od 3 sztuk tylko: 63,70 zł / szt. -2%
Now Foods Spirulina to suplement diety zawierający organiczną, zielono-niebieską algę w dużej dawce 1000 mg o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i potężnej porcji witamin oraz mikro- i makroelementów.
Spirulina – to roślina z gatunku sinic (cyjanobakterii) hodowlana przede wszystkim na rejonach Chin, Tajwanu, Czadu oraz Meksyku. Zdobyła popularność na całym świecie ze względu na swoje łatwo przyswajalne wartości odżywcze i potwierdzony korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Z tego względu nazywana jest pokarmem z grupy Superfoods.
Źródło pełnowartościowego białka
Spirulina bogata jest w duże ilości pełnowartościowego białka, czyli zawiera wszystkie egzogenne aminokwasy, dlatego szczególnie polecana jest wegetarianom i weganom, ale także sportowcom jako uzupełnienie dziennej porcji protein w diecie. Ze względu na swoją potężną koncentracje aminokwasów nazywana jest często „zielonym mięsem”.
Źródła witamin, minerałów i GLA
Ponadto zawiera wiele ważnych witamin oraz bioflawonoidów np.: A, D, K, C, E oraz magnez, żelazo, selen, cynk czy chrom. Szacuje się, że spirulina wchłaniania jest przez organizm człowieka nawet na poziomie 90%, dlatego uważana jest za świetny środek do uzupełnienia niedoborów mikro- i makroelementów. Co ciekawe, spirulina bogata jest w duże ilości bardzo rzadkiego kwasu gamma linolenowego (GLA), wchodzącego w skład kwasów omega 6, którego niedobór prowadzi do problemów z nawilżeniem skóry, gojeniem się ran oraz pękaniem naczynek.
Doskonały środek do walki z anemią
Spirulina może okazać się zbawiennym środkiem w walce z anemią u dzieci i dorosłych. Duża ilość łatwo przyswajalnej witaminy B12, kwasu foliowego i żelaza sprawia, że z powodzeniem sprawdza się w leczeniu niedokrwistości odbudowując łańcuch hemoglobinowy. Naturalna forma z jaką wprowadzamy niezbędne składniki sprawia, że nie musimy martwić się o różnego rodzaju nietolerancje, które zdarzają się podczas suplementacji aptecznym żelazem i kwasem foliowym.
Wsparcie układu odpornościowego
Spirulina oddziaływuje stymulująco na układ immunologiczny, pobudzając limfocyty, makrofagi i komórki NK do wzmożonej pracy. Przydaje się podczas silnych infekcji oraz alergii, ponieważ wiele bioaktywnych składników znajdujących się w algach wykazują działanie antyhistaminowe łagodząc objawy tj.: pieczenie, swędzenie, katar czy kaszel. Stosowanie popularnych leków antyhistaminowych tłumi działanie układu immunologicznego prowadząc do jego osłabionej odporności, dlatego lepiej sięgać po naturalne i sprawdzone środki.
Niektóre badania dowodzą, że spirulina może być stosowana w przypadku osób z wirusem HIV, ponieważ opóźnia i nie dopuszcza do rozprzestrzenienia się wirusa w organizmie.
Działanie przeciwgrzybicze
Spirulina wykazuje także silne działanie przeciwgrzybicze u osób cierpiących na choroby autoimmunizacyjne tj.: Hashimoto, toczeń czy chorobę Crohna. Pomaga w zahamowaniu rozprzestrzeniania się grzybów z rodziny Candida wpierając prawidłową mikroflorę jelitową i rozwój dobry bakterii.
Pomoc w usuwaniu metali ciężkich
Niektóre kraje na świecie np.: Bangladesz, dotknięte są problemem wysokiego stężenia szkodliwego arsenu w wodach pitnych. Spirulina okazała się doskonałym antidotum dla osób zatrutych tym szkodliwym pierwiastkiem. Badania pokazują, że podanie nawet niewielkich dawek alg (500 mg na dobę) przez okres 3 miesięcy obniżyło poziom arsenu o ok.50%, co znacząco przełożyło się na stan zdrowia i samopoczucie pacjentów.
Obniżenie ciśnienia krwi
Bioaktywna substancja zawarta w spirulinie o nazwie fikocyjanina wykazuje silne działanie obniżające ciśnienie krwi. Okazuje się to zbawienne dla osób z ze stwierdzonym zespołem metabolicznym, które narażone są na zwiększone ryzyko udaru mózgu, zawału serca, oraz na problemy ze strony układu sercowo-naczyniowego. Dawka 4,5 g algi dziennie obniżyła znacząco ciśnienie krwi u wszystkich badanych osób w wieku 18-65 lat.
Pozytywny wpływ na lipidogram
Badania wykonane na ludziach starszych (od 60 roku życia) udowodniły, że podawanie 8g spiruliny dziennie wpływa na regulacje lipidogramu – obniżając cholesterol całkowity, trójglicerydy oraz frakcje cholesterolu LDL, a podnosząc poziom dobrego cholesterolu HDL, co zapobiega miażdżycy i chorobom serca. Regularne stosowanie alg może zastąpić przyjmowanie szkodliwych leków sztucznie obniżających poziom cholesterolu we krwi – statyn.
Działanie przeciwnowotworowe
Składniki zwane pigmentami – chlorofil i fikocyjanina okazują się doskonałymi przeciwutleniaczami oraz stymulatorami układu immunologicznego, wspomagając produkcje przeciwciał, które potrzebne są do zwalczania infekcji, wirusów oraz komórek nowotworowych. Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że regularne zażywane spiruliny hamuje wzrost komórek MCF-7, które powstają w przypadku raka piersi.
Regulacja glikemii poposiłkowej
Fikocyjanina hamując lipazę trzustkową normalizuje wyrzuty insuliny po posiłku, których odpowiednie stężenie ważne jest dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Z kolei zawarta w spirulinie fenyloalanina silnie tłumi napady głodu, co przydaje się podczas redukcji tkanki tłuszczowej.
Podsumowując, Spirulina firmy Now Foods to naturalny produkt zawierający bogatą w witaminy i składniki odżywcze algę, która posiada szereg właściwości prozdrowotnych. Z powodzeniem stosowana może być przez osoby wykluczające na co dzień pokarmy mięsne oraz borykające się z problemem anemii. Dodatkowo przyda się osobom z problemami nieuregulowanej gospodarki glukozowej, nadciśnieniem czy przerostem grzybów Candida.
w porcji dziennej (3 tabletki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 10 | |
Tłuszcz | 0 g | 0% |
Sód | 40 mg | 2% |
Węglowodany | ||
Białko | 2 g | 4% |
Witamina A | 140% | |
Wapń | 2% | |
Żelazo | 10% | |
Witamina B12 | 60% |
Brak.
Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.
Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym. Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.
Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.
Sód jest ważnym składnikiem płynów wewnątrzkomórkowych i jest regulatorem gospodarki kwasowo-zasadowej. Wraz z potasem wpływa na prawidłowość wzrostu oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mięśni i nerwów. Źródłem pozyskiwania jest sól kuchenna (NaCl) oraz morszczyn pęcherzykowaty, mięczaki, bekon, wołowina, a z produktów roślinnych buraki i marchew. Osoby, utrzymujące dietę bezsolną powinny unikać m.in. ostrych sosów i wędzonych mięs i wędlin.
Niedobór sodu występuje bardzo rzadko, przy obfitym poceniu się po długim wysiłku (np. u maratończyków).
Nadmiar sodu powoduje wzrost ciśnienia tętniczego (szczególnie w przypadku osób w podeszłym wieku), obrzęki oraz zwiększa pragnienie. Przekroczenie dawki dobowej wynoszącej 14g na dobę może powodować zatrucia.
Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.
Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.
Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.
Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)
Witamina A (retinol) występuje w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego (ryby morskie, tran, węgorze, wątroby wieprzowe i wołowe, jaja, masło. W produktach roślinnych występuje jako prowitamina A (b-karoten) silny antyutleniacz. Produktami spożywczymi zawierającymi prowitaminę A są owoce w kolorach żółtym i czerwonym, m.in. morele, pomidory. Niezbędna z procesie budowy i przyswajania białek, wpływa na prawidłowy wzrost kości oraz pomaga w leczeniu chorób wzroku. Hamuje nadmiernego działanie hormonu tarczycy tyroksyny, która równolegle zapobiega nadmiarowi odkładania się witaminy A. Niezbędna w diecie sportowej w postaci produktów żywnościowych, jak suplementów diety i odżywek.
Niedobór witaminy A powoduje zahamowanie wzrostu, złuszczenia i suchość skóry, upośledzenie widzenia w ciemnościach (tzw. kurza ślepota).
Nadmiar witaminy A prowadzi do zwapnienia układu kostnego oraz niektórych tkanek miękkich, oraz zaburzeniami w funkcjonowaniu kłębuszków nerwowych
Dawkowanie: Określa się w tzw. „mysich jednostkach” i wynosi 5000 jm na dobę.
Wapń (pierwiastek chem., symbol Ca, la 20, z grupy berylowców) jest podstawowym budulcem kości i zębów, w których zmagazynowane jest 99 % tego pierwiastka, w postaci rydroksapatytu. Przy budowie kości i zębów ważny jest udział fosforu w odpowiedniej proporcji. Jest pierwiastkiem zasadotwórczym i aktywatorem wielu enzymów (ATP-azy) niezbędnych do uwalniania energii ATP. Ma znaczący wpływ na krzepliwość krwi oraz reguluje ciśnienie tętnicze krwi i przewodnictwo nerwowo-mięśniowe. Dzięki zmniejszonej przepuszczalności błon komórkowych łagodzi objawy alergii pokarmowych. Wapń bierze czynny udział w metabolizmie żelaza, współdziała z witaminami A, C i D oraz z fosforem, magnezem. Naturalnym źródłem pozyskiwania wapnia są produkty zwierzęce (nabiał, sardynki, łosoś, szprotki jedzone z ościami) i roślinne (orzechy, soja, ziarno słonecznika). Wchłanianie dokonuje się w jelicie cienkim (rzadziej w okrężnicy), ma na nie wpływ poziom laktozy, nierozpuszczalnego błonnika, kwasów organicznych, zasadowość (niskie pH). Najlepiej wchłaniane są związki organiczne (mleczany, chylaty aminokwasowi itp.). Utrudnianie wchłaniania wapnia powodują: kwasy fitynowy i szczawiowy oraz nadmiar tłuszczów. Badania naukowe potwierdziły, że połączenie wapania, magnezu, boru i witaminy D w dawce 3 mg/24h skutecznie zapobiega osteoporozie. Na rynku suplementów znajdują się zarówno monopreparaty (wzbogacone witaminą D3) jak i wieloskładnikowe dostępne na www.muscle-zone.pl
Niedobór wapnia objawia się zaburzeniami w budowie kości (osteoporozie) oraz metabolizmu żelaza. Objawami są: krzywica, skurcze i drżenie mięśni, osteoporoza.
Nadmiar wynika z przedawkowaniu suplementów wapniowych z dodatkiem witaminy D3 u dzieci oraz na przedawkowaniu wapnia przez dorosłych (hiperkalcemia). Objawami hiperkalcemii są: brak apetytu, wymioty i zaparcia.
Dawkowanie w różnych publikacjach podaje się sprzeczne dane: 800 – 1000 mg/24 h (100 – 500 mg/24h)
Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn, katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).
Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.
Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu, powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.
Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.