Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
L-Karnityna Plus L-Karnityna Plus

Olimp L-Karnityna Plus to suplement zawierający połączenie aminokwasu L-karnityny, wraz z L-argininą, L-ornityną i chromem. Produkt wspiera utlenianie kwasów tłuszczowych oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy. Suplement przyczynia się do poprawy zdrowia metabolicznego - zwiększa insulinowrażliwość tkanek, usprawnia transport kwasów tłuszczowych, a także może redukować apetyt.

W skład produktu wchodzi:
L-karnityna – naturalnie występujący w organizmie aminokwas (endogenny), który bierze udział w transporcie długołańcuchowych (składających się z więcej niż 12 atomów węgla) kwasów tłuszczowych (KT) do wnętrza błony mitochondrialnej. Dzięki temu umożliwia proces beta-oksydacji KT oraz wykorzystanie ich w celach energetycznych. Sprawny transport KT jest niezbędnym elementem w procesie redukcji masy ciała i często bywa czynnikiem ograniczającym możliwości organizmu w wykorzystywaniu tłuszczu jako głównego źródła energii.

Ponadto aminokwas ten wspiera prawidłową pracę mitochondriów i umożliwia sprawnie pozbywanie się nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Właściwie funkcjonujące mitochondria pozwalają produkować ATP, co przekłada się na wzrost odczuwalnego poziomu energii. L-karnityna korzystnie wpływa także na wrażliwość insulinową tkanek i gospodarkę glikemiczną organizmu, sprzyjając redukcji masy ciała i zachowaniu zdrowia metabolicznego.

L-ornityna – endogenny aminokwas niebiałkowy, który wraz z L-argininą warunkuje przebieg cyklu mocznikowego, odpowiedzialnego za pozbywanie się amoniaku z organizmu. Amoniak jest metabolitem przemian aminokwasów, który w nadmiernych ilościach może być dla organizmu toksyczny. Cykl mocznikowy odpowiada za przekształcanie tego związku do mocznika, który nie powoduje takiej toksyczności i może być łatwo wydalony wraz z moczem.

Ponadto, w synergii z argininą może podnosić poziom hormonu wzrostu (GH), który korzystnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Podwyższony poziom hormonu wzrostu nasila lipolizę, wspiera budowę i utrzymanie masy mięśniowej oraz pomaga zwiększyć siłę mięśni. Aminokwas ten zmniejsza również odczuwanie zmęczenia podczas ćwiczeń fizycznych, co sprzyja wydłużeniu czasu trwania aktywności fizycznej i kreowaniu deficytu kalorycznego.

L-arginina – jest aminokwasem względnie egzogennym, co oznacza, że należy go dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem, bo mimo tego, że jest syntezowany w organizmie, jego ilości są znikome. Uczestniczy we wspomnianym już cyklu mocznikowym, pozwalającym na detoksykację organizmu oraz wymagany jest do produkcji GH, zapewniając utrzymanie odtłuszczonej sylwetki.

Arginina jest głównym aktywatorem syntazy tlenku azotu (NO), która umożliwia rozluźnienie mięśni gładkich oplatających naczynia krwionośne, ułatwiając tym samym dostarczenie krwi do każdej komórki organizmu. Dzięki temu aminokwas ten podnosi odczuwalny poziom energii i możliwości wysiłkowe organizmu. Arginina poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę oraz sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, której nadmiar hamuje aktywność enzymów uwalniających kwasy tłuszczowe z adipocytów. Dodatkowo, może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz podnosi odporność organizmu, która może być nieco osłabiona podczas restrykcji kalorycznej.

Chrom – pierwiastek uczestniczący w regulacji poziomu cukru we krwi. Poprawia sygnalizację insuliny, umożliwiając przyłączenie się hormonu do receptorów insulinowych oraz sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej tkanek, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością. Ponadto chrom aktywuje enzymy odpowiedzialne za przemiany tłuszczów i cholesterolu, obniżając jego stężenie w krwioobiegu. Skutecznie tłumi apetyt i hamuje zachcianki na słodkie przekąski, co może być związane z regulacją gospodarki glukozowo-insulinowej i może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Olimp L-Karnityna Plus to kompozycja substancji, które w sposób wielokierunkowy wspierają redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to idealny produkt dla osób aktywnych fizycznie, dążących do poprawy kompozycji składu ciała w bezpieczny sposób.

InStock
Since 2005
Dodaj do koszyka
L-Karnityna Plus L-Karnityna Plus 80 tab.
Olimp
49,00 zł

L-Karnityna Plus 80 tab.

Magazyn UE

Cechy

Masa:
Redukcja Wagi:
Koncentracja:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,63 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,63 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Zapewnia sprawny transport kwasów tłuszczowych w organizmie
  • Optymalizuję gospodarkę glukozowo-insulinową organizmu
  • Może zmniejszać apetyt i zachcianki na słodkie przekąski
  • Skutecznie wspiera proces redukcji tkanki tłuszczowej
  • Sprzyja utrzymaniu odtłuszczonej sylwetki
  • Poprawia wrażliwość tkanek na insulinę
  • Promuje produkcję hormonu wzrostu
  • Zwiększa odczuwalny poziom energii
  • Neutralizuje nadmiar amoniaku
  • Nasila produkcję tlenku azotu
  • W postaci tabletek do ssania

Olimp L-Karnityna Plus to suplement zawierający połączenie aminokwasu L-karnityny, wraz z L-argininą, L-ornityną i chromem. Produkt wspiera utlenianie kwasów tłuszczowych oraz pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy. Suplement przyczynia się do poprawy zdrowia metabolicznego - zwiększa insulinowrażliwość tkanek, usprawnia transport kwasów tłuszczowych, a także może redukować apetyt.

W skład produktu wchodzi:
L-karnityna – naturalnie występujący w organizmie aminokwas (endogenny), który bierze udział w transporcie długołańcuchowych (składających się z więcej niż 12 atomów węgla) kwasów tłuszczowych (KT) do wnętrza błony mitochondrialnej. Dzięki temu umożliwia proces beta-oksydacji KT oraz wykorzystanie ich w celach energetycznych. Sprawny transport KT jest niezbędnym elementem w procesie redukcji masy ciała i często bywa czynnikiem ograniczającym możliwości organizmu w wykorzystywaniu tłuszczu jako głównego źródła energii.

Ponadto aminokwas ten wspiera prawidłową pracę mitochondriów i umożliwia sprawnie pozbywanie się nadmiaru wolnych rodników tlenowych. Właściwie funkcjonujące mitochondria pozwalają produkować ATP, co przekłada się na wzrost odczuwalnego poziomu energii. L-karnityna korzystnie wpływa także na wrażliwość insulinową tkanek i gospodarkę glikemiczną organizmu, sprzyjając redukcji masy ciała i zachowaniu zdrowia metabolicznego.

L-ornityna – endogenny aminokwas niebiałkowy, który wraz z L-argininą warunkuje przebieg cyklu mocznikowego, odpowiedzialnego za pozbywanie się amoniaku z organizmu. Amoniak jest metabolitem przemian aminokwasów, który w nadmiernych ilościach może być dla organizmu toksyczny. Cykl mocznikowy odpowiada za przekształcanie tego związku do mocznika, który nie powoduje takiej toksyczności i może być łatwo wydalony wraz z moczem.

Ponadto, w synergii z argininą może podnosić poziom hormonu wzrostu (GH), który korzystnie wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej. Podwyższony poziom hormonu wzrostu nasila lipolizę, wspiera budowę i utrzymanie masy mięśniowej oraz pomaga zwiększyć siłę mięśni. Aminokwas ten zmniejsza również odczuwanie zmęczenia podczas ćwiczeń fizycznych, co sprzyja wydłużeniu czasu trwania aktywności fizycznej i kreowaniu deficytu kalorycznego.

L-arginina – jest aminokwasem względnie egzogennym, co oznacza, że należy go dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem, bo mimo tego, że jest syntezowany w organizmie, jego ilości są znikome. Uczestniczy we wspomnianym już cyklu mocznikowym, pozwalającym na detoksykację organizmu oraz wymagany jest do produkcji GH, zapewniając utrzymanie odtłuszczonej sylwetki.

Arginina jest głównym aktywatorem syntazy tlenku azotu (NO), która umożliwia rozluźnienie mięśni gładkich oplatających naczynia krwionośne, ułatwiając tym samym dostarczenie krwi do każdej komórki organizmu. Dzięki temu aminokwas ten podnosi odczuwalny poziom energii i możliwości wysiłkowe organizmu. Arginina poprawia także wrażliwość tkanek na insulinę oraz sprzyja utrzymaniu odpowiedniego poziomu glukozy we krwi, której nadmiar hamuje aktywność enzymów uwalniających kwasy tłuszczowe z adipocytów. Dodatkowo, może zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego oraz podnosi odporność organizmu, która może być nieco osłabiona podczas restrykcji kalorycznej.

Chrom – pierwiastek uczestniczący w regulacji poziomu cukru we krwi. Poprawia sygnalizację insuliny, umożliwiając przyłączenie się hormonu do receptorów insulinowych oraz sprzyja poprawie wrażliwości insulinowej tkanek, zwłaszcza u osób z cukrzycą typu 2 lub insulinoopornością. Ponadto chrom aktywuje enzymy odpowiedzialne za przemiany tłuszczów i cholesterolu, obniżając jego stężenie w krwioobiegu. Skutecznie tłumi apetyt i hamuje zachcianki na słodkie przekąski, co może być związane z regulacją gospodarki glukozowo-insulinowej i może sprzyjać redukcji tkanki tłuszczowej.

Podsumowując, Olimp L-Karnityna Plus to kompozycja substancji, które w sposób wielokierunkowy wspierają redukcję tkanki tłuszczowej. Jest to idealny produkt dla osób aktywnych fizycznie, dążących do poprawy kompozycji składu ciała w bezpieczny sposób.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 80 tabletekPorcja jednorazowa: 3 tabletkiIlość porcji w opakowaniu: 26
w porcji (3 tabletki)zawartość%ZDS
Winian L-karnityny 1341 mg*
w tym L-karnityna900 mg*
L-ornityna 90 mg*
L-arginina 60 mg*
Chrom (pikolinian chromu)240 μg*

Pozostałe składniki

sorbitol – substancja wypełniająca, winian L-karnityny, maltodekstryna, chlorowodorek L-ornityny, chlorowodorek L-argininy, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, aromaty, acesulfam K, sukraloza – substancje słodzące, pikolinian chromu.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Source Naturals
89,00 zł

Suplement diety poprawiający samopoczucie. Zmniejsza napięcie nerwowe oraz wspomaga pamięć.

Kupuję
Hepatica
49,00 zł

Optymalna dawka substancji aktywnych, wspierających siły witalne i zachowanie homeostazy ustroju.

Kupuję
Swanson
23,00 zł

Kompleks trzech form magnezu o wysokiej biodostępności. Promuje zdrowie układu kostno-stawowego i nerwowego.

Kupuję
Now Foods
79,00 zł

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
MyoBlox
169,00 zł

Zamiennik” napoju energetycznego, silnie wspierający możliwości kognitywne oraz poprawiający zapamiętywanie

Kupuję
Pes
199,00 zł

Suplement diety łączący w sobie białko serwatkowe oraz kazeinę. Doskonałe źródło pełnowartościowego białka.

Kupuję

Winian l-karnityny

Informacja

Winian L-karnityny powstaje w połączeniu l-karnityny i winianu (kwasu organicznego) w jedną molekułą, zwiększająca oddziaływanie (synergizm) każdej z użytych substancji. l-karnityna dostarczana jest do organizmu z zewnątrz poprzez pokarmy zwierzęce (baranina, wołowina, dziczyzna) lub z połączenia aminokwasów (lizyny i metioniny). Bierze udział w transporcie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, gdzie ulegają spaleniu. Winian ogranicza odkładanie się kwasów tłuszczowych w komórkach, przez co wzmacnia działanie l-karnityny. Zalecany jest w suplementacji sportowej dyscyplin wytrzymałościowych, jako uzupełnienie diety dla osób odchudzających się oraz na uzupełnienie braków l-karnityny u osób nie spożywających produktów mięsnych (wegan).

L-Karnityna

Informacja

L-karnityna jest substancją witaminopodobną, syntezowaną wewnątrz organizmu z aminokwasów (lizyny i metioniny) oraz dostępną w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego. Jest składnikiem tkanki mięśniowej (w tym serca) i nerwowej. Bierze udział w metabolizmie tłuszczy wpływając na transport długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do mitochondriów komórkowych, ułatwiając ich spalanie i produkcje energii. Jest silnym antyoksydantem, wpływającym na poprawę kondycji tlenowej i przyspieszenie regeneracji po intensywnym wysiłku. Zalecana do stosowania przedstawicielom dyscyplin wytrzymałościowych. W  suplementacji sportowej dostępne są monopreparaty karnityny (w postaci płynnej, acetylowanej [ALC], estryfikowanej [zob. propionyl-l-karnityna]) oraz preparaty wieloskładnikowe (np. w kompleksie z kwasami organicznymi – zob. winian l-karnityny) o działaniu energizującym, odchudzającym i poprawiającym zdolności wysiłkowe, do nabycia na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie:1 – 3g na dobę w 1 – 3 dawkach, korzystnie na około 45 – 60 minut przed wysiłkiem fizycznym.

Ornityna

Informacja

Ornityna należy do aminokwasów endogennych niebiałkowych powstaje w wyniku przemian aminokwasu argininy oraz kwasu glutaminowego .  Jest związkiem pośrednim w cyklu metabolicznym syntezy mocznika z amoniaku i dwutlenku węgla. Degradacja aminokwasów dokonująca się w wątrobie w pierwszej kolejności usuwa azot (grupy alfa-aminowe przenoszone są na alfa-ketoglutaran) i prowadzi do powstawania glutaminianu, przechodzącego do postaci jonów amonowych. Zachodzi konieczność zneutralizowania silnie toksycznego amoniaku, która dokonuje się za pośrednictwem asparaginianu tworząc arginobursztynian. Dalszą fazą przemian jest tworzenie się argininy i fumaranu. Po czym cykl przemian się powtarza. W  procesie przemian ornityna substancją wyjściową dla enzymu katalizującego określony etap syntezy mocznika. Jest również akceptorem w syntezie cytruliny. Ornityna dzięki syntezie poliamin wpływa regenerująco na wątrobę.

Ornityna dostępna jest w postaci monopreparatów (często w zestawie z innymi składnikami wspomagającymi funkcjonowanie wątroby) oraz preparatów wieloskładnikowych zawierających asparaginian ornityny. Nieodzowna w  suplementacji sportowej w no-boosterach (preparatów przedtreningowych) ponieważ magazynuje część argininy, spowalnia jej wydatek i pozwala na efektywniejsze wykorzystania w procesie syntezy tlenku azotu. Dostępna w pełnym asortymencie na: www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak ściśle określonych norm dobowego spożycia. 200 – 1500 mg/24h, zwyczajowo używane w suplementacji.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Pikolinian chromu

Informacja

Pikolinian chromu jest kompleksem zawierającym chrom trójwartościowy i kwas pikolinowy, zapewniający większą przyswajalność ma właściwości chelatujące oraz działa przeciwzapalnie. Chrom trójwartościowy wchodzi w skład czynnika tolerancji glukozy (GTF), wspomagając działanie anaboliczne insuliny w procesie transportu kreatyny do komórek mięśniowych. Chrom znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, wraz z insuliną uczestniczy w metabolizmie glukozy w transporcie białka. Jest aktywatorem enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Pikolinian chromu jest stosowany przez osoby aktywne poza sportem i w suplementacji sportowej w charakterze spalaczy tłuszcz, wpływających na redukcję tkanki tłuszczowej, odchudzanie, a także jako związek ułatwiający wychwyt substancji odżywczych przez komórki mięśniowe oraz suplementów witaminowo-mineralizujących, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zastosowanie diety DASH u kobiet z zespołem policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników (PCOS) dotyka od 8 % do nawet 13 % kobiet w wieku rozrodczym i jest związany z zaburzeniami funkcji reprodukcyjnych oraz...

czytaj więcej
klata po dluuuuuuuuuuuuugiej przerwie i lekko biceps

klata po dluuuuuuuuuuuuugiej przerwie i lekko biceps

chyba ostatnio z 3 lata temu mialem prawie 2 tygodniowa przerwe… najpierw sie przeziebilem, potem moja alergia na roztocza strasznie sie nasila (juz mam...

czytaj więcej
Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

Czy nadmiar białka szkodzi? Jakie ilości protein są bezpieczne?

W niedawnych tekstach poświęconych proteinom, a pochodzącym z cyklu „żywieniowy elementarz sportowca” pisałem o zapotrzebowaniu na białko. Wiemy, że...

czytaj więcej
Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Żywieniowy elementarz sportowca – Białko w żywieniu człowieka – część 2

Nim przejdziemy do bezpośrednich zaleceń opartych o międzynarodowe stanowiska grup eksperckich i instytutów zajmujących się żywieniem i suplementacją w...

czytaj więcej
WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo – wyniki badań na zawartość białka

WPC Econo to po bardzo ciepło przyjętym MZWhey drugi produkt naszej marki z kategorii odżywek białkowych. Jest to świetna alternatywa dla...

czytaj więcej
Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

Obróbka termiczna pokarmów, a flora jelitowa

To co spożywamy ma znaczenie na to, jak wygląda nasza flora jelitowa. Nie tylko rzutuje na to dobór produktów, ale również i sposób ich obróbki. Coraz...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027