Zamówienie: | 205,00 zł | 409,00 zł | 614,00 zł | 818,00 zł |
---|
Wysyłka: | -11,00 zł | -21,00 zł | -31,00 zł | -41,00 zł |
---|
![]() |
1-2 | |
---|---|---|
Lokalizacja: Magazyn UE |
Dostępność: BRAK |
dni robocze od wysyłki |
od 3 sztuk tylko 28,42 zł /szt. -2%
Now Foods Wheat Grass to naturalny suplement diety zawierający wysokiej jakości certyfikowaną organiczną trawę pszeniczną, która jest doskonałym źródłem substancji wywierających korzystny wpływ na nasze zdrowie. Preparat poprawia kondycję skóry, redukuje procesy zapalne, wspomaga utrzymanie masy ciała oraz usprawnia usuwanie toksyn z organizmu.
Preparat rekomendowany jest w szczególności w stanach pogorszenia ogólnego samopoczucia oraz spadku odporności. Ponadto zalecany jest jako substancja wspomagająca detoks organizmu, redukcję masy ciała oraz jako uzupełnienie pielęgnacji skóry.
Trawa pszeniczna zbierana jest we wczesnej fazie wzrostu. Surowiec ten posiada właściwości lecznicze i jest bogatym źródłem substancji prozdrowotnych. Zawiera witaminy (A, C, E, witaminy z grupy B), minerały (magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas, sód), bioaktywne enzymy (PYD1, SOD), chlorofil oraz składniki odżywcze.
Chlorofil jest podstawowym składnikiem fotosyntetycznym, dzięki któremu rośliny uzyskują zieloną barwę. Związek ten posiada zdolność do pochłaniania promieniowania słonecznego. Cząsteczka chlorofilu jest niemal taka sama jak cząsteczka hemoglobiny występującej we krwi człowieka – różni się jedynie tym, że w jej centralnej części występuje magnez, natomiast w przypadku hemoglobiny jest to żelazo.
Trawa pszeniczna może zawierać aż do 70% chlorofilu. Chlorofil jest źródłem magnezu oraz wspiera metabolizm, a także usprawnia pracę układu immunologicznego (wycisza stany zapalne) i układu sercowo-naczyniowego – ulega w organizmie przekształceniu w krew, stymuluje produkcję erytrocytów oraz poprawia dotlenienie tkanek. Dodatkowo pomaga ustabilizować gospodarkę węglowodanową, działa przeciwnowotworowo oraz wspomaga proces detoksykacji organizmu. Chlorofil ponadto wpływa korzystnie na stan skóry (przyspiesza gojenie się ran) oraz poprawia wzrok.
Trawa pszeniczna dostarcza witamin o silnym działaniu przeciwwolnorodnikowym – witaminę C i E oraz prowitaminę A (beta-karoten). Substancje te skutecznie zmiatają wolne rodniki, dzięki czemu wzmacniają ochronę organizmu przed ich niekorzystnym działaniem.
Ponadto trawa pszeniczna jest źródłem enzymów, m.in. dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), która zobojętnia produkty przemian reaktywnych form tlenu, chroni przed niebezpiecznymi mutacjami genowymi i odgrywa kluczową rolę w procesach starzenia. SOD hamuje procesy zapalne oraz spowalnia starzenie komórek. Ponadto trawa pszeniczna jest źródłem selenu, który stymuluje pracę układu odpornościowego i posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Trawa pszeniczna wpływa korzystnie na pracę serca. Zaobserwowano, że surowiec wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych, usprawnia przepływ krwi, poprawia profil lipidowy i może przyczynić się do redukcji ciśnienia tętniczego. Ponadto trawa pszeniczna zawiera potas, wapń oraz witaminę E, które wpływają normalizująco na rytm serca oraz pomagają utrzymać prawidłowe pH krwi.
Trawa pszeniczna może wywierać korzystny wpływ na stabilizację glikemii, co jest niezwykle istotną kwestią u osób z cukrzycą. Surowiec ten posiada działanie hipoglikemizujące i pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.
Obecność w trawie pszenicznej takich składników jak: witamina A, witaminy z grupy B (B1, B3, B6, B5 i B12), a także witaminy C, E i K oraz wapnia, selenu i cynku może wpływać korzystnie na stan pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Dzięki silnym właściwościom przeciwzapalnym, trawa pszeniczna może redukować ból stawów i obrzęki, a także poprawiać stan kości.
Trawa pszeniczna jest także skuteczna w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego. Odnotowano, że może ona przynieść ulgę m.in. w przypadku zaparć, niestrawności, wzdęć, nudności, wrzodów żołądka oraz infekcji bakteryjnych, bólów gardła, a także może przyczynić się do przeciwdziałania próchnicy.
Trawa pszeniczna wpływa korzystnie na stan skóry. Znalazła ona zastosowanie w łagodzeniu egzemy, czyraków, ran, skaleczeń oraz oparzeń. Trawa pszeniczna przyspiesza regenerację skóry, redukuje swędzenie, wspomaga leczenie grzybicy.
Podsumowując, Now Foods, Wheat Grass to wartościowy suplement diety przeznaczony dla osób, które cenią naturalne produkty. Preparat działa wielopoziomowo, a jego regularne stosowanie przynosi wiele korzyści zdrowotnych. Preparat skierowany jest do osób, które potrzebują skutecznego sposobu na wzmocnienie i odżywienie organizmu.
Najlepiej rozpocząć kurację od minimalnej dawki (5 tabletek), a następnie stopniowo zwiększyć. Wyższe dawki zalecane są osobom, które planują przeprowadzić detoksykację organizmu i wspomóc pracę wątroby i nerek.
Spożycie trawy pszenicznej 30-60 minut przed posiłkiem może przyczynić się do redukcji głodu, co może być ciekawym faktem dla osób, które pragną zredukować nadmierną masę ciała.
w 1 porcji (5 tabletek) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Kalorie | 15 | |
Węglowodany | 2 g | |
Błonnik | 1 g | 4%* |
Białko | 1.5 g | 3%* |
Organiczna trawa pszeniczna | 5.0 g (5,000 mg) | † |
Beta-karoten (jako prowitamina A 1.4 mg) | 2385 IU | 48% |
Witamina C | 15 mg | 25% |
Witamina K | 22 mcg | 28% |
Witamina B2 (Ryboflawina) | 97 mcg | 6% |
Wapń | 25 mg | 3% |
Żelazo | 3 mg | 17% |
Potas | 150 mg | 4% |
Chlorofil | 25 mg | † |
Organiczna Trawa Pszeniczna, Krzemionka i Organiczny Ekstrakt z Ryżu
Kalorie to umowna nazwa jednostki wyrażającej wartość energetyczną pożywienia, zapotrzebowanie i wydatków energii przez organizm człowieka, którą w rzeczywistości jest 1 kilokaloria (1 kcal). 1 kilokaloria jest to ilość energii cieplnej koniecznej do podgrzania 1 g wody i 1 stopień Celsjusza. W układzie SI jednostką energii cieplnej jest 1 dżul (1J), równy w przybliżeniu 4,185 kcal.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych.. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu – 9kcal/g.
Wartość energetyczna wykonywana przy tzw. „bombie kalorycznej” stanowi równoważnik energetyczny fizyczny, wynoszący: 4,1 kcal na 1 g węglowodanów, 5,65 kcal na 1 g białka, 9,45 kcal na 1 g tłuszczu.
Wartość odżywcza, określa stopień przydatności produktu żywnościowego do realizacji funkcji życiowych człowieka, tym wyższa im wyższa jest jej biodostępność i mniejsza ilość jej spożywania dla uzyskania efektów.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Błonnik pokarmowy jest mieszaniną substancji niestrawionych i nie wchłoniętych przez organizm ludzki. Ze względu na właściwości dzieli się na: błonnik nierozpuszczalny (m.in. celuloza [polisacharyd] znajdujący się w owocach i warzywach), błonnik częściowo rozpuszczalny (m.in. hemicelulozy występujące z ziarnie zbóż i błonnik rozpuszczalny (m.in. pektyny, gumy, śluzy [polisacharydy]). Błonnik wpływa na układ pokarmowy i trawienny regulując jego działanie. Dzięki wypełnieniu żołądka (poczucia sytości) obniża łaknienie, obniża poziom trójglicerydów i cholesterolu a w konsekwencji może wspomagać proces odchudzania i utrzymanie szczupłej sylwetki. Wpływa również na poziom glukozy we krwi oraz oczyszczanie organizmu z toksyn. Dostępny w postaci preparatów sproszkowanych (kapsułek i proszków), zawierających w większości frakcje rozpuszczalne (pektyny, gumy i śluzy) odchudzających i zamienników posiłków.
Dawkowanie: 10–20 gramów na dobę, przed lub w czasie posiłków, obficie popijając wodą.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Beta-karoten (prowitamina A) jest rozpuszczalną w tłuszczach postacią witaminy A (retinolu). Jest witaminą niezbędną do budowy i przyswajania białek, konieczną do odbudowy układu kostnego. Niezastąpioną w leczeniu chorób wzroku (zapobiega jego osłabieniu, i tzw. kurzej ślepocie). Wzmacnia układ immunologiczny. Jest silnym utleniaczem. W postaci naturalnej występuje jedynie w roślinach (w przeciwieństwie do retinolu występującego w żywności pochodzenia zwierzęcego), takich jak boćwina, dynia, jarmuż, marchew, morele, pomidory). Dostępna w postaci suplementów i odżywek jako niezbędny składnik diety sportowej.
Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w płynach, może być pobierana z produktów spożywczych (owoce i warzywa), lub jako specyfik uzyskany syntetycznie. Największe jej zasoby znajdują się w: brokułach, brukselce, jarmużu, owocach czarnej porzeczki i głogu, owocach cytrusowych, pomidorach, włoskiej kapuście, ziemniakach. W zasadzie spożywanie witaminy C z produktów spożywczych nie ogranicza ilości przyswajanej. Witamina C (kwas askorbinowy) jest silnym antyutleniaczem, ma działanie antytoksyczne, zwiększające system odpornościowy (immunologiczny), na skutek likwidacji zagrożeń zakażenia bakteryjnego. Witamina C zapobiega pękaniu naczyń krwionośnych, wpływa na poziom cholesterolu we krwi. W sposób zasadniczy zwiększa wchłanianie żelaza. Hamuje rozwój komórek rakowych. Obniża poziom stresu.
Niedobór witaminy C powoduje nieprawidłowy rozwój tkanki łącznej, pękanie naczyń włoskowatych, zaburzenia w wapnieniu tkanki kostnej, utrudnione wchłaniane żelaza, szkorbut. Przy braku witaminy C źle goją się wszelkiego rodzaju zranienia. Niedobór witaminy C może być powodowany paleniem papierosów; każdy papieros niszczy do 100 mg witaminy C.
Dawkowanie: Zapotrzebowanie dobowe wynosi 60–80 mg. Nie ogranicza to możliwości spożywania wyższych dawek. Pewne skutki uboczne mogą wystąpić jedynie przy dłuższym zażywaniu syntetycznej witaminy C.
Witamina K występuje w triadzie witamin: menachinonu (wit. K1), menadionu (wit. K2) i menadionu (wit. K3), rozpuszczalnych w tłuszczu. Jest produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka. Naturalnymi źródłami wit. K są: jaja, jarmuż, kalafior, kapusta, mięso, mleko, sałata, szpinak, tran rybi i wątroba. W postaci syntetycznej podaje się noworodkom, by zmniejszyć jałowość przewodu pokarmowego. Stosowana jako środek przeciwkrwotoczny, ze względu na jej udział w procesie tworzenia protrombiny. Podnosi odporność organizmu przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczną. Zapobiega obfitym krwawieniom podczas miesiączkowania u kobiet.
Niedobór witaminy K powoduje zewnętrzne krwawienia i wybroczyny na skórze, osłabienie syntezy protrombiny w wątrobie (zwłaszcza przy równoczesnym zażywaniu antybiotyków i sulfamidów).
Witamina B2 (ryboflawina) jest rozpuszczalna w cieczach, bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Potrzebna do wzrostu organizmu. Bierze udział przy produkcji erytrocytów (czerwonych ciałek krwi). Znajduje się w naturalnych produktach żywnościowych, takich jak drożdże, mięso (szczególnie wątroba, nerki, serca), mleko, ryby i warzywa zielonolistne.
Niedobór witaminy B2 hamuje przyrost wzrostu, choroby jamy ustnej, wypadanie i przetłuszczenie włosów, łojotok oraz rozwarstwienie paznokci. Zwiększa szorstkość skóry i skłonność do trądziku i przetłuszczonej cery.
Dawkowanie: 1–2 mg na dobę.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn, katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).
Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.
Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu, powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.
Potas wraz z sodem reguluje zasoby wodne organizmu, zapewniając prawidłowy rytm serca. Utrzymywanie właściwego poziomu potasu powoduje prawidłowe utlenienie mózgu, obniża ciśnienie krwi, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (jako antagonista wapnia). Jest pierwiastkiem zasadotwórczym. Znajduje szerokie zastosowanie w diecie sportowej przed- i potreningowej w postaci suplementów, odżywek, preparatów witamino-mineralnych i mineralnych, koncentratów i gotowych napojów izotonicznych i hipertonicznych. Naturalnymi źródłami pozyskiwania potasu są: produkty roślinne (banany, owoce cytrusowe, melony, liście mięty, zielone warzywa, ziemniaki) i zwierzęce (ryby morskie, mięso). Potas występuje w postaci związków organicznych: cytryniadach, fumeranach i glukonianach oraz nieorganicznych (chlorki, siarczany, tlenki i węglany).
Niedobory potasu (hipokalemia): nadmierne zmęczenie, bóle głowy i nadpobudliwość, kłopoty ze snem, kurcze mięśni, zaparciami. Poziom potasu może spaść gwałtownie w przypadku obniżenia poziomu cukru we krwi, długotrwałego głodu, ostrych biegunek. Mogą występować przy zbyt wielkim spożywaniu silnej kawy, nadużywaniu alkoholu i zjadaniu zbyt wielkiej ilości słodyczy.
Nadmiar potasu (hiperkalemia): jest często przyczyna depresji, hipotonią, mrowieniem kończyn.
Chlorofile są zielonymi barwnikami występującymi w chloroplastach (ciałkach zieleni) roślin, umożliwiają zamianę energii słonecznej (świetlnej) na energię chemiczną (cieplną). Zjawisko fotosyntezy powoduje wiele nawet bardzo skomplikowanych reakcji chemicznych, np. na skutek jej działania powstają niektóre aminokwasy. Stosowany w preparatach odwadniających oraz jako barwnik w przemyśle.