od 3 sztuk tylko: 32,34 zł / szt. -2%
USP Zdrowie Estabiom Junior to suplement diety zawierający witaminę D3 w dawce 800 IU, jeden z najdokładniej przebadanych szczepów bakterii probiotycznych - Lactobacillus rhamnosus GG, inulinę oraz laktoferynę. Dzięki zastosowaniu technologii mikroenkapsulacji preparat jest stabilny, a bakterie probiotyczne docierają bez strat do jelita, gdzie wykazują swoją aktywność w uzupełnianiu mikroflory jelitowej dziecka. Produkt ma na celu wzmocnienie układu odpornościowego, normalizację mikroflory jelitowej, uzupełnienie skórnej syntezy witaminy D, wsparcie zdrowia kości oraz wspomaganie prawidłowego wzrostu i rozwóju organizmu.
Witamina D3 (cholekalcyferol) jest, wraz z wapniem, niezbędna dla prawidłowego rozwoju i mineralizacji kości. Witamina ta reguluje metabolizm wapnia w organizmie. Wpływa na funkcje układu odpornościowego – receptory dla witaminy D znajdują się m.in. w komórkach należących do tego układu, oraz nerwowego, działając neuroprotekcyjnie m.in. poprzez regulację syntezy dopaminy. Ponadto witamina D wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Witamina D jest syntezowana w skórze pod wpływem promieniowania UV-B, jednak rzadko kiedy endogenna synteza jest wystarczająca do pokrycia zapotrzebowania organizmu. Czynnikami ryzyka niedoboru witaminy D3 są m.in. sezon jesienno-zimowy, umiarkowany klimat, zanieczyszczenie powietrza, brak wystarczająco długiego przebywania na świeżym powietrzu czy stosowanie kremów z filtrami przeciwsłonecznymi.
Niedobory witaminy D3 w dzieciństwie mogą zwiększać ryzyko wystąpienia pewnych chorób w wieku dorosłym – niektórych chorób nowotworowych (m.in. raka jelita grubego, płuc, gruczołu krokowego), chorób o podłożu autoimmunologicznym oraz zaburzeń metabolizmu glukozy prowadzących do rozwoju cukrzycy. Ponadto niedobory witaminy D przyczyniają się do występowania zaburzeń poznawczych. Najbardziej typowym skutkiem znacznego niedoboru tej witaminy jest krzywica i osteoporoza.
Suplementację witaminy D3 powinno się stosować w okresie jesienno-zimowym, a jeśli nie jest zapewniona optymalna synteza skórna – również w miesiącach letnich.
Lactobacillus rhamnosus GG to szczep bakteryjny o potwierdzonym wieloma badaniami klinicznymi pozytywnym wpływie na organizm. Szczep ten jest bezpieczny i dokładnie przebadany. Bakterie probiotyczne kolonizują jelito cienkie, ograniczając dostępność drobnoustrojów patogennych i promując zachowanie równowagi składu mikroflory jelit. Prawidłowa mikrobiota jelitowa oznacza odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych, optymalną syntezę witamin z grupy B i K oraz zmniejszenie ryzyka rozwinięcia alergii i nietolerancji pokarmowych. L. rhamnosus GG może wspomagać zarówno nabytą jak i wrodzoną odporność organizmu. W badaniach wykazano wpływ tego szczepu na zmniejszenie zachorowalności dzieci na infekcyjne zapalenie dróg oddechowych. L. rhamnosus GG jest pomocny w łagodzeniu biegunek różnego pochodzenia, m.in. poantybiotykowych.
Laktoferyna to białko naturalnie występujące w płynach ustrojowych i niektórych wydzielinach organizmu. Po raz pierwszy wykryto laktoferynę w mleku kobiet. Podstawową funkcją tej glikoproteiny jest regulacja funkcjonowania układu odpornościowego. Znajduje się m.in. w ziarnistościach neutrofilów – komórek układu immunologicznego uczestniczących w obronie przed patogenami. Laktoferyna wykazuje ponadto właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Laktoferyna zawdzięcza działanie przeciwbakteryjne powinowactwu do żelaza, które jest niezbędne mikroorganizmom do życia. Wiążąc żelazo, laktoferyna ogranicza rozwój i namnażanie się chorobotwórczych bakterii. Białko to znajduje się również w jelitach, gdzie współtworzy nieswoistą barierę obronną przeciwko patogenom.
Inulina jest polimerem fruktozy, funkcjonującym w roślinie jako materiał zapasowy. Stanowi rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego i stanowi prebiotyk – pożywkę wybiórczo dla pożytecznych bakterii jelitowych (bifidobakterii), wpływając na utrzymanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit i wspomagając działanie probiotyku. Inulina jest zalecana pomocniczo w cukrzycy, gdyż wpływa normalizująco na glikemię.
Podsumowując, USP Zdrowie Estabiom Junior to suplement diety polecany dla dzieci od lat 3, w celu wzmocnienia odporności organizmu, zapobiegania niedoborowi witaminy D3 i jego konsekwencjom zdrowotnym, w problemach trawiennych, w trakcie i po antybiotykoterapii, w biegunkach różnego pochodzenia oraz w celu wsparcia prawidłowego rozwoju umysłowego i fizycznego dziecka.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina D3 (cholekalcyferol) | 20 mcg / 800 IU | 400% |
Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 | 2 x 10^9 CFU | - |
Inulina | 100 mg | - |
Laktoferyna z mleka krowiego | 50 mg | - |
Hydroksypropylometyloceluloza, skrobia modyfikowana, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych, barwnik: dwutlenek tytanu, sacharoza, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, średniołańcuchowe trójglicerydy, substancja wiążąca: dwutlenek krzemu, przeciwutleniacz: alfa-tokoferol, barwnik: tlenki i wodorotlenki żelaza.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.
Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.
Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.
Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.
Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.
Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol.
Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.
Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.
Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.
Co to jest za składnik Lactobacillus rhamnosus?
Lactobacillus rhamnosus to rodzaj bakterii fermentacji mlekowej mających zdolność do syntezy enzymu rozkładającego laktozę, dzięki czemu zapobiega wystąpieniu dyskomfortu po spożyciu nabiału. Z drugiej strony, poprzez kolonizację śluzówki jelita, konkuruje z bakteriami patogennymi, co pozwala na przywrócenie prawidłowej mikroflory jelitowej. Prawidłowy stan jelit odpowiada za sprawne trawienie pokarmu, prawidłową odporność immunologiczną przed drobnoustrojami chorobotwórczymi, ale również przyczynia się do redukcji stanów zapalnych i alergicznych w ustroju.
Ten szczep bakterii występuje głównie w kompleksowych preparatach probiotycznych lub symbiotycznych dostępnych na www.muscle-zone.pl
Inulina (błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie) należący do polisacharydów, występujący w stanie naturalnych w tkankach roślinnych magazynując związki energetyczne, wpływający korzystnie na rozwój mikroflory jelitowej (tzw. probiotyk) i stan przewodu pokarmowego i trawiennego (jelit). Posiada wysoką biodostępność minerałów (m.in. wapnia i magnezu), powoduje obniżenie tempa wzrostu glukozy po posiłkach. Inulina, chociaż sama nie jest trawiona przez organizm ludzki, lecz jest rozkładana na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i kwas mlekowy przez bakterie rozwijające się w jelitach. W suplementacji diety stosowana jest jako nierozpuszczalny błonnik pokarmowy wspomagający diety wysokobiałkowe m.in. podczas odchudzania.
Laktoferyna – białko zaliczane do grupy transferyn naturalnie występujące w wydzielinach gruczołowych, tak jak ślina czy mleko. Jej szczególnie wysokie stężenia notuje się w siarze (colostrum) oraz mleku matki. Bierze udział w wykształcaniu się odporności nieswoistej. Wykazuje szeroki zakres funkcji odpornościowych, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne.
Właściwości laktoferyny notowane są nie tylko wobec płynów ustrojowych je zawierających, ale także w przypadku jej suplementacji. W związku z tym suplementy z laktoferyną stosowane są w celu wsparcia funkcji odpornościowych organizmu. Szczególną aktywność białka notuje się w konfrontacji z infekcjami wirusowymi.
Ponadto, laktoferyna wykazuje zdolność do chelatowania jonów żelaza, co również wykazuje korzystny wpływ względem funkcji immunologicznych. Wzmaga ona też fagocytozę oraz działa immunotropowo.