Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 22 602 26 41
Quality WPC Instant Quality WPC Instant

Hepatica Quality WPC Instant jest suplementem białkowym, który dostarcza dobry profil aminokwasowy do organizmu. Dzięki temu produkt pozwala na skuteczne uzupełnienie zapotrzebowania na białko, co w połączeniu z treningiem oporowym przyczynia się do wydajniejszej rozbudowy sylwetki. Dzięki dodatkowi lecytyny słonecznikowej odżywka charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością oraz wchłanialnością.

WPC stanowi koncentrat białek pozyskanych ze słodkiej serwatki. Jest ona pełnowartościowym produktem ubocznym powstałym podczas produkcji sera. Z tego względu wykorzystywana jest przez sportowców w celu usprawnienia budowy czystej masy mięśniowej. WPC charakteryzuje się zawartością aż 80% białka w produkcie o bardzo dobrym profilu aminokwasowym. Dzięki temu produkt pozwala na skuteczne uzupełnienie poziomu tego makroskładnika w diecie sportowców.

Koncentrat białek serwatkowych WPC składa się z aminokwasów proteogennych. Oznacza to, że po dostaniu się do organizmu stanowią one ”cegiełki” do rozbudowy tkanki mięśniowej. Dzięki temu spożycie właściwej ilości białka w połączeniu z treningiem oporowym prowadzi do maksymalizacji przyrostów!

Poza promowaniem anabolizmu mięśniowego WPC chroni przed procesami katabolicznymi podczas redukcji. Wynika to z faktu, że w późnej fazie redukcji własne rezerwy glikogenu są bardzo niskie, co stymuluje organizm do pozyskiwania glukozy z własnych źródeł. W tym celu aminokwasy glukogenne przekształcane są do pirogronianu, α-ketoglutaranu, bursztynylo-CoA, fumaranu lub szczawiooctanu. Stanowią one substrat do syntezy glukozy, co chroni organizm przed jej niedoborem. Aminokwasami, które używane są w procesie glukoneogenezy są: alanina, arginina, kwas asparaginowy, cysteina, fenyloalanina, glicyna, kwas glutaminowy, histydyna, izoleucyna, metionina, prolina, seryna, treonina, tryptofan, tyrozyna oraz walina. Spożycie WPC dostarcza wszystkie z nich, dzięki czemu organizm do procesu glukoneogenezy nie pozyskuje ich z tkanki mięśniowej.

Białko serwatkowe jest również bardzo dobrym źródłem aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Charakteryzują się one obecnością bocznego łańcucha alifatycznego w cząsteczce, co w znacznej mierze odróżnia je pod względem struktury od pozostałych aminokwasów. Zaliczamy do nich: leucynę, izoleucynę oraz walinę. Poza funkcją budulcową spełniają one szereg innych ważnych zadań. Leucyna jest aminokwasem, który w dużej mierze wymagany jest do aktywacji procesu syntezy białek mięśniowych. Spożycie go w odpowiedniej ilości nazwanej progiem leucytowym (około 5 g na posiłek) prowadzi do aktywacji kinazy mTOR, która aktywuje ten proces. Izoleucyna jest związkiem, który promuje regenerację oraz chroni przed katabolizmem mięśniowym. Efekt ten warunkowany jest jej działaniem, które polega na usprawnieniu absorpcji glukozy do komórek mięśniowych w celu resyntezy glikogenu. Dzięki temu organizm nie konwertuje własnych aminokwasów budulcowych do cukrów.

Spośród aminokwasów podniesienie poziomu argininy w organizmie może prowadzić do opóźnienia uczucia zmęczenia podczas treningu. Warunkowane jest to jej funkcją w cyklu ornitynowym. Proces ten odpowiada za przekształcenie produktu ubocznego metabolizmu – amoniaku do neutralnego mocznika. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie wysokiej efektywności procesów energetycznych podczas treningu. Arginina ponadto bierze udział w powstawaniu pompy mięśniowej. Wynika to z faktu, że aminokwas ten bierze udział w syntezie tlenku azotu, który prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Dzięki temu poprawie ulega dotlenienie, wypełnienie oraz odżywienie tanki mięśniowej.

Spożycie zwiększonej ilości białka może promować utratę tkanki tłuszczowej. Efekt ten wynika z faktu, że ten makroskładnik podczas procesu trawienia zwiększa termogenezę poposiłkową. Proces ten polega na tymczasowym zwiększeniu temperatury oraz wydatku energetycznego organizmu w okresie trawienia białka. Oznacza to, że jedząc zwiększoną ilość białka organizm spali więcej kalorii podczas jego rozkładu, aniżeli w obliczu innego makroskładnika.

Białko otrzymane jest podczas procesu Cross-Flow Microfiltration, który przeprowadza się w znacznie niższej temperaturze niż podczas innych metod. Dzięki temu białko serwatkowe nie ulega rozkładowi termicznemu, co daje w pełni aktywny produkt. Dzięki dodaniu lecytyny słonecznikowej znacznemu poprawieniu ulega rozpuszczalność produktu.

Suplement diety Quality WPC Instant firmy Hepatica stanowi niezwykle dobre źródło białka wolne od dodatków smakowych oraz słodzików. Dzięki temu produkt stanowi fantastyczne rozwiązane dla osób, którym zależy na prowadzeniu w pełni zdrowej oraz czystej diety. Bogaty profil aminokwasowy na pewno zwróci uwagę osób, którym zależy na skutecznej rozbudowie tkanki mięśniowej!

OutOfStock
Since 2005
Quality WPC Instant Quality WPC Instant 700g
Hepatica
38,00 zł

Quality WPC Instant 700g

Cechy

Siła:
Masa:
Redukcja Wagi:
Regeneracja:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

38,00 zł

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,48 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

bok@mz-store.pl

+48 22 602 26 41 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu?

konsultacje@mz-store.pl

Opis produktu
  • Dostarcza pełen profil aminokwasów proteogennych
  • Wysokiej jakości koncentrat białka serwatkowego
  • Wspomaga rozbudowę tkanki mięśniowej
  • Otrzymane dzięki technologii Cross-Flow Microfiltration
  • Bogate źródło aminokwasów rozgałęzionych
  • Redukuje katabolizm mięśniowy podczas redukcji
  • Usprawnia proces redukcji tkanki tłuszczowej
  • Białko o wysokiej rozpuszczalności
  • Poprawia metabolizm węglowodanów
  • Wspomaga regenerację potreningową
  • Bez dodatków smakowych

Hepatica Quality WPC Instant jest suplementem białkowym, który dostarcza dobry profil aminokwasowy do organizmu. Dzięki temu produkt pozwala na skuteczne uzupełnienie zapotrzebowania na białko, co w połączeniu z treningiem oporowym przyczynia się do wydajniejszej rozbudowy sylwetki. Dzięki dodatkowi lecytyny słonecznikowej odżywka charakteryzuje się wysoką rozpuszczalnością oraz wchłanialnością.

WPC stanowi koncentrat białek pozyskanych ze słodkiej serwatki. Jest ona pełnowartościowym produktem ubocznym powstałym podczas produkcji sera. Z tego względu wykorzystywana jest przez sportowców w celu usprawnienia budowy czystej masy mięśniowej. WPC charakteryzuje się zawartością aż 80% białka w produkcie o bardzo dobrym profilu aminokwasowym. Dzięki temu produkt pozwala na skuteczne uzupełnienie poziomu tego makroskładnika w diecie sportowców.

Koncentrat białek serwatkowych WPC składa się z aminokwasów proteogennych. Oznacza to, że po dostaniu się do organizmu stanowią one ”cegiełki” do rozbudowy tkanki mięśniowej. Dzięki temu spożycie właściwej ilości białka w połączeniu z treningiem oporowym prowadzi do maksymalizacji przyrostów!

Poza promowaniem anabolizmu mięśniowego WPC chroni przed procesami katabolicznymi podczas redukcji. Wynika to z faktu, że w późnej fazie redukcji własne rezerwy glikogenu są bardzo niskie, co stymuluje organizm do pozyskiwania glukozy z własnych źródeł. W tym celu aminokwasy glukogenne przekształcane są do pirogronianu, α-ketoglutaranu, bursztynylo-CoA, fumaranu lub szczawiooctanu. Stanowią one substrat do syntezy glukozy, co chroni organizm przed jej niedoborem. Aminokwasami, które używane są w procesie glukoneogenezy są: alanina, arginina, kwas asparaginowy, cysteina, fenyloalanina, glicyna, kwas glutaminowy, histydyna, izoleucyna, metionina, prolina, seryna, treonina, tryptofan, tyrozyna oraz walina. Spożycie WPC dostarcza wszystkie z nich, dzięki czemu organizm do procesu glukoneogenezy nie pozyskuje ich z tkanki mięśniowej.

Białko serwatkowe jest również bardzo dobrym źródłem aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Charakteryzują się one obecnością bocznego łańcucha alifatycznego w cząsteczce, co w znacznej mierze odróżnia je pod względem struktury od pozostałych aminokwasów. Zaliczamy do nich: leucynę, izoleucynę oraz walinę. Poza funkcją budulcową spełniają one szereg innych ważnych zadań. Leucyna jest aminokwasem, który w dużej mierze wymagany jest do aktywacji procesu syntezy białek mięśniowych. Spożycie go w odpowiedniej ilości nazwanej progiem leucytowym (około 5 g na posiłek) prowadzi do aktywacji kinazy mTOR, która aktywuje ten proces. Izoleucyna jest związkiem, który promuje regenerację oraz chroni przed katabolizmem mięśniowym. Efekt ten warunkowany jest jej działaniem, które polega na usprawnieniu absorpcji glukozy do komórek mięśniowych w celu resyntezy glikogenu. Dzięki temu organizm nie konwertuje własnych aminokwasów budulcowych do cukrów.

Spośród aminokwasów podniesienie poziomu argininy w organizmie może prowadzić do opóźnienia uczucia zmęczenia podczas treningu. Warunkowane jest to jej funkcją w cyklu ornitynowym. Proces ten odpowiada za przekształcenie produktu ubocznego metabolizmu – amoniaku do neutralnego mocznika. Dzięki temu możliwe jest utrzymanie wysokiej efektywności procesów energetycznych podczas treningu. Arginina ponadto bierze udział w powstawaniu pompy mięśniowej. Wynika to z faktu, że aminokwas ten bierze udział w syntezie tlenku azotu, który prowadzi do rozszerzenia naczyń krwionośnych. Dzięki temu poprawie ulega dotlenienie, wypełnienie oraz odżywienie tanki mięśniowej.

Spożycie zwiększonej ilości białka może promować utratę tkanki tłuszczowej. Efekt ten wynika z faktu, że ten makroskładnik podczas procesu trawienia zwiększa termogenezę poposiłkową. Proces ten polega na tymczasowym zwiększeniu temperatury oraz wydatku energetycznego organizmu w okresie trawienia białka. Oznacza to, że jedząc zwiększoną ilość białka organizm spali więcej kalorii podczas jego rozkładu, aniżeli w obliczu innego makroskładnika.

Białko otrzymane jest podczas procesu Cross-Flow Microfiltration, który przeprowadza się w znacznie niższej temperaturze niż podczas innych metod. Dzięki temu białko serwatkowe nie ulega rozkładowi termicznemu, co daje w pełni aktywny produkt. Dzięki dodaniu lecytyny słonecznikowej znacznemu poprawieniu ulega rozpuszczalność produktu.

Suplement diety Quality WPC Instant firmy Hepatica stanowi niezwykle dobre źródło białka wolne od dodatków smakowych oraz słodzików. Dzięki temu produkt stanowi fantastyczne rozwiązane dla osób, którym zależy na prowadzeniu w pełni zdrowej oraz czystej diety. Bogaty profil aminokwasowy na pewno zwróci uwagę osób, którym zależy na skutecznej rozbudowie tkanki mięśniowej!

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 700 gPorcja jednorazowa: 2 miarki (30 g)Ilość porcji w opakowaniu: ok. 23
w porcji (30 g)zawartość%ZDS
Białko24 g
Treonina2,04 g-
Walina1,71 g-
Metionina0,57 g-
Izoleucyna1,92 g-
Leucyna3,21 g-
Fenyloalanina0,93 g-
Lizyna2,61 g-
Tryptofan0,48 g-
Kwas asparaginowy3,18 g-
Seryna1,47 g-
Kwas glutaminowy5,22 g-
Prolina1,77 g-
Glicyna0,51 g-
Alanina1,47 g-
Cysteina0,72 g-
Tyrozyna0,87 g-
Histydyna0,51 g-
Arginina0,75 g-

Pozostałe składniki

Koncentrat białka serwatkowego (z mleka), lecytyna słonecznikowa.

 

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Trec
38,00 zł

Witaminy, minerały i aktywatory metaboliczne. Przeznaczone dla mężczyzn w trakcie zwiększonego wysiłku.

Kupuję
Life Extension
105,00 zł

Zaawansowana formuła witamin i minerałów. Wspiera układ odpornościowy i pokarmowy oraz chroni stawy.

Kupuję
Jarrow Formulas
99,00 zł

Napój w proszku a’la bulion drobiowy. Kompleksowo wspiera układ kostno-stawowy. Dostępny w kilku smakach.

Kupuję
PhD Performance Nutrition
7,90 zł

Wysokobiałkowy batonik, charakteryzujący się bardzo niską zawartością cukru, brakiem oleju palmowego i GMO

Kupuję
Trec
55,00 zł

Skuteczny spalacz tkanki tłuszczowej pozbawiony silnych stymulantów. Idealny dla pań i początkujących.

Kupuję
Pharmafreak
109,00 zł

Preparat wspomagający spalanie tkanki tłuszczowej. Ogranicza łaknienie, zwiększa energię i wydolność.

Kupuję

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Treonina

Informacja

Treonina – aminokwas egzogenny, syntetyzowany z pokarmem lub (i) w postaci suplementów . Bierze udział w produkcji nowych białek mięśniowych. Jest niezbędna do tworzenia prawidłowego układu immunologicznego, utrzymuje w dobrym stanie skórę, kości. Wpływa na prawidłowy rozwój szkliwa w uzębieniu oraz funkcjonowanie układu pokarmowego działając pozytywnie na pracę wątroby i śluzówkę żołądka. Jest nieodzowna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Na rynku polskim brak monopreparatu treoniny. Dostępna w postaci mieszanek aminokwasowych (np. typ EAA) oraz naturalnych odżywek białkowych.

Niedobór treoniny może skutkować zaburzeniami neurologicznymi i wzmożenia się depresji.

Dawkowanie: brak norm dobowego zapotrzebowania treoniny. Dawki używane zwyczajowo w suplementacji.

Walina

Informacja

Walina jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym niezbędnym do funkcjonowania układu nerwowego (odbieranie bodźców czuciowych), biorącym udział w syntezie białek mięśniowych i procesie wytwarzania energii. Podawanie dodatkowej dawki waliny przed wysiłkiem (lub bezpośrednio po nim) wykazuje działanie antykataboliczne, chroniące białka i pozwalające na ich odbudowę. Posiada działanie lekko stymulujące (odsuwające objawy zmęczenia podczas wysiłku) wpływając na poziom i relacje neuroprzewodników. Przyczynia się do ochrony wątroby. Stymuluje zwiększenie siły i masy mięśniowej, bierze udział w redukcji tkanki tłuszczowej. Suplementacja preparatami BCAA, EAA oraz innymi mieszankami aminokwasowymi, odżywkami białkowymi i węglowodanowo-białkowymi oraz stackach przynosi korzystne rezultaty w sporcie wysiłkowym i wytrzymałościowym.

Niedobór waliny może wystąpić w przypadku zwiększonych potrzeb energetycznych organizmu, w wyniku stresu, a także zbytniego obciążenia wysiłkowego.

Metionina

Informacja

Metionina jest aminokwasem egzogennym, zawierającym w swym składzie siarkę. Zapewnia wielofunkcyjny metabolizm, przy nieodzownym udziale witaminy B6. Uczestniczy w syntezie fosfolipidów (np. lecytyna),  karnityny odpowiedzialnej za transport w organizmie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych spalanych w mitochondriach komórkowych (organellach komórkowych w komórkach z wyodrębnionym jądrem), wraz z cystyną tworzy cysteinę. Pełni w organizmie funkcję przeciwutleniacza. Naturalnym źródłem pozyskiwania metioniny są pokarmy wysokobiałkowe pochodzenia zwierzęcego (jaja, mięso, ryby), roślinnego (nasiona sezamu, produkty zbożowe). Dostępna we wszystkich odżywkach białkowych i białkowo węglowodanowych, suplementach aminokwasowych typu EAA i zawierających tzw. aminokwasy całodzienne, środkach wspomagania wątroby i kosmetykach wspomagających wzrost i stan włosów, skóry i paznokci. 

Izoleucyna

Informacja

Izoleucyna jest egzogennym aminokwasem rozgałęzionym (BCAA), izomerem Leucyny. Ma działanie antykataboliczne (chroni mięśnie przed  rozpadem), glukogenne (stanowi alternatywne źródło energii w przypadku spadku poziomu glukozy po wysiłku, wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi, ogranicza niedobory kwasów tłuszczowych), antykataboliczne (chroni mięśnie przed rozpadem), redukuje stres. Bierze udział w syntezie białek (w tym syntezie hemoglobiny). Stanowi niezbędny element regeneracji organizmu i uszkodzonych tkanek po intensywnym treningu. Występuje w produktach zawierających białko pochodzenia zwierzęcego (mięso i jego przetwory, jaja, nabiał) oraz roślinnego (migdały, orzechy) oraz suplementach diety.

Izoleucyna jest stosowana z pozostałymi aminokwasami rozgałęzionymi: waliną i leucyną w preparatach kompleksowych typu BCAA, w proporcjach: leucyna:izoleucyna:walina = 2:1:1. W preparatach stosowanych w sporcie wyczynowym wymagającym zwiększonej wytrzymałości stosuje się większy udział izoleucyny.

Dawkowanie: Brak normy dziennego użytkowania. Często stosowana bezpośrednio po wysiłku przy spadkach poziomu glukozy lub niedobory kwasów tłuszczowych.

Leucyna

Informacja

Leucyna jest aminokwasem egzogennym, jednym z trzech aminokwasów rozgałęzionych, ketogennych, jej izomerem jest izoleucyna. Wpływa na wydzielanie się (sekrecję) hormonów anabolicznych (insuliny w połączeniu węglowodanami) , oddziaływuje na enzymy (kinazy mTOR) rozpoczynając proces syntezy białek mięśniowych i kontrolując jego przebieg. Synteza białek poprzez leucynę wpływa na rozwój kości, mięśni i skóry. Działa redukująco na tkankę tłuszczową. Bez dostępności leucyny synteza białek jest niewykonalna. W stanie naturalnym występuje w produktach zwierzęcych (m.in. jajach, mięsie, nabiale i rybach), roślinnych, a także w postaci suplementów potreningowych, aminokwasów BCAA, EAA, no-boosterów, stacków kreatynowych, preparatów węglowodanowych. Występuje również w postaci monopreparatów. Jest jednym z ważniejszych aminokwasów dla organizmu sportowca, w zasadzie w każdej dyscyplinie sportowej.

Dawkowanie: Zapotrzebowanie wynosi 5-10 g/24h, dawkowanie w czasie okołotreningowym oraz rano po przebudzeniu.

Fenyloalanina

Informacja

Fenyloalanina (aminokwas egzogenny) jest dostarczana z zewnątrz w pożywieniu lub środkach syntetycznych. Jej źródłem są pokarmy wysokobiałkowe oraz odżywki, koncentraty: proteinowe, aminokwasowi  i suplementy diety dla sportowców . Prekursor tyrozyny, hormonów tarczycy i neuroprzekaźników (adrenalina, noradrenalina, dopomina),  fenyloetylaminy (neuromodulator) oraz barwników melaninowych włosów i skóry. Niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwdepresyjne oraz stosowana jest jako dodatek do preparatów o działaniu termogenicznym i stymulującym. Jest składnikiem aspartamu.

Nadmiar fenyloalaniny spożywany przez osoby z problemami neurologicznymi, może obniżyć dostępność innego aminokwasu egzogennego tryptofanu układu nerwowego, a w konsekwencji doprowadzić do obniżenia serotoniny i nasilić objawy depresji.

Lizyna

Informacja

Lizyna należy do grupy 9 aminokwasów egzogennych, dostarczanych do organizmu z zewnątrz (z pożywieniem lub jako suplement).Jest budulcem białka (również białka mięśniowego). Jest dostępna w żywności pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał) i roślinnego (rośliny strączkowe).  Odgrywa ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych (wchłaniania wapnia, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał), wraz z argininą jest składnikiem suplementów zwiększających syntezę hormonu wzrostu (stymulatory HGH). W postaci hydroksylizyny (jako składnika kolageny) zalecana przy leczeniu kontuzji sportowych oraz w profilaktyce.  W przypadku stresu i nadmiernych obciążeń fizycznych i psychicznych polecana ze względu na funkcję obniżania poziomu kortyzolu. Ma zastosowanie również w medycynie, w leczeniu stanów lękowych i opryszczki. Udział lizyny w spożyciu dobowej dawki aminokwasów nie powinien przekraczać 5,1 %. Dostępna w sprzedaży na www.muscle-zone.pl

W procesach gnilnych ciał białkowych,  w wyniku dekarboksylacji lizyny, może przekształcać się w kadawerynę (aminę biogenną) posiadającą silne działanie toksyczne.

Dawkowanie: brak ściśle określonej normy spożycia dobowego lizyny. W suplementacji stosuje się dawki używane zwyczajowo: z argininą 500mg – 2g (przed snem) ewentualnie okołotreningowo z innymi aminokwasami.

Tryptofan

Informacja

Tryptofan jest jednym z dziewięciu aminokwasów egzogennych, wymagających spożywania żywności wysokobiałkowej, monopreparatów tryptofanu, aminokwasów typu EAA  i całodziennych oraz odżywek proteinowych, niezbędnym w procesie syntezy białek. Jego pochodna 5-hydroksytryptofan w procesie dekarboksylacji jest prekursorem serotoniny ((hormonu tkankowego mającego wpływ na ciśnienie krwi oraz perystaltykę jelit), a w dalszych procesach melatoniny (hormonu snu). Jest wykorzystywany do syntezy kwasu nikotynowego ,(niacyny, zwanej witaminą PP) . Ze względu na działanie hamujące łaknienie jest stosowany również w niektórych preparatach odchudzających.

Nawet niewielki niedobór jest niebezpieczny dla przebiegu wielu procesów fizjologicznych, może powodować w układzie nerwowym pogorszenie nastroju, bezsenność i zakłócenia w procesie trawienia. Niedobór tryptofanu w dłuższym czasie prowadzi do depresji i zaburzeń neurologicznych.

Monopreparaty tryptofanu zalecane są jako środek zmniejszający stres i zmniejszenie poczucia bezsenności. Wchodzi w skład preparatów aminokwasowych typu EAA i aminokwasów całodziennych, jest cennym składnikiem odżywek proteinowych. W sprzedaży w sklepie muscle-zone.pl

Dawki zalecane w suplementacji: 500 – 2000 mg przed snem, zamiennie 500 – 1000 mg przed posiłkami.

Kwas asparaginowy

Informacja

Kwas asparaginowy – aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka, o szerokich właściwościach chemicznych: neuroprzekaźnik, uczestniczy w glukoneogenezie i syntezie puryn i mocznika. Występuje w wysokobiałkowych naturalnych środkach żywności, jak też w postaci syntetycznej. Kwas l-asparaginowy ma zastosowanie w suplementach aminokwasowych oraz w wielu preparatach mineralnych (m.in. asparaginian magnezu czy cynku w składzie ZMA), jest składnikiem aspartamu (w połączeniu z fenyloalaniną). Ostatnio prowadzone są badania kwasu d-asparaginowego (DAA) na organizmach zwierzęcych, wykazujące wpływ na syntezę testosteronu.

Kwas l-asparaginowy jest używany w suplementacji sportowej, w suplementach aminokwasowych, preparatach odżywczych (proteinowych) i mineralnych, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Seryna

Informacja

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych, czyli syntetyzowanych w organizmie człowieka, występuje w postaci naturalnej w mózgu człowieka oraz mleczku sojowym. Jej pochodną jest fosfodyloseryna. Seryna bierze udział w syntezie białek mięśniowych , jest m.in. aktywatorem kinazy białkowej C (enzymu zlokalizowanego w mózgu), działającym pozytywnie na układ nerwowy (poprawia funkcje kojarzenia i zapamiętywania oraz koncentrację), podwyższa zdolność odbioru bodźców zewnętrznych i intensyfikuje proces przetwarzania informacji. Seryna stosowana w pokarmach wpływa na obniżenie poziomu kortyzolu, hormonu katabolicznego zlokalizowanego w tkance mięśniowej, wpływającego ujemnie na procesy metaboliczne, powodującego spadek masy mięśniowej i przyrost tkanki tłuszczowej. Stosowanie seryny wpływa na tempo rekonwalescencji, powrót do zdrowia po kontuzjach oraz utrzymywanie kondycji psychofizycznej. Ze względu na wysoką cenę w suplementacji stosowana bardzo rzadko. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: zwyczajowo stosowane w suplementacji

Kwas glutaminowy

Informacja

Kwas glutaminowy jest jednym  z 22 aminokwasów budujących białka, wytwarzany w organizmie ludzkim z większości aminokwasów (m.in. glutaminy, alfaketoglutaranu itp.) Spełnia funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym , pozwalającym na umiejętność lepszego zapamiętywania. Jest prekursorem GABA (kwasu gamma aminomasłowego). Stosowanie kwasu glutaminowego w suplementacji sportowej ma ograniczony zasięg, ze względu na możliwość negatywnych skutków ubocznych w układzie nerwowym. Zastępuje go amid kwasu glutaminowego (glutamina) ograniczający, a nawet niwelujący, uboczne skutki działania. Występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego oraz w niektórych roślinach białkowych, stosowany jest jako dodatek do odżywek białkowych i preparatów aminokwasowych, a także jako przyprawa poprawiająca smak potraw. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl

Prolina

Informacja

Prolina aminokwas endogenny, jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W wyniku przekształcenia (dokonywanego z udziałem witaminy C) w postać hydroksyl-proliny , jest budulcem kolagenu (podstawowego białka tkanki łącznej). Oddziaływuje pozytywnie na aparat ruchu  szczególnie u osób narażonych na przeciążenia (np. sportowcy sportów siłowych i wytrzymałościowych) oraz w okresie rehabilitacji po kontuzji lub zabiegach dokonywanych na narządach ruchu. Występuje w stanie naturalnym w żywności, lub jest syntezowana wewnątrz organizmu z glutaminianu. W suplementacji diety jest składnikiem  odżywek wysokobiałkowych, preparatów aminokwasowych (w postaci proliny lub hydroksyl-proliny), oraz wspomagających funkcjonowanie narządów ruchu zawierający kolagen, dostępnych na www.muscle-zone.pl

Dawkowanie: Brak norm jednostkowego użycia. Dawkowanie przyjęte zwyczajowo w suplementacji.

Glicyna

Informacja

Glicyna należy do grupy 22 aminokwasów endogennych (syntezowanych wewnątrz organizmu)  budujących białka, a także niebiałkowego składnika enzymów tzw. hemu. Jest neuroprzekaźnikiem tłumiącym, pozwalającym na polepszenie komfortu snu już przy dawce 3 g przed snem. Glicyna (podobnie jak arginina) jest prekursorem kreatyny. Jest niezbędna w procesie syntezy silnego antyoksydanta usuwającego poza organizm wolne rodniki tlenowe, glutationu. Działa żółciopędnie i żółciotwórczo. Dzięki oddziaływaniu na syntezę hormonów wzrostu przyspiesza odnowę biologiczna organizmu. W postaci naturalnej występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W suplementacji sportowej jest składnikiem stacków kreatynowych, suplementów aminokwasowych, odżywek białkowych opartych na składnikach naturalnych i węglowodanowo-białkowych.

Alanina

Informacja

Alanina jest aminokwasem endogennym (tzn. posiadającym możliwość syntezy w organizmie ludzkim innych aminokwasów i pirogronianu), budującym białka. Pełni kluczową rolę w transporcie azotu pomiędzy mięśniami i wątrobą (tzw. cykl glukozowo-alaninowy). Pozwala na przetwarzanie w glukozę związków niecukrowych. W okresie długotrwałego wysiłku wspomaga przemiany metaboliczne. Występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięso, nabiał, jaja) i roślinnego (rośliny strączkowe, groch). Znajduje zastosowanie w postaci suplementów aminokwasowych i preparatów okołotreningowych. Stanowi uzupełnienie BCAA. Zwiększone użytkowanie preparatów z alaniną jest konieczne w treningu sportowym wymagającym wysokiej wytrzymałości i siły (np. u sportowców podnoszących ciężary, maratończyków ipt.).

Cysteina

Informacja

Cysteina należy do grupy aminokwasów endogennych, syntetyzowanych przez organizm, biorącym udział w detoksykacji organizmu. W połączeniu L-cysteiny z glutaminą i glicyną uczestniczy w syntezie glutationu (silnego przeciwutleniacza) oraz białek, enzymów i koenzymów. Występuje w produktach wysokobiałkowych, w mniejszych ilościach w kukurydzy i orzeszkach arachidowych. Źródłem jej pozyskiwania są również koncentraty i izolaty białka serwatkowego oraz preparaty zawierające mieszanki aminokwasów. Nie występuje w postaci monopreparatów. Jest składnikiem preparatów wykazujących właściwości detoksyczne, wspomagających pracę wątroby oraz w suplementach poprawiających kosmetykę ciała, najczęściej pod postaci l-cystyny (dwóch połączonych cząsteczek cysteiny) lub w postaci NAC.

Dawkowanie: Zwyczajowo w suplementacji 50–500 mg na dobę.

Tyrozyna

Informacja

Tyrozyna - aminokwas endogenny (syntezowany wewnątrz organizmu), jeden z 22 aminokwasów budujących białka. W stanie naturalnym występuje w produktach żywnościowych zwierzęcych (jaja, nabiał, mięso). W razie niedoborów może być syntezowana w procesie hydroksylacji fenyloalaniny, ulegającej przekształceniu w tyrozynę w obrębie wątroby. Jest prekursorem neuroprzekaźników : dopaminy (z grupy  katecholamin, uczestniczących w procesach zachodzących w układzie nerwowym, powodujących koordynację mięśni oraz uczestniczy w syntezie wielu hormonów) i noradrenaliny (przeciwdziałającej stresowi, stymulującej pracę serca i układu krążenia oraz nasilającej glikogenolizę i lipolizę uczestnicząc w procesach przemian energetycznych). Tyrozyna jest prekursorem hormonów tarczycy odpowiedzialnych za tempo przemian w procesach metabolicznych oraz barwnikiem (melanina). W suplementacji preparaty zawierające tyrozynę stosowane są w programach redukcji tkanki tłuszczowej (odchudzanie), poprawiających natrój i pobudzających.

Dawkowanie: Zwyczajowo 500–2000 mg na dobę.

Histydyna

Informacja

Histydyna jest jednym z 22 aminokwasów wchodzących w skład białka, który w zależności od źródła informacji określany jest jako "względnie egzogenny" lub "egzogenny". Wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka, a przy tym należy dodać, że rolę w zaspokajaniu zapotrzebowania na niego może odgrywać również mikroflora jelitowa.

Histydyna jest prekursorem karnozyny, a więc dipeptydu posiadającego właściwości antyoksydacyjne i buforujące. Zwiększenie dawki karnozyny w mięśniach jest skutecznym sposobem na zwiększenie siły i wytrzymałości, jak również na przyspieszenie regeneracji po wysiłku fizycznym, a więc poprawy wskaźników, które mają niebagatelne znaczenie zwłaszcza w przypadku osób regularnie uprawiających sport, w tym sportowców zawodowych.

Oferta preparatów zawierających histydynę jest dość mocno ograniczona, aminokwas ten jest głównie dodawany do niektórych suplementów stosowanych przed i/lub po treningu oraz suplementów aminokwasowych. Należy jednak zaznaczyć, iż występuje ona również w postaci naturalnej w pokarmach bogatych w białko, a więc przede wszystkim w mięsie, jajach i nabiale, a także w odżywkach białkowych.

Histydyna jest aminokwasem glukogennym, czyli może zostać przekształcona w organizmie w glukozę. Bierze ona również udział w syntezie białek, w tym hemoglobiny.

Dawkowanie: Brak precyzyjnych danych, aczkolwiek jak już zostało to nadmienione powyżej – wymagana dawka tego aminokwasu jest bardzo niewielka.

Arginina

Informacja

Arginina jest aminokwasem egzogennym, występuje jako składnik białek w pożywieniu syntezowanych w ustroju człowieka w wielkościach nie zawsze potrzebnych, stąd konieczne jej dostarczanie w postaci syntetyków. Bierze udział w procesach biosyntezy agmatyny, kreatyny i tlenków azotu. Stosowanie suplementów zawierających argininę wpływa przetreningowo na zwiększenie zdolności wysiłkowych (wytrzymałość, siła). Zażyta po znacznym wysiłku intensyfikuje przenoszenie składników energetycznych i budulcowych i intensyfikuje proces odnowy. Stosowana przed snem w połączeniu z lizyną i ornityną potęguje syntezę hormonu wzrostu. Uczestniczy w wewnątrzustrojowej  syntezie kreatyny. Arginina (jako prekursor ornityny) bierze udział w cyklu mocznikowym, zwiększa przepływ krwi w układzie krwionośnym, zwiększa potencję seksualną (w krótkim czasie po zastosowaniu). Wpływa na odporność organizmu przeciwdziałając infekcjom oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. W suplementach bywa najczęściej w postaci alfaketoglutaranu.

Ostatnio na blogu

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Korzyści zdrowotne wynikające z podawania dysmutazy ponadtlenkowej

Dysmutaza ponadtlenkowa jest enzymem występującym naturalnie w organizmie. Dostępna jest ona również w postaci suplementów diety i zastrzyków. Główną...

czytaj więcej
Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Wpływ resweratrolu na ryzyko sercowo-naczyniowe

Resweratrol (3,5,4′-trihydroksystilben) należy do grupy związków polifenolowych zwanych stylbenami, które znajdują się przede wszystkim w owocach...

czytaj więcej
Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Alkohol a budowanie masy mięśniowej

Regularna, a nawet sporadyczna konsumpcja alkoholu i wysportowana sylwetka w ujęciu obiegowym uznawane są za conajmniej niewspółgrające. Dość powszechnie...

czytaj więcej
Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Co się dzieje z tkanką tłuszczową gdy tracimy na wadze?

Choć tytułowe pytanie na pierwszy rzut oka może wydawać się conajmniej banalnie proste i wręcz można by było powiedzieć, iż jest to pytanie retoryczne,...

czytaj więcej
Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

Kreatyna jako modulator funkcji kognitywnych i wsparcie energetyki mózgu – czy aby na pewno? – część 2

W poprzedniej części miałem przyjemność napisać parę słów o tym czym jest kreatyna i po co stosuje się ją w sporcie. Nadmieniłem także nieco o jej...

czytaj więcej
Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Zastosowanie wariacji w kompleksach treningowych

Wariacje kompleksów i ich zastosowanie jako metoda na osiągnięcie formy sportowej w różnych aspektach. Biorąc pod lupę powszechnie stosowaną metodykę...

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

MZKatalog - polecani dietetycy

MZKatalog - polecani trenerzy

MZKatalog - polecane kluby

Supps4You LLC
16192 Coastal Hwy Lewes, Delaware 19958
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027