Zamówienie: | 242,00 zł | 484,00 zł | 726,00 zł | 968,00 zł | 1 210,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
Zamówienie: | 242,00 zł | 484,00 zł | 726,00 zł | 968,00 zł | 1 210,00 zł |
---|
Wysyłka: | -13,00 zł | -25,00 zł | -37,00 zł | -49,00 zł | -61,00 zł |
---|
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od kolejnego progu zniżki na wysyłkę.
To proste i niezwykle użyteczne narzędzie pozwalające na bieżąco kontrolować dystans, jaki dzieli Cię od darmowej dostawy.
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
domyślny magazyn dla bieżącej lokalizacji
magazyn alternatywny
magazyn niedostępny
Soncone Olej kokosowy to wyjątkowy olej roślinny, wyróżniający się profilem kwasów tłuszczowych ze zdecydowaną dominacją tłuszczy nasyconych. Jest źródłem średniołańcuchowych kwasów MCT, które są trawione bez udziału żółci i dostarczają szybkiej porcji energii. Wersja nierafinowana pozwala cieszyć się szerszym spektrum korzyści zdrowotnych oraz atrakcyjnym, kokosowym aromatem.
Olej kokosowy to tłuszcz pozyskiwany z miąższu orzechów kokosowych. Jako jeden z nielicznych olejów roślinnych jest bogatym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, przy czym charakteryzuje się niewielką ilością tłuszczu nienasyconego. Obfituje w średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, co jest jego główną zaletą. Najliczniejszymi kwasami tłuszczowymi w kokosie są kwas laurynowy, kaprylowy, kapronowy, kaprynowy, mirystynowy oraz palmitynowy.
MCT (średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe) cechują się długością łańcucha nie przekraczającą ilości 12 atomów węgla. Olej kokosowy jest ich najobfitszym źródłem (około 65%), jednak możemy znaleźć je także w oleju palmowym, nabiale, czy też orzechach macadamia. Są trawione szybko, gdyż nie potrzebują obecności żółci.
Prozdrowotne właściwości oleju kokosowego
Wartą uwagi jest właściwość przeciwdrobnoustrojowa kwasów tłuszczowych z kokosa, szczególnie kwasu kaprylowego i laurynowego. Bywają one nawet izolowane i oferowane jako oddzielne suplementy wspierające walkę np. z drożdżakami candida.
W dobie wszechobecnych infekcji i stanów zapalnych, olej kokosowy jest produktem który warto włączyć do swojego menu. Może być także przydatny u osób z cukrzycą i obciążeniem rodzinnym tą chorobą, gdyż stosowany u osób z cukrzycą typu drugiego może poprawiać wrażliwość komórek na insulinę, jak mówią badania.
Niezwykle ciekawy jest wpływ masaży z użyciem oleju kokosowego na noworodków. W pewnym badaniu zastosowano olej kokosowy oraz dla porównania olej mineralny, które stosowane były do masażu 4 razy dziennie przez miesiąc. Jak się okazało, olej kokosowy przyczynił się do szybszego wzrostu dziecka i sprawniejszego przybierania masy ciała, czego nie zauważono przy stosowaniu oleju mineralnego.
Wpływ na układ sercowo-naczyniowy
Tłuszcze nasycone od wielu lat obciążone są złą sławą, ze względu na potencjalnie niekorzystny wpływ na profil lipidowy we krwi i spekulowany negatywny wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym miażdżycę. Wyniki badań z udziałem oleju kokosowego na osobach z cukrzycą dla wielu osób mogą być zaskakujące, gdyż pomimo wybitnie wysokiego udziału nasyconych kwasów tłuszczowych może on obniżać poziom cholesterolu całkowitego i frakcji LDL-C.
Wzbogacenie walorów smakowych diety
Kokos doskonale komponuje się z wieloma potrawami deserowymi. Olej Extra Virgin charakteryzuje się delikatnym, kokosowym aromatem, który może wzbogacić na przykład poranny, słodki omlet. Rewelacyjnie sprawdza się również jako składnik polewy czekoladowej, wraz z podgrzaną rozpuszczoną czekoladą lub kakao.
Wsparcie diety ketogenicznej
Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe są bardzo atrakcyjne dla osób praktykujących dietę ketogeniczną, gdyż wzmagają produkcję ciał ketonowych przez organizm. Popularną praktyką jest popijanie pomiędzy posiłkami kawy z dodatkiem oleju kokosowego, by dostarczyć łatwej porcji energii w niezwykle aromatycznej i smacznej postaci.
Korzyści dla osób odchudzających się
Badania wskazują, że olej kokosowy oraz tłuszcze MCT mogą przyczyniać się do szybszej utraty wagi w porównaniu do długołańcuchowych kwasów tłuszczowych, a efekt ten jest najbardziej wyraźny u osób otyłych. U osób stosujących tłuszcz kokosowy w diecie stwierdza się wyższe tempo metabolizmu oraz sprawniejsze utlenianie lipidów. Należy jednak pamiętać, że olej kokosowy tak samo jak i inne tłuszcze charakteryzuje się wysoką kalorycznością, tak więc w celu redukcji wagi powinien być stosowany z umiarem – oczywiście odwrotna korelacja występuje na ketogenicznej restrykcji.
Zastosowanie w kosmetyce
Szczególnie Panie ucieszy wiadomość, że ten wspaniały olej nadaje się nie tylko do kuchennej szafki, ale i do kosmetyczki. Naskórne zastosowanie oleju kokosowego przyczynia się do nawilżenia i zmniejszenia suchości skóry, co zostało potwierdzone w badaniach naukowych. Dodatkowym plusem są właściwości antybakteryjne.
Olej kokosowy nie wykazuje tendencji do drażnienia układu odpornościowego, jest zatem odpowiedni dla alergików, którzy niekorzystnie reagują na składniki tradycyjnych kosmetyków. Potencjalne korzyści przynieść może również osobom zmagającym się z atopowym zapaleniem skóry.
Poza poprawą jakości skóry, może być używany również do pielęgnacji włosów. Wcieranie oleju we włosy daje efekt ochronny przed fizycznymi uszkodzeniami oraz nawilżający. Plusem jest także fakt, że stosowanie oleju jako szamponu nie powoduje drażnienia oczu, co jest dość powszechne podczas użytku produktów drogeryjnych.
Soncone Olej kokosowy polecany jest osobom poszukującym źródeł zdrowego tłuszczu. Doskonale sprawdza się szczególnie podczas diety ketogenicznej, gdyż może pobudzać proces produkcji ciał ketonowych. Może być pomocny przy infekcjach bakteryjnych, wirusowych oraz grzybiczych, również w przypadku drożdżaków candida.
Olej kokosowy stanowi dodatek do tzw. kawy kuloodpornej (bulletproof coffee). Jest to kawa z dodatkiem oleju kokosowego i masła klarowanego, która nie tylko dostarcza dużej dawki energii, ale także może uprawnić procesy prowadzące do produkcji ciał ketonowych u osób będących na diecie ketogenicznej. Może być stosowana zamiast śniadania lub też przed treningiem. Warto rozpocząć przygotowanie bulletproof coffee od maksymalnie ½ łyżeczki oleju kokosowego, a następnie stopniowo zwiększać dawkę, gdyż jednorazowo większe ilości mogą początkowo spowodować biegunkę.
Osobom dorosłym rekomenduje się stosowanie około 3-4 łyżek oleju kokosowego dziennie, najlepiej w okolicach posiłku, aby jak najlepiej się wchłonął. Jak już wcześniej wspomniano – najlepiej rozpocząć dawkę od niższej granicy, a gdy będzie dobrze tolerowana przez organizm – stopniowo zwiększyć.
Olej kokosowy można używać jako maseczkę do włosów w celu nawilżenia i wzmocnienia ich struktury. Wystarczy nałożyć go na suche włosy, pozostawić na godzinę, a następnie zmyć przy użyciu szamponu do włosów. Olej kokosowy może także być aplikowany na skórę, rany, otarcia, stany zapalne lub służyć do demakijażu,
Olej kokosowy jest stabilny oksydacyjnie, dlatego nie wymaga przechowywania w lodówce. Wystarczy przechowywać go w chłodnym i zacienionym miejscu, a zachowa swoje właściwości na długo.
Olej kokosowy może być także używany do smażenia, jeśli temperatura obróbki termicznej nie przekracza punktu dymienia oleju (175oC) oraz jako zamiennik masła lub margaryny.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
15ml | 100 ml | |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 135 kcal | 900 kcal |
Białko | 0 | 0 |
Węglowodany | 0 | 0 |
Tłuszcz | 13,3 | 89,1 |
-
Bogate źródło witaminy C. Wzmacnia odporność oraz chroni komórki przed stresem oksydacyjnym.
KupujęIdealne połączenie witaminy C i flawonoidów. Wzmocnienie odporności oraz ochrona przed wolnymi rodnikami.
KupujęNaturalna witamina E zawieszona w oleju słonecznikowym. Wsparcie ochrony antyoksydacyjnej organizmu.
KupujęMiedź w trzech doskonale przyswajalnych formach. Skuteczna profilaktyka niedoborów.
KupujęUnikalna, autorska formuła kilku silnie działających antyoksydantów. Świetne źródło witaminy C.
KupujęWartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
#21 Badania suplementów – Apollo’s Hegemony Zinc Bisglycinate
Cynk jest jednym z najważniejszych minerałów w naszej diecie. Nie ulega to żadnym wątpliwościom. Jego odpowiednia podaż w...
Trening izometryczny nie cieszy się zbytnią popularnością w Polsce, natomiast jest powszechnie znany i stosowany na zachodzie. Z tego też powodu...
Odporność jest naszą naturalną barierą przed infekcjami i drobnoustrojami. Za jedną z najsilniejszych substancji...
#20 Badania suplementów – MZ-Store Isolate
Kupując odżywkę białkową ufamy informacjom zawartym w opisie produktu na stronie internetowej lub zerkamy na etykietę, aby upewnić się ile w nim białka....
Kofeina – naturalna dawka energii
Pobudzenie na treningu sportowym, walka z sennością czy próba „przedłużenia” doby to najczęstsze sytuacje w...
Melatonina hormon snu – czym jest i jak działa?
Szyszynka jest narządem unikatowym pod względem zarówno parzystości (jako jeden z niewielu narządów ludzkiego organizmu...