Yellow Stork Tea Matcha+ Ashwagandha to unikalne połaczenie herbacianego proszku matcha z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, standaryzowanym na 7% witanolidów.
Matcha to rodzaj zielonej herbaty pochodzącej z Japonii, która jest znana ze swojego intensywnego smaku, intensywnej zielonej barwy i bogatego profilu smakowego. Proces produkcji matcha różni się od tradycyjnych herbat. Krótko przed zbiorami, krzewy herbaty przeznaczone do produkcji matcha są zacieniane, co powoduje, że liście stają się bogate w chlorofil. Następnie liście są ręcznie zbierane, suszone i mielone na bardzo drobny proszek - matcha.
Najważniejszą cechą matchy jest to, że jest ona spożywana w całości, jako zawiesina, a nie tylko jako napar, dzięki czemu zachowuje większość swoich korzystnych właściwości. Wpływa na to również fakt, że przed mieleniem nie jest poddawana fermentacji, ani oksydacji.
Matcha jest źródłem przeciwutleniaczy, w tym katechin, teiny, taniny, teaniny oraz antyoksydantów.
Ashwagandha to inna nazwa rośliny Withania somnifera - witanii ospałej. Pochodzi ona z Azji południowo-wschodniej i jest tam uprawiana na dużą skalę, dlatego też od wielu lat stosowano ją w ajurwedzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Dzisiaj, ze względu na obecność witanolidów, przypisuje jej się działanie przede wszystkim adaptogenne.