Health Labs BrownMe to suplement diety, który zawiera zestaw substancji pomagających uzyskać piękną i zdrową opaleniznę. Preparat zwiększa ochronę przed ekspozycją na szkodliwe promieniowanie UV, a także poprawia kondycję skóry. Jego stosowanie przynosi korzyści zarówno przed, jak i po kąpieli słonecznej.
W okresie wakacyjnym nierzadko dochodzi do przedawkowania opalania, co w konsekwencji prowadzi do rozwoju niekorzystnych zmian w obrębie skóry i nie tylko. Odpowiadają za nie głównie wolne rodniki tlenowe, które wpływają destrukcyjnie na kolagen i elastynę, warunkujące młodzieńczy wygląd skóry. Oprócz stosowania kremów z filtrem i przestrzegania czasu spędzanego na słońcu, warto zaopatrzyć się w dodatkową ochronę i wzmocnić naturalną tarczę antyoksydacyjną organizmu.
Astaksantyna to naturalny barwnik o silnym działaniu przeciwutleniającym. Unieszkodliwiając wolne rodniki, opóźnia procesy fotostarzenia oraz łagodzi uszkodzenia skóry powstałe w wyniku ekspozycji na promieniowanie UV.
Luteina i zeaksantyna to karotenoidy, które gromadzą się w siatkówce oka. Zmiatają wolne rodniki w obrębie narządu wzroku, a także odgrywają rolę filtra chroniącego oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
Beta-karoten to prowitamina witaminy A oraz karotenoid występujący w żółtych, czerwonych i pomarańczowych warzywach i owocach. Nadaje skórze piękny, zdrowy koloryt oraz wspomaga proces opalania. Dodatkowo chroni przed fotostarzeniem, pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek oraz w pewnym stopniu przeciwdziała rumieniom i poparzeniom słonecznym.
EVNol Max™ to wysoce biodostępny kompleks tokoferoli i tokotrienoli. Razem z kwercetyną pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym oraz wspiera pracę układu odpornościowego.
Sulforafan to substancja występująca w warzywach krzyżowych, która jest szeroko badana pod kątem przeciwdziałania niepożądanym zmianom w DNA i procesom zapalnym, co może mieć znaczenie w kontekście uszkodzeń posłonecznych.
Miedź pomaga w utrzymaniu prawidłowej pigmentacji skóry oraz chroni przed wolnymi rodnikami.
Podsumowując, Health Labs BrownMe to suplement diety polecany w szczególności w okresie wiosenno-letnim. Zawarte w nim składniki pomogą uzyskać piękną i jednocześnie zdrową opaleniznę, w naturalny sposób wspomagając ochronę skóry przed promieniowaniem UV.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Algi (Haematococcus pluvialis Flotow) | 100,00 mg | ** |
- astaksantyna (5%) | 5 mg | ** |
Witamina E (EVNol Max™ 30%- mieszanina tokoferoli i tokotrienoli) | 30 mg | 250% |
- tokotrienole | 24 mg | ** |
- tokoferole | 6 mg | ** |
Ekstrakt z kwiatów nagietka lekarskiego (Calendula officinalis L.) | 100 mg | ** |
- luteina (20%) | 20 mg | ** |
- zeaksantyna (4%) | 4 mg | ** |
Ekstrakt z brokułu (Brassica oleracea L.) | 50 mg | ** |
- sulforafan (0,4%) | 0,2 mg | ** |
Ekstrakt z perełkowca japońskiego (Styphnolobium japonicum (L.) Schott) | 26,32 mg | ** |
- kwercetyna (95%) | 25 mg | ** |
Ekstrakt z marchwi (Daucus carota L.) zawierający 20% beta-karotenu | 24 mg | 100% |
Witamina A | 800 µg | ** |
Miedź (diglicynian miedzi) | 0,15 mg | 15% |
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu.
Astaksantyna - uważana jest obecnie za najsilniejszy antyoksydant (według badań o wiele silniejszy od witaminy C, czy też beta-karotenu), mający także działanie oczyszczające dla organizmu. Substancja ta jest zatem niezwykle istotna w procesie usuwania nadmiaru wolnych rodników oraz detoksykacji.
Jako związek z grupy karotenoidów warunkuje proces prawidłowego widzenia, jednak nie jest ona zużywana jako budulec retinolu (pochodna witaminy A), a swoje funkcje może pełnić w całym organizmie, gdzie też jest transportowana. Dowiedziono, że astaksantyna pomaga hamować powstawanie zmian patologicznych w siatkówce oka, a więc wprowadzenie jej do diety może nawet spowodować poprawę wzroku.
Astaksantyna zmniejsza również ciśnienie tętnicze krwi, dzięki czemu maleje ryzyko wystąpienia zaburzeń w pracy układu krwionośnego. Dodatkowo, posiada działanie protekcyjne względem neuronów, co może w przyszłości mieć kolosalne znaczenie w chorobie Parkinsona, czy Alzheimera.
Karotenoid ten jest także przyjazny dla diabetyków, ponieważ dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamuje utlenianie cholesterolu LDL oraz sprawia, że komórki trzustki są bardziej wrażliwe na insulinę.
Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
Luteina, pochodna alfa-karotenu, jest naturalnym barwnikiem roślinnym, barwiącym na kolor żółty, występuję również w żółtku jaja kurzego. W organizmie ulokowana przede wszystkim w siatkówce oka ludzkiego (wspólnie z zeaksantyną), działa jako naturalny filtr dla oka, pochłaniając promieniowanie nadfioletowe. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym wolne rodniki tlenowe. Dostępna w postaci monopreparatów i preparatów wieloskładnikowych o działaniu przeciwutleniającym, chroniących wzrok, a także multiwitamin, stacków kreatynowych i no-boosterów.
Zeaksantyna to naturalny barwnik roślinny, związek, zaliczany do karotenoidów występujący w żywności pochodzenia roślinnego, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wzroku. Umiejscowiony na siatkówce oka, na tzw. żółtej plamce, odpowiada za ostrość widzenia. W połączeniu z luteiną (należącą również do karotenoidów) jest przeciwutleniaczem, posiada również zdolność pochłaniania energii światła niebieskiego chroniąc narządy wzroku przed uszkodzeniem,
Zeaksantyna jest składnikiem preparatów (często w połączeniu z innymi karotenoidami) wspomagających funkcjonowanie narządu wzroku.
Dawkowanie: Do 2 mg na dobę.
Co to jest za składnik Brassica oleracea?
Brassica oleracea to gatunek roślin z rodziny kapustowatych, wśród których wyróżnić można brokuł, kalafior, jarmuż, kapustę ogrodową, brukselkę i inne.
Warzywa kapustne znane są z szerokiego potencjału prozdrowotnego. Za korzyści dla ludzkiego organizmu odpowiadają takie składniki jak sulforafan, indolo-3-karbinol (I3C), diindolylmetan (DIM) oraz bogactwo witamin i minerałów. Korzystne działanie notuje się szczególnie w przypadku nadmiaru estrogenów, a nawet w przypadku wywołanego nimi procesu nowotworzenia. Wynika to z potencjału zmniejszającego produkcję aromatazy, wywołanego inhibicją receptorów AhR przez sulforafan oraz z właściwości modulujących ścieżki metabolizmu estrogenów przez diindolylmetan. Warzywa krzyżowe mogą korzystnie wpływać na zdrowie całego ustroju, ze względu na działanie redukujące ilość reaktywnych form tlenu, przez co zmniejszają się uszkodzenia nimi wywoływane oraz dzięki redukcji stanów zapalnych, które gdy są utrzymywane przewlekle mogą prowadzić do poważnych zaburzeń.
Co to jest za składnik Sulforafan?
Sulforafan to znany z właściwości przeciwnowotworowych składnik brokułów i innych warzyw krzyżowych.
Skuteczność w zapobieganiu nowotworom wykazuje głównie w stosunku do nowotworów indukowanych nadmiarem estrogenów. U podstaw tego działania leży możliwość przyłączania sulforafanu do receptorów AhR z bardzo niską efektywnością ich aktywacji, dzięki czemu zapobiega przyłączaniu znacznie silniejszych agonistów, które mogłyby w większym stopniu podnosić poziom aromatazy i nasilać tym samym syntezę estrogenów. Sulforafan wykazuje także pewien potencjał przeciwzapalny i antyoksydacyjny, dzięki czemu nie tylko stwarza mniej korzystne dla nowotworów środowisko, ale i może poprawiać ogólną kondycję organizmu.
Nasilenie działania kinaz AMPK w komórkach przyczyniać się może do sprawniejszego utylizowania zgromadzonych zapasów tłuszczu. Uwzględniając również możliwość inhibicji miostatyny, sulforafan wydaje się być bardzo korzystną substancją dla sportowców.
Sulforafan znaleźć można w składzie suplementów oferowanych przez sklep muscle-zone.pl
Kwercetyna (Quercetin) flawonoid glikozydowy, będący naturalnym pigmentem, występującym w produktach roślinnych (owocach, warzywach i ziołach). Szczególnie bogatym źródłem kwercetyny są jabłka, cebula i herbata. Hamując aktywność enzymu hialuronidazy zabezpiecza kwas hialuronowy przed powrotem do postaci monomeru. Wpływa korzystnie na układ krwionośny, wzmacniająco na ścianki naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem. Powoduje zmniejszenie uwalniania histaminy wykazując działanie przeciwalergiczne. Posiada potencjał przeciwzapalny. Jest stosowana w leczeniu astmy, cukrzycy oraz przy odchudzaniu. W suplementacji występuje jedynie w połączeniu z hesperydyną, rutyną i kwasem askorbinowym, w programach prozdrowotnych, wspomagających odporność organizmu w postaci stacków kreatynowych i no-boosterów, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, zalecane : zwyczajowo przyjmowane w sporcie
Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.
Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).
Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych
Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.
Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.
Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.