od 3 sztuk tylko: 29,30 zł / szt. -2%
Aliness Olej z nasion wiesiołka to suplement diety zawierający nierafinowany, tłoczony na zimno olej z nasion wiesiołka dwuletniego, który jest wyjątkowo zasobny w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, zwłaszcza kwas linolowy (LA) i gamma-linolenowy (GLA).
Preparat wykazuje szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Korzystnie wpływa na funkcje układu krążenia, a ponadto wspiera terapię chorób dermatologicznych (AZS, trądzik, egzema). Jest też polecany kobietom zmagającym się z uciążliwymi objawami PMS oraz mastalgią.
Olej z wiesiołka pozyskuje się z nasion rośliny zwanej wiesiołkiem dwuletnim (Oenotherae biennis). Istotną rolę odgrywa technologia produkcji – tłoczenie na zimno oraz rezygnacja z rafinacji pozwalają na zachowanie wszystkich cennych składników odżywczych, co podnosi wartość oleju. Prozdrowotne właściwości oleju wiesiołkowego wynikają przede wszystkim z obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
Nasiona wiesiołka zawierają blisko 20% oleju, który składa się z około 80% kwasu linolowego, 7%-10% kwasu γ-linolenowego (GLA) i niewielkiej ilości kwasów: oleinowego, palmitynowego oraz stearynowego. Co ważne, olej ten cechuje się wyjątkowo dużą dostępnością biologiczną.
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego
Dzięki wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych olej z wiesiołka sprzyja redukcji czynników ryzyka chorób układu krążenia, do których należą: zbyt wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, nadciśnienie tętnicze oraz nadmierna agregacja płytek krwi.
Duża w tym zasługa kwasu gamma-linolenowego, a dokładnie mówiąc jego metabolitu, czyli prostaglandyny PGE1. Pomaga ona rozluźnić naczynia krwionośne i promuje prawidłowy przepływ krwi.
W badaniach na zwierzętach wykazano, że wprowadzenie do diety oleju z wiesiołka skutkuje poprawą profilu lipidowego oraz unormowaniem ciśnienia krwi. Dodatkowo pomaga zmniejszyć natężenie stanu zapalnego, który także ma swój udział w etiologii chorób układu sercowo-naczyniowego.
Antidotum na problemy skórne
Olej wiesiołkowy ma bardzo korzystny wpływ na kondycję skóry. Sprzyja poprawie jej elastyczności i jędrności, promuje prawidłowy poziom nawilżenia, łagodzi szorstkość. Warto pamiętać, że obecne w warstwie rogowej naskórka ceramidy zawierają dużą ilość kwasu linolowego. Niedobór tego związku zwiększa ryzyko uszkodzeń warstw lipidowych, co prowadzi do zaburzeń funkcji barierowej skóry. Z kolei deficyt kwasu gamma-linolenowego sprzyja patologicznym reakcjom zapalnym.
Olej wiesiołkowy można wykorzystać również w terapii schorzeń dermatologicznych. Świetnie sprawdza się on u pacjentów z trądzikiem – łagodzi natężenie stanów zapalnych i zmniejsza ilość wykwitów na skórze. Jest polecany również osobom cierpiącym na atopowe zapalenie skóry. Przyczynia się do redukcji świądu i suchości skóry, sprzyja ustępowaniu wysypki.
Stabilizacja błon komórkowych
Jako składnik błon biologicznych, kwas GLA sprzyja ich stabilizacji i usprawnia transport przez błony komórkowe. Ponadto istnieje wiele badań na zwierzętach, które dowodzą, że olej wiesiołkowy zmniejsza rozpad mieliny i promuje odbudowę uszkodzonych nerwów.
Kobieca profilaktyka zdrowotna
Olej z nasion wiesiołka jest często polecany kobietom. Wyniki niektórych badań sugerują, że może on złagodzić symptomy określane mianem zespołu napięcia przedmiesiączkowego (PMS). W subiektywnej obecnie uczestniczek badania, które otrzymywały kapsułki z olejem wiesiołkowym, w okresie suplementacji ustąpiły bóle w dole pleców i zmniejszyły się obrzęki. Kobiety raportowały również poprawę samopoczucia psychicznego – ustabilizował się ich nastrój, były mniej drażliwe i mniej skłonne do płaczu. Zaobserwowano również, że olej wiesiołkowy jest bardzo pomocny w przypadku mastalgii (ból piersi), zwłaszcza jeśli jest ona spowodowana zespołem napięcia przedmiesiączkowego.
Podsumowując, Aliness Olej z nasion wiesiołka to skuteczny sposób na zwiększenie podaży bardzo istotnego związku, jakim jest kwas gamma-linolenowy. Suplement jest polecany zwłaszcza osobom zmagającym się z problemami skórnymi oraz kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego.
w porcji (1 kapsułka) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Olej z nasion wiesiołka dwuletniego tłoczony na zimno w tym | 100 mg | * |
- 9% kwas gamma-linolenowy (GLA) | 90 mg | * |
- 85% kwas linolowy (LA) | 850 mg | * |
Witamina E (jako octan D-alfa tokoferylu ) | 22,5 mg/30,5 IU | * |
Otoczka kapsułki: żelatyna wołowa, substancja wiążąca: glicerol, woda.
Olej z wiesiołka – źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie z grupy omega-6. Większościowy udział ma w nim kwas linolowy, wiązany z prawidłowym metabolizmem węglowodanów. Wskazuje się, że zaburzenia konwersji kwasu linolowego notowane są u osób z cukrzycą, a zwiększenie jego podaży może redukować objawy cukrzycowe.
Ponadto, olej z wiesołka ceniony jest ze względu na swój korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Ogranicza on agregację płytek krwi, ma także zdolność do optymalizacji profilu lipidowego. Dzięki temu, jest skutecznym sposobem na kompleksową profilaktykę chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.
Olej z wiesiołka jest też często polecany osobom szukającym sposobu na poprawę stanu stawów. Sprzyja regeneracji chrząstki stawowej, a jego suplementacja może ograniczać objawy reumatyczne. Poza tym, wskazuje się, że sprzyja on płodności zarówno u kobiet (poprzez korzystny wpływ na śluzówkę macicy), jak i u mężczyzn (poprzez promocję jakości nasienia).
Stosując suplementy diety zawierające olej z wiesiołka należy zwrócić uwagę na ich przechowywanie. Jako źródło tłuszczy z grupy NNKT, jest on podatny na działanie promieni świetlnych oraz ciepła, w związku z czym powinien być przechowywany w zacienionym, chłodnym miejscu.
Kwas gamma-linolenowy (GLA – nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6), występujący w żywności pochodzenia roślinnego a także jest syntezowany w organizmie ludzkim z kwasu linolowego. Uczestniczy w syntezie eikozanoidów. Podnosi odporność organizmu. Niedobór GLA wpływa niekorzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Jest składnikiem dodatkowym z suplementach zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) uzupełnione o witaminę E posiadającą właściwości przeciwutleniające, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: zachowanie proporcji między kwasami Omega 3 i Omega 6 w stosunku 1 : 1 do 1 :5 pozwala na dowolność dawkowania.
Kwas linolowy, nienasycony kwas tłuszczowy z grupy Omega 6, nie podlega syntezie wewnątrzustrojowej, jest dostarczany w pokarmach pochodzenia roślinnego (m.in. w ziarnach słonecznika, sezamie, soi, orzechach laskowych, pestkach winogron itd) oraz w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Bierze udział w procesie biosyntezy kwasu arachidonowego niezbędnego do wytwarzania prostaglandyn. W normalnej diecie przy użyciu podanych powyżej składników pożywienia jest wystarczający i nie wymaga wspomagania suplementacją. Rzadko stosowany w suplementach diety, najczęściej połączony z EPA, DHA i ALA; jest składnikiem suplementów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) często we połączeniu z witaminą E chroniącą kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Wskazane jest spożycie kwasu linolowego w odpowiedniej proporcji do kwasów z grupy Omega 3 (w przedziałach 1 : 1 do 1 : 5). Jako składnik błon komórkowych odpowiada za stan skóry, wypadanie włosów, gojenie się zadrapań i małych ran. Badania potwierdzają jego wpływ na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Preparaty dostępne na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: w dawkowaniu najważniejsze jest zachowanie proporcji między kwasami z grupy Omega 3 i Omega 6,. Ilość przy zachowaniu proporcji nie odgrywa większego znaczenia
Witamina E (tokoferol) jest rozpuszczalna w tłuszczach. Dzięki działaniu przeciwutleniającemy stanowi ochronę innych witamin (np. witaminy A). Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, wzmacnia ścianki i przepustowość naczyń krwionośnych powodując ich rozszerzanie i rozpuszczanie skrzepów. Dzięki obniżaniu krzepliwości stosowana jest jako lek przeciwmiażdżycowy, pozwala na prawidłowy przebieg ciąży. We współdziałaniu z selenem opóźnia proces starzenia się komórek, wzmacniając tkankę łączną. W pożywieniu występuje w: pieczywie pełnoziarnistym, kiełkach i ziarnach zbóż, olejach roślinnych (sojowy, słonecznikowy), w ziarnach soi i słonecznika, tłuszczach roślinnych i żółtkach jaj kurzych. Stosowana również w medycynie sportowej w postaci odżywek i suplementów.
Niedobór witaminy E ogranicza budowę czerwonych ciałek krwi, powoduje zmiany w mięśniach oraz zaburzenia w przebiegu ciąży u kobiet.
Dawkowanie: U dzieci 0,5 mg/1 kg wagi; u dorosłych 10–30 mg na dobę.
D-alfa tokoferol - naturalna forma witaminy E wskazywana jako najbardziej optymalna do stosowania w suplementacji. Pozwala na efektywne uzupełnianie niedoborów tego niezwykle istotnego dla organizmu człowieka związku.
Witamina E jest niezwykle istotną substancją aktywną biologiczną obecną w wielu tkankach organizmu człowieka i niezbędną do jego prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobory objawiać się mogą w osłabieniu zdolności kognitywnych, zaburzeniach widzenia, osłabieniu mięśniowym, bezpłodności. Bierze też udział w erytropoezie, przez co jej zbyt niska podaż może prowadzić do niedokrwistości.
Poza tym, witamina E pełni istotna rolę w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz. Jest zdolna do obniżania ilości wolnych rodników, redukując negatywny stres oksydacyjny.
Podczas suplementacji d-alfa-tokoferolem należy pamiętać, że wraz z witaminą A, D i K należy on do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym suplementy zawierające witaminę E należy przyjmować wraz z posiłkiem zawierającym tłuszcze.