Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
Aktualnie jesteś:
  • Popularne
    Polska Polska
    Niemcy Niemcy
    Wielka Brytania Wielka Brytania
    Irlandia Irlandia
  • A
    Australia Australia
    Austria Austria
  • B
    Białoruś Białoruś
    Belgia Belgia
    Boliwia Boliwia
    Brazylia Brazylia
    Bułgaria Bułgaria
  • C
    Chile Chile
    Chorwacja Chorwacja
    Cypr Cypr
    Czechy Czechy
  • D
    Dania Dania
  • E
    Estonia Estonia
  • F
    Finlandia Finlandia
    Francja Francja
  • G
    Grecja Grecja
  • H
    Holandia Holandia
    Hiszpania Hiszpania
  • I
    Islandia Islandia
    Izrael Izrael
  • J
    Japonia Japonia
  • K
    Kanada Kanada
    Korea Południowa Korea Południowa
  • L
    Liechtenstein Liechtenstein
    Litwa Litwa
    Luksemburg Luksemburg
  • Ł
    Łotwa Łotwa
  • M
    Malta Malta
    Meksyk Meksyk
    Monaco Monaco
  • N
    Nowa Zelandia Nowa Zelandia
    Norwegia Norwegia
  • P
    Portugalia Portugalia
  • R
    Rumunia Rumunia
    Rosja Rosja
    RPA RPA
  • S
    San Marino San Marino
    Słowacja Słowacja
    Słowenia Słowenia
    Szwecja Szwecja
    Szwajcaria Szwajcaria
  • T
    Turcja Turcja
  • U
    Ukraina Ukraina
    USA USA
  • W
    Węgry Węgry
    Włochy Włochy
bok@muscle-zone.pl
wysylka
Wybierz walutę: $ £
Wybierz język:
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
  • GARDEN Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
0 0,00 zł
Since 2005  bok@muscle-zone.pl  +48 510 054 586
Mykind Organics Men's Once Daily Mykind Organics Men's Once Daily

Garden of Life, MyKind Organics, Men’s Once Daily to kompleksowa formuła multiwitaminowa zaprojektowana specjalnie dla mężczyzn. W jej skład wchodzi certyfikowana żywność organiczna w wysoce skoncentrowanej formie. Starannie wyselekcjonowane ekstrakty z ponad 30 rozmaitych warzyw, owoców i roślin dostarczają kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów i szczególnie mocno promują te obszary, które są najistotniejsze z punktu widzenia męskiego organizmu.

Preparat stanowi idealny dodatek do diety każdego mężczyzny, niezależnie od stopnia aktywności i trybu życia. Naturalne pochodzenie surowca jest gwarancją stuprocentowej absorpcji i biodostępności substancji czynnych. Wysoka koncentracja składników sprawia, że wystarczy jedna tabletka dziennie, by wyrównać deficyt składników mineralnych i odczuć pozytywne działanie suplementu.

Niespotykana gęstość odżywcza
Zawarta w suplemencie skoncentrowana żywność to kompozycja złożona z wyciągów z owoców (jabłek, guawy, owoców amla, cytryny, truskawek, wiśni, jeżyn, borówek i malin), warzyw (buraków, marchwi, selera, papryki, cebuli, pietruszki, jarmużu, kapusty, pomidorów, ogórków, szpinaku, kalafiora, brokułów, czosnku, szparagów i brukselki), wzbogacona wartościowymi ekstraktami roślinnymi. Nawet najlepiej skomponowana dieta nie jest  w stanie dostarczyć takiej ilości związków aktywnych biologicznie, jaka jest zawarta w jednej tabletce suplementu.

Potężne źródło witamin i minerałów
Suplement dostarcza 19 kluczowych witamin i minerałów w dawce, która w stu procentach pokrywa dziennie zapotrzebowanie ustroju. Wszystkie pochodzą z wartościowych warzyw, owoców i roślin, dlatego towarzyszą im inne, naturalne związki optymalizujące wchłanianie i zwiększające biodostępność (np. bioflawonoidy cytrusowe). Suplement zabezpiecza podaż takich witamin i minerałów jak:

Witamina A w preparacie występuje w postaci beta-karotenu, pochodzi z organicznego barwnika annatto. Ma istotny udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji narządu wzroku. Dodatkowo jest zaangażowana w syntezę hormonów steroidowych, w tym również najważniejszego dla mężczyzn testosteronu.

Witamina C to jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy. W suplemencie jej źródłem jest ekstrakt z indyjskiego agrestu (jagody Amla). Witamina C jest niezbędna dla utrzymania prawidłowych funkcji układu immunologicznego. Dodatkowo wspomaga syntezę kolagenu. Może także zahamować nadprodukcję katabolicznego kortyzolu.

Witamina D3 jest szczególnie istotna dla utrzymania prawidłowej kondycji układu kostnego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Wyrównanie jej niedoborów sprzyja wzrostowi poziomu testosteronu. Może również ustabilizować gospodarkę insulinową. W suplemencie zastosowano witaminę D3 z wegańskiego źródła, czyli porostów.

Witamina K ściśle współpracuje z witaminą D3, kontroluje proces dystrybucji wapnia w organizmie i wzmacnia kościec. Ponadto zapobiega chorobom układu krążenia. Zwiększenie podaży witaminy K ma korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową.

Witamina E to przede wszystkim potężny antyoksydant. Ma również kolosalny wpływ na męską płodność, bowiem od jej dostępności zależy przebieg procesu spermatogenezy. Bogatym źródłem witaminy E jest annatto.

Witaminy z grupy B w dużej ilości występują w owocach guawy oraz liściach bazylii azjatyckiej (Holy Basil). Każda z nich spełnia w ustroju unikalne funkcje, a łączy je rola, jaką pełnią w przemianach substratów energetycznych, czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto witaminy te mają istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu nerwowego i mięśniowego. Z punktu widzenia męskiego organizmu istotna jest zwłaszcza niacyna, która bierze udział w produkcji ważnych hormonów i tiamina, która stymuluje sekrecję hormonów gonadotropowych. Warto wspomnieć również o witaminie B6, która sprzyja obniżeniu poziomu prolaktyny. Mężczyźni są bardziej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego w suplemencie uwzględniono również witaminę B12 w aktywnej postaci metylokobalaminy, która sprzyja obniżeniu poziomu homocysteiny i redukuje zagrożenie zawałem czy udarem.

Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków, o kluczowym znaczeniu dla wzrostu i siły kośćca. W suplemencie jego źródłem jest ekstrakt z naziemnych części rośliny Wrightia tinctoria. Oprócz wapnia zawierają one unikalne składniki odżywcze i kofaktory, które pomagają utrzymać stabilność i aktywność tego pierwiastka w ustroju.

Magnez jest kluczowy dla produkcji energii i prawidłowej pracy układu nerwowego. Pełni również ważną rolę w procesach skurczu mięśni i współpracuje  z wapniem w zakresie mineralizacji kości. Ten zawarty w preparacie pochodzi z naziemnych części rośliny Lantana Camara, które obfitują w magnez oraz unikalne związki będące jego kofaktorami.

Cynk jest szczególnie istotny dla mężczyzn. Wzmacnia płodność i korzystnie wpływa na jakość nasienia. Sprzyja zwiększeniu stężenia testosteronu, a równocześnie obniża poziom niekorzystnych z punktu widzenia męskiego organizmu estrogenów i DHT. Bogatym źródłem naturalnego cynku jest zawarty w suplemencie wyciąg z organicznej guawy.

Selen ma zasadnicze znaczenie dla wzmocnienia układu odpornościowego. Ponadto sprzyja utrzymaniu optymalnej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Pomaga zachować odpowiednią płodność u mężczyzn. Odgrywa znaczącą rolę w procesie detoksykacji – np. łatwo wiąże i neutralizuje toksyny obecne w tytoniu. Duże ilości selenu występują w owocach guawy.

Mangan to pierwiastek śladowy, potrzebny w bardzo małej ilości, dlatego często niesłusznie pomijany w suplementacji. Jego dobrym i łatwo przyswajalnym źródłem są owoce guawy. Mangan wspiera proces tworzenia tkanki łącznej, ma korzystny wpływ na pracę tarczycy i sekrecję hormonów płciowych. Dodatkowo wykazuje duży potencjał antyoksydacyjny, co ma znaczenie dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Chrom jest istotny zwłaszcza z punktu widzenia mężczyzn aktywnych fizycznie, którzy dążą do wypracowania muskularnej sylwetki. Pierwiastek ten reguluje stężenie glukozy w surowicy, co w naturalny sposób sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zwiększenie podaży chromu może przyspieszyć tempo rozwoju masy mięśniowej. Duże ilości chromu występują zwłaszcza w drzewie chrzanowym (Moringa).

Podsumowując, Garden of Life, MyKind Organics, Men’s Once Daily to najprostszy, a zarazem najbardziej skuteczny sposób na wprowadzenie do swojej diety cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozwala wykorzystać pełen potencjał prozdrowotny płynący z regularnego spożywania warzyw i owoców.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Mykind Organics Men's Once Daily Mykind Organics Men's Once Daily 60 tab.
GARDEN OF LIFE
179,00 zł

Mykind Organics Men's Once Daily

Wszystkie warianty

30 tab.
109,00 zł
60 tab.
179,00 zł

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,58 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Bogactwo witamin i minerałów w naturalnej formie
  • Kompozycja związków o działaniu prozdrowotnym
  • Formuła zaprojektowana specjalnie dla mężczyzn
  • Poprawia kondycję układu kostno-mięśniowego
  • Składniki odżywcze z ekologicznej żywności
  • Wspomaga funkcje układu nerwowego
  • Wystarczy jedna tabletka dziennie
  • Sprzyja dobremu samopoczuciu
  • Wspiera procesy anaboliczne
  • Promuje produkcję energii
  • Wzmacnia odporność
  • Bez GMO

Garden of Life, MyKind Organics, Men’s Once Daily to kompleksowa formuła multiwitaminowa zaprojektowana specjalnie dla mężczyzn. W jej skład wchodzi certyfikowana żywność organiczna w wysoce skoncentrowanej formie. Starannie wyselekcjonowane ekstrakty z ponad 30 rozmaitych warzyw, owoców i roślin dostarczają kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania witamin oraz minerałów i szczególnie mocno promują te obszary, które są najistotniejsze z punktu widzenia męskiego organizmu.

Preparat stanowi idealny dodatek do diety każdego mężczyzny, niezależnie od stopnia aktywności i trybu życia. Naturalne pochodzenie surowca jest gwarancją stuprocentowej absorpcji i biodostępności substancji czynnych. Wysoka koncentracja składników sprawia, że wystarczy jedna tabletka dziennie, by wyrównać deficyt składników mineralnych i odczuć pozytywne działanie suplementu.

Niespotykana gęstość odżywcza
Zawarta w suplemencie skoncentrowana żywność to kompozycja złożona z wyciągów z owoców (jabłek, guawy, owoców amla, cytryny, truskawek, wiśni, jeżyn, borówek i malin), warzyw (buraków, marchwi, selera, papryki, cebuli, pietruszki, jarmużu, kapusty, pomidorów, ogórków, szpinaku, kalafiora, brokułów, czosnku, szparagów i brukselki), wzbogacona wartościowymi ekstraktami roślinnymi. Nawet najlepiej skomponowana dieta nie jest  w stanie dostarczyć takiej ilości związków aktywnych biologicznie, jaka jest zawarta w jednej tabletce suplementu.

Potężne źródło witamin i minerałów
Suplement dostarcza 19 kluczowych witamin i minerałów w dawce, która w stu procentach pokrywa dziennie zapotrzebowanie ustroju. Wszystkie pochodzą z wartościowych warzyw, owoców i roślin, dlatego towarzyszą im inne, naturalne związki optymalizujące wchłanianie i zwiększające biodostępność (np. bioflawonoidy cytrusowe). Suplement zabezpiecza podaż takich witamin i minerałów jak:

Witamina A w preparacie występuje w postaci beta-karotenu, pochodzi z organicznego barwnika annatto. Ma istotny udział w utrzymaniu prawidłowych funkcji narządu wzroku. Dodatkowo jest zaangażowana w syntezę hormonów steroidowych, w tym również najważniejszego dla mężczyzn testosteronu.

Witamina C to jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy. W suplemencie jej źródłem jest ekstrakt z indyjskiego agrestu (jagody Amla). Witamina C jest niezbędna dla utrzymania prawidłowych funkcji układu immunologicznego. Dodatkowo wspomaga syntezę kolagenu. Może także zahamować nadprodukcję katabolicznego kortyzolu.

Witamina D3 jest szczególnie istotna dla utrzymania prawidłowej kondycji układu kostnego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Wyrównanie jej niedoborów sprzyja wzrostowi poziomu testosteronu. Może również ustabilizować gospodarkę insulinową. W suplemencie zastosowano witaminę D3 z wegańskiego źródła, czyli porostów.

Witamina K ściśle współpracuje z witaminą D3, kontroluje proces dystrybucji wapnia w organizmie i wzmacnia kościec. Ponadto zapobiega chorobom układu krążenia. Zwiększenie podaży witaminy K ma korzystny wpływ na gospodarkę glukozowo-insulinową.

Witamina E to przede wszystkim potężny antyoksydant. Ma również kolosalny wpływ na męską płodność, bowiem od jej dostępności zależy przebieg procesu spermatogenezy. Bogatym źródłem witaminy E jest annatto.

Witaminy z grupy B w dużej ilości występują w owocach guawy oraz liściach bazylii azjatyckiej (Holy Basil). Każda z nich spełnia w ustroju unikalne funkcje, a łączy je rola, jaką pełnią w przemianach substratów energetycznych, czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Ponadto witaminy te mają istotne znaczenie dla utrzymania prawidłowych funkcji układu nerwowego i mięśniowego. Z punktu widzenia męskiego organizmu istotna jest zwłaszcza niacyna, która bierze udział w produkcji ważnych hormonów i tiamina, która stymuluje sekrecję hormonów gonadotropowych. Warto wspomnieć również o witaminie B6, która sprzyja obniżeniu poziomu prolaktyny. Mężczyźni są bardziej narażeni na choroby układu sercowo-naczyniowego, dlatego w suplemencie uwzględniono również witaminę B12 w aktywnej postaci metylokobalaminy, która sprzyja obniżeniu poziomu homocysteiny i redukuje zagrożenie zawałem czy udarem.

Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków, o kluczowym znaczeniu dla wzrostu i siły kośćca. W suplemencie jego źródłem jest ekstrakt z naziemnych części rośliny Wrightia tinctoria. Oprócz wapnia zawierają one unikalne składniki odżywcze i kofaktory, które pomagają utrzymać stabilność i aktywność tego pierwiastka w ustroju.

Magnez jest kluczowy dla produkcji energii i prawidłowej pracy układu nerwowego. Pełni również ważną rolę w procesach skurczu mięśni i współpracuje  z wapniem w zakresie mineralizacji kości. Ten zawarty w preparacie pochodzi z naziemnych części rośliny Lantana Camara, które obfitują w magnez oraz unikalne związki będące jego kofaktorami.

Cynk jest szczególnie istotny dla mężczyzn. Wzmacnia płodność i korzystnie wpływa na jakość nasienia. Sprzyja zwiększeniu stężenia testosteronu, a równocześnie obniża poziom niekorzystnych z punktu widzenia męskiego organizmu estrogenów i DHT. Bogatym źródłem naturalnego cynku jest zawarty w suplemencie wyciąg z organicznej guawy.

Selen ma zasadnicze znaczenie dla wzmocnienia układu odpornościowego. Ponadto sprzyja utrzymaniu optymalnej kondycji układu sercowo-naczyniowego. Pomaga zachować odpowiednią płodność u mężczyzn. Odgrywa znaczącą rolę w procesie detoksykacji – np. łatwo wiąże i neutralizuje toksyny obecne w tytoniu. Duże ilości selenu występują w owocach guawy.

Mangan to pierwiastek śladowy, potrzebny w bardzo małej ilości, dlatego często niesłusznie pomijany w suplementacji. Jego dobrym i łatwo przyswajalnym źródłem są owoce guawy. Mangan wspiera proces tworzenia tkanki łącznej, ma korzystny wpływ na pracę tarczycy i sekrecję hormonów płciowych. Dodatkowo wykazuje duży potencjał antyoksydacyjny, co ma znaczenie dla profilaktyki chorób cywilizacyjnych.

Chrom jest istotny zwłaszcza z punktu widzenia mężczyzn aktywnych fizycznie, którzy dążą do wypracowania muskularnej sylwetki. Pierwiastek ten reguluje stężenie glukozy w surowicy, co w naturalny sposób sprzyja redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zwiększenie podaży chromu może przyspieszyć tempo rozwoju masy mięśniowej. Duże ilości chromu występują zwłaszcza w drzewie chrzanowym (Moringa).

Podsumowując, Garden of Life, MyKind Organics, Men’s Once Daily to najprostszy, a zarazem najbardziej skuteczny sposób na wprowadzenie do swojej diety cennych witamin, minerałów i składników odżywczych. Pozwala wykorzystać pełen potencjał prozdrowotny płynący z regularnego spożywania warzyw i owoców.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 60 tabletekPorcja dzienna: 1 tabletkaIlość porcji w opakowaniu: 60
w porcji (1 tabletka)zawartość%ZDS
Witamina A (jako Beta karoten z Organicznej Mieszanki)5,000 IU100%
Witamina C (z Organicznej Mieszanki)60 mg100%
Witamina D3 (D3 z porostów)1,000 IU250%
Witamina E (z Organicznej Mieszanki)30 IU100%
Witamina K (K kompleks z K2 MK-7)80 mcg100%
Tiamina (Witamina B1 Organicznej Mieszanki)2 mg130%
Ryboflawina (Witamina B2 z Organicznej Mieszanki)2 mg120%
Niacyna (z Organicznej Mieszanki)20 mg100%
Witamina B6 (z Organicznej Mieszanki)10 mg500%
Folian (z Organicznej Mieszanki)400 mcg100%
Witamina B12 (Metylokobalamina z Saccharomyces cerevisiae)18 mcg300%
Biotyna (z Organicznej Mieszanki)300 mcg100%
Kwas pantotenowy (z Organicznej Mieszanki)10 mg100%
Wapń (z Organicznej Mieszanki)5 mg2%
Magnez (z Organicznej Mieszanki)2 mg2%
Cynk (z Organicznej Mieszanki)5 mg35%
Selen (z Organicznej Mieszanki)70 mcg100%
Mangan (z Organicznej Mieszanki)1 mg50%
Chrom (z Organicznej Mieszanki)120 mcg100%
Certyfikowana Organiczna Mieszanka Żywności603 mg-
Organiczna Sesbania grandiflora (liść), Organiczne Jabłko (owoc), Organiczna Gujawa (owoc i liść), Organiczny agrest indyjski (Amla) (owoc), Organiczna bazylia azjatycka (Holy Basil) (liść), Organiczne Annatto (owoc i nasiona), Organiczna Moringa (liść), Organiczna cytryna (skórka), Organiczny burak ćwikłowy (korzeń), Organiczne brokuły (łodyga i różyczki), Organiczna marchewka (korzeń), Organiczny szpinak (liść), Organiczny pomidor (owoc), Organiczna truskawka (owoc), Organiczna Lantana camara (część naziemna), Organiczna Wrightia tinctoria (część naziemna), Organiczna wiśnia (owoc), Organiczna jeżyna (owoc), Organiczna zielona papryka (owoc), Organiczna brukselka (liść), Organiczny imbir (korzeń), Organiczna fioletowa jagoda (owoc), Organiczny czosnek (główka), Organiczna zielona cebula (główka), Organiczne maliny (owoce), Organiczna natka pietruszki (liść), Organiczny kalafior (kwiat i łodyga), Organiczna czerwona kapusta (liść), Organiczny jarmuż (liść), Organiczny ogórek (gurda), Organiczny seler (łodyga), Organiczne szparagi (kwiaty i łodygi)

Pozostałe składniki

Mieszanka (zgłoszona do opatentowania): organiczna dekstroza tapioki, organiczna guma arabska, organiczny brązowy ryż (koncentrat i ekstrakt), ekologiczna skrobia ziemniaczana, organiczna osłonka (organiczna maltodekstryna tapioki, organiczna lecytyna słonecznikowa, ekologiczny olej palmowy, ekologiczna guma guar).

Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Citrulline Malate
Citrulline Malate
BIOTECH USA
59,00 zł
więcej
MenoStrong
MenoStrong
DOCTOR'S BEST
89,00 zł
więcej
Citrulline Malate
Citrulline Malate
SCITEC
50,00 zł
więcej
Horny Goat Weed Extract 750mg
Horny Goat Weed Extract 750mg
NOW FOODS
69,00 zł
więcej
Banaba Extract 60mg
Banaba Extract 60mg
SWANSON
29,00 zł
więcej
Artemisinin 100mg
Artemisinin 100mg
DOCTOR'S BEST
149,00 zł
więcej

Witamina A

Informacja

Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.

Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).

Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych

Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.

Witamina C

Informacja

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem,  ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.

Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym  zażywaniu syntetycznej witaminy C.

Witamina D3

Informacja

Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.

Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.

Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.

Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.

Witamina E

Informacja

Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.

Niedobór witaminy E ogranicza  budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.

Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.

Witamina K

Informacja

Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez  bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż,  kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny.  Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.

Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym  zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).

Witamina K2 MK-7

Informacja

Co to jest za składnik Witamina K2 MK-7?

Witamina K2 MK-7 jest długołańcuchową formą witaminy K2 (menakinonu) zawierającą 7 izoprenowych reszt w łańcuchu bocznym. Jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Zazwyczaj bywa przyjmowana jako uzupełnienie suplementacji witaminą D, w celu uzyskania synergii działania i redukcji możliwych działań niepożądanych.

Najsilniejszy wpływ wywiera na zdrowie kości i układu krążenia. Najdonioślejszą rolą witaminy K2 MK-7 jest aktywacja osteokalcyny – hormonu wytwarzanego przez kości, który między innymi uczestniczy w transporcie wapnia do kości i zębów. Dzięki temu zwiększa się gęstość mineralna kości oraz ogranicza ryzyko odkładania wapnia w tkankach miękkich, takich jak naczynia krwionośne, redukując tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy.

Inne korzyści zdrowotne opierają się na możliwości wzrostu poziomu testosteronu, dzięki stymulacji komórek Leydiga w jądrach oraz właściwościach neuroprotekcyjnych, ochraniających układ nerwowy przed degeneracją i rozwojem demencji.

Witaminę K2 MK-7 w monopreparatach, preparatach łączonych z witaminą D3 oraz kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Witamina B1 (Tiamina)

Informacja

Witamina B­1 (tiamina, aneuryna) poprawia sprawność umysłową oraz wzmacnia system nerwowy zapewniając prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Usprawnia czynności serca i układu mięśniowego. Jest pomocnicza w leczeniu półpaśca. Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Naturalnym źródłem witaminy B1 są: ciemne pieczywo, drożdże, jaja, jarzyny surowe, mięso, mleko, rośliny strączkowe, sery.

Niedobór witaminy B1 utrudnia procesy rozpadu cukrów (katabolizm), powoduje utratę łaknienia i zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego, może wywoływać zapalenie wielonerwowe i chorobę beri-beri.

Dawkowanie: Norma dzienna  wynosi 1–2 mg.

Witamina B2 (Ryboflawina)

Informacja

Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.

Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.

Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.

Witamina B6

Informacja

Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B­12­ (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B­6­ zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.

Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.

Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).

Witamina B9 (Folian)

Informacja

Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i ­­B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.

Witamina B12

Informacja

Witamina B­12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.

Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.

Metylokobalamina

Informacja

Co to jest za składnik metylokabalamina?

Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.

Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.

Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.

 

Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl

Saccharomyces cerevisiae

Informacja

Saccharomyces cerevisiae – drożdże z gatunku grzybów jednokomórkowych, powszechnie wykorzystywane przez badaczy jako materiał do badań, ze względu na ich niewielkie wymagania środowiskowe. Są również często stosowane w przemyśle spożywczym.

Mają również właściwości prozdrowotne, wskazywane są jako substytut podrobów dla osób stosujących dietę bezmięsną. Są dobrym źródłem witamin, szczególnie tych z grupy B. Wykazują także korzystny wpływ na stan mikroflory bakteryjnej, zwiększając funkcjonalność bariery jelitowej.

W suplementach diety oraz lekach stosowane są głównie w celu wsparcia funkcjonowania układu pokarmowego. Obecne są także w produktach mających poprawiać jakość skóry, włosów i paznokci, choć obecny stan wiedzy na temat Saccharomyces cerevisiae wskazuje, że działanie wobec tych tkanek jest podyktowane ich wpływem na stan mikrobioty.

Witamina B7 (Biotyna)

Informacja

Biotyna (witamina H, koenzym R) należy do grupy witamin B, dzięki zawartości związków siarki bierze udział w syntezie kwasu askorbinowego (witaminy C). Syntetyzowana również w jelitach. Wspomaga produkcję hormonów i reguluje poziom cholesterolu. Zmniejsza bóle mięśniowe. Zapobiega łysieniu i siwieniu włosów. Działa kojąco przy stanach zapalnych skóry. Nie ma działania toksycznego. Często łączona z innymi witaminami grupy B, a także z witaminą A. Naturalnym źródłem pozyskiwania są: chleb pełnoziarnisty, drożdże, jaja (żółtko), mleko, ryż brązowy i ser.

Dzienne zapotrzebowanie: 100–300 mg na dobę.

Witamina B5 (Kwas pantotenowy)

Informacja

Witamina B5 (pantotenian wapnia, kwas pantotenowy, pantotenol) wchodzi w skład kompleksu witamin B. Wpływa na rozwój ośrodkowego układu nerwowego, jest budulcem komórek. W organizmie syntezowana przez bakterie jelitowe. Występuje w produktach zwierzęcych (mięso, nerki, wątroba) i roślinnych (kiełki pszenicy, otręby, orzechy, ziarno zbóż, zielone warzywa). Zapobiega zmęczeniu  i nadmiernemu stresowi, przyśpiesza gojenie skaleczeń i ran, działa stymulująco na skutki uboczne przy stosowaniu antybiotyków. Niedobór powoduje zmiany na skórze oraz trudności w krzepliwości krwi.

Wapń

Informacja

Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH).  Najlepiej wchłaniane są  związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów.  Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D­­3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl

Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.

Nadmiar  wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D­3 ­ u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.

Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Cynk

Informacja

Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu,  przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.

Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi,  mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .

Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.

Selen

Informacja

Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników).  Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.

Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.

Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).

Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.

Mangan

Informacja

Mangan, którego naturalnym źródłem są czekolada, produkty zbożowe z pełnego przemiału, orzechy, rośliny strączkowe i suszona żurawina, jest składnikiem enzymów oraz ich aktywatorem. Stymuluje właściwości i funkcjonalność tkanki łącznej oraz zapewnia prawidłowość funkcjonowania mózgu. Wpływa na pracę trzustki, zapewniając właściwą gospodarkę insulinową oraz kondycję tkanki kostnej i stawów. Niedobory magnezu przyczyniają się do poważnych zaburzeń syntezy kwasu hialurowego i chondroityny, obniżenia wrażliwości insulinowej tkanek, wpływają na resorpcję kości. Chelaty manganu wykorzystywane w kompleksometrii w analizach chemicznych oraz w medycynie  przy leczeniu ciężkich zatruć (antytoksyna) metalami ciężkimi W suplementacji sportowej wykorzystywany jest wpływ manganu na funkcjonowanie aparatu ruchu. Jest składnikiem preparatów tzw. regeneratorów stawów oraz suplementów witamino-mineralizujących i mineralizujących.

Chrom

Informacja

Chrom (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej chromowców, aktywny chemicznie) czynnie uczestniczy w metabolizmie tłuszczów i węglowodanów. Występuje w postaci organicznej dobrze przyswajalnej i nieorganicznej. Wraz z insuliną, jako składnik czynnika tolerancji glukozy (GTF), znajduje zastosowanie w leczeniu cukrzycy insulinowej, biorąc udział w metabolizmie glukozy w transporcie białek. Aktywator enzymów biorących udział w przemianach tłuszczów i cholesterolu. Dostępny w produktach pochodzenia zwierzęcego (wątroba cielęca, kurczaki, mięso z indyka, ostrygi) oraz roślinnego (banany, brokuły, kasze, kiełki pszenicy, szpinak). Suplementy zawierające chrom zalecane są przy odchudzaniu (również termogeniki) oraz poprawie funkcjonowania ciała. W suplementacji sportowej stosuje się chrom w postaci monopreparatu lub w postaci suplementów witaminowo-mineralnych i mineralnych.

Niedobór chromu powoduje zaburzenia glukozy, zmniejszając jej wrażliwość na insulinę. Powoduje spadek odporności i wydolności organizmu. Może być przyczyną choroby niedokrwiennej serca. Czasami powoduje zaburzenia neurologiczne.

Dawkowanie: Przed niedoborem chromu w organizmie zabezpiecza zróżnicowana dieta. Dawka zalecana 50–150 µg na dobę.

Burak ćwikłowy

Informacja

Burak ćwikłowy (Beta vulgaris) jest popularnym warzywem. Surowcem spożywczym i leczniczym są jego: korzeń (Radix Betae vulgaris), młode liście, a także sok z korzeni buraka Succus Betae vulgaris), zawierające składniki aktywne: węglowodany (fruktozę, glukozę,sacharozę, pektyny), witaminy (z grupy B, C, E, K, PP, prowitaminę A), kwasy (szczawiowy i jabłkowy), białka i sole mineralne (związki cynku, fosforu, magnezu, potasu, rubidu, wapnia). Leczniczo stosowany w chorobach jelit, wątroby oraz przy nadciśnieniu tętniczym. Działa oczyszczająco usuwając toksyny z organizmu (obniżając poziom homocysteiny). Wzmacnia organizm, a azotany wykryte w jego korzeniu mogą wpływać na proces syntezy tlenku azotu, poprawiając ukrwienie i odżywianie tkanek, oraz przyspieszając odnowę biologiczną po wysiłku. Nasila produkcję erytrocytów oraz działa żółciopędnie. W suplementacji sportowej sproszkowany burak wchodzi w skład preparatów odżywczych (witaminizujących i mineralizujących) oraz stacków kreatynowych przedtreningowych.

Brokuły

Informacja

Brokuły (Brassica oleracea) należą do roślin kapustnych, bogatych w składniki odżywcze (błonnik) i witaminy (z grupy B, C, E, K oraz beta-karotenu), fitosteroli, glikozydów siarczkowych, pochodnej flawonu kwercetyny i steroidowego żeńskiego hormonu płciowego (luteiny), soli mineralnych (związków np. chromu i żelaza). Są mocnym antyoksydantem, regulują poziom cukru we krwi, stabilizują gospodarkę wapniową. Zmniejszają ryzyko chorób serca. Wpływają na stan układu kostnego oraz prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Spożywane jako warzywa świeże i w składzie preparatów o działaniu odżywczym, witaminizującym, antyoksydacyjnym.

Truskawka

Informacja

Truskawka (Fragaria grandiflora) jest rośliną klimatu umiarkowanego uprawiana również w Polsce w ogrodach i na plantacjach, dla smacznego owocu truskawki (Fructus Fragariae), bogatego w składniki odżywcze: cukry proste, kwasy organiczne, enzymy (bromelina), garbniki, alkaloidy, mikroelementy (fosfor, kobalt, mangan, wapń,żelazo), związki fenolowe (kampferol, kwercetyna i pelargonidyna), a przede wszystkim duże ilości kwasu askorbinowego (Witamina C). Owoc truskawki jest silnym antyoksydantem posiadającym potencjał antynowotworowy. Ma działanie wzmacniające, mineralizujące,  witaminizujące oraz  odżywcze. Stosowana w postaci mrożonek lub przetworów (soki, dżemy, konfitury) może być spożywana przez cały rok. Dla potrzeb sportowych w odżywkach stosowana jest sproszkowana truskawka. Preparaty odżywcze zawierające proszek truskawkowy dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak norm dobowego spożycia, spożycie wg indywidualnych potrzeb

Jeżyna

Informacja

Jeżyna (Rubus plicatus) jest pospolitym krzewem występującym na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym (w tym w Polsce). Substancje aktywne występują zarówno w owocu (Fructus Rubi plicati), jak i w liściach. Roślina jest źródłem pozyskiwania: barwników antocyjanowych, flawonoidów, inozytu, kwasów organicznych,  pektyn, soli mineralnych oraz witamin (C, B1, B2, PP i E). Stosowana w medycynie tradycyjnej; działa jako diuretyn (ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu) oraz napotnie. Uczestniczy w procesach przemiany materii, zapobiegając zaburzeniom w układzie pokarmowym i trawiennym. Jest przeciwutleniaczem. Zmniejsza stres oraz wspomaga działanie układu odpornościowego. Ma działanie odżywczen mineralizujące i witaminizujące. Święże owoce chętnie stosowane są na przetwory.

Jeżyna może być spożywana jako owoc świeży; wchodzi w skład suplementów i preparatów odżywczych wspomagających pracę układów: moczopędnego, odpornościowego, pokarmowego i trawiennego. Do nabycia w sklepie muscle-zone.pl

Brukselka

Informacja

Brukselka (Brassica oleracea) - warzywo z rodziny kapustnych, mające zastosowanie w odżywianiu ze względu na wysoki poziom witaminy C, a także witamin A, K i M (kwasu foliowego). Bogata w składniki mineralne (m.in.: magnez, siarkę, wapń i żelazo) oraz inne substancje aktywne (rutyna, indole). Indole spowalniają przemiany męskiego hormonu płciowego (testosteronu) do estrogenów (żeńskich hormonów płciowych), wpływając na poprawę sylwetki.

Owoce

Informacja

Owoce – w botanicznym znaczeniu słowa – są organem roślinnym powstającym z ovarium słupka lub dna kwiatowego wytwarzającym nasiona i stanowiącym ich naturalną osłonę. W większości są to produkty drzew i krzewów (za wyjątkiem owoców roślin zielnych takich jak jagoda, truskawka, poziomka ananasowa). W znaczeniu kulinarnym, jest to jadalna część rośliny. Do najbardziej popularnych owoców należą jabłka, śliwy, pomarańcze, banany, truskawki, jagody, i cały szereg innych owoców. Większość z nich nadaje się do spożycia w stanie surowym, charakteryzują się smakiem słodkawym, a nawet słodkim, także kwaśnym. Niektóre można spożywać przez cały rok (np. w postaci mrożonek), lub wykonywać z nich przetwory: soki, kompoty, powidła i dżemy. Owoce są źródłem witamin, w szczególności kwasu askorbinowego i beta-karotenu. W ich składzie znajdują się flawonoidy, błonnik oraz składniki mineralne. W większości są niskokaloryczne. Zawierają łatwo przyswajalne cukry.

Ekstrakty ze sproszkowanych owoców, w kompleksach witaminowych, dostępne na www.muscle-zone.pl

Kalafior

Informacja

Kalafior (Brasicca cauliflora) powszechnie uprawiana roślina z rodziny kapustowatych, której surowcem spożywczym jest kwiatostan. Bogato wyposażony w białko, witaminy C, A, B1 i B2, K oraz sole mineralne (cynku, fosforu, jodu, magnezu, potasu, siarki, wapnia i żelaza). Zawiera również karotenoidy oraz szereg związków o działaniu prozdrowotnym. Badania wskazują na coraz częstsze znaczenie kalafiora w profilaktyce leczenia nowotworów.  Ma działanie wzmacniające, witaminizujące i mineralizujące. W formie sproszkowanej wchodzi w skład odżywek i suplementów w kategorii zdrowie i uroda, dostępnych na www.muscle-zone.pl.

Najnowsze na blogu

więcej

Rankingi

więcej

Suplementy diety

więcej

Biuro obsługi klienta

Współpraca

Reklamacje

+48 510-054-586
Zainteresowany współpracą?
Napisz do nas: jakub@muscle-zone.pl JOIN MZ

Premiera w Muscle-Zone!

APOLLO'S HEGEMONY

L-Dopa

99,00 zł

APOLLO'S HEGEMONY

Fucoxanthin

79,00 zł

Supps4You LLC

16192 Coastal Hwy
Lewes, 19958 Delaware
USA

Copyright © 2015 by MZ-STORE. All rights reserved.

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@muscle-zone.pl +48 501 537 027>