The Coca-Cola Company Fanta Zero to kultowy napój w nowej, bezcukrowej wersji. Jest dostępny w zachwycających, orzeźwiających wariantach smakowych. Będzie dobrym wyborem dla osób, które dbają o linię i unikają „pustych kalorii” w płynie.
Nowa odsłona kultowego napoju
Fanta to napój, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Młodsze „dziecko” światowego giganta, The Coca-Cola Company, błyskawicznie podbiło serca konsumentów i zyskało rzeszę wiernych fanów, zwłaszcza wśród miłośników owocowych smaków. Niestety oryginalna wersja zawiera dość dużą ilość cukru, co stanowi spory problem dla osób dbających o zdrowie i smukłą sylwetkę. W odpowiedzi na ich potrzeby powstała Fanta Zero.
Z myślą o dbających o linię
Fanta Zero bazuje na oryginalnej recepturze słynnego napoju, jednak zamiast dodanego cukru ma w składzie aspartam i acesulfam K – niskokaloryczne słodziki o udowodnionym naukowo bezpieczeństwie dla ludzkiego organizmu. Jedna puszka napoju dostarcza około 10 kcal, dzięki czemu można wkomponować ją nawet w bardzo restrykcyjną dietę. Dla porównania, wersja zwykła, słodzona cukrem, to około 130 kcal w puszce. Jak widać, różnica jest znacząca.
Atrakcyjne wersje smakowe
Producent zaskoczył miłośników Fanty zupełnie nowymi, niesłychanie ciekawymi wariantami smakowymi napoju. Fani wierni oryginałowi nie muszą się obawiać – oryginalna wersja o smaku pomarańczowym też jest dostępna. Obok niej pojawiły się intrygujące, mocno owocowe smaki, m.in. morelowy i winogronowy. Co ważne, swój intensywny i bardzo naturalny smak zawdzięczają one dodatkowi naturalnych koncentratów owocowych, a nie sztucznych aromatów.
Podsumowując, The Coca-Cola Company Fanta Zero to słodka porcja orzeźwienia wolna od dodanego cukru. Smakuje tak samo dobrze jak oryginał, a dostarcza znacznie mniej kalorii.
w porcji (1 puszka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 42.90kJ / 10.23 kcal | * |
Całkowita zawartość tłuszczu | 0,00 g | * |
w tym tłuszcze nasycone | 0,00 g | * |
Całkowita zawartość węglowodanów | 1.65 g | * |
w tym cukry | 1.65 g | * |
Białko | 0 g | * |
Sód | 0,00 g | * |
* Podane makroskładniki mogą się różnić w zależności od wybranej wersji smakowej. |
Orginal: woda gazowana, sok pomarańczowy z koncentratu (4%), kwas: kwas cytrynowy, substancja słodząca acesulfam potasowy i aspartam, substancja konserwująca sorbinian potasu, kwas: kwas jabłkowy, naturalny aromat pomarańczowy i inne naturalne aromaty, koncentrat z warzyw (marchew, dynia), przeciwutleniacz kwas askorbinowy, stabilizator guma guar.
Morela: woda, sok z koncentratu (3%) {jabłkowy (2,8%), morele (0,1%), brzoskwinia (0,1%)}, dwutlenek węgla, regulator kwasowości (E330, E296, E331), substancje słodzące (aspartam,acesulfam K), substacja konserwująca E202, stabilizator (E414, E445), aromaty naturalne, przeciwutleniacz E300, barwnik E160a.
Zawiera źródło fenyloalaniny.
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Tłuszcze całkowite – suma tłuszczów wprowadzony do organizmu w pożywieniu i w suplementach diety, zawierająca zarówno kwasy tłuszczowe nasycone jak i nienasycone, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ogół tłuszczy dzięki produkcji energii pozwala na większy wydatek energetyczny podczas wysiłku, powoduje regenerację powysiłkową,. Jest częściowo magazynowany w organizmie. Przyjmuje się, że wartość energetyczna tłuszczu wynosi 9 kcal w 1g. Oprócz produkcji energii kwasy tłuszczowe stanowią element budulcowy błon komórkowych i istoty białej mózgu. NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Szczególnie ważne jest utrzymywanie właściwej proporcji pomiędzy kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Cukry są głównym łatwo przyswajalnym paliwem w organizmie. Dzielimy je na monosacharydy (cukry proste) – glukoza (cukier gronowy), fruktoza (cukier owocowy) ; dwucukry (di-sacharydy) – laktoza, maltoza, sacharoza; cukry złożone – skrobia. Większość z nich w procesie spalania przechodzi w glukozę. Cukry charakteryzują się słodkością i podwyższają indeks glikemiczny (wyjątkiem jest fruktoza). Najzdrowszym źródłem pozyskiwania cukrów prostych jest dieta zawierająca tzw. Produkty pierwszego przemiału oraz świeże owoce i warzywa w postaci nieprzetworzonej.
Przy obciążeniach siłowych spożywane w trakcie treningu opóźniają objawy zmęczenia, wpływając na odpowiednie nawodnienie organizmu i zachowanie części glikogenu. Po skończonym treningu przyspieszają regenerację organizmu i uzupełniają wydatki energetyczne. Nadmiar cukrów prostych powoduje nagromadzenie nadmiaru tłuszczu i wzrost tkanki tłuszczowej. Zaleca się odpowiedzialne korzystanie z cukrów prostych u diabetyków, zarówno w przypadku hiperglikemii (poziomu cukru przewyższającego dopuszczalne normy), jak i hipoglikemii (poziomu cukru spadającego poniżej dolnej granicy normy). Nadmiar spożywania cukrów prostych może powodować próchnicę zębów.
Cukry proste wchodzą w skład wielu suplementów diety, najczęściej stosowane w preparatach węglowodanowo-białkowych i węglowodanowych.
Dawkowanie: Uprawiającym wyczynowo sport zaleca się spożywanie cukrów prostych jedynie podczas wysiłku i bezpośrednio po zakończeniu treningu.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.