od 3 sztuk tylko 97,02 zł /szt.
-2%
Nordic Naturals Omega-3 to wysokiej jakości niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w formie płynnej. Kwasy omega-3 obejmują kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz dokozaheksaenowy (DHA) o wielokrotnie potwierdzonym, pozytywnym wpływie na funkcjonowanie całego organizmu. Opakowanie zawiera 237ml płynu o pysznym cytrynowym smaku.
Kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) należą do kwasów niezbędnych, co oznacza, że muszą być dostarczone do organizmu z zewnątrz. Chociaż organizm posiada możliwość syntezy kwasów EPA i DHA odpowiednio z kwasu alfa-linolenowego i linolowego, to wydajność enzymów desaturazy oraz elongazy odpowiedzialnych za ten proces jest bardzo niska.
Sprawny umysł
Sprawna komunikacja między neuronami oraz ich odporność na szkodliwe substancje zależy od integralności błony komórkowej składającej się z fosfolipidów. Kwas DHA stanowi 60% wszystkich fosfolipidów zawartych w błonach komórkowych i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu. Badania wykazały, że przyjmowanie kwasu DHA opóźnia pojawienie się związanego wraz z wiekiem zaburzenia płynności funkcjonowania mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru. Przyjmowanie kwasu DHA pozytywnie wpływa na funkcje kognitywne, takie jak zapamiętywanie, czas reakcji i pojemność pamięci roboczej, a także reguluje nastrój i działa przeciwdepresyjnie.
Zdrowe serce
Sprawnie działający układ sercowo-naczyniowy jest niezbędny między innymi dla prawidłowej dystrybucji tlenu oraz składników odżywczych w organizmie. Kwas EPA przyczynia się do poprawy markerów świadczących o stanie układu krążenia, takich jak: trójglicerydy, cholesterol całkowity, lipoproteiny o niskiej (LDL) i wysokiej gęstości (HDL), ciśnienie tętnicze oraz homocysteina. Dzięki temu kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko gromadzenia się nadmiaru cholesterolu w naczyniach tętniczych, który ogranicza przepływ krwi i podnosi ryzyko choroby niedokrwiennej serca.
Stany zapalne
Naukowcy twierdzą, że przewlekle toczące się stany zapalne w organizmie są mocno szkodliwe dla zdrowia i mogą być markerem wielu jednostek chorobowych. Kwasy omega-3 posiadają silne właściwości przeciwzapalne - obniżają poziom cytokin prozapalnych, takich jak interleukina-6 (IL-6), homocysteina czy czynnik martwicy nowotworu alfa (TNF-α). Nasilają również proces autofagii, czyli mechanizm usuwania uszkodzonych lub zużytych tkanek, zanim nastąpi ich całkowite uszkodzenie i śmierć komórki.
Zespół metaboliczny
Zaburzenia metaboliczne, obejmujące podwyższone ciśnienie krwi, wysoki poziom glukozy i trójglicerydów czy insulinooporność, grożą rozwojem poważnych chorób takich jak np. cukrzyca typu drugiego czy miażdżyca. Kwasy omega-3 przyczyniają się do redukcji tłuszczu brzusznego, który jest kolejnym markerem świadczącym o zespole metabolicznym. Związki te pozytywnie wpływają także na proces redukcji tkanki tłuszczowej i promują utrzymanie prawidłowego zdrowia metabolicznego
Wsparcie odporności
Sprawny układ odpornościowy chroni organizm przed infekcjami, zakażeniami oraz rozwojem poważnych chorób. Kwasy omega-3 mobilizują system immunologiczny zwiększając poziom limfocytów-B oraz produkcję komórek NK (natural killer). Ponadto suplementacja kwasami omega-3 może tłumić działanie układu odpornościowego u osób z chorobami autoimmunologicznymi, kiedy to układ odpornościowy błędnie rozpoznaje swoje własne tkanki i zaczyna je niszczyć.
Podsumowując, Nordic Naturals Omega-3 to wygodna, płynna forma, pozyskiwanych z sardynek i anchois kwasów omega-3 o bardzo przyjemnym, cytrynowym smaku. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu, są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu i utrzymania integralności błon komórkowych. Korzyści z działania kwasów omega-3 odnotują także osoby z zaburzonym profilem lipidowym i często dziś występującym, syndromem metabolicznym.
w porcji (5 ml) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 45 kcal | * |
-kalorie z kwasów tłuszczowych | 45 kcal | * |
Tłuszcz: | 5g | 8% |
-w tym kwasy nasycone | 1,5g | 8% |
-w tym tłuszcze trans | 0g | * |
Zawartość Omega 3: | 1560 mg | * |
-w tym kwas eikozapentaenowy (EPA) | 745 mg | * |
-w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA) | 500 mg | * |
Pozostałe kwasy Omega 3 | 315 mg | * |
Naturalny cytrynowy smak, alfa tokoferol, ekstrakt z rozmarynu (jako naturalny konserwant).
Produkt nie zawiera glutenu, pochodnych mleka, sztucznych barwników i ulepszaczy smaku.
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Nasycone kwasy tłuszczowe to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Nasycone kwasy tłuszczowe określane są potocznie złym tłuszczem, mogącym wpływać niekorzystnie na poziom cholesterolu, szczególnie poprzez działanie kwasów: laurynowego, mirystynowego i palmitynowego, w związku z czym ich spożycie powinno być ograniczane. Badania naukowe przeprowadzone w tej materii nie potwierdzają w całości panujących przekonań.
Tłuszcze trans (trans fat ) są efektem procesu utwardzania płynnej frakcji tłuszczów roślinnych, poprzez wprowadzenie wiązań wodorowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, tworząc izomery trans, powodujące zmianę właściwości odżywczych kwasów tłuszczowych, pozostając wyłącznie źródłem energii. Znajdują zastosowanie w margarynach twardych oraz wyrobach spożywczych (produktach cukierniczych wypiekanych). Zalecane jest całkowite wyeliminowanie (lub co najmniej ograniczenie) spożywania tłuszczy trans, ze względu na ich niekorzystny wpływ na organizm ludzki (m.in. podnoszą poziom cholesterolu całkowitego zakłócają proporcje pomiędzy jego frakcjami LDL i HDL, osłabiają odporność immunologiczną organizmu oraz wpływają negatywnie na gospodarkę insulinową, utrudniając transport pożywienia do komórek mięśniowych, odnotowani również ich wpływ na rozwój nowotworów. Bardzo rzadko stosowane w odżywkach sportowych o charakterze termogenicznym (np. batonach energetycznych).
Omega 3 (n-3) grupa nienasyconych kwasów tłuszczowych: krótkołańcuchowych (kwas linolenowy, zaliczany do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowych (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]). Liczba 3 informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. NNKT dość obficie dostarczany jest w pożywieniu i może być dostarczany z pokarmem. EPA i DHA (oleje z tłuszczów ryb morskich) są dostarczane poprzez żywność pochodzenia morskiego (ryby morskie i owoce morza). Powstają również w organizmie ludzkim w wyniku procesów denaturacji i elongacji kwasu alfa-linolenowego, jednak w ilości niewystarczającej dla pełnych potrzeb organizmu. Dlatego powinny być dostarczane z zewnątrz. Przy stosowaniu tzw. diety zachodniej bardziej wskazana jest suplementacja kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3 (niż Omega 6).
Suplementacja kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3 zalecana jest osobom aktywnym fizycznie w celu uzupełnienia i zapobiegania niedoborom w organizmie, jak również w uwagi na ich wpływ w skład ciała i wydolność tlenową oraz regenerację tkanek. Ponadto reguluje pracę układu krwionośnego (w tym serca), nerwowego, oddechowego oraz narządów ruchu. Preparaty zawierające EPA i DHA stanowią uzupełnienie diety wysiłkowej, bez względu na stopień wysiłku i wytrenowania.
Suplementy kwasów tłuszczowych z grupy Omega 3, w zasadzie, produkowane są w postaci kapsułek w połączeniu z witaminą E, jako przeciwutleniaczem, dostępne w sprzedaży na: www.muscle-zone.pl
Dawkowanie suplementów zwyczajowo zalecane w sporcie: Zależnie od podaży z dietą i spożycia omega 6 wynosi 1 – 5g EPA i DHA/24h.
Co to jest za składnik EPA (kwas eikozapentaenowy)?
EPA (kwas eikozapentaenowy) jest długołańcuchowym, wielonienasyconym kwasem tłuszczowym z rodziny omega 3. Długość łańcucha tego kwasu tłuszczowego wynosi 20 atomów węgla, a pierwsze z pięciu wiązań podwójnych znajduje się przy trzecim od końca atomie, co jest charakterystyczne dla kwasów omega 3. Najobficiej występuje w olejach rybich, gdzie znajdziemy go w towarzystwie kwasu dokozaheksaenowego (DHA).
EPA jest prekursorem do prostaglandyn i innych eikozanoidów, przez co przyczynia się do regulacji stanów zapalnych. Bierze udział w hamowaniu agregacji płytek. Przyczynia się także do obniżenia poziomu triglicerydów we krwi. EPA blokuje aktywność enzymu znajdującego się na błonach komórkowych zwanego fosfolipazą A2, który pod wpływem stresorów może uwalniać wielonienasycony kwas tłuszczowy (z grupy eikozanoidów) ze środka szkieletu glicerolowego. EPA może być także w pewnym stopniu konwertowany do 22-węglowego DHA. Oba te kwasy korzystnie wpływają na kondycję układu nerwowego oraz na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Kwas eikozapentaenowy zawarty jest w suplementach diety zawierających omega 3, dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl
DHA (kwas dokozaheksaenowy) - kwas z rodziny kwasów omega-3, nienasycony kwas tłuszczowy z ostatnim podwójnym wiązaniem w łańcuchu znajduje się na trzecim od końca atomie węgla. Syntetyzowany w organizmie ludzkim z kwasu eikozapentaenowego, lub pobierany z pokarmami pochodzenia morskiego (ryby, szczególnie łososiowate). W medycynie wskazany jest w leczeniu depresji, choroby Alzheimera, ADHD. Odnotowano jego korzystny wpływ na gospodarkę insulinową oraz układy krwionośni i hormonalny. Stosowany w odpowiednich dawkach wpływa korzystnie na skład i estetykę ciała. W suplementacji wchodzi w skład preparatów zawierających olej rybi, stanowiących uzupełnienie braków nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, zalecanych ludziom o zróżnicowanej aktywności fizycznej.
Dawkowanie: 200–2000 mg na dobę.