Dane są przesyłane i analizowane
przez zewnętrzne serwisy dostawców.
Całość nie powinna trwać dłużej
niż 30 sekund.
Zamówienie: | 205,00 zł | 409,00 zł | 614,00 zł | 818,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -21,00 zł | -31,00 zł | -41,00 zł |
---|
Potwierdź lub zmień preferowany przez siebie kraj dostawy, język lub walutę. Jeśli zrobisz to w momencie zalogowania, preferencje te zostaną zapamiętane na Twoim MZKoncie. Możesz je zmienić w każdej chwili, klikając w strzałkę znajdującą się u góry strony.
Twoja lokalizacja wpływa na ostateczną kwotę zamówienia. Może się ona różnić w zależności od wysokości stawki VAT obowiazującej w miejscu Twojego aktualnego pobytu.
Now Foods Natural E-1000 to suplement diety w skład którego wchodzi naturalna witamina E w formie nieestryfikowanego d-alfa tokoferolu z dodatkiem kompleksu tokoferoli d-beta, d-delta oraz d-gamma. Całość uzupełnia niewielka ilość organicznej oliwy z oliwek, która hamuje utlenianie witaminy E i zwiększa jej biodostępność.
Witamina E to powszechna nazwa stosowana w odniesieniu do ośmiu różnych związków chemicznych określanych mianem tokoferoli i tokotrienoli. Wykazują one różne właściwości biologiczne, a każdy z nich przynosi potencjalne korzyści dla zdrowia i funkcjonowania organizmu.
Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Witamina E słynie z potężnego potencjału przeciwutleniającego, ale dopiero dostarczenie jej w formie kompleksu różnych tokoferoli zapewnia organizmowi najskuteczniejszą ochronę antyoksydacyjną. Udowadniają to badania kliniczne, które pokazują na przykład, że o ile α-tokoferol łatwo neutralizuje rodniki nadtlenkowe (ROO), to z reaktywnymi formami azotu (RFA) znacznie lepiej radzi sobie γ-tokoferol. Ponadto γ-tokoferol wykazuje unikalną zdolność ograniczania aktywności cyklooksygenazy, a dzięki temu działa przeciwzapalnie. Warto wspomnieć, że zarówno przewlekły stan zapalny, jak i nasilony stres oksydacyjny mogą przyspieszać starzenie się organizmu i są czynnikami ryzyka wielu powszechnych schorzeń.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Zapobieganie niedoborom witaminy E może być jednym z elementów profilaktyki miażdżycy i chorób układu krążenia. Okazuje się, że witamina ta pozwala zniwelować bardzo wiele czynników, które negatywnie wpływają na pracę serca i układ sercowo-naczyniowy. Ma korzystny wpływ na profil lipidowy, ogranicza powstawanie blaszek miażdżycowych, promuje prawidłowe ciśnienie krwi. Może także zmniejszyć agregację płytek krwi, a tym samym działa przeciwzakrzepowo.
Witamina młodości
Pozytywny wpływ witaminy E na kondycję skóry jest bardzo dobrze udokumentowany. W opublikowanych badaniach podkreśla się, że odpowiednia podaż witaminy E przekłada się na poprawę nawilżenia skóry, korzystnie wpływa na jej jędrność, chroni przed uszkodzeniami powodowanymi promieniowaniem UV. Wydaje się też, że witamina ta może spowolnić starzenie się, albo przynajmniej ograniczyć widoczne skutki tego procesu.
Podsumowując, Now Foods Natural E-1000 to suplement polecany w celu uzupełnienia deficytu witaminy E. Dostarcza jej w naturalnej formie i wyjątkowo dużej dawce, czym wyróżnia się na tle innych suplementów bazujących na witaminie E.
![]() |
1-2 | |
---|---|---|
Lokalizacja: Magazyn UE |
Dostępność: BRAK |
dni robocze od wysyłki |
od 3 sztuk tylko 116,62 zł /szt. -2%
Now Foods Natural E-1000 to suplement diety w skład którego wchodzi naturalna witamina E w formie nieestryfikowanego d-alfa tokoferolu z dodatkiem kompleksu tokoferoli d-beta, d-delta oraz d-gamma. Całość uzupełnia niewielka ilość organicznej oliwy z oliwek, która hamuje utlenianie witaminy E i zwiększa jej biodostępność.
Witamina E to powszechna nazwa stosowana w odniesieniu do ośmiu różnych związków chemicznych określanych mianem tokoferoli i tokotrienoli. Wykazują one różne właściwości biologiczne, a każdy z nich przynosi potencjalne korzyści dla zdrowia i funkcjonowania organizmu.
Właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające
Witamina E słynie z potężnego potencjału przeciwutleniającego, ale dopiero dostarczenie jej w formie kompleksu różnych tokoferoli zapewnia organizmowi najskuteczniejszą ochronę antyoksydacyjną. Udowadniają to badania kliniczne, które pokazują na przykład, że o ile α-tokoferol łatwo neutralizuje rodniki nadtlenkowe (ROO), to z reaktywnymi formami azotu (RFA) znacznie lepiej radzi sobie γ-tokoferol. Ponadto γ-tokoferol wykazuje unikalną zdolność ograniczania aktywności cyklooksygenazy, a dzięki temu działa przeciwzapalnie. Warto wspomnieć, że zarówno przewlekły stan zapalny, jak i nasilony stres oksydacyjny mogą przyspieszać starzenie się organizmu i są czynnikami ryzyka wielu powszechnych schorzeń.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Zapobieganie niedoborom witaminy E może być jednym z elementów profilaktyki miażdżycy i chorób układu krążenia. Okazuje się, że witamina ta pozwala zniwelować bardzo wiele czynników, które negatywnie wpływają na pracę serca i układ sercowo-naczyniowy. Ma korzystny wpływ na profil lipidowy, ogranicza powstawanie blaszek miażdżycowych, promuje prawidłowe ciśnienie krwi. Może także zmniejszyć agregację płytek krwi, a tym samym działa przeciwzakrzepowo.
Witamina młodości
Pozytywny wpływ witaminy E na kondycję skóry jest bardzo dobrze udokumentowany. W opublikowanych badaniach podkreśla się, że odpowiednia podaż witaminy E przekłada się na poprawę nawilżenia skóry, korzystnie wpływa na jej jędrność, chroni przed uszkodzeniami powodowanymi promieniowaniem UV. Wydaje się też, że witamina ta może spowolnić starzenie się, albo przynajmniej ograniczyć widoczne skutki tego procesu.
Podsumowując, Now Foods Natural E-1000 to suplement polecany w celu uzupełnienia deficytu witaminy E. Dostarcza jej w naturalnej formie i wyjątkowo dużej dawce, czym wyróżnia się na tle innych suplementów bazujących na witaminie E.
Produkt zawiera wysoką dawkę witaminy E, dlatego należy trzymać się zaleceń producenta i nie stosować więcej niż 1 kapsułkę dziennie. Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego zawsze przyjmujemy ją w trakcie posiłku, który zawiera dobre źródło tłuszczu.
Zapotrzebowanie na witaminę E jest sprawą indywidualną, zależy m.in. od płci, wieku, stanu zdrowia. Na pewno więcej potrzebują jej palacze, kobiety przyjmujące tabletki antykoncepcyjne oraz osoby chore na celiakię. Witamina E jest niezbędna dla zachowania płodności, stąd często wykorzystuje się ją jako wspomaganie terapii bezpłodności mężczyzn. Wskazaniami do suplementacji są również choroby oczu, skóry, skurcze mięśni, cukrzyca, trudności w gojeniu się ran, zapalenie stawów czy zaburzenia ze strony układu nerwowego.
Now Foods to firma z wieloletnim doświadczeniem w branży, która oferuje szeroki wybór odżywek i suplementów diety. Marka znana jest między innymi z wysokiej jakości preparatów przeznaczonych do pielęgnacji włosów i paznokci oraz suplementów wpływających korzystnie na układ odpornościowy. W ofercie dostępne są również preparaty o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwbakteryjnym, zmniejszającym apetyt, wspomagającym redukcję tkanki tłuszczowej i poprawiającym trawienie. Wszystkie produkty wykonane są na bazie naturalnych składników.
Pozostało jeszcze 200 znaków, aby recenzja mogła zostać oceniona.
w 1 kapsułce | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 10 | |
Kalorie z tłuszczu | 10 | |
Całkowita zawartość tłuszczu | 1 g | 2%* |
Witamina E (nieestryfikowany d-alfa tokoferol plus mieszanina tokoferoli - d-beta, d-delta, d-gamma tokoferol) | 1,000 IU | 3333% |
Kapsułka miękka (żelatyna, woda, gliceryna), organiczna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Czysty olej z wątroby dorsza ekstrahowany naturalnie. Ryby dziko złowione wyłącznie z regionów arktycznych.
KupujęOmega-3 ze świeżego, certyfikowanego oleju z ryb norweskich. Wspomaga pracę serca, oczu i stawów.
KupujęSuplement diety z kwasami Omega-3. Wspomaga pracę serca oraz układu krwionośnego i odpornościowego.
KupujęPreparat wspiera zdrowie układu krążenia, działa przeciwzapalnie oraz wpływa korzystnie na stan skóry.
Kupuję100% czysty inozytol w proszku. Pomaga utrzymać równowagę emocjonalną i może łagodzić objawy PCOS.
KupujęKalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.
Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.
Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.
Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.
Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.
Przegląd określonych interwencji żywieniowych w IBS – część III
W poprzednich dwóch częściach artykułu dokonano krytycznego przeglądu fachowego piśmiennictwa w celu oceny skuteczności zarówno diety o niskiej...
Hej! Do świąt zostały już niecałe 3 tygodnie, co oznacza, że już powoli można zacząć pierwsze przygotowania. To idealny czas, żeby zabrać się na...
Trenujesz? Możesz mieć niedobory cz.3
Zapotrzebowanie na mikroelementy zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Wysiłek fizyczny wyzwala szereg przemian biochemicznych, do których prawidłowego...
Soja a gospodarka hormonalna mężczyzny
Soja, zawierająca w swoim składzie fitoestrogeny, ma przypisaną metkę produktu spożywczego, który czyni mężczyznę mniej męskim. Przejęło się tak...
Problemy natury psychicznej nie są związane wyłącznie z dobrym samopoczuciem, a mają swoje odbicie w wielu dziedzinach życia. Mówi się, że zdrowie...
Korzyści zdrowotne wynikające z stosowania policosanolu
Polikosanol/ polikozanol, jest mieszaniną alkoholi izolowanych z wosku z trzciny cukrowej pochodzącej z Kuby. Zawiera on około 60 procent oktakozanolu. Inne...