od 3 sztuk tylko: 63,70 zł / szt. -2%
![]() |
Spirulina BIO 200g BeOrganic |
44,99 zł |
Now Foods Spirulina to suplement diety zawierający organiczną, zielono-niebieską algę w dużej dawce 1000 mg o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i potężnej porcji witamin oraz mikro- i makroelementów.
Spirulina – to roślina z gatunku sinic (cyjanobakterii) hodowlana przede wszystkim na rejonach Chin, Tajwanu, Czadu oraz Meksyku. Zdobyła popularność na całym świecie ze względu na swoje łatwo przyswajalne wartości odżywcze i potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Z tego względu nazywana jest pokarmem z grupy Superfoods.
Źródło pełnowartościowego białka
Spirulina bogata jest w duże ilości pełnowartościowego białka, czyli zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, dlatego szczególnie polecana jest wegetarianom i weganom, ale także sportowcom jako uzupełnienie dziennej porcji protein w diecie. Ze względu na swoją potężną koncentracje aminokwasów nazywana jest często „zielonym mięsem”.
Źródła witamin, minerałów i GLA
Ponadto zawiera wiele ważnych witamin oraz bioflawonoidów np.: A, D, K, C, E oraz magnez, żelazo, selen, cynk czy chrom. Szacuje się, że spirulina wchłaniania jest przez organizm człowieka nawet na poziomie 90%, dlatego uważana jest za świetny środek do uzupełnienia niedoborów mikro- i makroelementów. Co ciekawe, spirulina bogata jest w duże ilości bardzo rzadkiego kwasu gamma linolenowego (GLA), wchodzącego w skład kwasów omega 6, którego niedobór prowadzi do problemów z nawilżeniem skóry, gojeniem się ran oraz pękaniem naczynek.
Doskonały środek do walki z anemią
Spirulina może okazać się zbawiennym środkiem w walce z anemią u dzieci i dorosłych. Duża ilość łatwo przyswajalnej witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza sprawia, że z powodzeniem sprawdza się w leczeniu niedokrwistości odbudowując łańcuch hemoglobinowy. Naturalna forma z jaką wprowadzamy niezbędne składniki sprawia, że nie musimy martwić się o różnego rodzaju nietolerancje, które zdarzają się podczas suplementacji aptecznym żelazem i kwasem foliowym.
Wsparcie układu odpornościowego
Spirulina oddziaływuje stymulująco na układ immunologiczny, pobudzając limfocyty, makrofagi i komórki NK do wzmożonej pracy. Przydaje się podczas silnych infekcji oraz alergii, ponieważ wiele bioaktywnych składników znajdujących się w algach wykazują działanie antyhistaminowe łagodząc objawy tj.: pieczenie, swędzenie, katar czy kaszel. Stosowanie popularnych leków antyhistaminowych tłumi działanie układu immunologicznego prowadząc do jego osłabionej odporności, dlatego lepiej sięgać po naturalne i sprawdzone środki.
Niektóre badania dowodzą, że spirulina może być stosowana w przypadku osób z wirusem HIV, ponieważ opóźnia i nie dopuszcza do rozprzestrzenienia się wirusa w organizmie.
Działanie przeciwgrzybicze
Spirulina wykazuje także silne działanie przeciwgrzybicze u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne tj.: Hashimoto, toczeń czy chorobę Crohna. Pomaga w zahamowaniu rozprzestrzeniania się grzybów z rodziny Candida wpierając prawidłową mikroflorę jelitową i rozwój dobry bakterii.
Pomoc w usuwaniu metali ciężkich
Niektóre kraje na świecie np.: Bangladesz, dotknięte są problemem wysokiego stężenia szkodliwego arsenu w wodach pitnych. Spirulina okazała się doskonałym antidotum dla osób zatrutych tym szkodliwym pierwiastkiem. Badania pokazują, że podanie nawet niewielkich dawek alg (500 mg na dobę) przez okres 3 miesięcy obniżyło poziom arsenu o ok.50%, co znacząco przełożyło się na stan zdrowia i samopoczucie pacjentów.
Obniżenie ciśnienia krwi
Bioaktywna substancja zawarta w spirulinie o nazwie fikocyjanina wykazuje silne działanie obniżające ciśnienie krwi. Okazuje się to zbawienne dla osób z ze stwierdzonym zespołem metabolicznym, które narażone są na zwiększone ryzyko udaru mózgu, zawału serca, oraz na problemy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Dawka 4,5 g algi dziennie obniżyła znacząco ciśnienie krwi u wszystkich badanych osób w wieku 18-65 lat.
Pozytywny wpływ na lipidogram
Badania wykonane na ludziach starszych (od 60 roku życia) udowodniły, że podawanie 8g spiruliny dziennie wpływa na regulacje lipidogramu – obniżając cholesterol całkowity, trójglicerydy oraz frakcje cholesterolu LDL, a podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL, co zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Regularne stosowanie alg może zastąpić przyjmowanie szkodliwych leków sztucznie obniżających poziom cholesterolu we krwi – statyn.
Działanie przeciwnowotworowe
Składniki zwane pigmentami – chlorofil i fikocyjanina okazują się doskonałymi przeciwutleniaczami oraz stymulatorami układu immunologicznego, wspomagając produkcje przeciwciał, które potrzebne są do zwalczania infekcji, wirusów oraz komórek nowotworowych. Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że regularne zażywane spiruliny hamuje wzrost komórek MCF-7, które powstają w przypadku raka piersi.
Regulacja glikemii poposiłkowej
Fikocyjanina hamując lipazę trzustkową normalizuje wyrzuty insuliny po posiłku, których odpowiednie stężenie ważne jest dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Z kolei zawarta w spirulinie fenyloalanina silnie tłumi napady głodu, co przydaje się podczas redukcji tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, Spirulina firmy Now Foods to naturalny produkt zawierający bogatą w witaminy i składniki odżywcze algę, która posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Z powodzeniem stosowana może być przez osoby wykluczające na co dzień pokarmy mięsne oraz borykające się z problemem anemii. Dodatkowo przyda się osobom z problemami nieuregulowanej gospodarki glukozowej, nadciśnieniem czy przerostem grzybów Candida.
WAŻNE WSKAZÓWKI:
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Skonsultuj się z lekarzem w przypadku gdy jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przyjmujesz leki.
Przechowywać w oryginalnym opakowaniu w miejscu nienasłonecznionym.
Przechowywać w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Najlepiej spożyć przed końcem: data znajduje się z boku opakowania.
w porcji dziennej (3 tabletki) | zawartość | %RWS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 10 | |
Tłuszcz | 0 g | 0% |
Sód | 40 mg | 2% |
Węglowodany | ||
Białko | 2 g | 4% |
Witamina A | 140% | |
Wapń | 2% | |
Żelazo | 10% | |
Witamina B12 | 60% |
Brak.
Ostatnio na blogu
Biuro obsługi klienta
Pomoc i konsultacje
Reklamacje