od 3 sztuk tylko 3,43 zł /szt.
-2%
MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to wyjątkowa mieszanka izolatu białka serwatki oraz koncentratu białka serwatkowego w doskonale rozpuszczalnej, instantyzowanej formie. Suplement ten umożliwia błyskawiczne uzupełnienie diety w szybko przyswajalne białko, pod postacią pysznego shake’a w 6 nieprzeciętnych smakach.
Kluczowe znaczenie białka w diecie osób aktywnych
Białko jest kluczowym makroskładnikiem dla osób, których mięśnie poddawane są wysokim obciążeniom. W przeciwieństwie do tłuszczy oraz węglowodanów głównym zadaniem protein nie jest dostarczanie energii, a tworzenie oraz odbudowa tkanek organizmu. Z tego względu każda osoba, która cyklicznie poddaje swoje ciało wysiłkowi prowadzącemu do mikrouszkodzeń tkanki mięśniowej, powinna zatroszczyć się o dostarczenie wysokiej dawki aminokwasów pochodzących z białek dobrej jakości. Jest to niezbędne, aby procesy regeneracyjne zachodziły w zadowalającym tempie, co jest równoznaczne z osiąganiem postępów.
Niemniej istotnym parametrem co ilość białka przyjmowanego w diecie jest jego jakość, ponieważ nie wszystkie aminokwasy mogą być wykorzystane do budowy tkanek człowieka. Aby możliwym stało się przyrównanie jakości poszczególnych białek, stworzono parametr Biological Value (BV), który stanowi porównanie, na ile profil aminokwasów danej proteiny pokrywa się z białkiem jaja kurzego, które uznane jest za najdoskonalsze dla budowy ludzkich tkanek. Za wyznacznik jakości białka można również uznać zawartość BCAA, czyli aminokwasów rozgałęzionych, mających znaczny wpływ na syntezę białek mięśniowych.
Preparat dostarcza protein o doskonałym aminogramie, dzięki połączeniu dwóch frakcji białek serwatkowych:
Koncentrat białek serwatki (WPC) – to rodzaj białka serwatki, który należy do najczęściej stosowanych suplementów diety wśród sportowców. Stanowi wygodną formę uzupełnienia jadłospisu w wysokiej jakości proteiny, z niewielkim dodatkiem węglowodanów oraz tłuszczu, przy jednoczesnym zachowaniu rozsądnej ceny. Koncentrat białek serwatki rozpoczyna wchłanianie już po około 30 minutach i trwa przez blisko 2 godziny, przez co idealnie pokrywa czas wzmożonej absorbcji makroskładników występujący po treningu. Nieco przedłużony w stosunku do izolatu okres wchłaniania WPC jest niewątpliwą korzyścią w trakcie redukcji masy ciała. Suplement zapewnia przez dłuższy czas obecność aminokwasów we krwi, sprzyjając zmniejszeniu intensywności procesów katabolicznych, co z kolei może owocować zmniejszonym ryzykiem utraty mięśni. Ponadto wolniejsza kinetyka uwalniania sprawia, że nie występują nagłe napady głodu po spożyciu odżywki.
Warto zwrócić również uwagę na wysoką wartość BV, która wynosi około 100, oraz dobry profil aminokwasowy oferowany przez WPC. Oba te parametry gwarantują, że dostarczone aminokwasy świetnie spiszą się jako budulec dla tkanki mięśniowej.
Izolat białka serwatki (WPI) – to frakcja uznawana za najdoskonalszą oraz najczystszą spośród białek serwatkowych. Uzyskuje się ją poprzez proces mikrofiltracji białka serwatkowego, przez co usuwane są z niego nie tylko wszystkie zanieczyszczenia, ale także cząsteczki tłuszczu mlecznego oraz laktozy. Otrzymany w ten sposób surowiec cechuje się zawartością białka w suchej masie do 95%, ponadto obfitując w cenne aminokwasy BCAA (leucyna, walina oraz izoleucyna). Białka te, a w szczególności leucyna, promują syntezę białek mięśniowych poprzez stymulację kinaz. Oznacza to, że ich wysoka podaż może korzystnie wpływać na przyrost masy mięśniowej sportowca oraz na efektywniejszą regenerację tkanki mięśniowej.
Ponadto WPI cechuje się niezwykle wysoką przyswajalnością, co potwierdza parametr BV wynoszący w tym przypadku powyżej 150. Prędkości wchłaniania się aminokwasów z tej frakcji białka również należy do najszybszych, przez co preparat ten świetnie sprawdzi się bezpośrednio po treningu lub po przebudzeniu się, kiedy to organizm potrzebuje błyskawicznego przypływu protein.
Wysoka jakość odżywki
Preparat należy do linii produktów Muscle-Zone, w której producent dokonał wszelkich starań, aby suplementy spełniały wszelkie oczekiwania klientów. Z tego powodu zarówno rozpuszczalność, jak i smak są na najwyższym poziomie, a opakowanie w postaci puszki zapewnia świeżość produktu. Prezentowana odżywka została wyprodukowania w 6 atrakcyjnych, oryginalnych wersjach smakowych. Dodatkowo producent zadbał, aby miłośnicy odżywek o naturalnym smaku także mogli znaleźć coś dla siebie.
Podsumowując, MZ-Store Whey Protein (WPI+WPC) to preparat skierowany do sportowców oczekujących wysokiej jakości odżywki białkowej o natychmiastowym wchłanianiu, która w łatwy oraz szybki sposób umożliwi im zwiększenie ilości białka w diecie. Suplement ten wspiera rozbudowę masy mięśniowej, może przyczyniać się do poprawy regeneracji organizmu, dając jednocześnie spore możliwości urozmaicenia swojego jadłospisu.
w 100 g | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1533 kJ/383 kcal* | - |
Tłuszcz | 1,12 g* | - |
w tym nasycone | 0, 72 g* | - |
Węglowodany | 2,99 g* | - |
w tym cukry | 2,21 g* | - |
Błonnik | 0,00 g* | - |
Białko | 85,76 g* | - |
Sól | 0,00 g* | - |
*ZAWARTOŚĆ SUBSTANCJI MOŻE SIĘ NIEZNACZNIE RÓŻNIĆ W ZALEŻNOŚCI OD WYBRANEGO SMAKU (WARTOŚCI ODŻYWCZE USTALONE W SUCHEJ MASIE) |
Smak naturalny: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki.
Smak tortu czekoladowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, kakao, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.
Smak ciastka pomarańczowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, kakao, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.
Smak wafeleka waniliowego: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, modyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.
Smak sernika z wiśniami: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, zmodyfikowana celuloza, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa, betanina.
Smak karmelowy: izolat białka serwatki, koncentrat białka serwatki, aromat właściwy dla smaku, chlorek sodu, celuloza modyfikowana, sukraloza, cyklaminian sodu, sacharyna sodowa.
Produkt nie był badany na obecność substancji zabronionych przez Światową Agencję Antydopingową (WADA).
Try Caramel one, its absolutely delicious! Great composition, even better taste and that price! i have to try more of it for sure
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie. Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).