Since 2005
Aktualnie jesteś:
Wybierz język:
Potrzebujesz pomocy?
Zostaw nam wiadomość
Wybierz język:
Wybierz walutę: $ £
Since 2005
pl
PLN
0 0,00 zł
Since 2005  bok@mz-store.pl  +48 510 054 586
Chela-Ferr MED Chela-Ferr MED

Olimp Chela-Ferr® MED to wysokiej jakości preparat, który zawiera jeden z mikroelementów najistotniejszych dla zachowania prawidłowych funkcji ustroju – żelazo, w wysoce przyswajalnej, unikalnej postaci chelatu aminokwasowego Albion®. Zastosowana forma kapsułek o stwierdzonej najlepszej biodostępności na rynku umożliwia w bezpieczny i wygodny sposób uzupełnić niedobory dietetyczne tego pierwiastka.

Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów, który kontroluje prawidłową syntezę hemoglobiny, a tym samym funkcje erytrocytów w zakresie transportu tlenu do tkanek. Dzięki temu możliwe jest sprawne przeprowadzanie procesów oddychania tlenowego. Dodatkowo wchodzi w skład wielu białek enzymatycznych, tym samym przyczyniając się do zachowania prawidłowych funkcji metabolicznych ustroju.

Użyty w preparacie chelat aminokwasowy Albion® (diglicynian żelaza) bez problemu wchodzi w interakcje z kosmkami jelitowymi, skutecznie przenikając do krwioobiegu.

Gospodarka żelazowa
Ustrój, poprzez wzgląd na funkcje jakie pełni żelazo, bardzo oszczędnie gospodaruje jego zapasami, starając się unikać nadmiernego wydalania. Pierwiastek dostarczony drogą doustną wchłaniany jest w jelicie cienkim w postaci jonów Fe2+ (żelazo hemowe), które naturalnie występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Stamtąd trafia do krwioobiegu, gdzie jest wiązane przez białka osocza i transportowane do największego magazynu różnych związków – wątroby.

Niektóre grupy osób są szczególnie narażone na niedobory tego pierwiastka. Zaliczamy do nich przede wszystkim kobiety (szczególnie te, których menstruacje są obfite, ale również ciężarne i karmiące piersią), a także wegan, którzy z dietą dostarczają znacznie mniej biodostępne żelazo niehemowe (kationy Fe3+). Warto również dodać, iż enterocyty są w stanie wchłonąć jedynie 10% dobowej podaży tego mikroelementu, stąd należy kontrolować jego stężenie w surowicy.

Prawidłowy skład krwi
Wiele osób z pojęciem niedokrwistości kojarzy stan, w którym niedobór czerwonych krwinek spowodowany jest zbyt małą podażą żelaza w diecie. W stwierdzeniu tym zawarte jest sporo prawdy, gdyż pierwiastek ten pełni kluczową rolę w biosyntezie najważniejszego erytrocytarnego białka – hemoglobiny. Jest ono niezbędne do transportu gazów oddechowych pomiędzy tkankami.

Niedobór żelaza skutkuje zaburzeniami w dostarczaniu utlenowanej krwi. Stan taki jest szczególnie dotkliwy dla komórek bardzo aktywnych metabolicznie - zaliczamy do nich m.in. kurczące się miocyty i neurony. Zmniejszony transport tlenu jest przyczyną ograniczonej syntezy energii w postaci ATP, co skutkuje zaburzeniami ich pracy. Objawami, które powinny skłonić do zastanowienia się nad zbadaniem poziomu żelaza i jego ewentualną suplementacją są zwiększona męczliwość, duszność, przyspieszony puls, a w skrajnych przypadkach nawet omdlenia czy sine zabarwienie skóry.

Wsparcie dla sportowców
Tkanka mięśniowa jest drugą w kolejności, jeśli chodzi o zużycie tlenu na potrzeby metaboliczne. Ten fakt sugeruje, iż sprawna wymiana gazowa płuca-krew-tkanki jest fundamentem do wykształcenia optymalnej wydolności fizycznej. Białkiem, które gromadzi tlen w komórkach mięśniowych jest mioglobina. Pod względem chemicznym przypomina ona hemoglobinę, gdyż w skład jej cząsteczki wchodzi również atom żelaza.

Zmniejszona koncentracja tego pierwiastka skutkuje obniżeniem efektywności tlenowych procesów metabolicznych, co jest szczególnie niekorzystne dla sportowców wykonujących wysiłki aerobowe. Suplementacja żelazem może poprawić wydolność organizmu, tym samym intensyfikując transport tlenu do mięśni i jego wykorzystanie do produkcji ATP. Pierwiastek ten jest także składnikiem cytochromów – białek łańcucha oddechowego, dzięki którym powstaje znacznie więcej ATP niż w procesach beztlenowych.

Całość działania wyraża się w zapobieganiu potocznie zwanym „zakwasom”, czyli gromadzeniu się kwasu mlekowego. Związek ten oprócz tego, iż jest przyczyną bólu mięśni, hamuje dalsze etapy efektywnego wytwarzania energii, ograniczając ich wydajną pracę i wykonanie treningu.

Homeostaza molekularna
Pozostała część żelaza, która nie jest magazynowana lub wbudowywana w struktury hemowe i cytochromowe, wchodzi w skład metaloenzymów. Są to białka regulatorowe, które w swych cząsteczkach zawierają związane kationy metali. Należą do nich m.in. katalaza, lipoksygenaza czy akonitaza.

Działając na poziomie molekularnym są odpowiedzialne za neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, prawidłową komunikację pomiędzy komórkami układu odpornościowego czy kontrolę wytwarzania energii metabolicznej. Niedobory mikroelementów, a szczególnie żelaza mogą przełożyć się na dysfunkcję enzymatyczną i dysregulację metaboliczną.

Podsumowując, Olimp Chela-Ferr MED to jeden z najlepszych suplementów, pozwalających skutecznie wyrównać poziom żelaza w organizmie. Przeznaczony jest głównie dla osób, które powinny dbać o zwiększoną podaż tego mikroelementu w diecie. Regularna suplementacja zaowocuje zwiększeniem wydolności fizycznej, a także poprawą funkcji metabolicznych ustroju.

Brak na magazynie
Since 2005
Dodaj do koszyka
Chela-Ferr MED Chela-Ferr MED 30 kaps.
Olimp
17,00 zł

Chela-Ferr MED 30 kaps.

Cechy

Siła:
Masa:
Wytrzymałość:
Działanie Pro-Zdrowotne:

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

- Paczka u Ciebie nawet pojutrze

- Wysyłka zagraniczna już od 20,56 zł Każde wydane 300,00 zł obniża koszty wysyłki o 10,00 zł

BIURO OBSŁUGI KLIENTA

BOK@MUSCLE-ZONE.PL

+48 510 054 586 (pon.-pt 900-1700)


Masz pytania dotyczące produktu

Konsultacje@muscle-zone.pl

+48 517 278 733 (pon.-pt 900-1700)

Opis produktu
  • Żelazo Ferrochel® w wysoce przyswajalnej formie chelatu aminokwasowego Albion®
  • Rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
  • Posiada pozytywną opinię EFSA i Instytutu Matki i Dziecka
  • Wspiera produkcję prawidłowej hemoglobiny i erytrocytów
  • Bierze udział w redukcji wolnych rodników
  • Zwiększa wydolność trenowanych mięśni
  • Wspomaga funkcje metaboliczne ustroju
  • Nasila procesy oddychania tlenowego
  • Ułatwia dostępność tlenu dla tkanek
  • Może przeciwdziałać anemii
  • Promuje immunomodulację
  • Hipoalergiczny

Olimp Chela-Ferr® MED to wysokiej jakości preparat, który zawiera jeden z mikroelementów najistotniejszych dla zachowania prawidłowych funkcji ustroju – żelazo, w wysoce przyswajalnej, unikalnej postaci chelatu aminokwasowego Albion®. Zastosowana forma kapsułek o stwierdzonej najlepszej biodostępności na rynku umożliwia w bezpieczny i wygodny sposób uzupełnić niedobory dietetyczne tego pierwiastka.

Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów, który kontroluje prawidłową syntezę hemoglobiny, a tym samym funkcje erytrocytów w zakresie transportu tlenu do tkanek. Dzięki temu możliwe jest sprawne przeprowadzanie procesów oddychania tlenowego. Dodatkowo wchodzi w skład wielu białek enzymatycznych, tym samym przyczyniając się do zachowania prawidłowych funkcji metabolicznych ustroju.

Użyty w preparacie chelat aminokwasowy Albion® (diglicynian żelaza) bez problemu wchodzi w interakcje z kosmkami jelitowymi, skutecznie przenikając do krwioobiegu.

Gospodarka żelazowa
Ustrój, poprzez wzgląd na funkcje jakie pełni żelazo, bardzo oszczędnie gospodaruje jego zapasami, starając się unikać nadmiernego wydalania. Pierwiastek dostarczony drogą doustną wchłaniany jest w jelicie cienkim w postaci jonów Fe2+ (żelazo hemowe), które naturalnie występują w produktach pochodzenia zwierzęcego. Stamtąd trafia do krwioobiegu, gdzie jest wiązane przez białka osocza i transportowane do największego magazynu różnych związków – wątroby.

Niektóre grupy osób są szczególnie narażone na niedobory tego pierwiastka. Zaliczamy do nich przede wszystkim kobiety (szczególnie te, których menstruacje są obfite, ale również ciężarne i karmiące piersią), a także wegan, którzy z dietą dostarczają znacznie mniej biodostępne żelazo niehemowe (kationy Fe3+). Warto również dodać, iż enterocyty są w stanie wchłonąć jedynie 10% dobowej podaży tego mikroelementu, stąd należy kontrolować jego stężenie w surowicy.

Prawidłowy skład krwi
Wiele osób z pojęciem niedokrwistości kojarzy stan, w którym niedobór czerwonych krwinek spowodowany jest zbyt małą podażą żelaza w diecie. W stwierdzeniu tym zawarte jest sporo prawdy, gdyż pierwiastek ten pełni kluczową rolę w biosyntezie najważniejszego erytrocytarnego białka – hemoglobiny. Jest ono niezbędne do transportu gazów oddechowych pomiędzy tkankami.

Niedobór żelaza skutkuje zaburzeniami w dostarczaniu utlenowanej krwi. Stan taki jest szczególnie dotkliwy dla komórek bardzo aktywnych metabolicznie - zaliczamy do nich m.in. kurczące się miocyty i neurony. Zmniejszony transport tlenu jest przyczyną ograniczonej syntezy energii w postaci ATP, co skutkuje zaburzeniami ich pracy. Objawami, które powinny skłonić do zastanowienia się nad zbadaniem poziomu żelaza i jego ewentualną suplementacją są zwiększona męczliwość, duszność, przyspieszony puls, a w skrajnych przypadkach nawet omdlenia czy sine zabarwienie skóry.

Wsparcie dla sportowców
Tkanka mięśniowa jest drugą w kolejności, jeśli chodzi o zużycie tlenu na potrzeby metaboliczne. Ten fakt sugeruje, iż sprawna wymiana gazowa płuca-krew-tkanki jest fundamentem do wykształcenia optymalnej wydolności fizycznej. Białkiem, które gromadzi tlen w komórkach mięśniowych jest mioglobina. Pod względem chemicznym przypomina ona hemoglobinę, gdyż w skład jej cząsteczki wchodzi również atom żelaza.

Zmniejszona koncentracja tego pierwiastka skutkuje obniżeniem efektywności tlenowych procesów metabolicznych, co jest szczególnie niekorzystne dla sportowców wykonujących wysiłki aerobowe. Suplementacja żelazem może poprawić wydolność organizmu, tym samym intensyfikując transport tlenu do mięśni i jego wykorzystanie do produkcji ATP. Pierwiastek ten jest także składnikiem cytochromów – białek łańcucha oddechowego, dzięki którym powstaje znacznie więcej ATP niż w procesach beztlenowych.

Całość działania wyraża się w zapobieganiu potocznie zwanym „zakwasom”, czyli gromadzeniu się kwasu mlekowego. Związek ten oprócz tego, iż jest przyczyną bólu mięśni, hamuje dalsze etapy efektywnego wytwarzania energii, ograniczając ich wydajną pracę i wykonanie treningu.

Homeostaza molekularna
Pozostała część żelaza, która nie jest magazynowana lub wbudowywana w struktury hemowe i cytochromowe, wchodzi w skład metaloenzymów. Są to białka regulatorowe, które w swych cząsteczkach zawierają związane kationy metali. Należą do nich m.in. katalaza, lipoksygenaza czy akonitaza.

Działając na poziomie molekularnym są odpowiedzialne za neutralizowanie wolnych rodników tlenowych, prawidłową komunikację pomiędzy komórkami układu odpornościowego czy kontrolę wytwarzania energii metabolicznej. Niedobory mikroelementów, a szczególnie żelaza mogą przełożyć się na dysfunkcję enzymatyczną i dysregulację metaboliczną.

Podsumowując, Olimp Chela-Ferr MED to jeden z najlepszych suplementów, pozwalających skutecznie wyrównać poziom żelaza w organizmie. Przeznaczony jest głównie dla osób, które powinny dbać o zwiększoną podaż tego mikroelementu w diecie. Regularna suplementacja zaowocuje zwiększeniem wydolności fizycznej, a także poprawą funkcji metabolicznych ustroju.

Sposób użycia
Producent
Recenzje (0)

Skład

Skład

Wielkość opakowania: 30 kapsułekPorcja jednorazowa: 1 kapsułkaIlość porcji w opakowaniu: 30
w 1 kapsułcezawartość%ZDS
Wartość energetyczna1,4 kcal / 5,8 kJ*
Białko0,2 g*
Węglowodany0,2 g*
Tłuszcz0 g*
Żelazo [jako diglicynian żelazawy (chelat aminokwasowy żelaza Ferrochel® TRAACS®)]30 mg214%

Pozostałe składniki

Maltodekstryna, substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna, substancja przeciwzbrylająca - sole magnezowe kwasów tłuszczowych, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwnik: dwutlenek tytanu).

Podobne produkty
Najlepiej połączyć z
Aliness
59,90 zł

Probiotyk z błonnikiem dla osób aktywnych fizycznie. Wspiera pracę przewodu pokarmowego i podnosi odporność.

Kupuję
Garden Of Life
139,00 zł

Synbiotyczny suplement diety przeznaczony dla kobiet. Zawiera 16 wyselekcjonowanych gatunków bakterii.

Kupuję
Swanson
82,00 zł

Żywe kultury bakterii Lactobacillus sporogenes, wspomagające równowagę mikroflory bakteryjnej jelit.

Kupuję
Seeking Health
159,00 zł

Starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii Bifidobacterium. Odpowiedni dla osób z nietolerancją histaminy

Kupuję
Seeking Health
59,00 zł

Zbilansowany kompleks mineralny. Wzmacnia odporność oraz ma korzystny wpływ na pracę tarczycy.

Kupuję
Apollo's Hegemony
49,00 zł

Witamina B12 w najlepiej dostępnej, zmetylowanej postaci; reguluje procesy energetyczne na poziomie komórkow

Kupuję

Wartość energetyczna

Informacja

Wartość energetyczna jest określana po podstawie składu chemicznego danego produktu żywnościowego, przy pomocy tzw. fizjologicznych równoważników energetycznych., określających wartość energii metabolicznej zawartej w 1 g składnika. Najczęściej stosowany jest równoważnik Atwatera wynoszący: dla białka 4 kcal/g, dla węglowodanów 4kcal/g i dla tłuszczu 9kcal/g.

Białko

Informacja

Białko (proteiny, polipeptydy) jest polimerem, którego podstawowymi jednostkami (monomerami) są aminokwasy. Białko zbudowane jest z atomów węgla, tlenu, azotu, wodoru oraz siarki, i jest elementarnym składnikiem odżywczym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, budulcem i składnikiem tkanek, wchodzą w skład hormonów i enzymów oraz innych substancji bioaktywnych. Białko warunkuje prawidłowy metabolizm oraz przebieg procesów energetycznych, a także wszystkich innych procesów życiowych. Źródłem naturalnego pozyskania białka są pokarmy pochodzenia zwierzęcego (m.in. mięso, ryby, jaja, nabiał) i roślinnego )rośliny strączkowe, soja). Niedobór protein prowadzi do niedożywienia białkowego i znacznego osłabienia organizmu. Może prowadzić do anemii, zmniejszenia odporności immunologicznej, zwiotczenia mięśni, zaburzeń układu trawiennego. Również przedawkowanie białka jest niewskazane, gdyż może doprowadzić do zakwaszenia organizmu i zaburzać pracę układu pokarmowego oraz wzrost stężenia homocysteiny we krwi. Jest składnikiem wielu suplementów i odżywek koniecznych do właściwego funkcjonowania organizmu, zarówno wykazującego się małą aktywnością fizyczną, jak i trenujących konkurencje siłowe i wytrzymałościowe.

Dawkowanie: sportowcy w dyscyplinach siłowych ok. 1,7 – 2,5 g/1 kg masy ciała; sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok. 1,3 – 2g/1 kg masy ciała, osoby o niskiej aktywności ok. 0,8 – 1,1 g/1kg masy ciała/24h. W szacowaniu ilości spożywanego białka należy uwzględnić spożycie innych składników odżywczych (węglowodanów i tłuszczy)

Węglowodany

Informacja

Węglowodany są podstawowym składnikiem odżywczym. Dzieli się je na: cukry proste (monosacharydy), dwucukry (disacharydy) i wielocukry (polisacharydy). Pod względem przyswajalności przez organizm ludzki dzieli się węglowodany na: przyswajalne tj. takie, które ulegają strawieniu w przewodzie pokarmowym przenosząc energię do tkanek i komórek (m.in. skrobia, fruktoza) i nieprzyswajalne, odporne na działanie enzymów trawiennych (np. błonnik). Wpływają na poziom glukozy we krwi (indeks glikemiczny) i gospodarkę insulinową (indeks insulinowy). Największe zapotrzebowanie na węglowodany następuje przed aktywnością fizyczną lub w jej trakcie, gdyż potęgują zdolności wysiłkowe, spożywane po wysiłku zapewniają regenerację organizmu. W diecie sportowej duże znaczenie ma tempo wchłaniania węglowodanów i reakcja na nie organizmu. Dostępne w postaci monopreparatów oraz wchodzą w skład preparatów energetycznych, odżywek, stacków kreatynowych, boosterów azotowych.

Dawkowanie: wg statystyk Instytutu Żywności i Żywienia, węglowodany powinny zawierać 50 % wartości energetycznej dobowego spożycia. W niektórych dietach stosuje się szczątkowo spożycie węglowodanów nie przekraczające 30g/24h.

Tłuszcz

Informacja

Tłuszcz jest niezbędnym składnikiem pokarmowym organizmów roślinnych i zwierzęcych. Ze względu na wartość odżywczą i skład dzielimy tłuszcze na : nasycone (jednonasycone- i wielonasycone- kwasy tłuszczowe) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT). Do grupy tłuszczowców należą: tłuszcze właściwe (triacyloglicerole, woski), tłuszcze złożone (glikolipidy, fosfolipidy), sterole i izoprenoidy. Nasycone kwasy tłuszczowe, to grupa kwasów tłuszczowych posiadających różnej długości łańcuch węglowy, w którym za wyjątkiem grupy karboksylowej, każdy z atomów węgla jest połączony pojedynczym wiązaniem. Mogą wpływać niekorzystnie na profil lipidowy, dlatego powinno się ich używać w ograniczonych ilościach. Tłuszcze stanowią skoncentrowane źródło energii, o różnym smaku, ułatwiających spożycie i przełykanie pokarmów. Pełnią funkcje budulcowe (wchodzą w skład błon komórkowych i współtworzą istotę białą mózgu). NNKT są prekursorami hormonów tkankowych i aktywnych biologicznie związków. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych zaliczamy kwasy z grup Omega-3, Omega-6 i Omega-9 (ostatnia cyfra informuje, na którym licząc od końca łańcuchu występuje podwójne wiązanie W odpowiedzi łańcuchu węglowym.   Do NNKT należą: kwasy średniołańcuchowe Omega 3 [n-3] zaliczane do NNKT [niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych] oraz długołańcuchowe (kwas eikozapentaenowy [EPA] i kwas dokozaheksaenowy [DHA]), Omega-6 i Omega-9. Liczba  informuje, że ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym występuje przy trzecim od końca atomie węgla. Kwasy z grupy Omega 3 są istotnym składnikiem błon komórkowych, są prekursorami i aktywatorami biologicznymi eikozanoidów. Muszą być łączone ze spożyciem w odpowiednich proporcjach kwasów grupy Omega-6.

Dawkowanie: W zależności od zapotrzebowania i stosowane diety. Zasadniczo przyjmuje się, że tłuszcze powinny stanowić 20–30% wartości energetycznej (kaloryczności) codziennych posiłków.

Żelazo

Informacja

Żelazo wchodzi w skład barwników w postaci hemowej (hemoglobiny i mioglobiny w mięsie), niehemowej (w produktach roślinnych) oraz enzymów odpowiedzialnych za transport i magazynowanie tlenu w organizmie. Występuje w enzymach odpowiedzialnych za: metabolizm kwasów tłuszczowych, biosyntezę prostaglandyn,  katabolizm tryptofanu. Przyswajalność żelaza w produktach roślinnych jest niższa niż w produktach zwierzęcych. W produktach roślinnych obniżają ją zawarte w nich związki chemiczne: fityniany i szczawiany, również wapń oraz wysoka kwasowość (czynnik pH). Jedynie 8 % spożywanego żelaza jest wchłaniane przez organizm i transportowane do krwi. Do jego wchłaniania konieczna jest dostateczna ilość: kobaltu, manganu, miedzi i witaminy C. Samo zaś żelazo jest niezbędne do metabolizmu witamin z grupy B. Źródłem pozyskiwania żelaza są produkty zwierzęce (mięso, podroby, żółtka jaj) i roślinne (chleb pełnoziarnisty, fasola, kakao, natka pietruszki, orzechy, soja). Żelazo występuje również w postaci syntetycznej jako składnik środków witaminowo-mineralnych i mineralnych oraz monopreparatu, często wzbogaconego o witaminę C. Suplementy zawierające związki żelaza zalecane są sportowcom podczas intensywnych treningów oraz osobom na diecie bezmięsnej (wegetarianom i weganom).

Niedobór żelaza przede wszystkim wywołuje niedokrwistość. Używanie dużej ilości mocnej kawy czy herbaty utrudnia przyswajanie żelaza. Objawami niedoboru żelaza są: bezsenność, biegunka, zaburzona ciepłota organizmu, zanik brodawek na języku, zmniejszona wydolność wysiłkowa i sprawność intelektualna i psychiczna.

Nadmiar żelaza powoduje zmniejszenie wchłaniania innych pierwiastków (np. cynku, miedzi), zmniejsza odporność organizmu,  powoduje uszkodzenie tkanek niektórych narządów (nerek, wątroby, serca), zwiększa ryzyko chorób nowotworowych.

Dawkowanie: 3-12 mg na dobę.

Ostatnio na blogu

Filary treningu siłowego

Filary treningu siłowego

Filary czy też inaczej fundamenty, na których zbudowany jest program siłowy są jednymi z najważniejszych zagadnień jeśli chodzi o programowanie treningowe....

czytaj więcej
Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Uważaj z ostrością – chilli zabija czy ratuje życie?

Któż nie lubi w życiu odrobiny pikanterii? Z pewnością znajdą się tacy, jednak myślę, że pozostaną w mniejszości. Nie o samej pikanterii jednak dziś,...

czytaj więcej
weszla porcja synedrexa :P/lapy

weszla porcja synedrexa :P/lapy

od dzis wspomagam sie tym SPALACZEM TLUSZCZU i powiem ze jak na pierwszy dzien jest masakrycznie (tzn jem na sile…gdy normalnie bylem glodny, ale to sie...

czytaj więcej
HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

HIIT vs Cardio – który trening skuteczniej wpływa na proces redukcji tkanki tłuszczowej?

Szacuje się, że obecnie u 2,1 miliarda osób, czyli około 30 % światowej populacji występuje nadwaga lub otyłość [1]. Rosnącej epidemii otyłości w...

czytaj więcej
Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Probiotyki w ciąży i podczas karmienia piersią

Ciąża jest jest bardzo ważnym okresem w życiu kobiety. Zachodzą wtedy szybkie zmiany fizjologiczne w organizmie matki. Zmiany te, następujące już w...

czytaj więcej
Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne podejście do aktywności fizycznej osób o wysokiej wrażliwości sensorycznej

Indywidualne różnice w reaktywności lub wrażliwości na bodźce środowiskowe zaobserwowano zarówno u ludzi, jak i u wielu gatunków zwierząt [1]....

czytaj więcej

Zapisz się na newslettera Sklepu MZ
Odbieraj kupony rabatowe, aktualności ze Sklepu MZ, specjalne oferty i wiele więcej!

Biuro obsługi klienta

Pomoc i konsultacje

Black Supps Ltd (11986057)
235-239 High Road London N22 8HF
sklep@mz-store.pl +48 501 537 027