Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Whey Protein Whey Protein

Take-A-Whey Whey Protein to odżywka zawierająca mieszankę białek serwatkowych o doskonałym smaku, perfekcyjnej rozpuszczalności oraz konsystencji prawdziwego shake’a. Dostarcza protein wysokiej jakości, zróżnicowanej kinetyce wchłaniania oraz bardzo dobrym aminogramie. Dodatkowo preparat został wzbogacony o aminokwasy w wolnej formie, które natychmiastowo wchłaniają się do krwiobiegu oraz spełniają wiele istotnych funkcji w organizmie.

Znaczenie białka w diecie sportowca
Zarówno dla osób uprawiających sport hobbistycznie, jak i sportowców wyczynowych, kluczowym aspektem jest wysoka podaż białka, które jest składnikiem pozwalającym na odbudowę tkanki mięśniowej. W wyniku ciężkich treningów w mięśniach powstają mikrouszkodzenia, które przy odpowiedniej podaży białka prowadzą do przyrostu tkanki mięśniowej, siły oraz wytrzymałości. Równie istotnym parametrem dla rozwoju włókien mięśniowych co ilość białka jest też jego jakość, określana parametrem BV (Biological Value). Wskaźnik ten determinuje w jakim stopniu dostarczane w białkach aminokwasy mogą być wykorzystywane do wbudowywania w tkanki ludzkie. Co więcej, wysoki udział białek w diecie wspiera przeprowadzenie redukcji masy ciała, ponieważ zapewnia zwiększoną sytość oraz zmniejsza występowanie reakcji katabolicznych w organizmie.

Odżywka firmy Take-A-Whey stanowi źródło doskonałej jakości białka w postaci kilku rodzajów białek serwatkowych oraz wolnych aminokwasów. W jej skład wchodzą:

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) jest najbardziej popularnym składnikiem odżywek białkowych dla sportowców, z uwagi na wysoką jakość przy jednoczesnym zachowaniu korzystnej ceny. Jego czas przyswajania wynosi około 2 godzin, dzięki czemu świetnie spełnia rolę dodatku między posiłkami, bądź zapewnia odpowiednią porcję aminokwasów po treningu. Jego BV wynosi około 104, co jest równoznaczne z wysoką przydatnością aminokwasów wchodzących w skład tego białka dla organizmu. Badania wykazują, że spożywanie shake’a zawierającego WPC po ukończeniu treningu poprawia szybkość regeneracji i może wpływać na szybszy przyrost tkanki mięśniowej.

Izolat białek serwatkowych (WPI) – to jedno z najszybciej przyswajalnych białek serwatkowych dostępnych na rynku. Dostarcza niemal wyłącznie białka, gdyż w procesie technologicznym usunięto wszelkie zbędne dodatki oraz zanieczyszczenia, otrzymując odżywkę białkową o zawartości do około 90% czystych protein. Co więcej, WPI cechuje się wzorową przyswajalnością, jego parametr BV wynosi aż 159. Oznacza to, że dostarczane w białku aminokwasy świetnie sprawdzą się jako budulec tkanek mięśniowych, a ich absorbcja do krwioobiegu trwa przez około 1 godzinę od momentu spożycia.

Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) to najbardziej zaawansowany technologicznie rodzaj białka serwatkowego, o bardzo wysokiej wartości biologicznej i nieprzeciętnej szybkości absorbcji. Jego produkcja polega na poddaniu białka serwatkowego wstępnej hydrolizie. Otrzymany w ten sposób surowiec zawiera rozbite cząsteczki białek do łatwostrawnych łańcuchów peptydowych, z których organizm uzyskuje aminokwasy w błyskawicznym tempie. W badaniach wykazano, że w wyniku konsumpcji tego rodzaju białka organizm wydziela zwiększone ilości najbardziej anabolicznego hormonu, jakim jest insulina. Może to przyczyniać się do nasilenia biosyntezy białek mięśniowych, co jest równoznaczne z wsparciem w budowie masy mięśniowej.

L-glutamina to organiczny związek należący do grupy aminokwasów względnie egzogennych. W związku z mnogością pełnionych w organizmie funkcji, jego naturalna synteza jest stanowczo zbyt niska, co jest bezpośrednią przesłanką do suplementacji. L-glutamina stanowi znaczącą większość wśród aminokwasów tworzących białka mięśniowe, jest też podstawowym źródłem energii dla komórek tworzących ścianę jelita oraz limfocytów. Jej suplementacja wzmacnia odporność, poprawia kondycję jelit, może również minimalizować katabolizm mięśniowy i obniżać poziom stanów zapalnych w organizmie.

L-lizyna - należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntetyzowane w obrębie ustroju człowieka. Oznacza to, że całe zapotrzebowanie ustroju musi zostać pokryte z pożywienia, co nie należy do najłatwiejszych. L-lizyna wzmacnia aparat ruchowy oraz bierze udział w budowie hormonów, przeciwciał i enzymów, stanowiąc uniwersalne wsparcie dla szczególnie obciążonego organizmu sportowca.

Podsumowując, Take-A-Whey Whey Protein to produkt przeznaczony dla każdego, kto chce uzupełnić swoją dietę w proteiny doskonałej jakości. Odżywka cechuje się wyjątkową, gęstą konsystencją oraz pysznym smakiem, przez co stanowi realną alternatywę dla klasycznych, niezdrowych shake’ów. Jest idealnym wyborem o dowolnej porze dnia oraz bez wątpienia może stanowić świetne urozmaicenie przepisów, podnosząc jednocześnie wartość odżywczą potraw. Dodatkowo, dzięki zawartości szybkoprzyswajalnych frakcji białka, idealnie spełnia rolę odżywki okołotreningowej.

 

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Whey Protein Whey Protein 907g
Take-A-Whey
66,00 zł

Whey Protein 907g

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,47 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Mieszanka białek o zbilansowanej kinetyce wchłaniania
  • Wyjątkowa, gęsta konsystencja prawdziwego shake’a
  • Przyśpiesza zachodzenie procesów regeneracyjnych
  • Dodatek aminokwasów L-glutaminy i L-lizyny
  • Zawiera białka o wysokiej biodostępności
  • Stanowi doskonałe uzupełnienie diety
  • Promuje wzrost tkanki mięśniowej
  • Zmniejsza katabolizm mięśniowy
  • Zawiera najlepsze frakcje białek
  • Różnorodne, wyborne smaki
  • Wspiera odporność

Take-A-Whey Whey Protein to odżywka zawierająca mieszankę białek serwatkowych o doskonałym smaku, perfekcyjnej rozpuszczalności oraz konsystencji prawdziwego shake’a. Dostarcza protein wysokiej jakości, zróżnicowanej kinetyce wchłaniania oraz bardzo dobrym aminogramie. Dodatkowo preparat został wzbogacony o aminokwasy w wolnej formie, które natychmiastowo wchłaniają się do krwiobiegu oraz spełniają wiele istotnych funkcji w organizmie.

Znaczenie białka w diecie sportowca
Zarówno dla osób uprawiających sport hobbistycznie, jak i sportowców wyczynowych, kluczowym aspektem jest wysoka podaż białka, które jest składnikiem pozwalającym na odbudowę tkanki mięśniowej. W wyniku ciężkich treningów w mięśniach powstają mikrouszkodzenia, które przy odpowiedniej podaży białka prowadzą do przyrostu tkanki mięśniowej, siły oraz wytrzymałości. Równie istotnym parametrem dla rozwoju włókien mięśniowych co ilość białka jest też jego jakość, określana parametrem BV (Biological Value). Wskaźnik ten determinuje w jakim stopniu dostarczane w białkach aminokwasy mogą być wykorzystywane do wbudowywania w tkanki ludzkie. Co więcej, wysoki udział białek w diecie wspiera przeprowadzenie redukcji masy ciała, ponieważ zapewnia zwiększoną sytość oraz zmniejsza występowanie reakcji katabolicznych w organizmie.

Odżywka firmy Take-A-Whey stanowi źródło doskonałej jakości białka w postaci kilku rodzajów białek serwatkowych oraz wolnych aminokwasów. W jej skład wchodzą:

Koncentrat białek serwatkowych (WPC) jest najbardziej popularnym składnikiem odżywek białkowych dla sportowców, z uwagi na wysoką jakość przy jednoczesnym zachowaniu korzystnej ceny. Jego czas przyswajania wynosi około 2 godzin, dzięki czemu świetnie spełnia rolę dodatku między posiłkami, bądź zapewnia odpowiednią porcję aminokwasów po treningu. Jego BV wynosi około 104, co jest równoznaczne z wysoką przydatnością aminokwasów wchodzących w skład tego białka dla organizmu. Badania wykazują, że spożywanie shake’a zawierającego WPC po ukończeniu treningu poprawia szybkość regeneracji i może wpływać na szybszy przyrost tkanki mięśniowej.

Izolat białek serwatkowych (WPI) – to jedno z najszybciej przyswajalnych białek serwatkowych dostępnych na rynku. Dostarcza niemal wyłącznie białka, gdyż w procesie technologicznym usunięto wszelkie zbędne dodatki oraz zanieczyszczenia, otrzymując odżywkę białkową o zawartości do około 90% czystych protein. Co więcej, WPI cechuje się wzorową przyswajalnością, jego parametr BV wynosi aż 159. Oznacza to, że dostarczane w białku aminokwasy świetnie sprawdzą się jako budulec tkanek mięśniowych, a ich absorbcja do krwioobiegu trwa przez około 1 godzinę od momentu spożycia.

Hydrolizat białek serwatkowych (WPH) to najbardziej zaawansowany technologicznie rodzaj białka serwatkowego, o bardzo wysokiej wartości biologicznej i nieprzeciętnej szybkości absorbcji. Jego produkcja polega na poddaniu białka serwatkowego wstępnej hydrolizie. Otrzymany w ten sposób surowiec zawiera rozbite cząsteczki białek do łatwostrawnych łańcuchów peptydowych, z których organizm uzyskuje aminokwasy w błyskawicznym tempie. W badaniach wykazano, że w wyniku konsumpcji tego rodzaju białka organizm wydziela zwiększone ilości najbardziej anabolicznego hormonu, jakim jest insulina. Może to przyczyniać się do nasilenia biosyntezy białek mięśniowych, co jest równoznaczne z wsparciem w budowie masy mięśniowej.

L-glutamina to organiczny związek należący do grupy aminokwasów względnie egzogennych. W związku z mnogością pełnionych w organizmie funkcji, jego naturalna synteza jest stanowczo zbyt niska, co jest bezpośrednią przesłanką do suplementacji. L-glutamina stanowi znaczącą większość wśród aminokwasów tworzących białka mięśniowe, jest też podstawowym źródłem energii dla komórek tworzących ścianę jelita oraz limfocytów. Jej suplementacja wzmacnia odporność, poprawia kondycję jelit, może również minimalizować katabolizm mięśniowy i obniżać poziom stanów zapalnych w organizmie.

L-lizyna - należy do aminokwasów egzogennych, czyli takich, które nie są syntetyzowane w obrębie ustroju człowieka. Oznacza to, że całe zapotrzebowanie ustroju musi zostać pokryte z pożywienia, co nie należy do najłatwiejszych. L-lizyna wzmacnia aparat ruchowy oraz bierze udział w budowie hormonów, przeciwciał i enzymów, stanowiąc uniwersalne wsparcie dla szczególnie obciążonego organizmu sportowca.

Podsumowując, Take-A-Whey Whey Protein to produkt przeznaczony dla każdego, kto chce uzupełnić swoją dietę w proteiny doskonałej jakości. Odżywka cechuje się wyjątkową, gęstą konsystencją oraz pysznym smakiem, przez co stanowi realną alternatywę dla klasycznych, niezdrowych shake’ów. Jest idealnym wyborem o dowolnej porze dnia oraz bez wątpienia może stanowić świetne urozmaicenie przepisów, podnosząc jednocześnie wartość odżywczą potraw. Dodatkowo, dzięki zawartości szybkoprzyswajalnych frakcji białka, idealnie spełnia rolę odżywki okołotreningowej.

 

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 907 gPorcja jednorazowa: 2 miarki (56 g)Ilość porcji w opakowaniu: 16
w 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna (kcal)402 kcal*
Tłuszcz7,1g*
w tym kwasy tłuszczowe nasycone3,4 g*
Węglowodany15,4g*
Cukry14,3g*
Białko69g*
Sól0,64g*
L-glutamina**
L-lizyna HCl**
L-alanina**
* Wartość odżywcza może się różnić w zależności od wersji smakowej.

Pozostałe składniki

Chocolate Cookie: Koncentrat białka serwatkowego [zawiera soję, mleko (laktozę)], fruktoza, glicyna, aromat (zawiera kakao), słodka serwatka w proszku [zawiera mleko (laktozę)],czekoladowy proszek [zawiera kakao, soję, mleko (laktozę)], zagęszczacze (guma guar, guma ksantanowa), proszek kakaowy (zawiera kakao, soję), izolat białka serwatkowego [zawiera soję, mleko (laktozę)], hydrolizowany izolat białka serwatkowego [zawiera mleko (laktozę)], mleko w proszku pełne [zawiera mleko (laktozę)], śmietanka {rafinowany, frakcjonowany olej palmowy, laktoza, białko mleka [zawiera mleko (laktozę)]}, substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K).

White Chocolate Cupcake: Koncentrat białka serwatkowego [soja, mleko (laktoza)], fruktoza, glicyna, słodka serwatka w proszku [mleko (laktoza)], izolat białka serwatkowego [soja, mleko (laktoza)], aromat, śmietanka {rafinowany frakcjonowany olej palmowy, laktoza, białko mleka [mleko (laktoza)]}, zagęszczacze (guma guar, guma ksantanowa), naturalny barwnik (sproszkowany burak), mleko w proszku pełne [mleko (laktoza)], substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K).

Coconut Ice Cream: Koncentrat białka serwatkowego [soja, mleko (laktoza)], fruktoza, glicyna, słodka serwatka w proszku [soja, mleko (laktoza)], izolat białka serwatkowego [soja, mleko (laktoza)], aromat, śmietanka {rafinowany frakcjonowany olej palmowy, laktoza, białko mleka [mleko (laktoza)]}, zagęszczacze (guma guar, guma ksantanowa), mleko w proszku pełne (laktoza), substancje słodzące (sukraloza, acesulfam K).

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Hi-tech
59,00 zł

Suplement diety wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację.

Kupuję
Now Foods
65,00 zł

7-Keto obniża poziom kortyzolu i wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej.

Kupuję
Insane Labz
149,00 zł

Preparat zapewnia odczuwalny wzrost siły i energii na treningu. Posiada działanie termogeniczne.

Kupuję
Hi-tech
199,00 zł
(2)

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Poprawia termogenezę i koncentrację, ogranicza łaknienie.

Kupuję
Jarrow Formulas
69,00 zł

Zdrowa mieszanka witamin i minerałów. Wspiera zdrowy rozwój dziecka.

Kupuję
Grenade
8,90 zł

Baton z wysoką zawartością białka. Słodzony poliolami, o niskiej zawartości cukrów prostych.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Wartość odżywcza

Informacja

Wartość odżywczą produktów definiuje się jako stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, przede wszystkim zaspakajania potrzeb metabolicznych wynikających z przebiegu procesów energetycznych i fizjologicznych). Jest tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność (przyswajalność) i mniejsza ilość ich spożywania.  Do składników odżywczych zaliczane są: białka, składniki mineralne, tłuszcze, węglowodany, witaminy i woda. Składniki odżywcze w organizmie dostarczają energii, są materiałem budulcowym i pełnią funkcje regulacyjne przebieg procesów chemicznych. Składniki odżywcze dostępne w postaci odżywek, koncentratów, napojów i innych na www.muscle-zone.pl

Ostatnio na blogu

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

#6 Badania suplementów diety – Bifido Forte

W obecnych czasach bakterie probiotyczne zyskują uznanie w kręgach społecznych, głównie poprzez redukcje wielu przypadłości ze strony układu pokarmowego...

czytaj więcej
Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy wykonywanie kilku krótkich sesji ćwiczeń aerobowych w ciągu dnia zapewnia takie same korzyści zdrowotne jak wykonanie jednej długiej?

Czy spacery są dobre dla zdrowia? Z całą pewnością, codzienne przemieszczanie się pieszo w ciągu dnia, zarówno w formie tradycyjnej, jak i z użyciem...

czytaj więcej
bareczkii

bareczkii

DIETA + suplementy WITAMINY  – po pierwszym posilku z tluszczami, KREATYNA 5g na czczo,  VIVOMIXX 1 saszetka co 3 dni OMEGE3 +D3+MK2 1 kaps. dziennie...

czytaj więcej
#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

#5 Badania suplementów diety – SARM LGD

Kupno SARM’ów nabrało już nieomal status kupna sterydów, czyli ogromnej losowości dotyczącej jakości ostatecznego produktu. Pytanie „czy SARM X...

czytaj więcej
Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Dieta stulatków z Okinawy może pomóc w insulinooporności

Na Okinawie ludzie mają się dobrze, nawet bardzo. To jedna z 7 stref świata, gdzie spotyka się „stulatków”. Cudowne suplementy i nowatorskie...

czytaj więcej
niby jest zimno/klata

niby jest zimno/klata

wiekszosc ludzie poubieranych w ziomowe/wiosenne ciuchy, a ja od 11 godziny latam w krotkich spodenkach i koszulce wiec NEAT wysokie 🙂 DIETA + suplementy...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZ Supplements LTD
Unit 3 Enterprise Court Rotherham South Yorkshire S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027