Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska.
    Niemcy.
    Wielka Brytania.
    Irlandia.
  • A
    Australia
    Austria
  • B
    Białoruś
    Belgia
    Boliwia
    Brazylia
    Bułgaria
  • C
    Chile
    Chorwacja
    Cypr
    Czechy
  • D
    Dania
  • E
    Estonia
  • F
    Finlandia
    Francja
  • G
    Grecja
  • H
    Holandia
    Hiszpania
  • I
    Islandia
    Izrael
  • J
    Japonia
  • K
    Kanada
    Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein
    Litwa
    Luksemburg
  • Ł
    Łotwa
  • M
    Malta
    Meksyk
    Monaco
  • N
    Nowa Zelandia
    Norwegia
  • P
    Portugalia
  • R
    Rumunia
    Rosja
    RPA
  • S
    San Marino
    Słowacja
    Słowenia
    Szwecja
    Szwajcaria
  • T
    Turcja
  • U
    Ukraina
    USA
  • W
    Węgry
    Włochy
bok@muscle-zone.pl
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
R1 Whey Blend R1 Whey Blend

NUTRIVO R1 Whey Blend to odżywka białkowa oparta na mieszance koncentratu, izolatu i hydrolizatu białek serwatkowych.

Połączenie trzech form białek serwatki
Zastosowanie różnych frakcji białka w odżywce niesie za sobą pozytywny skutek, w postaci rozszerzenia czasu wchłaniania całego produktu. Aminokwasy zaczynamy przyswajać zgodnie z początkiem wchłaniania najszybciej uwalnianej frakcji, czyli hydrolizatu, a kończymy gdy wchłonie się całe białko o najdłuższej przyswajalności – koncentrat białka serwatkowego.

Dzięki wydłużonemu przyswajaniu uzyskujemy stabilniejszy dopływ aminokwasów do komórek mięśniowych i korzystniejsze środowisko anaboliczne, wynikające z lepszego odżywienia.

W porównaniu do najpopularniejszych odżywek opartych jedynie na koncentracie, uzyskujemy mniejszy udział tłuszczu i cukru, co powinno pozytywnie wpłynąć na skład ciała i bilans makroskładników w diecie.

Znaczenie białka w diecie sportowca
Osoby aktywnie uprawiające sport powinny przyjmować znacznie większe ilości białka z pożywieniem w porównaniu do osób mało aktywnych. Zwiększone zapotrzebowanie wynika z ciągłych uszkodzeń włókien mięśniowych podczas treningów, które do regeneracji potrzebują odpowiednich ilości aminokwasów.

Właściwa podaż białka w diecie osoby aktywnej przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pod warunkiem że utrzymamy dodatni bilans kaloryczny. Aminokwasy białkowe zostają wykorzystane nie tylko do regeneracji, ale i do nadbudowania uszkodzeń włókienek mięśniowych, co jest kluczem do uzyskania progresu w sile i objętości mięśni.

Poza budowaniem mięśni, aminokwasy wykorzystywane są do tworzenia też innych, niezwykle ważnych struktur, jakimi są enzymy i hormony peptydowe. Oznacza to, że białko wpływa także na zachowanie właściwej biochemii organizmu i utrzymanie zdrowia.

Koniec z monotonią w diecie
Dieta kulturystyczna w dalszym ciągu jest postrzegana jako ciągłe jedzenie kurczaka z ryżem, brokułem i oliwą. I mimo tego, że świadomość dietetyczna znacznie podskoczyła i sportowcy używają szerszej gamy produktów, to wielu osobom nadal może brakować urozmaicenia w postaci smaków słodkich.

Z pomocą przychodzi odżywka białkowa, która może zachwycić kubki smakowe intensywnością smaku i gładką, kremową konsystencją. Może sprawdzić się szczególnie dobrze u łasuchów, którzy nie potrafią obejść się bez słodkich produktów w swoim menu.

Komfort wynikający z posiadania odżywki
Aktywny tryb życia ogranicza czas, który można poświęcić na stanie w kuchni przygotowując posiłki. Bywa, że z nadmiaru obowiązków zmuszeni jesteśmy do jedzenia czegoś na szybko lub nawet omijania posiłku, co nie powinno się zdarzać, gdy nastawieni jesteśmy na osiągnięcie sylwetkowego celu.

Przygotowanie porcji odżywki białkowej zajmuje dosłownie chwilę, co pozwala oszczędzić znaczną ilość czasu i częściowo zastąpić planowany posiłek w kryzysowych sytuacjach.

Zastosowanie potreningowe
Przyjmowanie porcji odżywki tuż po zakończeniu treningu jest niezwykle popularną praktyką. I nie bez powodu, gdyż szybka wchłanialność aminokwasów z płynnego źródła pozwala na uzupełnienie strat powstałych w trakcie ćwiczeń i dostarczenie budulca do rozwoju muskulatury.

Jednak nie jest to jedyna korzyść wynikająca z zastosowania formy płynnej. Po treningu znaczna ilość krwi przetaczana jest do ćwiczonych partii mięśniowych, by dostarczyć im większej ilości energii. Jako, że dysponujemy ograniczonym zasobem krwi, w tym czasie układ trawienny jest słabiej ukrwiony niż zwykle. Taki stan może negatywnie odbić się na jakości trawienia posiłków stałych. Posiłek w formie płynnej, jakim jest koktajl z odżywki białkowej jest trawiony dużo łatwiej, gdyż nie wymaga rozdrobnienia i może być efektywnie przyswajany nawet przy podaniu potreningowym.

Jakość zastosowanych surowców
Białka serwatkowe, jako białka pochodzenia zwierzęcego, charakteryzują się niezwykle korzystnym profilem aminokwasów, zwłaszcza pod kątem ilości BCAA i glutaminy, które są szczególnie lubiane przez kulturystów.

W odżywce Rule One Whey Blend zastosowano wyłącznie wysokiej jakości surowiec bez dodatku białek roślinnych, co jest niestety częsta praktyką wśród producentów niższej jakości suplementów. Białka roślinne posiadają mniej korzystny dla rozwoju muskulatury skład aminokwasów, głównie przez mniejszy udział leucyny, wykazującej najbardziej anaboliczne działanie.

R1 Whey Blend polecany jest sportowcom, pragnącym w prosty sposób zwiększyć udział białka w diecie, dostarczając sobie tym samym odskoczni od smaku tradycyjnych, kulturystycznych dań. Może być przydatny dla osób zapracowanych, ze względu na bardzo szybki czas przygotowania porcji odżywki.

Magazyn UK
5 4
5

fajna odmiana dla białek z treca i olimpu, ta sama cena ta sama jakosc a jednak smaki lepsze smak tort urodzinowy jest poprostu zajebisty
5

lepsza rozpuszczalność niż tanie białka i smak dużo lepszy
5

czekolada jest zajebista nie za słodka idealna
5

ciastko z kremem jest świetne! zero problemów gastyrycznych po nim
Since 2005
Dodaj do koszyka
R1 Whey Blend R1 Whey Blend 2240g
NUTRIVO
199,00 zł

R1 Whey Blend 2240g

5 na podstawie 4 opinii
Magazyn UE

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Produkt premiowany darmową wysyłką na terenie Polski Dodając do koszyka produkt premiowany darmową wysyłką każdy kolejny będzie również wysyłany za 0 zł

- Paczka u Ciebie nawet w ciągu 24 h* Czas dostarczenia zamówienia zależy od wyboru przewoźnika oraz godziny złożenia zamówienia czy też dni roboczego, sklep daje sobie zawsze maksymalnie 48h na wysłanie zamówienia

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Wyśmienity smak czekoladowych krówek
  • Świetna rozpuszczalność
  • Połączenie aż trzech frakcji białek serwatkowych
  • Niewielka ilość tłuszczu i węglowodanów
  • Duży udział aminokwasów rozgałęzionych
  • Wysoka wartość biologiczna
  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej
  • Uzupełnia aminokwasy w diecie
  • Przepyszne urozmaicenie diety

NUTRIVO R1 Whey Blend to odżywka białkowa oparta na mieszance koncentratu, izolatu i hydrolizatu białek serwatkowych.

Połączenie trzech form białek serwatki
Zastosowanie różnych frakcji białka w odżywce niesie za sobą pozytywny skutek, w postaci rozszerzenia czasu wchłaniania całego produktu. Aminokwasy zaczynamy przyswajać zgodnie z początkiem wchłaniania najszybciej uwalnianej frakcji, czyli hydrolizatu, a kończymy gdy wchłonie się całe białko o najdłuższej przyswajalności – koncentrat białka serwatkowego.

Dzięki wydłużonemu przyswajaniu uzyskujemy stabilniejszy dopływ aminokwasów do komórek mięśniowych i korzystniejsze środowisko anaboliczne, wynikające z lepszego odżywienia.

W porównaniu do najpopularniejszych odżywek opartych jedynie na koncentracie, uzyskujemy mniejszy udział tłuszczu i cukru, co powinno pozytywnie wpłynąć na skład ciała i bilans makroskładników w diecie.

Znaczenie białka w diecie sportowca
Osoby aktywnie uprawiające sport powinny przyjmować znacznie większe ilości białka z pożywieniem w porównaniu do osób mało aktywnych. Zwiększone zapotrzebowanie wynika z ciągłych uszkodzeń włókien mięśniowych podczas treningów, które do regeneracji potrzebują odpowiednich ilości aminokwasów.

Właściwa podaż białka w diecie osoby aktywnej przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej, pod warunkiem że utrzymamy dodatni bilans kaloryczny. Aminokwasy białkowe zostają wykorzystane nie tylko do regeneracji, ale i do nadbudowania uszkodzeń włókienek mięśniowych, co jest kluczem do uzyskania progresu w sile i objętości mięśni.

Poza budowaniem mięśni, aminokwasy wykorzystywane są do tworzenia też innych, niezwykle ważnych struktur, jakimi są enzymy i hormony peptydowe. Oznacza to, że białko wpływa także na zachowanie właściwej biochemii organizmu i utrzymanie zdrowia.

Koniec z monotonią w diecie
Dieta kulturystyczna w dalszym ciągu jest postrzegana jako ciągłe jedzenie kurczaka z ryżem, brokułem i oliwą. I mimo tego, że świadomość dietetyczna znacznie podskoczyła i sportowcy używają szerszej gamy produktów, to wielu osobom nadal może brakować urozmaicenia w postaci smaków słodkich.

Z pomocą przychodzi odżywka białkowa, która może zachwycić kubki smakowe intensywnością smaku i gładką, kremową konsystencją. Może sprawdzić się szczególnie dobrze u łasuchów, którzy nie potrafią obejść się bez słodkich produktów w swoim menu.

Komfort wynikający z posiadania odżywki
Aktywny tryb życia ogranicza czas, który można poświęcić na stanie w kuchni przygotowując posiłki. Bywa, że z nadmiaru obowiązków zmuszeni jesteśmy do jedzenia czegoś na szybko lub nawet omijania posiłku, co nie powinno się zdarzać, gdy nastawieni jesteśmy na osiągnięcie sylwetkowego celu.

Przygotowanie porcji odżywki białkowej zajmuje dosłownie chwilę, co pozwala oszczędzić znaczną ilość czasu i częściowo zastąpić planowany posiłek w kryzysowych sytuacjach.

Zastosowanie potreningowe
Przyjmowanie porcji odżywki tuż po zakończeniu treningu jest niezwykle popularną praktyką. I nie bez powodu, gdyż szybka wchłanialność aminokwasów z płynnego źródła pozwala na uzupełnienie strat powstałych w trakcie ćwiczeń i dostarczenie budulca do rozwoju muskulatury.

Jednak nie jest to jedyna korzyść wynikająca z zastosowania formy płynnej. Po treningu znaczna ilość krwi przetaczana jest do ćwiczonych partii mięśniowych, by dostarczyć im większej ilości energii. Jako, że dysponujemy ograniczonym zasobem krwi, w tym czasie układ trawienny jest słabiej ukrwiony niż zwykle. Taki stan może negatywnie odbić się na jakości trawienia posiłków stałych. Posiłek w formie płynnej, jakim jest koktajl z odżywki białkowej jest trawiony dużo łatwiej, gdyż nie wymaga rozdrobnienia i może być efektywnie przyswajany nawet przy podaniu potreningowym.

Jakość zastosowanych surowców
Białka serwatkowe, jako białka pochodzenia zwierzęcego, charakteryzują się niezwykle korzystnym profilem aminokwasów, zwłaszcza pod kątem ilości BCAA i glutaminy, które są szczególnie lubiane przez kulturystów.

W odżywce Rule One Whey Blend zastosowano wyłącznie wysokiej jakości surowiec bez dodatku białek roślinnych, co jest niestety częsta praktyką wśród producentów niższej jakości suplementów. Białka roślinne posiadają mniej korzystny dla rozwoju muskulatury skład aminokwasów, głównie przez mniejszy udział leucyny, wykazującej najbardziej anaboliczne działanie.

R1 Whey Blend polecany jest sportowcom, pragnącym w prosty sposób zwiększyć udział białka w diecie, dostarczając sobie tym samym odskoczni od smaku tradycyjnych, kulturystycznych dań. Może być przydatny dla osób zapracowanych, ze względu na bardzo szybki czas przygotowania porcji odżywki.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (4)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2240gPorcja jednorazowa: 1 miarka (33g)Ilość porcji w opakowaniu: 70
w porcji (33g)zawartość%ZDS
Tłuszcz1.5g2%
Tłuszcze nasycone1g5%
Tłuszcze trans0g
Cholesterol55mg18%
Sód70mg3%
Węglowodany4g1%
Błonnik0g0%
Cukry1g
Białko24g48%

Pozostałe składniki

mieszanka białek (izolat białka serwatkowego, koncentrat białka serwatkowego, hydrolizat białka serwatkowego), aromaty naturalne i sztuczne, lecytyna, inulina, guma ksantanowa, guma celulozowa, sukraloza, ekstrakt ze stewii.

Ostatnia ocena

Roni

fajna odmiana dla białek z treca i olimpu, ta sama cena ta sama jakosc a jednak smaki lepsze smak tort urodzinowy jest poprostu zajebisty

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Optimal Multivitamin Methyl One
Optimal Multivitamin Methyl One
SEEKING HEALTH
129,00 zł
więcej
L-Carnitine 3000 Extreme
L-Carnitine 3000 Extreme
OLIMP
4,90 zł
więcej
MultiPack
MultiPack
TREC
72,00 zł
więcej
BCAA Flash Zero
BCAA Flash Zero
BIOTECH USA
129,00 zł
więcej
Epilogue
Epilogue
OLYMPUS LABS
209,00 zł
więcej
Animal Test
Animal Test
UNIVERSAL
269,00 zł
więcej

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Tłuszcze trans

Informacja

Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Błonnik

Informacja

Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.

Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

Biotin 100mg

189,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Z-Balance

79,00 zł

Za treści na stronie odpowiada

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>