się również jako dodatek do ciast i ciasteczek. Nieco bardziej odważne inspiracje sugerują wykorzystanie masła orzechowego w daniach bardziej wytrawnych. Masło to dobrze komponuje się jako składnik sosów, marynat czy innych, nawet pikantnych dodatków do mięs i sałatek.

Podsumowując, Trec Peanut Butter Smooth to smaczny krem z prażonych orzeszków arachidowych o gładkiej, kremowej konsystencji. Doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw i przysmaków, a jego bardzo dobry profil makroskładników sprawia, że może być spożywany przez osoby związane ze sportem i zdrowym odżywianiem.

InStock
5 2
5

masło bardzo dobre ale polecam te od Soncone - cena lepsza a smak również bardzo dobry
4

bardzo dobre szkoda ze trec dał taką złodziejską cene...
Since 2005
Dodaj do koszyka
Peanut Butter Smooth Peanut Butter Smooth 500g
Trec
29,00 zł

Peanut Butter Smooth

4.5 na podstawie 2 opinii ilość: 500g

Wszystkie gramatury:

Smak:

1-2
Lokalizacja:
Magazyn UE
Dostępność:
średnia ilość
dni robocze
od wysyłki
Minimalna data ważności:
2020-09
Do darmowej wysyłki brakuje: 250,00 zł
29,00 złz VAT

od 3 sztuk tylko 28,42 zł /szt. -2%

Biuro obsługi klienta.

PON.-PT 900-1700

Potrzebujesz pomocy w wyborze?

Opis produktu
  • Smaczny i zdrowy dodatek do kanapek, ciast i potraw
  • W 100% z prażonych orzeszków arachidowych
  • Atrakcyjne urozmaicenie diety sportowca
  • Nie zawiera soli i sztucznych dodatków
  • Doskonała, kremowa konsystencja
  • Zdrowe źródło tłuszczu i białka

Trec Peanut Butter Smooth to niezwykle smaczne masło orzechowe wyprodukowane w 100% z prażonych orzechów arachidowych. Masło to cechuje się idealnie kremową konsystencją i wyjątkowym smakiem. Produkt nie zawiera sztucznych dodatków, cukru, soli czy tłuszczu palmowego.

Zdrowe źródło makroskładników w diecie sportowca
Masło to jest bogate w zdrowe, roślinne tłuszcze pochodzące z orzechów. Może zatem stanowić w diecie doskonały dodatek tłuszczowy, który poza wartościami odżywczymi doda również nietuzinkowego smaku. Tłuszcze mogą stanowić źródło energii ale także poprawią wchłanialność witamin z grupy ADEK. Ponadto, w skład omawianych tłuszczy wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy czy linolowy. Odgrywają one olbrzymią rolę w profilaktyce chorób układu krążenia czy nowotworów.

Krem ten, poza tłuszczem dostarcza także solidnej porcji białka roślinnego. Pomoże zatem uzupełnić zapotrzebowanie na ten ważny budulec u osób intensywnie ćwiczących siłowo. Masło nie zawiera  z kolei soli ani sztucznych dodatków, stąd może być bez obaw stosowane przez osoby ceniące sobie transparentny i zdrowy skład produktu.

Zaskakujący smak i konsytencja oraz zastosowanie kulinarne
Przedstawiane masło orzechowe odznacza się bardzo dobrym smakiem i idealną, kremową konsystencją. Jest również sycące, co pozwala na przygotowanie bardziej treściwych potraw z jego udziałem.

Tradycyjnie masło orzechowe zjada się z chlebem, jednak posiada ono wiele innych, ciekawszych zastosowań kulinarnych. Doskonale nadaje się do zjedzenia z grzankami, waflami ryżowymi czy owocami. Bardzo dobrze sprawdza się również jako dodatek do ciast i ciasteczek. Nieco bardziej odważne inspiracje sugerują wykorzystanie masła orzechowego w daniach bardziej wytrawnych. Masło to dobrze komponuje się jako składnik sosów, marynat czy innych, nawet pikantnych dodatków do mięs i sałatek.

Podsumowując, Trec Peanut Butter Smooth to smaczny krem z prażonych orzeszków arachidowych o gładkiej, kremowej konsystencji. Doskonale nadaje się jako dodatek do wielu potraw i przysmaków, a jego bardzo dobry profil makroskładników sprawia, że może być spożywany przez osoby związane ze sportem i zdrowym odżywianiem.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Wielkość opakowania: 500 g
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna2531 kJ / 611 kcal-
Białko30,8 g-
Węglowodany8,6 g-
w tym cukry4,6 g-
Tłuszcz48,7 g-
w tym tłuszcze nasycone9,2 g-
Błonnik7,4 g-
Sód0,04 g-

Pozostałe składniki

Prażone orzechy arachidowe 100%

Ostatnia ocena

Miłosz

masło bardzo dobre ale polecam te od Soncone - cena lepsza a smak również bardzo dobry

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
5% Nutrition
179,00 zł

Mieszanka węglowodanów o niskim IG pochodzących z batatów, ignamów i owsa. Wzrost siły i szybka regeneracja.

Kupuję
5% Nutrition
159,00 zł

Uniwersalny preparat łączący w sobie najważniejsze dla sportowców składniki. Zawiera dodatek kofeiny.

Kupuję
Olimp
25,00 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Scitec
99,00 zł

Skoncentrowane źródło aminokwasów egzogennych, L-cytruliny i kofeiny. Wspomaga sprawność fizyczną i umysłową.

Kupuję
Olimp
2,80 zł

Koncentrat do przygotowania smacznego napoju izotonicznego. Zwiększa siłę oraz wspomaga regenerację.

Kupuję
Seeking Health
109,00 zł

Wspiera równowagę elektrolitową oraz pomaga osiągnąć wysoką wydajność fizyczną.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Ostatnio na blogu

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III

W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...

czytaj więcej
Fit pierniczki

Fit pierniczki

Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...

czytaj więcej
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3

Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...

czytaj więcej
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny

Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...

czytaj więcej
PTSD nie tylko w głowie

PTSD nie tylko w głowie

Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu

Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027