Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
100% Whey Protean 100% Whey Protean

100% Whey Protean to najwyższej jakości odżywka białkowa oparta na proteinach mlecznych. Wyróżnia się wysoką zawartością niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym również aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych BCAA, przez co stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego sportowca.

Białko stanowi główny makroskładnik diety człowieka o właściwościach proanabolicznych. Jest nie tylko głównym budulcem wielu tkanek naszego organizmu, ale też inicjuje cykl przemian biochemicznych prowadzących do ich nadbudowy, przez co stanowi swoisty regulator wzrostu organizmu. Nic więc dziwnego, że jego odpowiednia podaż jest kluczowym aspektem dla sportowców wszystkich dyscyplin. Jest ona jednak czasem utrudniona, szczególnie w przypadku diet niskokalorycznych, kiedy biorąc pod uwagę obniżone zapotrzebowanie na inne makroskładniki, ciężko jest wcelować w odpowiednią ilość dostarczanych protein.

Idealne po treningu
Problemem dla wielu sportowców jest również spożycie wysokiej jakości białka w momencie, kiedy jego przyjęcie jest najbardziej pożądane przez organizm, jak na przykład zaraz po treningu, w tzw. oknie anabolicznym. Po wyczerpującym treningu ostatnie na co mamy ochotę to porcja mięsa dostarczająca nam odpowiedniej ilości białka. W związku z tym, odżywka proteinowa stanowi doskonałe, wygodne rozwiązanie, pozwalające na przyjęcie odpowiedniej porcji protein „na dwa łyki”.

Optymalny stosunek aminokwasów
Produkt ten cechuje się doskonałym stosunkiem zawartych nich aminokwasów, w związku z czym idealnie wpasowuje się w potrzeby osoby aktywnej fizycznie. Jest zamiennikiem wysokiej jakości źródeł białka, takich jak jajka czy mięso, przez co może stanowić ich wygodny substytut nie odstający jakością. Dzięki temu nasz organizm jest w stanie wysoce efektywnie przetworzyć dostarczone w ten sposób aminokwasy.

Żródło BCAA
Szczególnie istotna jest wysoka zawartość aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, zwanych potocznie BCAA. Są one kluczowe dla procesów regeneracji i nadbudowy tkanki mięśniowej, wykazują także działanie ograniczające katabolizm. Wśród nich wyróżnia się leucyna, aminokwas, który jest głównym czynnikiem odpowiadającym za rozpoczęcie procesów anabolicznych. Jej wysoki odsetek w tym suplemencie pozwala na zapełnienie tzw. „okna anabolicznego”, czyli minimalnej ilości leucyny dostarczonej w jednym posiłku pozwalającej na zainicjowanie procesów nadbudowy tkanek.

Doskonały smak
Niewątpliwie istotną zaleta tej odżywki proteinowej jest również jej smak. Stanowi dzięki temu doskonałe urozmaicenie diety, która często ze względu na maksymalne ograniczenie cukrów jest deficytowa w słodki smak. Dzięki temu shake stworzony na bazie tego białka jest nie tylko uzupełnieniem podaży wysokiej jakości protein, ale też doskonałym deserem. Może również stanowić bazę smakową do różnego rodzaju deserów pozbawionych dodatku cukru.

Podsumowując, IFN 100% Whey Protean to wysokiej jakości odżywka proteinowa oparta o uznany koncentrat białek mlecznych. Jest wygodnym sposobem na uzupełnienie dziennej podaży makroskładników o porcję wysokiej jakości protein, bez istotnych zmian w dostarczonych pozostałych makroskładnikach. Ponadto, wyróżnia się przyjemnym smakiem, dzięki czemu dostarcza nie tylko wartości odżywczych, ale też jest słodkim urozmaiceniem posiłków.

OutOfStock
Since 2005
Powiadom mnie o dostępności
100% Whey Protean 100% Whey Protean 2000g
Iforce
159,00 zł

100% Whey Protean 2000g

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Produkt premiowany darmową wysyłką na terenie Polski Dodając do koszyka produkt premiowany darmową wysyłką każdy kolejny będzie również wysyłany za 0 zł

- Paczka u Ciebie nawet w ciągu 24 h* Czas dostarczenia zamówienia zależy od wyboru przewoźnika oraz godziny złożenia zamówienia czy też dni roboczego, sklep daje sobie zawsze maksymalnie 48h na wysłanie zamówienia

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

159,00 zł
Powiadom mnie o dostępności

- Produkt premiowany darmową wysyłką na terenie Polski Dodając do koszyka produkt premiowany darmową wysyłką każdy kolejny będzie również wysyłany za 0 zł

- Paczka u Ciebie nawet w ciągu 24 h* Czas dostarczenia zamówienia zależy od wyboru przewoźnika oraz godziny złożenia zamówienia czy też dni roboczego, sklep daje sobie zawsze maksymalnie 48h na wysłanie zamówienia

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Wysokiej jakości źródło protein oparte o koncentrat białek mlecznych
  • Zwiększa tempo regeneracji i nadbudowy tkanki mięśniowej
  • Wysoka zawartość aminokwasów egzogennych i BCAA
  • Wygodna forma uzupełnienia dobowej podaży protein
  • Doskonała rozpuszczalność i minimalna ilość piany
  • Wyśmienity smak i konsystencja

100% Whey Protean to najwyższej jakości odżywka białkowa oparta na proteinach mlecznych. Wyróżnia się wysoką zawartością niezbędnych aminokwasów egzogennych, w tym również aminokwasów o łańcuchach rozgałęzionych BCAA, przez co stanowi doskonałe uzupełnienie diety każdego sportowca.

Białko stanowi główny makroskładnik diety człowieka o właściwościach proanabolicznych. Jest nie tylko głównym budulcem wielu tkanek naszego organizmu, ale też inicjuje cykl przemian biochemicznych prowadzących do ich nadbudowy, przez co stanowi swoisty regulator wzrostu organizmu. Nic więc dziwnego, że jego odpowiednia podaż jest kluczowym aspektem dla sportowców wszystkich dyscyplin. Jest ona jednak czasem utrudniona, szczególnie w przypadku diet niskokalorycznych, kiedy biorąc pod uwagę obniżone zapotrzebowanie na inne makroskładniki, ciężko jest wcelować w odpowiednią ilość dostarczanych protein.

Idealne po treningu
Problemem dla wielu sportowców jest również spożycie wysokiej jakości białka w momencie, kiedy jego przyjęcie jest najbardziej pożądane przez organizm, jak na przykład zaraz po treningu, w tzw. oknie anabolicznym. Po wyczerpującym treningu ostatnie na co mamy ochotę to porcja mięsa dostarczająca nam odpowiedniej ilości białka. W związku z tym, odżywka proteinowa stanowi doskonałe, wygodne rozwiązanie, pozwalające na przyjęcie odpowiedniej porcji protein „na dwa łyki”.

Optymalny stosunek aminokwasów
Produkt ten cechuje się doskonałym stosunkiem zawartych nich aminokwasów, w związku z czym idealnie wpasowuje się w potrzeby osoby aktywnej fizycznie. Jest zamiennikiem wysokiej jakości źródeł białka, takich jak jajka czy mięso, przez co może stanowić ich wygodny substytut nie odstający jakością. Dzięki temu nasz organizm jest w stanie wysoce efektywnie przetworzyć dostarczone w ten sposób aminokwasy.

Żródło BCAA
Szczególnie istotna jest wysoka zawartość aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach, zwanych potocznie BCAA. Są one kluczowe dla procesów regeneracji i nadbudowy tkanki mięśniowej, wykazują także działanie ograniczające katabolizm. Wśród nich wyróżnia się leucyna, aminokwas, który jest głównym czynnikiem odpowiadającym za rozpoczęcie procesów anabolicznych. Jej wysoki odsetek w tym suplemencie pozwala na zapełnienie tzw. „okna anabolicznego”, czyli minimalnej ilości leucyny dostarczonej w jednym posiłku pozwalającej na zainicjowanie procesów nadbudowy tkanek.

Doskonały smak
Niewątpliwie istotną zaleta tej odżywki proteinowej jest również jej smak. Stanowi dzięki temu doskonałe urozmaicenie diety, która często ze względu na maksymalne ograniczenie cukrów jest deficytowa w słodki smak. Dzięki temu shake stworzony na bazie tego białka jest nie tylko uzupełnieniem podaży wysokiej jakości protein, ale też doskonałym deserem. Może również stanowić bazę smakową do różnego rodzaju deserów pozbawionych dodatku cukru.

Podsumowując, IFN 100% Whey Protean to wysokiej jakości odżywka proteinowa oparta o uznany koncentrat białek mlecznych. Jest wygodnym sposobem na uzupełnienie dziennej podaży makroskładników o porcję wysokiej jakości protein, bez istotnych zmian w dostarczonych pozostałych makroskładnikach. Ponadto, wyróżnia się przyjemnym smakiem, dzięki czemu dostarcza nie tylko wartości odżywczych, ale też jest słodkim urozmaiceniem posiłków.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2000 gPorcja jednorazowa: 1 miarka (34 g)Ilość porcji w opakowaniu: ok. 58
w porcji (34 g)zawartość%ZDS
Kalorie140 -
Kalorie z tłuszczu20 -
Tłuszcz2 g3%
w tym tłuszcze nasycone1 g5%
Cholesterol19 mg6%
Węglowodany6 g2%
w tym cukry1 g-
Białko25 g50%
Wapń130 mg13%
Fosfor100 mg10%
Magnez50 mg12%
Sód50 mg2%
Potas160 mg5%
Zastrzeżona Mieszanka 100 Whey Protean™32.5g-
Koncentrat Białek Mlecznych Instant, Mikrocząstkowy Koncentrat Białek Mlecznych

Pozostałe składniki

Naturalne i sztuczne aromaty, FD&C Niebieski #1, sód, sukraloza, acesulfam potasowy, FD&C Czerwony #40.

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Megabol
49,00 zł
(1)

Suplement aminokwasowy na bazie hydrolizatu zmodyfikowanej krwi wieprzowej. Wspomaga regenerację.

Kupuję
Scitec
115,00 zł
(4)

BCAA w proszku. Przyśpiesza syntezę białek, ogranicza katabolizm, zwiększa siłę oraz wytrzymałość organizmu.

Kupuję
  • Popularny
Terminator
Apollo's Hegemony
129,00 zł
(2)

Innowacyjna, synergistyczna kompozycja boosterów testosteronu i blokerów estrogenów. Idealna jako PCT.

Kupuję
Scitec
75,00 zł
(3)

Suplement diety zawierający wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy.

Kupuję
Olimp
42,00 zł

Preparat zawierający L-glutaminę. Wspomaga przyrost suchej masy mięśniowe i przyspiesza regenerację.

Kupuję
Soncone
27,00 zł

Krem proteinowy o 24% zawartości białka. Rewelacyjny smak herbatników Lotus.

Kupuję

Kalorie

Informacja

Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej  jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.

Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.

Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Kwasy tłuszczowe nasycone

Informacja

Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.

Cholesterol

Informacja

Cholesterol jest pochodną cyklopentenoperhydrofenantrenu, wytwarzaną wewnątrz organizmu lub dostarczaną z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, owoce morza, podroby, tłuszcze, wędliny i żółtko jaja). Poszczególne frakcje cholesterolu mają różny wpływ na organizm ludzki. Jest wykorzystywany do produkcji związków o wysokiej aktywności biologicznej (kwasów żółciowych, hormonów steroidowych, witaminy D3), jest budulcem błony komórkowej. Pojęcia „zły cholesterol” (LDL – zawierający lipoproteiny o niskiej wartości) i „dobry cholesterol” (HDL – lipoproteidy o wysokiej gęstości) są terminami umownymi. Cholesterol jest tylko jeden. Jego frakcje przenoszone są przez białka, które przenoszą go na ścianki naczynia krwionośnego (LDL), lub do wątroby (HDL). Poziom poszczególnych frakcji cholesterolu określa tzw. profil lipidowy, który, prawidłowo regulowany przez pożywienie, nie powinien powodować zaburzeń w relacji LDL - HDL..

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Fosfor

Informacja

Fosfor (pierwiastek chemiczny z grupy azotowców, występujący w kilku odmianach kolorystycznych: biały [trujący], czerwony, fioletowy i czarny). Jest mikroelementem biorącym udział w reakcjach fizjologicznych organizmu. Jest czynnikiem prawidłowej struktury kości i zębów, magazynując ok. 85 % pierwiastka, w postaci hydroksyapatytu. Reguluje kwasowość w organizmie zwiększając pH. Jest składnikiem kwasów nukleinowych. Wpływa również na prawidłowe funkcjonowanie nerek i serca oraz nerwy (przenoszenie impulsów). Naturalnym źródłem pozyskiwania fosforu są zarówno produkty roślinne (jaja, nasiona, orzechy, pełne ziarno), jak i pochodzenia zwierzęcego (drób, różne rodzaje mięsa, ryby). Niedobór fosforu i wzmocnienie struktury kości można wyrównać poprzez stosowanie odpowiednich odżywek i suplementów.

Niedobór fosforu wywołuje chorobę kości (krzywicę) i ropowicę.

Nadmiar fosforu (aczkolwiek wydalany jest przez nerki) wywołać może naruszenie równowagi mineralnej (szczególnie obniżenia poziomu wapnia, aż do jego całkowitej utraty).  Szczególną ostrożność spożywania produktów i specyfików zawierających fosfor zaleca się osobom chorym przewlekle na nerki i osobom w podeszłym wieku. Nadmiar potasu należy równoważyć wówczas zwiększonym przyjmowaniem wapnia.

Dawkowanie: 800-1200 mg na dobę. Górną granicę dawkowania powinny spożywać kobiety w ciąży i matki karmiące piersią.

Magnez

Informacja

Magnez  (pierwiastek z grupy berylowców, la 12, symbol chem. Mg), jeden z najważniejszych dla zdrowia mikroelementów, bierze udział w procesie syntezy rozpadu związków wysokoenergetycznych oraz w procesach przemiany węglowodorów i tłuszczy. Wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi, przeciwdziała nadkrzepliwości. Niedobory wpływają na zaburzenia rytmu serca, złośliwe kurcze mięśni, bezsenność i stany lękowe. Jest składnikiem wielu suplementów diety oraz występuje w produktach spożywczych, takich jak: chleb pełnoziarnisty, rośliny strączkowe, kasza gryczana, ryż, ryby, mięso, a także czekolada, kakao i orzechy.

Dawkowanie 100 – 500 mg/dzień

Sód

Informacja

Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.

Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).

Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz  zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.

Potas

Informacja

Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki)  i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).

Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.

Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.

Zastrzeżona mieszanka

Informacja

Zastrzeżona mieszanka – jest kompleksem składników aktywnych biologicznie w proporcjach stanowiących tajemnicę producenta objętą patentem. Zgodnie z prawem obowiązującym w Polsce znane są składniki mieszanek, a po kolejności umieszczonej na opakowaniu można rozpoznać, których składników jest więcej (lista sporządzona w ilościach malejących).

Zastrzeżone mieszanki stosowane są w wielu suplementach diety, takich jak: stacki kreatynowe, no-boostery, spalacze tłuszczu oraz w preparatach protestosteronowych, poprawiających libido.

Ostatnio na blogu

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

Brak miesiączki jako konsekwencja odchudzania

O tym, że źle przemyślane odchudzanie prowadzić może do zaburzeń cyklu menstruacyjnego przekonało się dotkliwie wiele kobiet. Co ciekawe w powszechnym...

czytaj więcej
Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

Witamina D3 – jakie ma znaczenie w ciąży?

„Ciąża to nie choroba” to stwierdzenie, które powtarzane jest jak mantra przez wielu specjalistów i jeszcze więcej kobiet w ciąży. Ciąża to...

czytaj więcej
Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

Szaleństwo wyprawkowe cz. 3 – wyprawka dla mamy

W tym tygodniu projektu zgodnie z obietnicą już ostatni artykuł o wyprawce z trzech części serii artykułów na ten temat. W pierwszej części opisałam...

czytaj więcej
Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027