od 3 sztuk tylko: 244,02 zł / szt. -2%
Thorne Research Methyl-Guard to innowacyjna formuła opracowana dla wsparcia procesu metylacji i regulowania poziomu homocysteiny w organizmie. Produkt zawiera zestaw synergicznie działających witamin metylowanych z dodatkiem betainy. Są to niezwykle istotne kofaktory odżywcze, ważne dla metabolizmu homocysteiny i wielu innych reakcji zachodzących w organizmie.
Zarówno forma, jak i dawka dobranych składników sprawia, że suplement charakteryzuje się najwyższą biodostępnością i skutecznością. Rozwiązuje on bowiem problem podwyższonego poziomu homocysteiny, który może być realną przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego.
Metylacja to skomplikowany proces podczas którego dochodzi do zastąpienia atomu wodoru grupą metylową składającą się z czterech atomów (jeden atom węgla i trzy atomy wodoru), a następnie przyłączenia jej do określonego enzymu pełniącego właściwe dla siebie funkcje. Jest to jeden z najistotniejszych procesów zachodzących w organizmie, niezbędny dla zachowania prawidłowych podziałów komórkowych, naprawy DNA, detoksykacji czy produkcji ważnych neurotransmiterów – dopaminy i serotoniny.
Metylacja dostarcza również organizmowi grup metylowych, wykorzystywanych do innych, zależnych od niej procesów (np. synteza choliny, melatoniny, kreatyniny). Upośledzenie tego procesu przyspiesza starzenie się komórek, może również prowadzić do pojawienia się mutacji i uszkodzeń DNA, które narażają nas na ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Niewystarczająco efektywna metylacja i zależne od niej procesy są spowodowane głównie niedostateczną ilością grup metylowych, niezbędnych do procesu metylacji, bądź niedoborem substancji odżywczych warunkujących ten proces (w szczególności witaminy B6, B12 i kwasu foliowego). Niekiedy przyczyną jest polimorfizm genu MTHFR, który sprawia, że organizm nie może przekształcić kwasu foliowego do aktywnej formy folianu.
Ubocznym produktem procesu metylacji jest homocysteina – aminokwas siarkowy powstający w organizmie na skutek metabolizmu metioniny (aminokwasu występującego w produktach białkowych). Organizm pozbywa się homocysteiny na dwa sposoby: poprzez proces remetylacji ponownie przekształca ją do metioniny albo w procesie siarkowania przetwarza ją w cysteinę, efektem czego jest powstanie glutationu – niezwykle istotnego antyoksydanta.
Powyższe przemiany odbywają się z udziałem wielu enzymów i kofaktorów, jakimi są witaminy z grupy B. Prawidłowe działanie tych procesów warunkuje utrzymanie właściwego poziomu homocysteiny i jest kluczowe dla optymalnego funkcjonowania organizmu. Podwyższony poziom homocysteiny wiąże się bowiem nie tylko z ryzykiem chorób układu krwionośnego, ale również zaburzeniami nastroju (na skutek zmniejszenia produkcji neuroprzekaźników takich jak dopamina czy serotonina), niektórymi typami nowotworów czy zagrożeniem chorobami neurodegeneracyjnymi.
Kontrola poziomu homocysteiny polega przede wszystkim na dbałości o prawidłowy przebieg procesu metylacji i dostarczeniu organizmowi kluczowych składników odżywczych, niezbędnych do przekształcenia homocysteiny w inne, nieszkodliwe związki. Składnikami tymi są: witamina B6, witamina B12, kwas foliowy i betaina bezwonna.
Metylofolian (witamina B9) należy do najważniejszych związków, jakie uczestniczą w metabolizmie homocysteiny i regulują jej stężenie we krwi. Jest on dawcą grup metylowych umożliwiających ponowne przekształcenie homocysteiny w metioninę.
Jednak, aby kwas foliowy mógł spełnić swoje zadanie, musi zostać zmieniony w organizmie w aktywną formę, czyli inny związek – 5-metyltetrahydrofolian. Proces ten odbywa się przy udziale enzymu reduktazy metylenotetrahydrofolianu (MTHFR). Niestety gen kodujący MTHFR cechuje się polimorfizmem, co oznacza, że występuje w kilku odmianach, a niektóre z nich upośledzają działanie tego enzymu. Skutkuje to niemożliwością przekształcenia kwasu foliowego do aktywnej formy folianu.
Wspomniana patologia prowadzi do kumulacji niezmetabolizowanego kwasu foliowego w organizmie, który w dużych ilościach staje się toksyczny i stanowi zagrożenie dla zdrowia. Jednocześnie organizm cierpi na niedobór witaminy B9, którą mógłby wykorzystać dla skutecznego metabolizmu homocysteiny. Na szczęście, rozwiązaniem tego problemu wydaje się być suplementacja zmetylowaną formą folianu, czyli kwasem foliowym w postaci 5-metyltetrahydrofolianu glukozaminy. Jest to stabilna, aktywna i odznaczająca się najwyższą biodostępnością forma tej substancji.
Witamina B6 jest niezwykle istotna dla prawidłowego przebiegu metylacji i usuwania homocysteiny, a jej niedobory często prowadzą do upośledzenia tych procesów. Nie bierze ona bezpośredniego udziału w reakcji, ale jest istotnym koenzymem, czyli pełni funkcję pomocniczą. Jest kofaktorem enzymu, który przemienia homocysteinę w cysteinę. Jej rola polega więc na nasileniu procesu remetylacji, bez którego organizmowi grozi niebezpieczna akumulacja homocysteiny.
Witamina B12 jest niezbędna dla przemiany kwasu foliowego do związku biologicznie aktywnego, możliwego do wykorzystania w licznych procesach biochemicznych. Jeśli witamina B12 trafia do organizmu w postaci syntetycznej cyjanokobalaminy, to w procesie metylacji musi zostać przekształcona do metylokobalaminy. Jeżeli proces metylacji będzie zaburzony, konwersja ta nie dojdzie do skutku, co może być przyczyną niedoborów witaminy B12 i prowadzić do pogłębienia problemów będących efektem zaburzeń metylacji.
Stąd najlepszą opcją jest przyjmowanie witaminy B12 w zmetylowanej formie kobalaminy. Kobalamina w procesie metylacji pełni funkcję kofaktora dla dwóch istotnych enzymów: syntazy metioninowej, odpowiedzialnej za tworzenie metioniny z homocysteiny i mutazy metylmalonylo-CoA, katalizującej reakcję konwersji metylomalonylo-CoA do sukcynylo-CoA.
Betaina bezwonna (TMG) to aminokwas będący idealnym dawcą trzech grup metylowych. Wykazuje bardzo dużą skuteczność w procesie remetylacji homocysteiny do bezpiecznej metioniny. Badania prowadzone na zwierzętach udowodniły, że w sytuacji źle działającej remetylacji (np. na skutek polimorfizmu genu MTHFR) organizm może awaryjnie wykorzystywać betainę dla usprawnienia tego procesu.
Najskuteczniejszym sposobem na przywrócenie prawidłowego poziomu homocysteiny jest suplementacja odpowiednimi substancjami zwanymi modulatorami homocysteiny. Należą do nich: zmetylowane formy kwasu foliowego i witaminy B12, witamina B6 i betaina bezwonna. Optymalne dawki tych substancji w ich najlepiej przyswajalnych postaciach znajdziemy w preparacie firmy Thorne Research.
Preparat Methyl-Guard może być stosowany prewencyjnie dla zminimalizowania ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia przez osoby zdrowe, jak również stabilizuje układ sercowo-naczyniowy u osób już chorych. Wreszcie jest idealnym sposobem na usprawnienie procesu metylacji u osób z polimorfizmem genu MTHFR, co zwykle wiąże się z zaburzeniami procesu metylacji.
w 1 porcji (3 kapsułki) | zawartość | %ZDS |
---|---|---|
Witamina B6 (jako 5’-fosforan pirydoksyny) | 20.4 mg | 1,020% |
Folian (jako L-5-Metylotetrahydrofolian z soli glukozaminowej kwasu L-5-metylotetrahydrofolianu) | 1.2 mg | 300% |
Witamina B12 (Kobalamina) (jako metylokobalamina) | 1.2 mg | 20,000% |
Betaina bezwodna (Trimetyloglicyna) | 1.8 g | * |
Kapsułka z hypromelozy (pozyskana z celulozy), cytrynian wapnia, laurynian wapnia, dwutlenek krzemu.
Witamina B6 (pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksamina) jest rozpuszczalna w cieczach. Bierze udział w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów. Poprzez obniżenie poziomu tłuszczu we krwi nie pozwala na odkładanie się ich w organizmie. Jest pomocna przy wchłanianiu magnezu i witaminy B12 (kobalaminy). Działa przeciwskurczowo na mięśnie i przeciwzapalnie w bólach stawów. Działa przeciwmiażdżycowo. Zapewnia efektywną pracę mózgu. Zwiększa energię podnosząc wigor człowieka. Zapotrzebowanie na witaminę B6 zwiększa się w okresie ciąży i karmienia piersią niemowląt. W produktach naturalnych znajduje się: drożdżach, jajach, kiełkach pszenicy, mięsie (wątroba), otrębach pszennych, orzechach, orzeszkach arachidowych, soi. Istnieje hipoteza, że może być syntetyzowana przez bakterie jelitowe.
Niedobór witaminy B6 powoduje zaburzenia przemiany białek, spadek limfocytów we krwi , powoduje uczucie ospałości i potęguje zmęczenie.
Dawkowanie: 1,5–2,5 mg na dobę (zwiększone zapotrzebowanie podczas ciąży i laktacji).
Witamina B12 (kobalamina, cyjanokobalamina) należy do witamin rozpuszczalnych w cieczach. Uczestniczy w produkcji erytrocytów i jest niezbędna w przyswajaniu żelaza przez organizm. Działa uspokajająco, wpływa pozytywnie na koncentrację oraz dodatnio na pamięć. Potęguje swe działanie we współpracy z kwasem foliowym (witaminą M). Występuje na ogół w produktach pochodzenia zwierzęcego, rybach i nabiale. Zawiera mikroelementy.
Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do złośliwej anemii, ogólnego osłabienia i odporności organizmu, zahamowania wzrostu oraz uszkodzenia mielinowej otoczki nerwów.
Co to jest za składnik metylokabalamina?
Metylokobalamina to aktywna biologicznie forma witaminy B12. Jest to jedna z dwóch form tej witaminy, które mogą być wykorzystywane jako kofaktory w różnych reakcjach. Od popularnej cyjanokobalaminy różni się obecnością grupy metylowej zamiast cyjanku, dzięki czemu uwalnia organizm od potrzeby neutralizowania tego szkodliwego czynnika.
Grupa metylowa z metylokobalaminy może być transferowana na homocysteinę, dzięki czemu ta wraca do postaci metioniny, by następnie konwertować w SAMe, który jest głównym donorem grup metylowych w naszym organizmie. Te grupy metylowe następnie mogą być użyte w procesie produkcji kreatyny, w metabolizmie neuroprzekaźników oraz w ramach metylacji DNA, dzięki czemu zyskujemy odpowiedni poziom energii, lepsze samopoczucie i ogólnie lepszą kondycję organizmu. B12 jest koenzymem dla trzech grup enzymów: izomeraz, metylotransferaz oraz dehalogenaz.
Poza wpływem na układ nerwowy, podaż witaminy B12 jest także bardzo ważna dla właściwej syntezy czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w prewencji anemii.
Metylokobalaminę w monosuplementach oraz złożonych kompleksach witaminowych znaleźć można w ofercie sklepu muscle-zone.pl
Betaina (N,N,N-Trimetyloglicyna, TMG) jest metylową pochodną glicyny biorącą udział w przekształcaniu homocysteiny w metioninę. Jest obecna w pożywieniu roślinnym i wytwarzana przez organizm w wątrobie lub nerkach. W medycynie stosowana w leczeniu zaburzeń układu pokarmowego i trawiennego oraz w hiperhomocysteinemii. W suplementach diety podnoszących poziom homocysteiny stosowana łącznie z glikocyjaminą, wpływa pośrednio na syntezę endogenną kreatyny. Na rynku suplementów brak monopreparatu zawierającego betainę. Dostępna w stackach kreatynowych i suplementach oczyszczających organizm z toksyn.