Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
100% Whey Protein 100% Whey Protein

Scitec 100% Whey Protein to popularna odżywka białkowa z dodatkiem L-glutaminy oraz tauryny. Suplement ten zawiera wysokiej jakości białko serwatkowe, które dostarcza kompletny zestaw aminokwasów niezbędnych do zachodzenia przemian anabolicznych prowadzących do wzrostu muskulatury.

Białko serwatkowe powoduje szybki wzrost poziomu aminokwasów we krwi. W porównaniu do kazeiny, strawione białko serwatkowe sprawia, że stężenie aminokwasów w krwioobiegu podnosi się stosunkowo szybko. Dzięki temu, można tę odżywkę przyjmować bezpośrednio przed treningiem a także po nim, tak, aby mięśnie otrzymały najlepszy budulec potrzebny im do wzrostu. Przyjmując ten suplement, dostarczamy do organizmu wszystkie aminokwasy, lecz najważniejsze z nich są aminokwasy egzogenne (w tym rozgałęzione BCAA). Ponadto, aminokwasy te, poza funkcją budulcową, działają korzystnie również na innych płaszczyznach.

Aminokwasy egzogenne są niezbędne dla wzrostu mięśni, ponieważ organizm sam nie może ich syntetyzować. Pełny profil niezbędnych aminokwasów egzogennych zawartych w białku serwatkowym sprawia, że odżywka ta może być stosowana jako alternatywa dla białka obecnego w np. w mięsie.

Sportowcy mający wysokie zapotrzebowanie na białko, nie są w pewnych sytuacjach w stanie zapewnić sobie odpowiedniej podaży białka przyjmując je jedynie z codziennych posiłków. Stąd wygodniej jest przyjmować ten suplement, tym bardziej, że zawiera on wszystko czego potrzebują nasze mięśnie do wzrostu.

Aminokwasy rozgałęzione to grupa trzech aminokwasów zaliczanych również do wyżej wspomnianych aminokwasów egzogennych. Należą do nich walina, leucyna i izoleucyna. Z tej trójki najważniejsza jest jednak leucyna, dzięki której możliwe jest dobudowywanie kolejnych peptydów do powstającego białka. Ponadto, BCAA nasilają biosyntezę białek w komórkach (nie tylko mięśniowych) oraz wykazują działanie antykataboliczne. Mogą również obniżać poziom tryptofanu będącego pośrednią przyczyną uczucia zmęczenia po treningu.

L-Glutamina to najpowszechniej występujący aminokwas w naszym organizmie. Jej odpowiednia ilość w diecie jest niezbędna, ponieważ gdy cierpimy na jej niedobór to organizm pozyskuje ją z mięsni szkieletowych, powodując ich katabolizm. Dlatego tak ważne jest dostarczanie egzogennej glutaminy w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na ten aminokwas (dużo stresu, intensywny wysiłek fizyczny, niektóre stany chorobowe).

L-glutamina może stymulować biosyntezę białka w mięśniach oraz chronić leucynę przed nadmierną oksydacją. Co więcej, glutamina wzmaga resyntezę glikogenu w mięśniach, sprawiając, że jego zapasy szybciej się odnawiają, a same mięśnie są szybciej gotowe do ponownego wysiłku.

Niektóre badania sugerują również, że L-glutamina może powstrzymywać gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi spowodowane zjedzonym posiłkiem, przez co energia pozyskana z pożywienia jest uwalniana w sposób bardziej stabilny i może być efektywniej wykorzystana przez nasz organizm.

Tauryna to związek z grupy aminokwasów biogennych. Ma on wielokierunkowy wpływ na nasz organizm, poza bardzo istotnym oddziaływaniem na mięśnie szkieletowe. Tauryna może wpływać na przekaźnictwo nerwowe, funkcjonowanie komórek odpornościowych, regulację tkanki tłuszczowej czy nawet na gospodarkę wapniową. Ponadto, niektóre źródła podają, że tauryna redukuje wydzielanie apolipoproteiny B100 (białko niezbędne do syntezy cholesterolu LDL i VLDL), przez co może obniżać poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby wieńcowej.

To co jednak najbardziej istotne w działaniu tauryny to jej wpływ na układ mięśniowy. Jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju mięśni. Badania na gryzoniach dowodzą, że osobniki z genetycznie mniejszym niedoborem tauryny w mięśniach miały o 80% obniżoną wydolność podczas wysiłku. Można zatem wnioskować, że ten aminokwas jest konieczny do zdrowego wzrostu i funkcjonowania układu mięśniowego, a także wykorzystania 100% potencjału mięśni podczas ćwiczeń siłowych.

Podsumowując, Scitec 100% Whey Protein to unikalna odżywka białkowa, zawierająca białko serwatkowe oraz taurynę i L-glutaminę. Produkt ten pozwala pokryć zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne do wzrostu i rozwoju mięsni, a także wspomaga regenerację i prawidłowe ich funkcjonowanie. Obecna w suplemencie L-glutamina dodatkowo chroni przed katabolizmem mięsni oraz promuje szybsze odnawianie zapasów glikogenu.

 
Brak na magazynie
4 2
4

Ło matko! Ja rozumiem, że smak ,,biała czekolada'' jest słodki, ale bez przesady xD Rozpuszczalność tak 4/5, smak (biała czekolada, za słodki 3/5).
4

Bardzo smaczne rocky smak świetny rozpuszcza się bez problemu zero problemow gastrycznych
Since 2005
Dodaj do koszyka
100% Whey Protein 100% Whey Protein 2350g
Scitec
169,00 zł

100% Whey Protein

4 na podstawie 2 opinii

Wszystkie gramatury

2350g
169,00 zł
5000g
329,00 zł
920g
79,00 zł
Uwaga: Brak na magazynie!

Smak

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,38 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Dostarcza wszystkich aminokwasów niezbędnych do prawidłowego wzrostu mięśni
  • Najwyższej jakości białko serwatkowe wzbogacone L-glutaminą i tauryną
  • Zapewnia podaż pełnego zestawu aminokwasów egzogennych i BCAA
  • Wspiera prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu mięśniowego
  • Obniża zmęczenie potreningowe i nasila resyntezę glikogenu
  • Zapewnia szybki wzrost poziomu aminokwasów we krwi
  • Źródło najwyższej jakości budulca dla twoich mieśni
  • Hamuje katabolizm i wspiera regenerację

Scitec 100% Whey Protein to popularna odżywka białkowa z dodatkiem L-glutaminy oraz tauryny. Suplement ten zawiera wysokiej jakości białko serwatkowe, które dostarcza kompletny zestaw aminokwasów niezbędnych do zachodzenia przemian anabolicznych prowadzących do wzrostu muskulatury.

Białko serwatkowe powoduje szybki wzrost poziomu aminokwasów we krwi. W porównaniu do kazeiny, strawione białko serwatkowe sprawia, że stężenie aminokwasów w krwioobiegu podnosi się stosunkowo szybko. Dzięki temu, można tę odżywkę przyjmować bezpośrednio przed treningiem a także po nim, tak, aby mięśnie otrzymały najlepszy budulec potrzebny im do wzrostu. Przyjmując ten suplement, dostarczamy do organizmu wszystkie aminokwasy, lecz najważniejsze z nich są aminokwasy egzogenne (w tym rozgałęzione BCAA). Ponadto, aminokwasy te, poza funkcją budulcową, działają korzystnie również na innych płaszczyznach.

Aminokwasy egzogenne są niezbędne dla wzrostu mięśni, ponieważ organizm sam nie może ich syntetyzować. Pełny profil niezbędnych aminokwasów egzogennych zawartych w białku serwatkowym sprawia, że odżywka ta może być stosowana jako alternatywa dla białka obecnego w np. w mięsie.

Sportowcy mający wysokie zapotrzebowanie na białko, nie są w pewnych sytuacjach w stanie zapewnić sobie odpowiedniej podaży białka przyjmując je jedynie z codziennych posiłków. Stąd wygodniej jest przyjmować ten suplement, tym bardziej, że zawiera on wszystko czego potrzebują nasze mięśnie do wzrostu.

Aminokwasy rozgałęzione to grupa trzech aminokwasów zaliczanych również do wyżej wspomnianych aminokwasów egzogennych. Należą do nich walina, leucyna i izoleucyna. Z tej trójki najważniejsza jest jednak leucyna, dzięki której możliwe jest dobudowywanie kolejnych peptydów do powstającego białka. Ponadto, BCAA nasilają biosyntezę białek w komórkach (nie tylko mięśniowych) oraz wykazują działanie antykataboliczne. Mogą również obniżać poziom tryptofanu będącego pośrednią przyczyną uczucia zmęczenia po treningu.

L-Glutamina to najpowszechniej występujący aminokwas w naszym organizmie. Jej odpowiednia ilość w diecie jest niezbędna, ponieważ gdy cierpimy na jej niedobór to organizm pozyskuje ją z mięsni szkieletowych, powodując ich katabolizm. Dlatego tak ważne jest dostarczanie egzogennej glutaminy w przypadkach zwiększonego zapotrzebowania na ten aminokwas (dużo stresu, intensywny wysiłek fizyczny, niektóre stany chorobowe).

L-glutamina może stymulować biosyntezę białka w mięśniach oraz chronić leucynę przed nadmierną oksydacją. Co więcej, glutamina wzmaga resyntezę glikogenu w mięśniach, sprawiając, że jego zapasy szybciej się odnawiają, a same mięśnie są szybciej gotowe do ponownego wysiłku.

Niektóre badania sugerują również, że L-glutamina może powstrzymywać gwałtowne skoki stężenia glukozy we krwi spowodowane zjedzonym posiłkiem, przez co energia pozyskana z pożywienia jest uwalniana w sposób bardziej stabilny i może być efektywniej wykorzystana przez nasz organizm.

Tauryna to związek z grupy aminokwasów biogennych. Ma on wielokierunkowy wpływ na nasz organizm, poza bardzo istotnym oddziaływaniem na mięśnie szkieletowe. Tauryna może wpływać na przekaźnictwo nerwowe, funkcjonowanie komórek odpornościowych, regulację tkanki tłuszczowej czy nawet na gospodarkę wapniową. Ponadto, niektóre źródła podają, że tauryna redukuje wydzielanie apolipoproteiny B100 (białko niezbędne do syntezy cholesterolu LDL i VLDL), przez co może obniżać poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy czy choroby wieńcowej.

To co jednak najbardziej istotne w działaniu tauryny to jej wpływ na układ mięśniowy. Jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju mięśni. Badania na gryzoniach dowodzą, że osobniki z genetycznie mniejszym niedoborem tauryny w mięśniach miały o 80% obniżoną wydolność podczas wysiłku. Można zatem wnioskować, że ten aminokwas jest konieczny do zdrowego wzrostu i funkcjonowania układu mięśniowego, a także wykorzystania 100% potencjału mięśni podczas ćwiczeń siłowych.

Podsumowując, Scitec 100% Whey Protein to unikalna odżywka białkowa, zawierająca białko serwatkowe oraz taurynę i L-glutaminę. Produkt ten pozwala pokryć zapotrzebowanie na aminokwasy niezbędne do wzrostu i rozwoju mięsni, a także wspomaga regenerację i prawidłowe ich funkcjonowanie. Obecna w suplemencie L-glutamina dodatkowo chroni przed katabolizmem mięsni oraz promuje szybsze odnawianie zapasów glikogenu.

 
Sposób użycia
Producent
Recenzje (2)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 2350 gPorcja jednorazowa: 30 gIlość porcji w opakowaniu: 78
na 100 gzawartość%ZDS
Wartość energetyczna389 kcal*
Białko73 g*
Węglowodany6,3 g*
w tym cukry5,7 g*
Tłuszcz8,0 g*
w tym tłuszcze nasycone5 g*
Sól1,4 g*
L-glutamina1 g*
Tauryna3 g*

Pozostałe składniki

Czekoladowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (10-12%), Chlorek sodu, aromat, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza).

Truskawkowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromat, Chlorek sodu, barwnik (czerwień buraczana), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).

Ciasta Rocky Road (‚kocie łby’): Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromat ciastek Rocky Road (zawiera orzechy), Chlorek sodu, ekstrakt słodowy (z jęczmienia), substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza).

Kremowo-pomarańczowy: Koncentrat białek serwatki (wyprodukowany z mleka, emulgator: lecytyna sojowa), aromat, Chlorek sodu, substancja zagęszczająca (Guma ksantanowa), substancje słodzące (Acesulfam K, Sukraloza), barwnik: żółcień pomarańczowa****. / ****Może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci.

Ostatnia ocena

Mati

Ło matko! Ja rozumiem, że smak ,,biała czekolada'' jest słodki, ale bez przesady xD Rozpuszczalność tak 4/5, smak (biała czekolada, za słodki 3/5).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Now Foods
119,00 zł
(1)

Suplement diety zawierający 5-hydroksytryptofan. Poprawia samopoczucie, ułatwia sen i zwiększa koncentrację.

Kupuję
Hi-tec
45,00 zł

Zestaw naturalnych składników wspomagających utratę tkanki tłuszczowej. Zapobiega efektowi jo-jo.

Kupuję
Source Naturals
219,00 zł

Kompleksowa formuła witamin, minerałów i ekstraktów prozdrowotnych. Nie zawiera żelaza.

Kupuję
Trec
53,00 zł
(3)

Spalacz tłuszczu w kapsułkach. Działa termogenicznie oraz poprawia twardość mięśni,

Kupuję
Nutrex
109,00 zł
(1)

Kapsułki wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej. Zmniejszają apetyt oraz hamują katabolizm.

Kupuję
Source Naturals
109,00 zł

Unikalna formuła wspierająca produkcję energii komórkowej. Redukuje zmęczenie fizyczne i psychiczne.

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Cukry

Informacja

Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.

Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej.  Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.

Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.  

Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Sól

Informacja

Salt (chlorek sodu, inaczej sól kuchenna), naturalne źródło elektrolitów (chloru i potasu), regulujących gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu, wpływających na układ nerwowy i ciśnienie krwi. Sód jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego wzrostu. Prawidłowa dawka soli zapobiega przegrzaniu organizmu i udarowi słonecznemu. Zapewnia organizmowi prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Chlor w połączeniu z sodem, bierze udział w procesie trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, jako antytoksyna usuwa toksyczne produkty przemiany materii w wątrobie.  Sól kuchenna (Salt) jest składnikiem smakowym i konserwującym wielu produktów spożywczych, preparatów odżywczych i mieszanek elektrolitowych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: brak określonych norm zużycia, stosowana tak, by zapewnić dostateczną ilość elektrolitów do organizmu (sodu i chloru).

L-Glutamina

Informacja

L-glutamina - aminokwas endogenny budujący białka, amid kwasu glutaminowego. W organizmie ludzkim jest odpowiedzialna za syntezę białek, równowagę kwasowo-zasadową oraz usuwanie poza organizm amoniaku. Przy niedoborach energii pobieranej z tkanki mięśniowej glutamina wraz z alaniną uczestniczą w procesie glukoneogenezy i uczestniczą w produkcji substratu glukozy. L-glutamina ma bezpośredni wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego oraz na odporność immunologiczna organizmu. Uczestniczy w syntezie jednego z silniejszych antyoksydantów glutationu. Posiada potencjał antykataboliczny. Występuje w postaci naturalnej w pokarmach zwierzęcych i roślinnych oraz odżywkach wysokobiałkowych. Stosowana w postaci monopreparatu lub wieloskładnikowych preparatów aminokwasowych i suplementów poprawiających odbudowę biologiczną po wysiłku, często w połączeniu z BCAA.

Dawkowanie: 5–20 g na dobę (porcjowane w czasie dnia, oraz po treningu i przebudzeniu). W suplementacji stosowana jest dawka minimalna 2–15g na 1 porcję.

Tauryna

Informacja

Tauryna - aminokwas niebiałkowy zawierający siarkę, syntetyzowany w organizmie z metioniny i cysteiny, występujący wystarczająco w organizmach ludzkich i zwierzęcych (w obrębie mózgu, serca i szkieletu), choć w niektórych przypadkach musi być wspomagana suplementami diety. Wpływa znacząco na zawartość wapnia w komórkach oraz stabilizuje gospodarkę wodno-elektrolitową i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową., bierze udział w syntezie kwasów żółciowych. W organizmie pełni rolę neurotransmitera i neuromodulatora. Jest insulinomimetykiem poprawiającym gospodarkę insulinową, odpowiedzialną za transport składników odżywczych (m.in. aminokwasów, glukozy, kreatyny) do komórek i tkanek mięśniowych. Te właściwości decydują , że stanowi ceniony monopreparat oraz cenny dodatek do suplementów kreatynowych i aminokwasowych, zalecany do stosowania osobom aktywnym psychofizycznie oraz sportowcom wyczynowym w okresach okołotreningowych.

Dawkowanie: 3 gramy na dobę.

Ostatnio na blogu

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Wpływ żywienia na funkcje tarczycy – część 12 – wpływ toksyn na tarczycę vol. 1

Cykl dotyczący wpływu żywienia ( a w sumie to i stylu życia) na funkcjonowanie gruczołu tarczowego doczekał się aż 11 części, dzisiejsza, 12 (podwójna...

czytaj więcej
Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina – dla kogo najbardziej pomocna?

Beta-alanina to suplement nie mający szczególnej renomy, lecz posiadający pewne nietuzinkowe cechy mogące w sposób istotny rzutować na poprawę zdolności...

czytaj więcej
L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna a redukcja tkanki tłuszczowej

L-karnityna jest prawdopodobnie jednym z najpowszechniej stosowanych dodatków do suplementów diety z grupy tzw. spalaczy tłuszczu. Wynika to z jej...

czytaj więcej
Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Cholina – charakterystyka poszczególnych form

Ten składnik odżywczy ważny jest szczególnie dla zdrowia wątroby, jednak coraz szerszym zainteresowaniem cieszy się wśród osób pragnących wesprzeć...

czytaj więcej
Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Flush po niacynie – niebezpieczny dla naszego zdrowia?

Niacin flush  (lub flush niacynowy) jest powszechnym skutkiem ubocznym przyjmowania wysokich dawek suplementów niacyny, które mogą być przepisane w celu...

czytaj więcej
Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Chmiel – naturalny środek na bezsenność

Spokojnie! Zanim przejdziesz do swojego ulubionego sklepu monopolowego i kupisz skrzynkę swojego ulubionego złocistego napoju – nie mówimy o piciu piwa...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

MZ SUPPLEMENTS LTD
FARFIELD PARK ROTHERHAM S63 5DB
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027