PURUS D-Pol to suplement diety zawierający substancje zwiększające poziom testosteronu oraz tlenku azotu (NO) w ustroju, co przyczynia się do stymulacji procesów anabolicznych, a w konsekwencji do zwiększenia masy mięśniowej.
Preparat został wyprodukowany w formie proszku o pysznym smaku brytyjskich ciasteczek ‘custard cream’, a jego skład opiera się na następujących substancjach aktywnych: czysty kwas d-asparaginowy (DAA) w solidnej dawce, nitraty (azotany) uwalniające tlenek azotu (NO), witamina D3 4000 IU, witaminy B12, B6 i B9 (folian) oraz sód dla odpowiedniego nawodnienia mięśni.
Kwas D-asparaginowy (DAA) – stanowi naturalną alternatywę dla twardego dopingu w postaci zewnętrznych analogów testosteronu podawanych w postaci zastrzyków lub androgenów doustnych. Pozwala w sposób całkowicie naturalny podnieść poziom hormonu luteinizującego (LH), który stymuluje komórki Leydiga w męskich jądrach do produkcji większej ilości testosteronu. Ponadto promuje produkcję plemników, podnosi libido, sprawność seksualną i jakość erekcji. Stosowany przez sportowców dla przyspieszenia wzrostu masy mięśniowej i wytrzymałości.
Podniesiony poziom testosteronu w organizmie mężczyzny przynosi wiele korzyści w postaci większego libido, poprawy samopoczucia i pewności siebie, zwiększonej wytrzymałości mięśni, rozmiarów masy mięśniowej i przypływu siły. Liczne badania naukowe potwierdziły skuteczność DAA w zakresie stymulacji przysadki mózgowej do zwiększonego uwalniania hormonu LH i wzrostu syntezy cAMP w jądrach, co w konsekwencji prowadzi do nasilenia procesu steroidogenezy.
Naukowcy wykazali, iż suplementacja DAA przez 12 dni w ilości 3 gramy dziennie (odpowiednik 1 porcji D-Pol) podnosi poziom testosteronu o 40%, a stężenie LH o 25% w stosunku do grupy zażywającej placebo1.
1 Topo E. et al., The role and molecular mechanism of D-aspartic acid in the release and synthesis of LH and testosterone in humans and rats. Reprod Biol Endocrinol. 2009 Oct 27;7:120.
Nitraty – inaczej azotany – grupa związków uwalniających w organizmie tlenek azotu (NO), który powoduje szybkie i silne rozszerzenie naczyń krwionośnych, a w konsekwencji zwiększony napływ krwi i składników odżywczych do komórek mięśni. Naturalnie występują w soku buraczanym lub w ekstraktach z buraka standaryzowanych na ich zawartość. Przyczyniają się do poprawy wytrzymałości, siły i regeneracji mięśni po treningu. Odpowiedzialne są również za tzw. uczucie pompy mięśniowej.
Badania naukowe potwierdziły skuteczność nitratów z buraka w zakresie zwiększenia mocy maksymalnej i wydolności tlenowej u zawodowych kolarzy. Grupa otrzymująca nitraty pokonała tą samą trasę szybkiej o 11 sek., natomiast na dłuższym dystansie osiągnęła aż 45 sek. przewagi2.
2 Muggeridge DJ. et al., A single dose of beetroot juice enhances cycling performance in simulated altitude. Med Sci Sports Exerc. 2014 Jan;46(1):143-50.
Sód – odpowiada za gospodarkę wodną w organizmie, pomaga utrzymać prawidłową równowagę osmotyczną w zewnątrzkomórkowych płynach ustrojowych oraz reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową. Umożliwia transport węglowodanów i aminokwasów do tkanek. Wspomaga prawidłową pracę mięśni oraz nerwów. Ponadto współdziała z nitratami w zakresie zwiększenia nawodnienia komórek i odczucia pompy mięśniowej.
Witamina D3 - związek o budowie steroidowej wytwarzany pod wpływem światła słonecznego. W organizmie człowieka odgrywa funkcję prohormonu. Kontroluje czynności białek kurczliwych włókien mięśniowych odpowiedzialnych za siłę muskułów. W wielu tkankach i komórkach łączy się ze swoim receptorem jądrowym – VDR, kontrolując przy tym ponad 200 genów. Lecznicze dawki witaminy D przywracają siłę i masę mięśni u osób chorych na miopatię (osłabienie mięśni) i dystrofię (zanik tkanki mięśniowej).
Witamina D, podobnie jak testosteron, jest sterydem, który w tkance mięśniowej aktywuje specjalny receptor jądrowy pobudzający geny, w tym odpowiedzialne za procesy anaboliczne. Podczas gdy Testosteron aktywuje swoisty dla niego receptor androgenowy (AR), witamina D analogiczne uaktywnia właściwy receptor – zwany receptorem witaminy D (VDR).
W jednym z badań suplementacja witaminą D po roku czasu skutkowała 30-procentowym wzrostem poziomu testosteronu zarówno całkowitego jak i wolnego w stosunku do placebo. Co więcej, wykazano, że potęguje działanie testosteronu i jego pochodnych na masę mięśniową poprzez stymulacje rozmnażania receptorów androgenowych (AR).
Witamina B6 - jest kluczowym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmie gromadzona jest głównie w mięśniach i wątrobie. Uczestniczy w procesie syntezy białek oraz witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach. Jako koenzym, bierze udział w wielu przemianach metabolicznych. Oddziaływuje na glikogenezę oraz jest niezbędna do produkcji hemoglobiny.
Kwas foliowy – nazywany też witaminą B9 lub B11- pełni ważną funkcję w syntezie DNA, gdzie między innymi reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek. Ponadto uczestniczy w metabolizmie cysteiny, procesie syntezy ważnych neuroprzekaźników oraz umożliwia konwersje homocysteiny do metioniny. Poprzez swój udział w powstawaniu czerwonych krwinek, pobudza procesy krwiotwórcze i zapobiega anemii.
Witamina B12 - jest niezbędna do wytwarzania kwasów tłuszczowych i energii. Do jej właściwości należy wspomaganie produkcji czerwonych krwinek oraz wpływanie na procesy krwiotwórcze. Dodatkowo odgrywa istotną rolę w procesach wzrostu organizmu i podziale komórek oraz przyspiesza metabolizm białek.
Podsumowując, PURUS D-Pol to suplement diety przeznaczony dla mężczyzn, wspomagający ich sprawność fizyczną, hormonalną i seksualną. Doskonale sprawdza się jako booster testosteronu oraz booster tlenku azotu. Stymuluje procesy anaboliczne w organizmie, zwiększa wydolność fizyczną i daje niesamowite odczucie pompy mięśniowej.
w 1 porcji (4.4g) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina D | 4000 IU | 1000% |
Witamina B6 | 2 mg | 100% |
Witamina B9 (Kwas foliowy) | 400 mcg | 100% |
Witamina B12 (Kobalamina) | 6 mcg | 100% |
Sód | 130 mg | 5% |
Mieszanka zwiększająca poziom testosteronu, LH, tlenku azotu i ATP | 3 600 mg | - |
Kwas d-asparaginowy (DAA) | 3 120 mg | - |
- Nitratine (standaryzowane do 73% nitratów) | 480 mg | - |
Naturalne i sztuczne aromaty, dwutlenek krzemu, sukraloza, kwas cytrynowy
Witamina D należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, występuje pod trzema postaciami: kalcyferolem (witamina D1), ergokalcyderolem (witamina D2) i cholekalcyferolem (witamina D3), tworzy się pod działaniem światła słonecznego przez co najmniej 15 minut dziennie. Przy braku nasłonecznienia powinna być podawana w pożywieniu, w postaci tranu (witaminy A + D3) i olejach rybnych. Odpowiada za wchłanianie wapnia i fosforu. Jest budulcem tkanki kostnej szczególnie koniecznym w okresie ciąży, dzieciństwa i dla sportowców. Jest składnikiem suplementów diety i odżywek wśród uprawiających sport wyczynowyNiedobór witaminy D u dzieci powoduje zahamowanie wzrostu, oraz krzywicę.
Niedobór witamy D u dorosłych jest przyczyną osteomalacji.
Nadmiar witaminy D powoduje bóle głowy, łysienie, mdłości, senność, zaburzenia wzroku, bóle kości długich, odkładanie się złogów wapnia.
Dawkowanie: 400 jm (jednostek mysich) w ciągu dnia.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Witamina B9 (kwas foliowy, folacyna, witamina M) wchodzi w skład kompleksu witamin B rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w produkcji erytrocytów, we współdziałaniu z witaminą B12, przeciwdziałając postępowaniu anemii, jej cząsteczki biorą udział w katalizie procesów krwiotwórczych. Wspólnie z witaminami B6 i B12 wspomaga leczenie hiperhomocysteinemii. Likwiduje zaburzenia w przewodzie pokarmowym. Wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego.niezbędny w okresie ciąży, gdyż niedobór powoduje wady cewy nerwowej płodu. W składnikach naturalnych znajduje się w drożdżach, jajach, wątrobie, zielonych warzywach oraz syntetyzuje się w przewodzie pokarmowym przez bakterie jelitowe.
Dawkowanie: Dzienne zapotrzebowanie wynosi 0,1–0,2 mg.
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Kwas d-asparaginowy (DAA) jest odmianą kwasu l-asparaginowego o zwiększonej bioaktywności, co pozwala na intensyfikację wysiłku. Zwiększa poziom testosteronu w organizmie podwyższając wspomaganie wysiłkowe (siłę i wytrzymałość) w różnych dyscyplinach siłowych, stosowany również jako uzupełnienie (tzw. PCT) przyjmowanych sterydów anabolicznych i androgennych. Wpływa na aktywność seksualną. Uwalnia gonadotropiny (GnRH) z hormonu luteizującego (LH) i hormony wzrostu (GH) przez przysadkę mózgową.
Stosowany w suplementacji sportowej przyczynia się do wzrostu siły i masy mięśniowej oraz odnowy biologicznej po wysiłku. Dostępny na www.muscle-zone.pl
Dawkowanie: zwyczajowe w suplementacji 1,5 – 6 g/24h, najczęściej ok. 2 godzin przed wysiłkiem, i/lub przed snem.
Zob. także - DAA