CBD Naturals VitaDots Acai Daily Gummy Chew to suplement diety w postaci smacznych gum do żucia, który zawiera opatentowany kompleks kannabinoidów Heneplex™, błonnik pokarmowy, pełniący funkcję prebiotyku oraz bakterie probiotyczne Bacillus Coagulans. Dodatkowo preparat wzbogacono o witaminę B12 oraz koenzym Q10. Produkt wspiera działanie układu odpornościowego, funkcje trawienne, a także wspomaga utrzymanie pozytywnego nastroju i funkcji kognitywnych na wysokim poziomie. Preparat jest wolny od THC.
Heneplex™ to przyjazna dla konsumenta formuła, oparta na najnowocześniejszej technologii, zawierająca nanocząsteczki kannabinoidów takich jak niewykazujący działania psychotropowego kannabidiol (CBD) oraz terpeny, które po absorbcji w organizmie mogą oddziaływać na neuroprzekaźniki i ich receptory. Kannabidiol, poprzez interakcje z receptorem serotoninowym 5-HT1A, nasila neurotransmisję serotoninergiczną, redukując stany depresyjne, uczucie zmęczenia i regulując sen. Zwiększanie stężenia serotoniny w przestrzeniach synaptycznych jest też mechanizmem działania leków przeciwdepresyjnych z grupy SSRI.
Prebiotyki są substancjami znajdującymi się w pożywieniu (np. błonnik pokarmowy) lub wprowadzonymi do żywności w celu pobudzenia rozwoju prawidłowej flory jelitowej. Nie ulegają one trawieniu w układzie pokarmowym człowieka, stanowiąc pożywkę dla pożytecznych bakterii jelitowych. Działają selektywnie na dobroczynne gatunki bakterii, przyczyniając się do optymalizacji składu mikroflory i uszczelnienia bariery jelitowej.
Probiotyki to preparaty zawierające kultury bakterii probiotycznych, które uzupełniają prawidłowy skład flory jelitowej, wspierając działanie układu odpornościowego oraz zachowanie organizmu w idealnej kondycji. Ich stosowanie jest szczególnie polecane podczas infekcji układu pokarmowego, w trakcie i po antybiotykoterapii oraz w okresach spadku odporności organizmu. CBD Naturals VitaDots Acai Daily Gummy Chew zawiera gatunek bakterii probiotycznych Bacillus Coagulans, który wykazuje udowodnione pozytywne działanie na organizm człowieka.
Bacillus Coagulans jest gatunkiem bakterii probiotycznych, o udokumentowanym, prozdrowotnym wpływie na organizm człowieka. Jest to gatunek wytrzymały na niskie pH soku żołądkowego, dzięki czemu może dostać się w dużej ilości do jelita grubego. Bacillus Coagulans wykazuje zdolność do produkcji kwasu mlekowego, który powoduje zahamowanie namnażania bakterii patogennych i zmniejszenie ich ilości w przewodzie pokarmowym. Wspiera właściwą pracę układu odpornościowego, poprawiając odpowiedź immunologiczną ustroju w trakcie zakażeń bakteryjnych i wirusowych.
Witamina B12 bierze czynny udział w metabolizmie składników energetycznych (białek, węglowodanów i tłuszczów), wpływa na syntezę DNA oraz prawidłowe działanie układu nerwowego. Przeciwdziała niedokrwistości, gdyż uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów. Oprócz tego, witamina B12 pełni funkcję kofaktora syntazy metioniny i pełni istotną rolę w przemianach homocysteiny do metioniny. Hiperhomocysteinemia powstająca przy niedoborach witaminy B12 uważana jest za autonomiczny czynnik ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz wad rozwojowych płodu.
Koenzym Q10 to substancja naturalnie występująca w każdej komórce organizmu. Stanowi niezbędny składnik łańcucha oddechowego, układu odpowiedzialnego za wytwarzanie energii komórkowej. Ze względu na silne właściwości antyoksydacyjne, CoQ10 wspiera terapię i utrudnia progresję chorób układu sercowo-naczyniowego i chorób neurodegeneracyjnych oraz wspomaga funkcje kognitywne. Podnosi poziom energii, zapobiega zespołowi przewlekłego zmęczenia, a także spowalnia procesy starzenia się.
Podsumowując, CBD Naturals VitaDots Acai Daily Gummy Chew to suplement diety, który wpiera funkcje układu pokarmowego, ogólne zdrowie całego organizmu oraz dobre samopoczucie. Preparat jest szczególnie polecany w trakcie sezonowych okresów zwiększonych zachorowań, w trakcie i po odbytej antybiotykoterapii, a także w stanach przewlekłego obniżenia nastroju i energii.
w porcji (1 guma) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 7kcal | |
Sód | 4mg | |
Węglowodany | 1,6g | |
Cukry | 1,6g | |
Błonnik pokarmowy | 1g | 4% |
Witamina B12 (jako metylokobalamina) | 44mcg | 7% |
Włókno prebiotyczne | 1g | * |
Bacillus Coagulans | 300 milion CFU | * |
Organiczny cukier trzcinowy, woda, VitaFiber ™, pektyna, kwas cytrynowy, naturalne aromaty i barwniki, cytrynian sodu, Heneplex ™, D-ryboza, koenzym Q10 (CoQ10).
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Co to jest za składnik metylokabalamina?
Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.
Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.
Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.
Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl