Comprehensive Prostate Formula to suplement diety zawierający 1000 IU witaminy D3, 50 mg witaminy B6, 15 mg cynku, 200 mcg selenu, 1 mg miedzi, 650 mg palmy sabałowej, 800 mg beta-sitosterolu, 300 mg pokrzywy, 100 mg African Pygeum, 15 mg likopenu i 8 mg tokoferoli w jednej porcji.
Witamina D3 – wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie ogólne, w tym na regulację hormonów płciowych i zmniejszanie zapadalności na choroby prostaty.
Witamina B6 – niedobór tej witaminy może narazić gruczoł krokowy na nadmierne działanie hormonów steroidowych.
Cynk i miedź – cynk znany jest z właściwości hamującej działanie aromatazy, zmniejszając tym samym poziom estrogenów. Stosowanie razem z miedzią zapewnia odpowiedni balans pomiędzy tymi składnikami.
Selen i mieszanka tokoferoli – zapewniają działanie przeciwutleniające, co sprzyja nie tylko zdrowiu prostaty, ale i całego organizmu. Mają udowodnione działanie zmniejszające zapadalność na raka prostaty.
Palma sabałowa – swą popularność zyskała dzięki zmniejszaniu typowo męskich dolegliwości, między innymi w kwestii zdrowia prostaty. Działanie to zawdzięcza redukcji enzymu 5a-reduktazy, co przekłada się na niższe stężenia DHT.
Sterole roślinne CardioAid – oparte na beta-sitosterolu. Wykazuje korzystne działanie na zdrowie prostaty, dzięki antagonistycznemu działaniu na prostaglandyny.
Pokrzywa – źródło polisacharyn i izolektyn. Poprawia pracę układu moczowego.
African Pygeum – działanie antyandrogenowe tej rośliny może przynosić ulgę zwłaszcza w przypadku początkowego przerostu prostaty.
Likopen – jest skutecznym przeciwutleniaczem. Pomaga w utrzymaniu homeostazy tkankowej poprzez wzmocnienie komunikacji międzykomórkowej.
Natura w służbie zdrowia mężczyzn
Od tysięcy lat w lecznictwie z powodzeniem używano wyciągów roślinnych. W tym preparacie znajdziemy składniki, które cieszą się dobrą sławą zarówno w obiegowych opiniach, jak i mają potwierdzone działanie w badaniach naukowych.
Znajdziemy tu składniki roślinne, które działają bezpośrednio na zmniejszanie ryzyka chorób prostaty przez regulowanie poziomu androgenów, a szczególnie dihydrotestosteronu (DHT) oraz takie, które mają za zadanie wsparcie jakości życia chorujących, np. dzięki poprawie funkcjonowania układu moczowego.
Hormony płciowe a zdrowie prostaty
Najczęściej o negatywny wpływ na gruczoł krokowy oskarża się DHT. Hormon ten ma zdolność do silnej aktywacji receptorów androgenowych w prostacie, powodując jej rozrost. Hamowanie konwersji testosteronu do DHT pozwala cieszyć się z korzystnych właściwości testosteronu, z jednoczesnym ograniczeniem ryzyka androgenowych dolegliwości.
Kolejną grupą hormonów, która może negatywnie wpływać na prostatę to estrogeny. Zablokowanie enzymu aromatazy przez cynk zmniejsza konwersję testosteronu do estradiolu i androstendionu do estronu, zmniejszając ogólną pulę estrogenów krążących w krwiobiegu.
Ochrona przeciwzapalna
Stan zapalny zdecydowanie nie jest czynnikiem, który sprzyjałby utrzymaniu prostaty w prawidłowej funkcji. A stany zapalne wywołane mogą być stresem oksydacyjnym, który jest problemem wielu osób. Zastosowane w tym preparacie przeciwutleniacze w pewnym stopniu rozwiązują ten problem przez zmniejszenie ilości wolnych rodników, wspomagając jednocześnie zdrowie ogólne. Nie bez znaczenia jest także zdolność do redukcji poziomu prostaglandyn.
Uzupełnienie niedoborów
Braki składników odżywczych w diecie są poważnym i jednocześnie lekceważonym czynnikiem wpływającym na rozwój wszelakich chorób. Szczególnie ważna jest w tej kwestii suplementacja witaminy D, która jest na szczycie list niedoborowych substancji. Comprehensive Prostate Formula dostarcza witaminy i minerały, które mają największy wpływ na poziom hormonów płciowych i zdrowie gruczołu krokowego.
Comprehensive Prostate Formula jest polecany zwłaszcza Panom w zaawansowanym wieku jako profilaktyka oraz tym, którzy już borykają się z dolegliwościami ze strony prostaty w celu przyspieszenia powrotu do zdrowia i poprawy jakości życia. Może mieć także pozytywny wpływ na dolegliwości układu moczowego.
w 1 porcji (4 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina D3 (jako cholekalcyferol) | 1000 IU | 250% |
Witamina B6 (jako chlorowodorek pirydoksyny) | 50 mg | 2500% |
Cynk (jako cytrynian cynku) | 15 mg | 100% |
Selen (jako SelenoExcell) | 200 mcg | 286% |
Miedź (jako glukonian miedzi) | 1 mg | 50% |
Wyciąg z jagód palmy sabałowej Saw palmetto Emed-SP (Standaryzowany za zawartość 290 mg kwasów tłuszczowych i steroli) | 640 mg | † |
Sterole roślinne CardioAid 95% | 800 mg | † |
Wyciąg z korzenia pokrzywy | 300 mg | † |
Wyciąg z kory African Pygeum Emed-PG (Standaryzowany na zawartość 2.5 mg fitosteroli) | 100 mg | † |
Likopen | 15 mg | † |
Mieszanka tokoferoli Decanox MTS-90 G | 8 mg | † |
Celuloza modyfikowana (kapsułka wegetariańska), celuloza, dwutlenek krzemu, stearynian magnezu (źródło roślinne), krzemian wapnia.
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.
Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.
Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.
Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.
Cholekalcyferol, czyli witamina D3, to organiczny związek chemiczny przynależący do rodziny witamin D. Naturalnie występuje w tłustych rybach, oleju rybim, żółtkach jaj, mleku i produktach mlecznych. Jest także syntetyzowany w organizmie człowieka. Powstaje z obecnego w keratynocytach warstwy kolczystej i podstawnej naskórka 7-dehydrocholesterolu, a warunkiem koniecznym do zainicjowania tego procesu jest działanie na skórę promieni UVB o długości fali 290-315 nm.
Cholekalcyferol jest związkiem nieaktywnym biologicznie. W ustroju ulega hydroksylacji enzymatycznej – raz w wątrobie, przy udziale 25-hydroksylazy, kiedy to powstaje kalcydiol i drugi raz w nerkach, gdzie pod wpływem 1-α-hydroksylazy kalcydiol zostaje przekształcony w finalną, aktywną postać, jaką jest kalcytriol.
Najważniejszą rolą witaminy D3 w ustroju jest regulacja gospodarki wapniowo-fosforanowej, co bezpośrednio łączy się z prawidłową mineralizacją kośćca. Ponadto jest ona zaangażowana w proliferację i różnicowanie komórek, sekrecję insuliny, niektóre funkcje układu nerwowego, hormonalnego oraz immunologicznego.
Cholekalcyferol jest najpopularniejszą formą witaminy D, dostępną w suplementach diety. Z badań wynika, że suplementacja witaminą D w tej formie najskuteczniej i najszybciej podnosi poziom 25(OH)D3 – metabolitu będącego markerem poziomu witaminy D w organizmie.
Dawkowanie: zgodnie z normami ZDS (zalecane dzienne spożycie) dla poszczególnych grup wiekowych.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Co to jest za składnik chlorowodorek pirydoksyny?
Chlorowodorek pirydoksyny jest podstawową, najpowszechniej stosowaną formą witaminy B6 w suplementach i wzbogacanej żywności. Jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. W organizmie konwertuje do aktywnej formy witaminy – fosforanu pirydoksalu.
Witamina B6 jest kofaktorem wielu reakcjach enzymatycznych. Uczestniczy w produkcji wielu neuroprzekaźników, takich jak GABA, serotonina i katecholaminy oraz bierze udział w metabolizmie aminokwasów, węglowodanów i lipidów. Jest czynnikiem ważnym dla procesu tworzenia czerwonych krwinek i hemoglobiny, a jej niedobór może być jednym z faktorów leżących u podłoża anemii. Witamina ta przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz jest ważna dla utrzymania dobrego samopoczucia i kondycji psychicznej. Jej obecność wspiera rozkład prozapalnej homocysteiny do cysteiny i dalszych metabolitów, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko miażdżycy i incydentów kardiologicznych.
Chlorowodorek pirydoksyny znaleźć w można w składzie wielu kompleksów witamin B oraz preparatów witaminowo-mineralnych dostępnych w ofercie sklepu muscle-zone.pl
Cynk (pierwiastek chemiczny z grupy pobocznej cynkowców) zaliczany do pierwiastków śladowych, wpływa na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, przemiany białkowe, energetyczne, lipidowe i węglowodanowe. Zapewnia metabolizm kości i transport tlenu. Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Niezbędny do prawidłowego działania zmysłów smaku i zapachu. Pozytywnie wpływa na proces tworzenia insuliny w trzustce. Wspomaga adaptację wzroku w ciemności, wywierając istotny wpływ na czynności mózgu. Jest pomocny w leczeniu bezpłodności i chorób umysłowych.
Niedobór cynku prowadzi do zmniejszenia odporności na infekcje oraz zahamowaniu wzrostu. Niedobór cynku może występować w przypadku nadmiernego spożywania cukrów prostych. W przypadku nieregularnego miesiączkowania u kobiet leczenie hormonalne powinno wiązać się ze zwiększeniem spożycia cynku. W produktach spożywczych występuje w: fasoli, jajach, marchwi, mięsie wołowym i wieprzowym, mleku, orzechach, owocach cytrusowych, owocach morza, ryżu, twarogu, sałacie .
Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie cynku 12–15 mg . Przekroczenie dobowej dawki 20 mg powoduje objaw zatrucia w organizmie.
Cytrynian cynku – organiczna forma cynku o bardzo dobrej przyswajalności i biodostępności. W jednej cząsteczce cytrynianu cynku jony cynkowe stanowią 34% masy związku. Zatem 100 mg substancji związku dostarczy 34 mg jonów cynkowych. Należy mieć to na uwadze przy zakupie suplementów diety, gdzie podana jest wyłącznie masa całego związku w porcji. Suplementacja cynku w postaci cytrynianu u niektórych osób może powodować dolegliwości przewodu pokarmowego – nudności, spadek apetytu lub ból brzucha. Cynk w postaci cytrynianu cynku najlepiej przyjmować w odstępach między posiłkami, ze względu na fakt, iż wiele pokarmów może ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka, zwłaszcza produkty bogate w fityniany, nabiał czy błonnik.
Selen (pierwiastek chem., symbol Se, la. 34, z grupy tlenowców, występuje w kilku odmianach alotropowych). Do organizmu dostarczany jest z żywnością w postaci selenoaminokwasów (selenometioniny – gromadzącą zapasy, i selenocysteiną – składnikiem peroksydazy glutotionowej, dejodynazy i selenobiałek). Reguluje funkcjonowanie gruczołu tarczycy. Wpływa na wzrost i rozwój, także płciowy (poprzez zwiększenie produkcji i ruchliwości plemników). Wpływa na elastyczność tkanek, usuwa niektóre toksyny z organizmu, niszczy komórki nowotworowe oraz łagodzi przebieg menopauzy u kobiet. Naturalnymi produktami zawierającymi selen są: owoce morza (ryby morskie, ostrygi, morszczyn pęcherzykowaty) i produkty pochodzenia roślinnego (brokuły, cebula, kiełki pszenicy, otręby, pomidory) oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (drób, jaja). Wchodzi również w skład preparatów witaminowo-mineralnych oraz mineralnych. Suplementacja selenem zalecana jest jako uzupełnienie diety osób aktywnych zbyt ubogiej w ten pierwiastek oraz jako czynnik zwiększający odporność organizmu.
Niedobór selenu powoduje zwiększenie ryzyka zachorowań na choroby nowotworowe i serca. Objawami niedoboru selenu są: kardiomiopatia, zatrzymanie wzrostu, zaburzenia procesów detoksacyjnych mogące prowadzić do uszkodzeń nerek i wątroby.
Nadmiar selenu może prowadzić do selenowy (choroby, której objawami są: wypadanie włosów, pęknięcia paznokci, zmiany na skórze).
Zapotrzebowanie dobowe selenu: u kobiet w ciąży 65 mcg, karmiących matek 75 mcg, dla mężczyzn 7- mcg.
Miedź - mikroelement ułatwiający wprowadzenia żelaza do hemoglobiny, pozwalający na prawidłowość działania procesów antyoksydacyjnych. Jest ważnym składnikiem enzymów oddziałujących na procesy metabolizmu tlenowego, w przemianach węglowodanowych i przy tworzeniu kolagenu. Przy prawidłowej diecie nie należy używać odżywek zawierających miedź, gdyż przedawkowanie może wywołać bezsenność, wypadanie włosów. Występuje w produktach spożywczych, takich, jak: rośliny strączkowe, podroby, śliwki, owoce morza. Związki miedzi należy używać w sposób szczególnie odpowiedzialny, gdyż wiele z nich posiada właściwości toksyczne.
Dawkowanie: Wystarczającą ilość miedzi gwarantuje prawidłowa dieta.
Saw palmetto (synonim: Palma sabalowa) jest rośliną klimaty północnoamerykańskiego. Jej owoce są bogatym źródłem fitosteroli (m.in. beta-sitosterolu, kampesterolu, stigmasterolu), wpływających na aktywność enzymu 5-alfa-reduktazy i aromatazy, powodujących obniżenie zagrożenia przerostu gruczołu krokowego i łysienia typu męskiego. Wpływa na wzrost poziomu testosteronu i obniżenie poziomu estrogenów, profil lipidowy i działa przeciwzapalnie (ograniczając aktywność prostaglandyn). W medycynie stosowany jako środek profilaktyczny w leczeniu łagodnego przerostu (I i II stopnia) prostaty. W suplementacji sportowej wchodzi w skład preparatów ziołowych wspomagających pracę układu hormonalnego mężczyzn, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: obliczane dla składników aktywnych 200 – 300mg/24h
Likopen, związek organiczny, karotenoid z grupy ksantofilów, naturalny barwnik pochodzenia roślinnego barwiący na kolor jasnoczerwony, występujący m.in. w pomidorach i marchwi. Posiada najsilniejszy potencjał przeciwutleniający (w stosunku do pojedynczych atomów tlenu) z wszystkich karotenów. Nie uczestniczy, w odróżnieniu do innych karotenów, w przekształceniach na witaminę A. Zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia Jest składnikiem preparatów odżywczych, witamininizujących, witaminowo-mineralizujących i funkcjonalnych (często w połączeniu beta-karotenem, luteiną) wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej, poprawiających karnację skóry, dostępnych na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: 1 – 3 g/24h
Mieszanka tokoferoli – powszechnie stosowana w suplementacji metoda uzupełniania podaży witaminy E, obejmującej swoją nazwą tokoferole oraz tokotrienole. Związki z grupy witaminy E należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, w związku z czym wraz z nimi powinny być przyjmowane.
Główną aktywnością witaminy E w ustroju jest jej efektywność jako przeciwutleniacz. Wykazuje zdolność do neutralizacji wolnych rodników, a w konsekwencji redukcji stresu oksydacyjnego. Wpływa w ten sposób korzystnie na stan tkanek organizmu, suplementacja przeciwutleniaczmi wskazywana jest jako efektywna metoda opóźniania oznak starzenia się, może też wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Poza tym, suplementacja witaminą E dzięki swoim antyoksydacyjnym właściwościom wpływa korzystnie na absorpcję niektórych innych substancji aktywnych biologicznie.
Suplementacja witaminą E wykazuje też właściwości kardioprotekcyjne. Jej odpowiednie stężenie w ustroju zapobiega patologicznemu rozpadowi erytrocytów, zwiększa wytrzymałość ścian naczyń krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych.
Dla maksymalnej absorpcji i efektywności, witamina E nie powinna być stosowana wraz z witaminą K oraz z suplementami zawierającymi żelazo.